Orodja za montažo in demontažo ležajev

Pravilna montaža in demontaža ležaja bistveno vpliva na njegovo življenjsko dobo. Zato vam priporočamo, da za svoja vzdrževana dela uporabite kvalitetna orodja iz naše ponudbe.


Naša ponudba
orodij za montažo in demontažo ležajev zajema:

Orodja za montažo

FAG-ov komplet orodij za montažo v priročnem kovčku omogoča poceni, predvsem pa varno in zanesljivo montažo kotalnih ležajev. V kompletu so udarne kape (montažne puše) in kladivo, ki omogoča vgradnjo ležajev s premerom luknje od 10 do 50 mm ali zunanjim premerom od 16 do 110 mm. Prav tako lahko z lahkoto vgradimo ležajne puše, obroče, tesnila in druge podobne dele.

Orodja za montažo

 

Več o orodjih za montažo si lahko ogledate na spletnih straneh Schaeffler in Kukko.

Orodja za demontažo

Ležaj boste najlažje in kvalitetno demontirali s snemalcem. V naši ponudbi lahko izbirate med mehanskimi snemalci z dvema ali tremi snemalnimi rokami. Potrebna sila za snetje se ustvari s privijanjem vretena. S snemalcem lahko demontirate ležaj do velikosti približno 100 mm. Za večje ležaje pa bo potrebno poseči po večjih snemalcih, kjer se sila ustvari s hidravličnim pritiskom. Snemalne sile v tem primeru lahko dosežejo do 400kN ali 40 ton.

orodja za demontažo

Več o orodjih za demontažo si lahko ogledate na spletnih straneh Schaeffler in Kukko.
Za ogled orodij kliknite tukaj.

Ključi za pritrdilne matice in natezne puše

Za privijanje oz. odvijanje pritrdilnih matic na snemalnih in nateznih pušah priporočamo uporabo kljukastega ključa. Njegova optimalna oblika nam zagotavlja zanesljivo privitje oz. odvitje. V primerih, kjer moramo pritrdilne matice priviti s predpisanim zateznim momentom, predlagamo uporabo natičnega ključa. Ta omogoča uporabo momentne račne, s katero enostavno dosežemo predpisani zatezni moment. Pri prilagodljivih krogličnih ležajih pritrdilno matico privijamo z dvojnim kljukastim ključem, ki ima vgravirano skalo za kot zasuka. Tako lahko pri zatezanju kontroliramo notranjo zračnost ležaja.

520

Več o ključih za pritrdilne matice in natezne puše si lahko ogledate na spletnih straneh Schaeffler in Kukko.

Električni grelci ležajev

Pri montaži ležaja, kjer je zahtevan zelo tesen prileg na gred, priporočamo montažo s segrevanjem ležaja. V ta namen nudimo posebne grelce, kjer je temperatura gretja ležaja skrbno nadzorovana. V nobenem primeru ležaja ne grejte s plamenskim gorilnikom.

Električni grelci ležajev

Več o električnih grelcih ležajev si lahko ogledate na spletnih straneh Schaeffler in Betex.

Hidravlične matice

Za montažo in demontažo predvsem večjih ležajev na pušah ali koničnih ležiščih gredi, lahko uporabimo tudi hidravliko. FAG-ove hidravlične matice so enostavne za uporabo in zelo učinkovite. Matico privijemo z batom, obrnjenim proti ležaju, in jo rahlo zategnemo. Nato v matico s pomočjo črpalke črpamo olje, dokler ležaj ne doseže želene pozicije.

Hidravlične matice

Več o hidravličnih maticah si lahko ogledate na Schaefflerjevi spletni strani.

Zastopamo:
Dobavimo tudi:

Betex

Katalogi:Vsi katalogi >

Za pravilno izbiro orodja se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bodo pomagali pri najustreznejši izbiri za učinkovito delovanje vaših strojev in naprav!