Poskrbite za brezskrbno navtično sezono

Poletje se neizbežno približuje, sončni žarki, kratki rokavi in ostale radosti, ki jih doživljamo na morju so še lepše, če svoj prosti čas preživimo na čolnu. Žal pa se lahko kaj hitro zgodi, da obstanemo sredi odprtega morja, prepuščeni na milost in nemilost vremenskih pogojev ter odzivnost reševalcev. Nevšečnostim se večinoma lahko izognemo, če izlet na morju predhodno načrtujemo in vzdržujemo svoje plovilo v najboljši kondiciji.

Pri slednjem vam zanesljivo lahko pomagamo mi!

V naši ponudbi boste našli najkvalitetnejša maziva in tekočine za pogonske agregate in tesnilne elemente ter materiale za zadrževanje vode na drugi strani ladijskega trupa. V primeru manjšega puščanja pa vam lahko ponudimo kvalitetne črpalke za prečrpavanje kalužne vode.

Maziva za pogonske agregate

Izvenkrmni motor je najpogostejša oblika pogona. Poznamo dvotaktne (2T) in štiritaktne (4T) motorje z notranjim izgorevanjem ter v manjši obliki tudi električne. Izvenkrmni motorji z notranjem izgorevanjem potrebujejo posebej formulirana mazalna olja, ki omogočajo delovanje pod konstantno visoko obremenitvijo, pri zgorevanju tvorijo minimalno količino pepela ter vsebujejo aditive, ki preprečujejo korozijo vitalnih delov v okolju s povišano vsebnostjo soli.

V naši ponudbi lahko najdete motorna olja, ki dosegajo in presegajo specifikacije NMMA TC-W3 za dvotaktne motorje in olja za štiritaktne motorje, ki dosegajo in presegajo specifikacije FC-W:

NSL Stream Power OTB 4-T

NSL Stream Power OTB 2-T

Aqua Super MZ 407M

Tesnilne vrvice in mehanska tesnila

Pri notranjih motorjih plovil je najverjetneje, da je na gredi propelerja nameščeno tesnilno ohišje v obliki cevi in matice s tesnilnimi vrvicami. Te zagotavljajo vodotesno tesnjenje pogonske gredi. Tesnilne vrvice prepojene z lojem so odlična rešitev, stara že več kot tisoč let, ki se uporabljajo tudi za tesnjenje krmilnih palic krmila, če se le te nahajajo pod vodno gladino.

Večina lastnikov plovil ne pomisli na pomembnost tesnjenja, dokler se ne sooči s težavo, kapljanjem vode ob ohišju tesnilnega ohišja. Takrat se postavi vprašanje, kako preprečiti nadaljnje puščanje. Marsikdo poskuša težavo tesnjenja rešiti s privitjem matice. Ta rešitev pa je žal le začasna in ne zagotavlja dolgoročnega tesnjenja.

 Cenovno učinkovita rešitev,
ki zagotavlja optimalno tesnjenje je vrvica Teadit 2422. Pletenica iz vlaken koprive je gosto impregnirana s teflonom, ki pomaga pri mazanju in zmanjšuje trenje. Združuje dobro elastičnost in fleksibilnost in ima nizek koeficient trenja, zdrži temperature tudi do +130°C in obodne hitrosti do 10 m/s. Obenem pa zaradi odličnih mazalnih lastnosti zagotavlja minimalno obrabo gredi.

 Tesnilne vrvice, nekoliko višjega cenovnega razreda,
so izdelane iz grafita, mešanice grafita in teflona. Grafit je suho mazivo, ki ga voda ne izpira in je priporočljiv za uporabo v plovilih. Grafitne tesnilne vrvice prenesejo temperature tudi do 450˚C in obodne hitrosti do 30 m/s. To pomeni daljšo življenjsko dobo tesnilnih vrvic.

Nekateri proizvajalci plovil vgrajujejo namesto tesnilnih vrvic mehanska, drsna tesnila. Različne tipe in kombinacije mehanskih tesnil boste našli tudi pri nas, saj zastopamo podjetje Lidering, ki poseduje največji nabor različnih tipov tesnil.

Prenosljiv pribor za prečrpavanje

V primeru, da vas ujame dež ali pa vas zalije val je potrebno vodo prečrpati iz kaluže, najnižjega dela plovila. V naši ponudbi boste našli velik nabor črpalk, ki poleg kalužne vode lahko prečrpavajo tudi nafto in bencin. Te so lahko ročne, električne ali baterijske. Nekatere se lahko montirajo neposredno na posodo za gorivo.

Za pomoč pri izbiri in uporabi hibridnih jermen se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 29 27 960.