Maziva za motorna vozila

Glavi predstavnik maziv za motorna vozila je motorno olje, ki se uporablja za mazanje motorjev z notranjim izgorevanjem. Glavna naloga motornega olja je zmanjševanje obrabe vseh gibljivih delov motorja, zaščita pred korozijo in odpornost na oksidacijo, odvajanje odvečne toplote od vitalnih delov motorja, zmanjševanje penjenja, visoko vrelišče in odstranjevanje ostankov (katran).

maziva za motorna vozila

Mednarodna organizacija SAE je pristojna za določanje temperatur, pri katerih se meri viskoznost olja in njihove mejne vrednosti. Na podlagi določitev se olja klasifikacira v razrede od 0 W DO 25 W oz. od 20 do 60.

Najpogostejši kakovostni standardi:

 

API

Je klasifikacijski sistem za motorna vozila organizacije API (American Petroleum Institute). Sistem je razdeljen na bencinske (S razred) in dizelske (C razred) motorje, ki se glede na spremembe zahtev dograjuje. Sprememba se označi z višje rangirano oznako, ki zajema tudi vse lastnosti prejšnje oznake.

ACEA

Evropski ekvivalent kvalifikacijskemu sistemu API. Ta standard natančneje razvršča olja glede njihove namembnosti.

JASO

Japonska organizacija Japanese Automotive Stadards Organization (JASO), določa standarde kakovosti in učunkovitosti za motorna vozila japonskih proizvajalcev.

Ostale vojaške in civilne specifilacije

MIL-L  (ZDA), DEF  (GBR); civilne: Caterpillar, Ford, General Motors GM, Mercedez Benz MB, BMW, Man, Renault, Volvo in druge.

 

Maziva se glede na namembnost in pogoje uporabe delijo že po sami zasnovi na mineralna, pol-sintetična in sintetična. V nadaljevanju se po uporabnosti delijo tudi na MONO-Grade (enorazredni – razviti za uporabo v točno določenem konstantnem temperaturnem nivoju, ozek razpon) in MULTI-Grade (večrazredno – razvito za uporabo v različnih temperaturnih območjih, širši razpon). Razpon uporabo maziva v različnih temperaturnih območjih je omejen z viskoznostjo maziva in indeksom viskoznosti. Viskoznost označuje notranje trenje, odpor v mazivu oz. olju in se pojavi pri pretakanju ter je odvisna od temperature.

Indeks viskoznosti (VI) označuje spremembo viskoznosti in zmožnost tečenja/mazanja ob spremembi temperature. Višji viskozni indeks (VI) pomeni, da se bo viskoznost olja manj spremenila ob spremembi temperature oz. pri nižjem viskoznem indeksu pričakujemo večjo spremembo viskoznosti zaradi temperature.

Naša ponudba zajema celosten program visokokakovostnih maziv, primernih tudi za visoko zahtevne aplikacije:

  • olja za mešan vozni park,
  • olja in masti za osebna vozila in lahko dostavna vozila,
  • olja in masti za tovorna vozila,
  • olja in masti za kmetijsko mehanizacijo,
  • funkcijske tekočine: čistila za vetrobransko steklo, antifreeze, zavorne tekočine.

Olajšajte si iskanje pravega motornega olja preko spletnega iskalnika Addinol in North Sea Lubricants!

Zastopamo:
Dobavimo tudi:

Castrol

Shell

Mobil

Aral

BP

Agip Eni

TOTAL

Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri najustreznejšega maziva!

Izdelke lahko kupite v naši spletni trgovini.