Jermenice

Jermenice se uporabljajo za pogon strojev malih in srednjih moči, pogonskih agregatov, transportnih naprav za pozicioniranje ter še vrsto drugih uporab, kjer je zahtevan prenos vrtilnega momenta. Lahko se uporabljajo tudi za variatorske pogone.

Vrtilni moment se preko jermenice prenaša na jermen s trenjem. Torna površina pa je odvisna od izvedbe jermenice. Razdelimo jih lahko v tri glavne skupine, in sicer ploščate, klinaste in zobate. Glede na velikost oz. število zob pogonske in gnane jermenice govorimo o prestavi gonila. Jermenice so v glavnem izdelane iz sive litine, jekla ali aluminija. Izdelava je razmeroma poceni. Prenašajo pa lahko dokaj velike moči in dosegajo prestavna razmerja do 1/35. Zaradi elastičnosti jermena zagotavljajo miren tek. Zdrs jermena tudi varuje gonilo pred preobremenitvijo.

 

Več

Jermensko gonilo predstavlja dve ali več jermenic ter en ali več jermen. Jermensko gonilo omogoča prenos vrtilnega gibanja in vrtilnega momenta preko pogonske jermenice in jermena do delovnega stroja. Jermenica je kovinski valj, ki ima po obodu izdelan utor (žleb) posebne oblike. Po tem utoru teče jermen. Zaradi oblike utora, ki je podoben črki V se jermen zagozdi v utor in tako prenaša vrtilni moment s trenjem. Podobno je pri zobatih jermenicah. Te jermenice imajo po obodu zobe raznih oblik, ki so standardizirani.

Jermenska gonila so enostavna, ne zahtevajo velike točnosti izdelave, imajo miren tek in blažijo sunke. V splošnem strojništvu največ uporabljamo klinaste jermene z naklonskim kotom 40°. Jermenice za klinaste jermene imajo predpisano obliko žleba. Naklonski kot žleba je pri jermenici nekoliko manjši in znaša 36° do 38°. Površina žleba mora biti polirana. Večje jermenice je potrebno statično in dinamično uravnotežiti. Za natančnejše pogone, kjer ne sme biti spodrsavanja jermena, uporabljamo zobate jermenice. V praksi se uporablja tudi izraz sinhronske jermenice. Profili zob so zelo različni, največ pa so v uporabi trapezni ali polkrožni. Uveljavili so se nekateri standardni profili, poznani po kraticah HTD, T, XL, L in drugi.

 

Zastopamo:
Dobavimo tudi:

Chiaravalli

Katalogi:Vsi katalogi >

Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri najustreznejše rešitve!