Vskočniki, Mozniki, Zagozde

Vskočniki služijo za pozicioniranje in varovanje položaja strojnih delov. V glavnem se uporabljajo za preprečevanje osnih pomikov. Vskočnik je kovinski elastični obroč. Vstavimo ga v utor na osi ali izvrtini. Po montaži se skrči nazaj na imensko mero in ostane v utoru. S tem varuje druge strojne dele pred osnimi pomiki. Najbolj sta razširjena dva standarda vskočnikov, in sicer zunanji (DIN 471) in notranji (DIN 472).

Mozniki in zagozde so strojni elementi za prenos vrtilnega momenta. Uporabljamo jih povsod v strojegradnji in vzdrževanju strojev in naprav. V manjši meri so lahko tudi kot pozicionirni in varovalni elementi. Uporabljamo jih povsod v strojegradnji in vzdrževanju strojev in naprav.  Gred in npr. jermenica imata vzdolž osi izdelan utor. V ta utor je vstavljen moznik, ki tako povezuje oba strojna dela. Vrtilni moment se prenaša preko naležnih površin moznika. Moznik je obremenjen na strig, zato je pomembno, da spoj nima pretirane zračnosti. Oblika in velikost moznikov in zagozd so standardizirane in odvisne od premera gredi. Najbolj je razširjen standard DIN 6885A, izdelani pa so iz jekla za poboljšanje z veliko strižno trdnostjo.

Naša zaloga obsega standardne vskočnike in palice za izdelavo moznikov in zagozd vseh standardnih dimenzij. 

Katalogi:Vsi katalogi >

Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri najustreznejše rešitve!