Linearna tehnika

Živimo v času pospešene avtomatizacije in elementi linearne tehnike pridobivajo vse večji pomen. Praktično si ne moremo več predstavljati obdelovalnega stroja, manipulatorja, montažne linije brez linearnih vodil in gonil. Kakovostne zahteve glede natančnosti, prenosa sil in momentov ter hitrosti gibanja so vse večje. Glavni namen linearne tehnike je pretvorba krožnega gibanja v premočrtno gibanje. Druga naloga je zagotoviti čim manjše trenje med drsnimi ploskvami in omogočiti prenos čim večjih obremenitev. Elemente linearne tehnike odlikuje velika togost in robustnost, izredna natančnost, majhno trenje in dolga življenjska doba. Z elementi linearne tehnike rešujemo probleme natančnih premikov raznih strojnih delov, saj so elementi standardizirani, omogočajo modulno gradnjo in zelo poenostavijo konstruiranje. Z uporabo elementov linearne tehnike lahko gradimo hitro in učinkovito, z zagotovilom o zanesljivem delovanju.

Linearna tehnika

Zaradi teh kakovostnih zahtev so se med drsne ploskve začeli vgrajevati razni kotalni elementi, ki so drastično zmanjšali drsni upor. Posledično so se zmanjšale sile za premike bremen.  Kotalni elementi so lahko tudi v več ravninah, kar omogoča nosilnost v več oseh. Z manjšim trenjem se zmanjša tudi potreba po natančnem mazanju in vzdrževanju. Na področju elektrotehnike smo dobili koračne in servomotorje, pri katerih lahko zelo natančno krmilimo vrtenje. Nadaljnji razvoj je prinesel linearne motorje, pri katerih elektro magnetizem ni več vrtilni ampak premočrtni.

Pri uporabi in vgradnji elementov linearne tehnike je potrebno upoštevati navodila in priporočila proizvajalcev. Pri zamenjavi npr. linearnih vozičkov moramo biti še posebno previdni. Vozičkov enega proizvajalca ne moremo zamenjati z vozički drugega proizvajalca. Vsak proizvajalec namreč uporablja svojo obliko profila vodila. V takem primeru moramo zamenjati poleg vozička tudi vodilo. Pomemben podatek je tudi prednapetje (zračnost) in točnostni razred. Tega podatka po navadi na samem ležaju ni. Ima ga le izdelovalec stroja in le on lahko zagotovi ustrezen rezervni del.

Naš prodajni asortiman zajema:

Po meri obdelana vretena! preberi več »»

V našem linearnem centru za razrez vam profilirana linearna vodila, okrogla vodila, kroglična vretena in trapezna vretena odrežemo na želeno dolžino. Na osnovi vaših skic pa poskrbimo tudi za strojno obdelavo koncev krogličnih vreten.

Zastopamo:
Dobavimo tudi:

NB

SKF

THK

Schneeberger

NSK

IKO

BOSCH Rexroth

Setec

Katalogi:Vsi katalogi >

Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri najustreznejše rešitve!