Pogonska tehnika

Pogonska tehnika ima najširše področje uporabe, saj omogoča pretvorbo energij z minimalnimi izgubami. Z elementi pogonske tehnike lahko hitro in natančno prenašamo in krmilimo pogonsko moč do porabnika. Pogonska tehnika se uporablja praktično v vseh gospodarskih panogah, strojegradnji in prometu. Pod pojmom pogonska tehnika lahko razumemo širok nabor izdelkov za strojegradnjo. Pogonska tehnika igra glavno vlogo v avtomatizaciji. Največ uporab se realizira v obliki električnih pogonov, ostalo pa z regulacijo in prenosom mehanske energije.Pogonska tehnika

Več

Najbolj prepoznaven element pogonske tehnike je elektromotor, kot stroj za pretvorbo električne energije v mehansko. Za distribucijo mehanske energije do porabnikov pa uporabljamo reduktorje, verige, jermena, zobnike in druge elemente. V to skupino spadajo proizvodi za izvor pogonske moči, kakor tudi proizvodi za prenos pogonske moči. Elektromotorji so lahko najrazličnejših izvedb in oblik. Najbolj razširjena je uporaba asinhronskih motorjev, ki jih lahko nadgradimo z drugimi proizvodi pogonske tehnike. Tu imamo v mislih frekvenčne pretvornike in reduktorje, ki pretvarjajo vrtilno hitrost in moč. Vrtilni moment, ki ga dobimo na izstopu pogonskega motorja, prenašamo naprej do končne aplikacije s pomočjo najrazličnejših strojnih elementov. Najpogosteje se v ta namen uporabljajo verižniki, jermenice ali zobniki. Če je potrebno vrtilni moment prenesti na neki razdalji, za ta namen lahko uporabimo valjčne verige, jermena ali kardanske prenose.

Pri prenosu vrtilnega momenta lahko naletimo na najrazličnejše težave. Odjem vrtilnega momenta lahko nastopa sunkovito, prihaja do preobremenitev, sam prenos pa največkrat zahteva tudi soosnost.
Pri projektiranju, vgradnji in uporabi elementov pogonske tehnike je potrebno upoštevati navodila proizvajalcev in varnostne predpise. Pri iskanju alternativ za vzdrževanje je potrebno natančno preučiti lastnosti izdelkov, saj se lahko le-ti med proizvajalci precej razlikujejo.

V ta namen lahko v naši ponudbi izbirate med različnimi vrstami sklopk, omejilci vrtilnega momenta in orodjem za montažo in kontrolo. 

Oglejte si naš širok asortiman ponudbe elementov pogonske tehnike:

Zastopamo:
Dobavimo tudi:

Continental Contitech

Gates

Mulco

BRECOflex

Tsubaki

Iwis

Wipperman

Donghua

Wittenstein

Tramec

Benzlers

Siemens

Sever

Dutchi

Fenner Drives

JVL

SEW

Lenze

BOSCH Rexroth

Katalogi:Vsi katalogi >

Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri najustreznejše rešitve!