Vretena in matice

Trapezna vretena in matice so verjetno najstarejši, najbolj tradicionalen, enostaven in poceni način pretvorbe krožnega gibanja v premočrtno. Največkrat se uporabljajo za razne stege, primeže in podobno. Trapezna vretena in matice lahko uporabimo kot alternativo za razne kulisne mehanizme, lahko pa so tudi poceni alternativa za kroglična vretena, ki se lahko še dodatno strojno obdelujejo. Trapezna vretena so standardizirana po premerih in so največkrat jeklena, matice pa so lahko okrogle, šestrobe ali s prirobnico in zaradi manjšega trenja bronaste.

Enako kot pri trapeznih vretenih krogelna uporabljamo povsod, kjer želimo vrtilno gibanje spremeniti v premočrtno, in zaradi prestave v navoju lahko govorimo tudi o redukciji sile, potrebne za premik bremena. Krogelna vretena in matice v glavnem zamenjujejo trapezna vretena in matice, predvsem zaradi dosega manjšega trenja. Vretena so izdelana z različnimi vrstami tehnologij in glede na tehnološko zahtevnost izdelave, so vrednosti brušenih vreten nekoliko višje od valjanih. Prav tako poznamo tudi različne stopnje točnosti izdelave navojnice, ki je pri valjanih vretenih nekoliko višje kvalitete kot pri brušenih.
(Krogelno vreteno je izdelano iz cementiranega jekla in kaljeno na 62 HRC. Dimenzije so standardizirane po premerih in velikosti korakov navojnic. Matice so izdelane iz podobnega materiala in so prav tako standardizirane po obliki in velikosti. Z velikostjo kroglic določamo prednapetje oz. zračnost.)

Naša zaloga obsega valjana vretena in matice proizvajalca Hiwin v kvaliteti T7. V kratkem času lahko dobavimo tudi luščena vretena v kvaliteti T5.

Obdelava po meri!
V našem linearnem centu poskrbimo tudi za obdelavo koncev in prednapetje matic. Naša ponudba obsega tudi korozijsko zaščitena vretena in matice.

Zastopamo:
Katalogi:Vsi katalogi >

Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri najustreznejše rešitve!