Faktorji, ki vplivajo na življenjsko dobo o-tesnil

S pravilno namestitvijo in rokovanjem tesnil se njihova življenjska doba podaljšuje, kar prispeva k nemotenemu obratovanju strojev, opreme in naprav. Spodaj opisani faktorji pojasnjujejo pravilno rokovanje z o-tesnili.

1. Kemične reakcije
Ker o-tesnila prihajajo v kontakt s tekočinami, morajo biti narejena iz materialov, ki so z njimi kompatibilni (odpornost brez degradacije). V kolikor material o-tesnila ni kompatibilno z medijem, o-tesnilo lahko nabrekne, otrdi, se izsuši in razpoči, se omehča ali razkroji (odvisno od kemične reakcije). Material o-tesnila mora torej biti kompatibilna z VSEMI tekočinami, s katerimi pridejo v kontakt.

2. Visoke temperature
Previsoke temperature v našem sistemu lahko povzročijo podobne poškodbe kot kemične reakcije. Z dvigom temperature se lahko o-tesnila omehčajo, če pa se temperatura še naprej dviga prek dovoljene delovne temperature materiala o-tesnila, bo o-tesnilo najprej otrdelo in se bodo pojavile razpoke.

3. Pritisk
Pritisk, ki ga o-tesnilo lahko prenese je funkcija temperature aplikacije in tolerance (ekstrudirana vrzel) zadrževalne vdolbine. Tesnite lahko 120 bar pritiska, če lahko kontrolirate ekstrudirano vrzel in temperaturo.

4. Doba skladiščenja
O-tesnila imajo določeno dobo skladiščenja. Proizvajalci navajajo dobo skladiščenja, ki običajno znaša med 1-5 let, odvisna je od materiala. Za kar najdaljšo življenjsko dobo je potrebno o-tesnila skladiščiti v klimatiziranih in v temnih prostorih.

Kako pride do pretečene dobe skladiščenja? Proizvajalec lahko skladišči tesnila nekaj mesecev preden jih odpremi do trgovca. Trgovec ima lahko o-tesnila na zalogi tudi več let, dokler jih kupec ne naroči. V kolikor pa kupec kupi večjo količino lahko spet preteče nekaj let, da porabi zadnja o-tesnila.

Idealni pogoji skladiščenja tesnil so naslednji:

  • Temperatura okolica ne sme preseči 38⁰C.
  • Izključenost kontaminacije.
  • Izključenost kakršnekoli radiacije, tudi sončne svetlobe.
  • Izključenost ozona.

Pomembno si je zapomniti, da je največ črpalk okvarjenih zaradi puščanj in šele potem zaradi ostalih okvar .Vsakodnevno se pojavi veliko okvar ravno zaradi puščanja cenovno dostopnih tesnil..

Uporabne povezave:

______________________________________________________________________________

Za pomoč in dodatne informacije pri pravilni izbiri tesnil se obrnite na naše strokovnjake na shop@mm-intercom.si ali nas pokličete na 01/ 29 27 960.