Jermeni in ostala vzdrževalna oprema za kosilnice

Pomlad je čas prebujanja narave iz zimskega spanja in v tem času travnik ponovno ozeleni. Kmalu v začetku potrebuje našo pozornost, ki jo spremlja urejanje in košnjo. Za najbolj efektivno strojno košnja je potrebno preventivno vzdrževanje in popravilo stroja, ki v osnovi obsega menjavo motornega in menjalniškega olja, mazanje zglobov z mastjo in zamenjavo gonilnih jermenov.

Za dobro pokošeno travno površino velikokrat ni dovolj en stroj. Kosci si velikokrat lastijo več strojev, med katere spadajo ročne kose z nitko, navadne rotacijske kosilnice v samohodni izvedbi ali na porivanje, mali vrtni traktorji, večje kosilnice ali moto kultivatorji s kosilnim grebenom ali mulčerjem in velike traktorske kosilnice.

Ne glede na izvedbo kosilnice, obstaja velika verjetnost, da ima kosilnica enega ali več jermenov za prenos moči na različne elemente, med katere spada pogon nožev in koles.

Poleg prenosa moči, jermen predstavlja varnostni element – varovalko, ki zdrsne ali se strga v primeru zaleta nožev v kamenje ali zemljo in s tem prepreči nadaljnji strojelom. Med normalnim obratovanjem zdrs ni zaželjen zato je potrebna preventivna menjava jermenov za zagotovitev minimalnih izgub moči.

V kosilnicah najdemo jermene:

za pogon koles (klinasti jermeni),

za pogon menjalniškega gonila (zobati jermen),

jermene za pogon nožev (klinasti, heksagonalni, obojestransko ozobljeni).

Poleg vzdrževanja jermenov je potrebna preventivna menjava motornega in menjalniškega olja ter dodajanje masti v gibajoče zglobe.

Za tehnični posvet kontaktirajte naše strokovnjake na shop@mm-intercom.si ali preko telefona 01 29 27 960.