Kako vam lahko tekoča tesnila koristijo?

Ključna prednost tekočega tesnila je v strukturi tesnilnega materiala, ki se ob nanosu na površino razleze, zapolni vse površinske nepravilnosti in tvori vzdržljivo tesnilno zaščito med površinama. Zaradi tekoče strukture je prilagodljivo in uporabno ne glede na kompleksnost in obliko tesnjenih površin.

Tesnilo in tesnjene površine pravzaprav postanejo ena enota in tvorijo mnogo močnejši in zanesljiv spoj, kot je mogoče z uporabo drugih tehnologij. To pa vodi k še več koristim. Na primer zanesljivost tesnjenja pomeni manj garancijskih posegov in odpornost na višje obremenitve. Prednosti je tudi poenostavljeno poslovanje, saj lahko tekoče tesnilo tesni katerokoli obliko, kar odpravlja potrebo po kompleksnem naročanju tesnil in skladiščenju velikega števila različnih tesnil.

Pomembno je, da so stroji in druga industrijska oprema primerno zaščiteni za nemoteno delovanje v težkih industrijskih okoljih. Njihovi strojni elementi so pogosto izpostavljeni negativnim vplivom, kot so korozija, mehanske poškodbe in obraba. Pri vzdrževanju in boljšemu delovanju le-teh je zato pomembno, da uporabljamo prava tesnila.

Zakaj trdna tesnila niso vedno prava rešitev

Trdna tesnila (guma, papir, kovine, pluta,..) so tradicionalna metoda tesnjenja, vendar imajo več praktičnih slabosti. Trdna tesnila je potrebno deformirati z začetno obremenitvijo, da bi tesnilo zapolnilo površinske nepravilnosti. Ob preveliki deformaciji tesnilo izgubi svoje elastične sposobnosti in pogosta posledica je puščanje. Pomanjkljivost trdnih tesnil je tudi njihova oblika, namreč trdna tesnila morajo biti natančno izrezana glede na obrise tesnjenega materiala. Ker so oblike takih prirobnic običajno kompleksne je tudi izdelava tesnil zapletena.

Ustreznost tekočega tesnila glede na premični oziroma nepremični spoj

Pri nepremičnih spojih se priporoča uporaba anaerobnih zmesi, pri fleksibilnih spojih pa je najbolje uporabiti silikonsko tesnilo.

1. Nepremični spoj

Anaerobna tesnila se posušijo ob odsotnosti zraka, torej ko so ujeta med dve kovinski plošči in ne tvorijo razmaka med kovinskima ploščama (kot npr. debelina trdnih tesnil). Zaradi tega lahko tolerance lažje vzdržujemo in ni potrebno čez čas ponovno zategovanje vijakov. Prednost anaerobnih izdelkov je v čisti moči spoja, ki preprečuje stranska gibanja tesnjenih površin in popolnoma zapolni praske ter ostale površinske nepravilnosti. Ker pa se tesnilo ob stiku z zrakom ne suši, je moč odvečno tesnilo z zunanjih površin enostavno odstraniti z brisanjem. Tekoča tesnila so idealna za integracijo na proizvodne linije za nanašanje z roboti, šablonami.

2. Premični spoj

Slikonska tesnila pa zagotavljajo popolno tesnjenje fleksibilnih spojev in so formulirana za premagovanje mikro premikov z veliko stopnjo podaljševanja. Enako pomembno lahko s silikonskimi tesnili zatesnimo celo reže do nekaj milimetrov širine. Taka tesnila lahko prenesejo izredno široko temperaturno območje od -70°C pa do +315°C (s kratkotrajno izpostavljenostjo do 350°C). Enako kot anaerobna tesnila popolnoma zapolnijo vse nepravilnosti v tesnjenih površinah.

Kako pred nanosom tekočih tesnil pripravite površine

  • Komponente morajo biti čiste – brez ostankov masti, olja, tesnil ipd.
  • Za razmaščevanje, čiščenje in sušenje površine pred nanosom tesnila uporabite izdelek LOCTITE 7063
  • Pri vzdrževanju in popravilih odstranite vse ostanke starega tesnila s sredstvom za odstranjevanje tesnil LOCTITE 7200 in površino očistite z izdelkom LOCTITE 7063
  • Če anaerobna tesnila nanašate pri temperaturi pod 5 °C priporočamo, da površino pripravite z izdelkom LOCTITE SF 7649

Galerija tekočih tesnil:

Uporabne povezave:

_____________________________________________________________________________________

Za pomoč in dodatne informacije pri tekočih tesnilih se obrnite na naše strokovnjake na shop@mm-intercom.si ali nas pokličete na 01/ 29 27 960.