Nasveti za rokovanje z emulzijami

Kako preprečiti in pravočasno prepoznati razvoj mikroorganizmov v emulziji, ki povzročajo preglavice mnogim operaterjem?

emulzije banner_F

 

Večina mineralnih in pol-sintetičnih emulzij je odlično gojišče različnih mikroorganizmov, kot so bakterije in gljive.
Posledica, so neprijeten vonj, spremenjene lastnosti in draženje kože ter povečani stroški iz naslova predčasne menjave emulzije. Stroški so povezani z ustreznim uničenjem stare emulzije, čiščenjem stroja, nakupom nove emulzije in izpadom proizvodnje.
   

Emulzija

je zmes skrbno izbranih komponent tj. baznih olj, aditivov, biocidov in drugih sestavin, ki omogočajo optimalne lastnosti za dano aplikacijo. Večina mineralnih in pol-sintetičnih emulzij je odlično gojišče različnih mikroorganizmov, kot so bakterije in gljive.

 


Pomagamo si lahko z enostavnimi in hitrimi testi ter beleženjem rezultatov. Evidenco rezultatov beležimo v kontrolni list, kjer navedemo ustrezno koncentracijo, čistostjo stroja in po potrebi uporabo biocidov.icon-kontrolni-list_slika

 

1. NASVETI ZA HITRO OCENO STANJA EMULZIJE

VIZUALNA OCENA IN VONJ
Preverimo ali se je izgled (barva, tekstura, itd…) in vonj emulzije spremenil? Ali je na površini emulzije veliko olja ali drugih nečistoč? Ali emulzija draži kožo ali druge organe?

KONCENTRACIJA
Previsoka koncentracija povzroča draženje kože. V primeru meglice pa tudi oči in dihala. Prenizka koncentracija omogoča razvoj mikroorganizmov, rjavenje opreme in ”samo uničenje” emulzije. Emulzije pod določeno koncentracijo niso več stabilne.

                 Ustrezna koncentracija= maksimalna antikorozijska zaščita+ maksimalna efektivnost + minimalni stroški

PH VREDNOST
Previsoka pH vrednost povzroča draženje kože, prenizka pH vrednost, je odlično gojišče za mikroorganizme.

RAZVOJ MIKROORGANIZMOV
Razvoj bakterij vodi v prehiter razkroj in destabilizacijo emulzije, kar prepoznamo po neprijetnem vonju in temnejši barvi, ter izgubi antikorozijske zaščite. Pokazatelj vsebnosti bakterij je tudi penjenje emulzije.

VRSTA TESTA POGOSTOST IZVAJANJA TESTA IN METODA PRIPOROČILA / OMEJITVE NAVODILA
Vizualna ocena Dnevno Primerjajte s tipičnim izgledom in vonjem. Odstranjujte nečistoče, oljne madeže, itd…
Koncentracija Z refraktometrom in najmanj 1x tedensko. V primeru večizmenskega dela tudi večkrat tedensko. Upoštevajte korekcijski faktor, ki je unikaten za vsako emulzijo. Po priporočilu proizvajalca. Dodajte emulzijo v ustrezni količini. Za meritev uporabite čim manj kontaminirano emulzijo.
pH vednost S testnimi lističi 1x tedensko pH 8,0 do 10,0 – zavisi od emulzije > 10 pH posvetujte se z dobaviteljem < 8 pH zamenjajte emulzijo
Test mikroorganizmov Z ”dipslide” gojišči, 1krat tedensko. Na podlagi rezultatov se testiranje lahko izvaja tudi manj pogosto. Bakterije: max 10^4CFU/ml
Gljive: max 10 CFU/ml
dodajte ustrezen biocid* v ustrezni količini. NE PREDOZIRAJTE!
Vsebnost nitritov Testiramo svežo vodo, nato po potrebi oz. najmanj 1x na 6 mesecev. Max 20 -50 ppm. Zavisi od vsebnosti v sveži vodi.

Tabela: Tabelarični prikaz vzdrževanja emulzij


2. KAKO DO POPOLNE ČISTOČE REZERVOARJEV OZ. BAZENOV?

PRIPOROČAMOEmulzije so idealno gojišče bakterij, gliv in lic, zato je čistost rezervoarja oz. bazena zelo pomembna. Iz emulzije je potrebno redno odstranjevati oljne madeže, ki so lahko vnos tujega olja, razgradnja emulgatorjev ali pa ostanki olj za vodila, olja centralno mazalnega sistema in hidravličnega olja. Priporočamo odstranjevanje kovinskih delcev in po potrebi tudi filtracijo.

Ob menjavi stare emulzije za novo se priporoča uporabo t.i. ”System cleaner” dodatkov. Naloga ”System cleaner-jev” je čiščenje stroja,  uničitev vseh mikroorganizmov, odstranjevanje in raztapljanje oblog v ceveh, kanalih, rezervoarju in drugih površinah. Dodatek za čiščenje se običajno doda zadnjih 8-48 delovnih ur stroja, odvisno od priporočila proizvajala. System cleaner dodajte po predpisani količini koncentracije – ne predozirajte!


3. NAMIGI ZA SISTEMATIČNO REŠEVANJE PROBLEMA

 • Maksimalna čistostPriporočamo uporabo biostabilnih emulzij in odstranjevalce oljnih madežev ti. ”skimmer”.
  * Priporočamo: Addinol Penta Cool
 • Ob menjavi emulzije uporabite čistilo sistema odstranite vso blato in ostale?
  * Priporočamo: Rocol Ultraguard SC
 • Z nadzorom in vzdrževanjem emulzije preprečite razvoj mikroorganizmov.
 • Priporočamo uporabo kakovostnih olj za vodila, ki ne emulgirajo
  * Priporočamo: Addinol Gleitbahől XG

V kolikor emulzija stoji dalj časa, je priporočena uporaba cirkulacijske črpalke.

PDF icon

ADDINOL GLEITBAHNŐL XG

4. SPLOŠNO O EMULZIJAH

PENJENJE
Mešalna garnitura

Mešalna garnitura za pripravo emulzije

Penjenje emulzije, je pojav, ki lahko nastane iz večih razlogov:

 • z razvojem bakterij. Bakterije uničimo z dodatkom baktericida, z ustrezno količino koncentracije.
  Priporočamo: ROCOL ULTRAGUIARD BX v razmerju 1:1000.
 • neustrezno hladilno-mazalno sredstvo. Preverimo ustreznost uporabljene emulzije za dano aplikacijo.
 • neustrezna trdota vode, običajno prenizka. Večina emulzij potrebuje za svoje delovanje tršo vodo tj. >10°dH. V tem primeru uporabimo dodatek za povečanje trdnosti vode.
  Priporočamo: ADDINOL PENTA FLUID AH 100, navadno v razmerju 1:1000.
 • pri uporabi novega stroja oz. ob prvem polnjenju. Pojavi se v primeru nepopolne dekonzervacije centra oz. se niso odstranila antikorozijska sredstva, ki so odlični penilci.
  V skrajnem primeru uporabimo tudi antipenilce, ki se jih doda po kapljicah. Priporočamo uporabo ROCOL ULTRAGUARD AF, v max. koncentraciji 1:10000.
SHRANJEVANJE IN SKLADIŠČENJE

Je zelo pomembno, a velikokrat spregledano. Emulzije hranite v suhih, zaprtih prostorih, na sobni temperaturi na mestih ki niso izpostavljena direktni sončni svetlobi. Velika večina emulzij je občutljiva na nizke temperature tj. manj kot 5°C. Upoštevajte tudi rok trajanja emulzije. Posledica pretečenega roka uporabe emulzije so slaba mešljivost z vodo in slaba zaščita pred razvojem mikroorganizmov

PRIPRAVA SVEŽE EMULZIJE
 • Ob pripravi sveže emulzije moramo biti pozorni na vrstni red mešanja. Koncentrat vedno dodajamo vodi in ne obratno. Za dosego dobrih rezultatov je priprava obvezna v čistih rezervoarjih in napravah.
 • Priporoča se priprava emulzije z ustreznimi napravami ti. avtomatske mešalne naprave. Te omogočajo enostavno pripravo emulzije v ustrezni koncentraciji.
 • V primeru ročne priprave emulzije, hladilno sredstvo počasi in enakomerno dodajamo vodi. Mešanico počasi mešamo, dokler ne dosežemo homogenega izgleda.

5. PONUDBA KOMPLETOV ZA ANALIZO EMULZIJ

Za vas smo pripravili 2 različna kompleta setov za analizo emulzij.

KOMPLETI EMULZIJ

6. UGODNOSTI

Ugodnosti_m&m

Akcija velja do 31.1.2016.

Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo svetovali pri izbiri najustreznejše rešitve!