Revolucionarna tesnila Garlock Flange Free™

Učinkovito razdiranje medprirobničnih spojev in vzdrževanje le-teh je v industriji dolga leta pereča tema. Odstranjevanje klasičnih tesnil je dolgotrajni postopek, trajne poškodbe na prirobnici in ostalih delih pa so skoraj neizbežne.

Ostanki tesnil na tesnilnih površinah in čiščenje le-teh že dolga leta predstavlja nevšečnost monterjem in vzdrževalcem v industriji. Poleg težjega razprtja prirobničnega spoja, problem predstavlja popolna odstranitev ostankov tesnila v kratkem času in brez nastanka poškodb na tesnilni površini prirobnice. Popravilo ali zamenjava prirobnice predstavlja drag in časovno dolgotrajen poseg.

Postopek menjave medprirobničnih tesnil se med vzdrževalci razlikuje, največkrat se odstranjevanja poslužujejo s pleskarsko lopatico, ”špohtlom”, žično krtačo, z odstranjevalci v spreju na osnovi toluen, ipd. Našteti načini z uporabo mehanskih odstranjevalcev so sicer učinkoviti, vendar je rezultat velikokrat poškodovana površina prirobnice. V primeru uporabe kemičnih produktov, pa poseg lahko ogrozi zdravje in onesnaži okolje.

Garlock-ova rešitev

 
  • Garlock Flange Free prevleka omogoča poenostavljeno menjavo tesnil brez ostankov.

  • Z uporabo Flange Free privarčujete čas pri menjavi tesnila, preprečite možnost poškodb opreme in privarčujete stroške daljše zaustavitve proizvodnje.

Leta 2007 se je visokotehnološko podjetje Garlock z lastnim R&D oddelkom lotilo razvoja patentirane anti-stik prevleke. Danes številna podjetja, nekoč velik vzdrževalni poseg elegantno rešujejo z uporabo Garlockove revolucionarne rešitve. Rešitev predstavljajo tesnilnimi materiali oz. tesnila, ki imajo integrirano serijsko prevleko Flange Free, kar omogoča enostavno in hitro zamenjavo brez poškodb.

Zgoraj naštete lastnosti Garlock potrjuje s kontrolirani preizkusi po ASTM F607 metodi, kjer je bila uporabljena 1” velika prirobnica izdelana iz 1018 nerjavnega jekla in izpostavljena 204°C za 22ur, kot zahteva metoda. Uporabljen je bil Garlockov tesnilni material s prevleko Flange Free in brez prevleke. Po končanem preizkusu so bili rezultati analizirani. Vidne rezultate prikazujejo spodnje slike.

Brez prevleke Garlock Flange Free

S prevleko Garlock Flange Free

Tesnost Garlock materiala s prevleko Flange Free in brez prevleke je bila tudi preizkušena. V preizkusu so sodelovali tudi materiali drugih proizvajalcev z lastno anti stik prevleko in brez prevleke. Preizkus je bil izveden po metodi ASTM F37. V primerjavi je razvidno, da ima prevleka minimalen vpliv na tesnost materiala oz. ga nima. Pri prevlekah drugih proizvajalcev je razlika, pri uporabi ali brez prevleke, očitna.

Primerjava tesnosti materialov s prevleko in brez prevleke

Primerjava tesnosti materialov s prevleko in brez prevleke

Izbor materialov

Garlockovi materiali iz stiskanih vlaken imajo integrirano anti-stick prevleko, t.i. Flange Free technology in pokrivajo celoten spekter potreb tako za splošne kot tudi najzahtevnejše veje industrij. Z izbiro Flange Free materiala, si boste poenostavili odstranjevanje tesnila brez ostankov na površinah prirobnice.

Ponudba tesnil s Flange Free prevleko:

  • Blue Gard Style 3000
  • IFG Style 5500
  • Garlock Style 9850
  • Garlock Style 9900

Materiali so karakterizirani po metodi EN 13555, ki omogočajo preračun po metodi EN1591-1 in ga nudimo strankam po potrebi, za doseganje različnih stopenj tesnosti (TA-Luft).

Garlock materiali in njihova Flange Free prevleka je na voljo pri nas v obliki plošč, različnih debelin. V M&M strojnem centru na sodobnem CNC stroju nudimo tudi odrez tesnil, v standardnih (EN, ANSI) ali poljubnih dimenzijah, razrez možen tudi v kompleksnejših konturah. V primeru, da vaše aplikacije zahtevajo striktne TA-Luft zahteve, vam po potrebi nudimo izračun nominalnih momentov za pritegovanje prirobničnih spojev po EN-1591 normativu.

Naši tehnični strokovnjaki, izkušeni s strani Garlock inžinerjev, so vam na voljo pri izbiri pravega materiala za vašo aplikacijo. Kontaktirajte nas za tehnični posvet preko shop@mm-intercom.si.