Stopflex – zadrževalni sistemi za cevi pod pritiskom

Garantirana varnost in fleksibilnost sistema cevi pod pritiskom!

Energija v cevi pod pritiskom je lahko v primeru snetja cevi od priključka izredno nevarna, tako za ljudi kot strojne komponene oz. ostale naprave v bližini. Stopflex zadrževalni sistemi so skonstruirani, da zadržijo cev in preprečijo poškodbe v primeru povečanja energije v cevi. Na ta način se izognemo, da bi energija v cevi povzročila uničujoč »udarec biča«. Stopflex sistem je primeren za uporabo vseh vrst fleksibilnih cevi. Zadrževalna objemka dovoljuje cevi, da se s pritiskom širi in vedno varno oprijema cev. Pritrdijo se lahko na priključke, prirobnice in ostale dele stroja.

Testirana varnost
Sistem Stopflex, ob pravilni montaži, dokazljivo zadrži cevi do maksimalnega pritiska navedenega spodaj oz. po standardih za hidravlične cevi:

EN 853           EN 854           EN855

EN 856           EN 857           SAE J517

 

Delovanje Stopflexa

Korak 1: Snetje
stopflex-korak1 1Stopflex sistem ne prepreči snetja hidravlične cevi s priključka, vendar ob pravilni uporabi prestreže cev ob snetju. Ob snetju s priključka hidravlična cev pridobi veliko hitrost in energijo zaradi olja pod pritiskom v cevi.

 

 

 

 

 

Korak 2: Izpust pritiska
stopflex-korak2 2V tem koraku olje izteka iz cevi, hidravlična cev oddaja shranjeno energijo in pridobiva na hitrosti. Sprosti se nevaren učinek »udarca z bičem«, kateri je nevaren za vse v bližini.

 

 

 

 

Korak 3: Zadržanje cevi

stopflex-korak3 3Ob snetju hidravlične cevi se pritisk sprosti in je potrebno cev umiriti. To nalogo umiritve opravi sistem Stopflex. Jeklena vrv se napne in deformira, jeklena ploščica pa zareže v hidravlično cev in prepreči objemki, da bi se snela s cevi. Objemka in jeklena ploščica z deformacijo elastično absorbirata energijo sproščeno z gibanjem cevi. To je kritični korak, ki traja le nekaj sekund in v katerem komponente Stopflexa preprečijo poškodbe.

 

 

 

Montaža sistema stopflex

Ključnega pomena za pravilno delovanje sistema je pravilna montaža. Neupoštevanje navodil pri montaži lahko ogrozi delovanje celotnega sistema. Za doseg največje učinkovitosti sistema je po številnih testiranjih Stopflex ponudil idealno kombinacijo materialov in montaže. Različna delovna okolja lahko povzročijo staranje in razgradnje tesnila objemke zaradi UV svetlobe, prisotnost slane vode, redčila, goriv, olj, masti in agresivnih kemikalij.

Nasveti za uporabo:

  • Tesnilo je potrebno menjati vsaka štiri leta, če objemka še ni montirana.
  • Tesnilo je potrebno menjati na dve leti, če je že montirano.
  • Stopflex ne sme biti nikoli ponovno uporabljen v primeru snetja hidravlične cevi ali menjave cevi, saj lahko ogrozimo delovanje sistema. V primeru ponovne uporabe sistema, je za morebitno škodo odgovoren monter.

Tukaj si lahko ogledate video Stopflex zadrževalnega sistema.
Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri najustreznejše rešitve!