Vzdrževanje in oprema plovil za brezskrbno sezono

Zaradi neaktivnosti plovila v zimskih mesecih lahko pride do nepravilnosti pri delovanju in pogonu motorja. Pri rednem in pravilnem vzdrževanju plovil se je potrebno osredotočiti na zajem vode, tesnilni sistem in korozijsko zaščito.

Eden ključnih faktorjev za brezhibno plovbo oz. delovanje vašega motorja pa je izbor ustreznega motornega olja. V nadaljevanju predstavljamo program izjemno kakovostnih izdelkov, ki bodo vašemu plovilu zagotovile nemoteno delovanje ves čas sezone.

Maziva in ostali pripomočki

V prvi fazi je potrebno iz motorja iztočiti staro olje, zato so v naši ponudbi lovilci olj različnih prostornin, v nadaljevanju pa sledi izbira novega, kvalitetnega motornega olja.

Motorna olja Addinol Aqua Super MZ in NSL Stream Power sta visoko zmogljiva motorna olja za 2-taktne motorje, prilagojena za zmogljive in hitre izvenkrmne motorje. Odlikujejo ju odlična zaščita pred obrabo motorja in pred vlago in morsko vodo. Preprečujeta nastanek okvare vžigalnih svečk, predčasen vžig in zamašitev izpušnega sistema.

Za 4-taktne izvenkrmne motorje pa je najboljša izbira olje NLS Stream Power OTB. Uporabljamo ga za visoko zmogljive, vodno hlajene bencinske motorje (krmne/izvenkrmne) in motorje osebnih vodnih plovil. Odlikujejo ga prednosti, kot so izjemna strižna stabilnost, zaščita pred rjo in korozijo, lažji hladni zagon motorja ter vrhunsko čistost motorja.

Motorno olje Addinol Aqua Super MZ

Motorno olje NSL Stream Power OTB 2T

Motorno olje NSL Stream Power OTB 4T

Oljnice in črpalke

Za težje dostopna mesta na motorju ponujamo oljnice s kovinsko črpalko Groz, s katerimi bo aplikacija olja enostavnejša. Pri daljših plovbah si zagotovite še robustne ročke za gorivo s priloženim fleksibilnim tulcem, ki so odporne na udarce, .

Pri črpanju morske vode, goriva, mineralnih olj, sintetičnih olj, emulzij in ostalih tekočin je na voljo ročna membranska črpalka Groz, izdelana iz PA, PU, PVC-ja in nerjavečega jekla. Primerna je za uporabo v pomorstvu, kmetijstvu, avtomobilizmu in industrijah.

Membranska črpalka Groz

Kovinske oljnice Groz

Ročke za gorivo Pressol

Tlačilke za masti in olja

V primeru črpanja in ponovnega polnjenja olja in ostalih nekorozivnih tekočin v plovilih je na voljo sesalno-potisna tlačilka Groz z dvojnim delovanjem. V enem potisku omogoča polnjenje in praznenje, natančno tesnilo pa poskrbi za kar največji izkoristek črpanja. Sesalno-potisna črpalka je na voljo v dveh izvedbah, za težje delovne pogoje kot tudi za lažjo, preprostejšo uporabo.

Pri težjih delovnih pogojih pride v poštev dvoročna tlačilka za mast “heavy duty”, ki dosega do 690 bar potisnega tlaka. Tlačilko odlikuje cinkana robustna ročica, ki je zaradi ukrivljene oblike lažja za rokovanje, ergonomsko oblikovan gumijast ročaj pa preprečuje zdrs tlačilke iz rok.

Sesalno-potisna tlačilka Groz z dvojnim delovanjem

Sesalno-potisna tlačilka Groz – 500 ml

Tlačilka za mast dvoročna “Heavy Duty”

Korozijska zaščita

Specialna mast Addinol korrosionsschutzfett je večnamenska mast, odporna na slano vodo, ki se jo aplicira na vitle, vijake, kotalne in drsne ležaje, navojna vretena itd. Odlična je za vse vrste podvodnih naprav, za mazanje delov in komponent na manjših plovilih (jahtah) kot tudi v ladjedelnicah. Nudi dobro antikorozijsko zaščito do dve leti v notranjih prostorih in do enega leta v zunanjih prostorih. Vzdržljiva je za zelo visoke temperature, do 80°C in zagotavlja nizko separacijo olja ter odličen tesnilni učinek v hladni in topli vodi.

Za pravilno zaščito plovil pri izpodrivanju vlage in vode poskrbita penetracijsko olje Addinol v spreju in Addinol antikorozijsko sredstvo v spreju. Penetracijsko olje nudi odlično zaščito kovinskih delov med transportom ali hrambo in odlično (začasno) antikorozijsko zaščito kovinskih površin. Ima izjemne lastnosti lezenja in raztapljanja rje ter učinkovitost pri izpodiravnju vode.

Večfunkcijsko antikorozijsko sredstvo Addinol ima dobre penetracijske sposobnosti in izjemen mazalni učinek. Nanaša se preprosto na površine, tudi na mokre ali vlažne.

Specialna večnamenska mast Addinol

Penetracijsko olje v spreju Addinol

Antikorozijsko sredstvo Addinol

Čiščenje in osebna nega

Za redno čiščenje in vzdrževanje plovil naši zadovoljni uporabniki priporočajo univerzalno čistilo Addinol, izdelano iz mešanice hidrokarbonov in topil. Uporablja se za čiščenje umazanije na kovinskih površinah, gibljivih delih in pri čiščenju motorja. Sprej je vsestransko uporaben in izjemno učinkovit pri mnogih aplikacijah.

Med in po čiščenju plovil ne smemo pozabiti na osebno nego. Naš pester program osebne nege zajema različne vrste čistil, od čistilnih robčkov do tekočih ter granulatnih mil.

Univerzalni sprej Addinol

Osebna nega

Ni dovolj, da pri vzdrževanju vašega plovila v sezoni plovbe poskrbite le za opremo, pomembno je tudi, kako zanj skrbite v času zimovanja oz. nedelovanja. Če boste plovilo redno prezračevali, zagnali motor, v posodo nastavili sol za absorbiranje vlage in pregledovali kalužne črpalke ter akumulator, potem ni razloga za skrb pred nepravilnim delovanjem pri plovbi.

Za dodatno pomoč pri pravilni izbiri kvalitetnih izdelkov za vzdrževanje in nego plovil so vam na voljo naši strokovnjaki na 01 29 27 960 oz. preko e-pošte shop@mm-intercom.si.