ZGLOBNI LEŽAJI – DURBAL

Zglobni ležaji proizvajalca DURBAL so primerni za uporabo pri majhnih in velikih obremenitvah ter zajemajo širok spekter uporabe.

Zglobni ležaji se najpogosteje uporabljajo kot končniki pri mehanskih sklopih, kjer imamo prisotne linearne premike hidravličnih, pnevmatskih ali električnih cilindrov. Gre za omogočanje kotnih premikov pri gibanju paličja. Glede na zahteve obstajajo kroglični, valjčni ali drsni zglobni ležaji.

DURBAL proizvaja tri produktne linije zglobnih ležajev

 • DURBAL® PREMIUM LINIJA ZGLOBNIH LEŽAJEV
 • DURBAL® CLASSIC LINIJA ZGLOBNIH LEŽAJEV
 • DURBAL® BASIC LINIJA ZGLOBNIH LEŽAJEV

DURBAL® PREMIUM LINIJA ZGLOBNIH LEŽAJEV

Uporabljajo se pri najtežjih delovnih razmerah pri katerih je potrebno minimalno vzdrževanje.

  • Z integriranim samo-izravnalnim valjčnim ležajem
   Konstruirani so na osnovi samo-izravnalnih ležajev. Uporabljajo se pri visokih hitrostih gibanja v vseh smereh pod velikimi obremenitvami. Ležaji so pred namazani, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo. Posebne izvedbe za najtežje delovne pogoje omogočajo dodatno mazanje, če je to potrebno. Za mazanje se priporoča uporaba Al-kompleksnega mila (ADDINOL HAFTSCHMIERSTOFF OG 0). Obojestranska zaščita preprečuje vnos delcev in umazanije.
   TIPI: BRTM, BRTF in WLT
  • Z integriranim krogličnim ležajem
   Primerni so za visoke hitrosti gibanja in razmeroma manjše obremenitve. Prednosti se kažejo v majhnem uporu, dolgi življenjski dobi in veliki odpornosti na umazanijo in drugih nečistoč. Pri normalni uporabi vzdrževanje ni potrebno. Za dodatno mazanje, ki ga nekatere izvedbe omogočajo, se priporoča uporaba Al-kompleksnega mila (ADDINOL HAFTSCHMIERSTOFF OG 0).
   TIPI: BRM, BRF, PM, PF in WLK

DURBAL® CLASSIC LINIJA ZGLOBNIH LEŽAJEV

 • Z integriranim sferičnim ležajem pri katerih vzdrževanje ni potrebno
  Uporabljajo se pri gibanju z majhnimi odkloni in nizkimi hitrostmi, a pod velikimi bremeni.
  TIPI: BEM, BEF, EM in EF
 • Z natisnjenim sferičnim ležajem pri katerih je potrebno vzdrževanje
  Značilno za njih je, da se uporabljajo pri pulzirajočih obremenitvah. Zaradi površinske zaščite so odporni na korozijo, kar zagotavlja nemoteno delovanje tudi v okolju z visoko vlažnostjo.
  TIPI: BEMN, BEFN, EMN in EFN

DURBAL® BASIC LINIJA ZGLOBNIH LEŽAJEV

 • Standardni zglobni ležaji s sferičnim ležajem.
  Gre za standardne zglobne ležaje za široko uporabo. Uporabni so tudi kot osnovni rezervni deli, ko se opravlja vzdrževalna dela na raznih dokaj enostavnih sklopih. Odlikuje jih ugodno razmerje med ceno in uporabnostjo.

ŠTEVILNA PODROČJA UPORABE ZGLOBNIH LEŽAJEV

O podjetju DURBAL
Durbal je družinsko podjetje, ki ga upravlja že tretja generacija. S proizvodnjo ležajev za industrijo se ukvarjajo že od leta 1938. Začeli so z ležaji za letalsko industrijo pod blagovno znamko »SCHLEGEL«. Proizvodnja se nahaja v kraju Oehringen v pokrajini Hohenlohe v Nemčiji. Danes proizvaja več kot 600 različnih tipov in oblik zglobnih ležajev. Durbal je bil prvi proizvajalec zglobnih ležajev, ki je pridobil certifikat kakovosti ISO 9001.

Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo svetovali pri izbiri najustreznejše rešitve! Za kakršna koli vprašanja smo vam na voljo preko emaila podpora@mm-intercom.si oz. preko telefona 01/5200-120.