Zobati jermen – nepogrešljiv element pogonske tehnike

Prvi zobati jermen je bil patentiran leta 1946 in je poganjal šivalni stroj. Kasneje so zobata jermena začeli množično uporabljati v avtomobilskih motorjih za pogon odmične gredi. Danes je pogonska tehnika z zobatimi jermeni prva izbira za mnoge pogonske aplikacije.

Prednosti pogonov z zobatimi jermeni

 • Pogoni so precizni, z možnostjo prenašanja visokega navora in z manjšimi izgubami.
 • Vibracij pogona je malo in ni sunkovitega gibanja.
 • Zobata jermena se ne podaljšujejo tako kot verižni pogoni z obrabo.
 • Učinkovitost prenašanja moči zobatih jermen je 98%.
 • Teža pogona je majhna in pogon je čist.
 • Pogoni z zobatimi jermeni tečejo brez zdrsa (enakomerni tek gonila in prenos vrtilnega gibanja).
 • Prednapetje zobatih jermen je majhno v primerjavi s klinastimi jermeni.
 • Pogoni z jermeni ne potrebujejo mazanja oz. posebnega vzdrževanja.
 • V primerjavi z verižnim pogonom so tišji.

Sestava zobatega jermena

Zobati jermen je sestavljen iz gumaste ulite osnove, iz nateznih vlaken (prenašajo natezne obremenitve med delovanjem) ter iz tekalne plasti, ki je sestavljena iz zobatih elementov.

Poznamo različne tipe zobatih jermen:

 1. Metrična zobata jermena T2.5, T5, T10
 2. Metrična zobata jermena AT5, AT10
 3. Metrična HTD zobata jermena 3M, 5M, 8M, 14M
 4. Colska zobata jermena MXL, XL, L, H

Tabela s profili zobatih jermen:

Metrična zobata jermena T2.5, T5, T10

Oblika in sestava: Oblika zoba T zobatih jermen je klasična trapezoidna v skladu s standardom DIN 7721. Korak jermen je 2,5 mm, 5mm ali 10 mm. Zobata T jermena so sestavljena iz poliuretana in z jeklenimi spiralno navitimi vrvicami. Zaradi jeklenih vrvic so zobata jermena dokaj močna in niso podvržena podaljševanju. T jermena so dokaj odporna na abrazijo (prah, ki se sprošča ob abraziji in je svetlo obarvan). Poliuretan je odporen na olje in mnoge kemikalije ter velja za zelo fleksibilen material. Temperaturno območje delovanja PU jermen je od -30 pa do +80˚C.

Uporaba: Pogosto so zobata T jermena uporabljena kot cenovno ugodna zobata jermena v strojegradnji in zelo pogosto tudi za stroje v prehrambeni industriji.

Galerija:

Metrična zobata jermena AT5, AT10, AT20

Oblika in sestava: Namenjena so posebej za prenos visokih moči, temu je prirejena tudi oblika zoba samega zobatega jermena. Možna koraka zobatega jermena sta 5 in 10mm. Poliuretanska jermena imajo vgrajene jeklene vrvice, ki omogočajo delovanje brez razteganja jermena. S tem ohranjanjo korak jermena in maksimalno življenjsko dobo jermena ter jermenice.

Kemično so PU jermena odporna na maščobe in večino kemikalij. So izredno fleksibilna in delujejo pri temperaturah od -30 pa do +80˚C. PU jermena so dokaj odporna na abrazijo, prahu je malo in je svetlo obarvan.

Uporaba: Metrična zobata jermena AT5, AT10, AT20 se uporabljajo v različnih strojih, zelo pogosto pa v prehrambeni industriji.

Metrična HTD zobata jermena 3M, 5M, 8M, 14M

Oblika in sestava: HTD zobata jermena so sestavljena iz gume, poliuretana in neoprene. Dobavljiva so z jeklenimi, steklenimi ali aramidnimi vrvicami. Izbira materiala jermena in materiala vrvice sta pomembna faktorja zaradi odpornosti na kemikalije, teže jermena, trgalne sile in glasnosti jermena. HTD jermena prenesejo temperature do 100˚C.

Označevanje HTD zobatih jermen je HTD610-5M-25 – pri čemer je 610 dolžina jermena v milimetrih, 5M korak 5 milimetrov in 25 širina jermena v milimetrih.

HTD zobata jermena imajo lahko več oblik zob, pri čemer se najbolj obnese profil RPP, saj ima zob večjo naležno površino in omogoča prenos večje moči oz. daljšo življenjsko dobo jermena.

Pri prenosu večjih moči so lahko HTD zobata jermena glasna. Do srednje velikih navorov so zobata  jermena HTD relativno tiha, kasneje pa zaradi različnih vzrokov (na primer ujet zrak med zobom in jermenico) postanejo glasna.

Uporaba: Robustna zobata jermena z zaokroženimi zobmi se uporabljajo za širok spekter aplikacij. Zaradi majhne zračnosti so uporabna za sinhronizacijo, ker pa prenesejo velike gostote moči, so HTD jermena uporabna tudi za prenose velikih moči in navorov.

Galerija – različni profili HTD jermen:

Colska zobata jermena MXL, XL, L, H, XH, XXH

Oblika in sestava: Oblika zob je klasična trapezoidna, skladno s standardom DIN 5296, dimenzije jermena pa so v colih. Najbolj pogosto se uporablja jermen s profilom MXL in s korakom 0,08”. Običajno so jermena iz neoprene, ki imajo steklene vrvice kot nosilni element. Prah, ki se sprošča ob abraziji je temen. Temperaturno območje delovanja jermena pa je med -20 in +100˚C. Jermenice so iz aluminija in jekla.  Obstajata tudi jermena XH in XXH z večjim korakom – vendar se redko uporabljata.

Uporaba: Colska zobata jermena se danes ne uporabljajo zelo pogosto, saj večjo nosilnost premorejo ostali zobati jermeni.

Galerija:

M&M strojni center

Za izpolnitev vzdrževalnih in industrijskih zahtev naših strank imamo lastni strojni center, namenjen razrezu linearnih vodil in obdelavi jermen. Dobavimo vsa klinasta in zobara jermena, ki so skrbno skladiščena po vseh standardih. Skladiščimo zobata jermena vseh dolžin v obliki rokava in po potrebi odrežemo zobata jermena na želeno širino s pomočjo tehnološko dovršenega rezalnega stroja.

M&M Intercom razrez jermen

M&M Intercom galerija razreza jermen

Uporabne povezave:

____________________________________________________________________________________________________________________________

Za pomoč in dodatne informacije pri zobatih jermenih se obrnite na naše strokovnjake na prodaja@mm-intercom.si ali nas pokličete na 01/ 29 27 960.