Energijsko varčni ležaji FAG

Uporaba ležajev z nizkim momentom trenja vodi do zaneslivejšega delovanja opreme, manj vzdrževalnih posegov in večje izkoriščenosti stroja.

xLIFE novo

Podjetje Schaeffler ima v lasti 3 multinacionalke FAG, INA in LUK in je eno najbolj inovativnih nemških podjetij. To potrjuje tudi število (skoraj) 2000 prijavljenih patentov na leto. Podjetje Schaeffler ima pod okriljem kar 21 tehnoloških centrov za raziskave in razvoj v katerih deluje 6000 inženirjev. Za doseg tehnološko izpopolnjenih izdelkov in sistematizacije procesov so uvedli interne standarde obdelave ležajev, nadgradili strojni park in natančno predpisali postopke obdelave. Večina patentov in izboljšav je na področju optimizacije delovanja ležajev pri čemur je ključni izziv doseg maksimalne zmogljivosti in minimalnega momenta trenja. Na tem področju je Schaeffler dokazal, da je eden največjih proizvajalcev energetsko varčnih ležajev, ki dosežejo tudi do 35% manjšega momenta trenja.

Zgoraj omenjeni procent pomeni neposredno 35% manjšo porabo energije stroja skozi vso življenjsko dobo. Ta podatek izkoristka energije je primerljiv uporabi učinkovitejšega IE2 elektromotorja proti IE1 elektromotorju. Poznan tortni diagram stroškov elektromotorja priča, da skozi njegovo življenjsko obdobje 2,5% stroška odpade na nabavno vrednost in celotno vzdrževanje elektromotorja, preostanek 97,5% stroška pa predstavlja porabljena električna energija. Podobno primerjavo stroškov lahko uporabimo za ležaje (FAG in INA) z zmanjšanim trenjem, kar je dober argument za strojegradnje, da prepriča kupca v investicijo v boljše, zmoglivejše in učinkovitejše ležaje.

Schaeffler energetsko varčne ležaje označuje z oznako X-LIFE in generacija C. Standardni konstrukcijsko izboljšani kroglični ležaji serije 60,62 in 63 nosijo oznako C generacije. Vsi ostali izboljšani ležaji znamk FAG in INA imajo dodano oznako X-LIFE.

Ležaji z oznakami C generacija in X-LIFE se ponašajo z izboljšanimi lastnostmi:

  • energetske učinkovitosti, zmanjšano trenje ležajev kar pomeni zmanjšanje delovne temperature ležajev
  • znižane hrupnosti
  • zvišanje dinamičnih obremenitev
  • manjše obremenitve mazalnega medija
  • daljša življenjska doba ležajev
  • v nekaterih primerih inovativno tesnjenje ležajev

Zmanjšano trenje ležajev dejansko pomeni neposredno zviševanje življenjske dobe. Z nižjim trenjem, se ležaji manj segrevajo in dosegajo nižjo delovno temperaturo posledično mazalno sredstvo (mast, olje) boljše in dalj časa opravlja svojo nalogo. To pomeni, da imajo ležaji X-life in ležaji C generacije kar do 70% daljšo življenjsko dobo. Daljša življenjska doba ležajev pa še dodatno zmanjšuje stroške skozi življenjsko dobo ležajev. Posebej pa je treba poudariti, da daljša življenjska doba ležajev, pomeni bolj zanesljivo delovanje opreme, manj vzdrževalnih posegov in večjo izkoriščenost stroja.

Na slednji povezavi si lahko ogledate video o energetsko varčnih ležajih C generacije za črpalke, ventilatorje in elektromotorje.