Z jermenom Power twist boste imeli na zalogi vedno pravi klinasti jermen!

En jermen za vse dolžine!

Z jermenom Power twist boste imeli na zalogi vedno pravi klinasti jermen!
Klinasta jermena se pogosto uporabljajo za pogon strojev. Če se jermen strga seveda stroj ne deluje več. Običajno ni težava držati en ali nekaj jermen na zalogi in jih zamenjati v primeru okvare. Težava nastane predvsem kadar bi morali imeti na zalogi veliko različnih jermen ali pa, ko ne vemo katera jermena potrebujemo.

Klinasta jermena se v osnovi delijo na več osnovnih dimenzij, ki jih označujemo s črkami glede na širino jermen:

 • Klinasti jermen tip A (širina 13mm)
 • Klinasti jermen tip B (širina 17mm)
 • Klinasti jermen tip C (širina 22mm)
 • Klinasti jermen tip D (širina 32mm)
 • Klinasti jermen tip Z (širina 10mm)

Zgoraj omenjeni klinasti jermeni pokrijejo cca. 85-90% potreb po pogonskih jermenih, ostala klinasta jermena kot so 5/W, 6/Y, 8/T, E, 20, 25, SPZ, SPA, SPB, SPC, 3V, 5V, 8V in pokrijejo potrebe za vse ostale aplikacije. Občasno se uporablja tudi ozobljena klinasta jermena tip ZX, AX, BX, CX, XPZ, XPA, XPB, XPC. Ostalih jermen se uporabi izredno malo. Izjema so seveda zobata jermena, ki so ločena kategorija. Težava s klinastimi jermeni je, da se izdelujejo v mnogih dolžinah in pri menjavi strganega jermena morate jermen zamenjati z jermenom prave dolžine. To v praksi pomeni, da morajo imeti podjetja na zalogi mnogo jermen. Dodatno težavo pa predstavlja zgradba jermen (napenjalne žice, platno, guma). Guma je občutljiva na svetlobo, temperaturo, vlago v zraku in v propada, če ni pravilno skladiščena. Zato se mnogokrat izkaže, da se jermena iz zaloge hitro strgajo. Tudi v sloveniji imamo aplikacije kjer povzročata jermenskim pogonom težave izpostavljenost oljem in še pogosteje visokim temperaturam.
Za klasična klinasta jermena iz gume velja, da zdržijo ob optimalnih pogojih (pogoji niso nikoli optimalni) do temperature cca. 70 stopinj Celzija 24.000 delovnih ur. Z dvigovanjem temperature se življenjska doba drastično krajša. Za gumijasta klinasta jermena tako velja pravilo, da se z vsakim dvigom temperature za 10 stopinj nad 70˚C življenjska doba prepolovi. Pri temperaturi 100˚C je ob ostalih optimalnih pogojih delovanja življenjska doba gumijastega jermena le še 3.000 delovnih ur, v realnosti pa le tretjino tega.

Kaj pa so jermena Power twist?

Power twist jermena so po zgradbi členkasta jermena in jih izdeluje podjetje Fenner. Podjetje iz Velike britanije, ki zaposluje 4.500 ljudi, velja za inovatorja na področju pogonske tehnike. Izdelujejo reduktorje, gredne vezi, elemente za vpenjanje jermenic in verižnikov brez moznikov (B-lock, Transtorque,itd.), napenjalce jermen, napenjalne verižnike, transportna jermena raznih profilov (eagle belting) in mnogo drugega.

Jermena Power twist so edinstvena v tem, da z nabavo jermena širine A (ali katerekoli druge širine oz. tipa) pokrijete vse dolžine jermena in se dobavljajo v kolutih. Dolžino Power twist klinastega jermena namreč lahko po potrebi spreminjate. Power twist jermen dimenzije A lahko torej naredite z dodajanjem in odvzemanjem členov uporabniki sami v katerikoli dolžini. Za spreminjanje dolžine jermena ne potrebujete nikakršnega orodja. Jermen pa prenese popolnoma enake obremenitve kot klasična jermena. Hkrati pa so jermena power twist zgrajena iz kompozitnih materialov in ne slabijo kot guma zaradi izpostavljenosti svetlobi, nihanjem temperature ter so neobčutljiva na kemikalije in olja. Še več, jermena Power twist prenesejo brez degradacije temperature do 116 stopinj celzija.
Zanimiva je montaža Power twist jermen. Najprej se izmeri potrebno dolžino potrebnega jermena iz koluta jermena in potrebno dolžino jermena z roko ločimo od koluta. Pri jermenih širine A,B in Z odstranimo en člen na vsakih 24 členov (pri C in D jermenih pa en člen na 20 členov). Na ta način dobimo pravilno napetost jermena. Power twist jermen nato vstavimo na manjšo jermenico in nato še delno na večjo jermenico. Kot pri montaži verige pri kolesu, nato večjo jermenico zavrtimo in jermen skoči v utor. Po pol ure do 24 urah preverimo napetost jermena in po potrebi jermen dodatno napnemo. Paziti je potrebno na smer vrtenja, ki je pri Power twist jermenih določena. Montaža Power twist jermen je 6 x hitrejša kot pri klasičnih jermenih in ne zahteva nobenega orodja.

Power twist jermena imajo pa še eno veliko prednost pri pogonih kjer je jermenica montirana na sredini gredi, ali pa je iz drugih razlogov potrebno razstaviti stroj za montažo klasičnih klinastih jermen. Ker so Power twist jermena v osnovi enostavno razstavljiva oz. niso zaključena ni potrebno razstavljati stroja za montažo jermena. To pa pomeni ogromen prihranek v času montaže.

Kaj so torej ključne prednosti uporabe Fenner power twist jermen?

 • Popolnoma zamenjuje vsa klinasta jermena in prenese enake obremenitve,
 • deluje na klasičnih jermenicah,
 • brez velike zaloge klinastih jermen imate vedno pravega na zalogi,
 • hitra montaža brez orodja,
 • enostavna montaža celo na strojih, ki jih je sicer potrebno razstaviti,
 • jermena so odporna na kemikalije,
 • prenesejo temperature do 116˚C,
 • prenese izpostavljenost pari in vodi,
 • odporen je na abrazijo,
 • jermen se ne razteguje in ga ni potrebno ponovno napenjati s staranjem materiala.

Pomembno je pa poudariti, da se z jermeni power twist, rešuje težave povezane s klinastimi jermeni (zaloga, kratka življenjska doba, hitra montaža, odpornost na temperature, paro, kemikalije in podobno), so pa jermena dražja od gumijastih. Vendar je pri power twist jermenih končna cena tista, ki šteje. Saj je zaradi zmanjšanja zalog, hitre in enostavne montaže ter daljše življenjske dobe končni strošek power twist jermen manjši kot pri klasičnih.

Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri najustreznejše rešitve!