Kako z ultrazvokom preprečimo odpovedi ležajev zaradi premalo ali preveč mazanja?

Večina odpovedi ležajev je povezanih z nepravilnim mazanjem, ki se kaže v vzroku odpovedi v kar 80% primerih. Ostali vzroki so še utrujenost materiala, nepravilna montaža in kontaminacija. Na skrajšano življenjsko dobo ležaja vplivajo napačna izbira maziva in prekomerno ali pomanjkljivo mazanje ležaja.

O izbiri ležajev, vzrokih odpovedi in kako lahko preprečimo njihove okvare, preberite v članku Zakaj pride do okvare ležajev.

Kako lahko merimo pravilno mazanje ležajev?

Uveljavljena praksa v proizvodnih podjetjih je periodično mazanje ležajev na osnovi teoretičnega izračuna, kar pa ni zanesljiva metoda. Alternativna metoda mazanja ležajev je merjenje dejanske debeline maziva v ležaju z ultrazvočno tehnolgijo podjetja UE Systems z inštrumentoma Grease Caddy Ultraprobe 201 in 401.

Delovanje ultrazvočne tehnologije

Trenje v ležajih proizvaja usmerjene ultrazvočne valove, zato lahko brez težav odkrijemo njihov izvor. Z merjenjem jakosti ultrazvočnih valov lahko natančno izmerimo kdaj je potrebno ležaj namazati in kdaj je potrebno z mazanjem ležaja prenehati. Frekvenco in obliko ultrazvočnih valov ležajev lahko z ultrazvočnim inštrumentom posnamemo in gledamo na računalniškem zaslonu v časovnem in frekvenčnem prostoru. Ti podatki ter zvočni zapis ležaja nam povedo stanje ležaja in v kolikem času bo ležaj odpovedal.

Inštrumenta za pravilno mazanje ležajev Grease Caddy Ultraprobe 201 in 401 (UE Systems)

Ključne prednosti ultrazvočnih inštrumentov, ki jih potrjuje tudi vesoljska agencija NASA:

Z uporabo ultrazvoka lahko zaznamo potencialno odpoved ležaja mnogo prej kot z meritvami vibracij ali temperature.

Meritve mazalnega filma ležajev in natančno mazanje ležajev občutno podaljšujejo življenjsko dobo ležajev in strojev.

Tehnologija omogoča zmanjšanje proizvodnih stroškov in učinkovitejšo porabo časa vzdrževalnega osebja z načrtovanjem vzdrževalnih del.

Manj urgentnih popravil opreme.

Uporaba inštrumenta Grease Caddy Ultraprobe 201 in 401

Primer dobre prakse

Vodilni svetovni proizvajalec talnih in stropnih oblog Armstrong z 41 proizvodnjami v 12 državah uporablja ultrazvočno tehnologijo za mazanje in mehansko diagnostiko od leta 2003. Ultrazvočno tehnologijo so v Armstrongu izbrali zaradi natančnosti pri analizi ležajev, zmožnosti natančne analize ustreznosti mazanja ležajev in uporabnosti pri iskanju puščanj komprimiranega zraka ter ostalih plinov. Kasneje so ugotovili, da jim tehnologija omogoča tudi iskanje okvarjenih procesnih ventilov in diagnostiko električnih sistemov (odkrivanje korone, prebijanj).

Podjetje Armstrong je z uporabo inštrumentov Ultraprobe neposredno na stroških vzdrževanja prihranilo okoli 15% stroškov, najpomembnejši pa je bil prihranek električne energije (3,5%) z odpravo puščanja komprimiranega zraka in puščanja ventilov, odkritih z ultrazvočnimi inštrumenti.

Delovanje in uporaba instrumenta Grease Caddy Ultraprobe 201 in 401 – video predstavitve

Za pomoč pri ustrezni izbiri ultrazvočnih instrumentov Ultraprobe se obrnite na našega strokovnjaka preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 52 00 120.