Maksimalna preciznost laserskega rezanja in varjenja

Lasersko varjenje je popularna tehnika konstrukcijskih podjetij za proizvodnjo visokokvalitetnih komponent. Ker je laserska tehnologija izredno zahtevna, je potrebno komponente za obdelavo transportirati in namestiti z milimetrsko natančnostjo.

Eden od svetovno priznanih specialistov za lasersko varjenje in rezanje je belgijsko podjetje Balliu, katero tesno sodeluje s strokovnjakom za servo pogone, podjetjem Wittenstein.

Servo pogoni Wittenstein zagotavljajo zahtevano natančnost.

Osnovna dejavnost podjetja Balliu MTC je razvoj in proizvodnja 2D in 3D laserskih strojev za rezanje in varjenje. S 30-letno tradicijo, podjetje Balliu v panogi z lasersko tehnologijo ohranja vodilen položaj. Zato ni naključje, da prav Balliu postavlja nove standarde, na področju produktivnosti in inovacij laserskih strojev.

Slika 1: Servo pogoni Wittenstein s poševno ozobljenimi zobatimi letvami

Mostovno nameščanje komponent

Slika 2: Mostovno dvigalo s pogoni in zobatimi letvami Wittenstein.

Slika 3: Pogon mostovnega dvigala s servo motorji in reduktorji Wittenstein.

ZANIMIVOST

Podjetje Balliu MTC je za proizvajalca železniških vagonov skonstruiralo in proizvedlo stroj, s katerim je moč proizvesti 25 metrov dolge stranice vagonov. Kljub avtomatizirani proizvodnji in velikim dimenzijam je sestavne plošče potrebno namestiti z milimetrsko natančnostjo. Mostovno dvigalo poganjajo precizni planetni reduktorji Wittenstein, ki skrbijo, da so plošče v vseh proizvodnih korakih nameščene skladno z zahtevami in brez odstopanj.

Sistem servo planetnih reduktorjev Wittenstein in poševno ozobljenih letev je montiran na obeh straneh mostovnega dvigala. Maksimalna dopustna napaka na razdalji sedem metrov pa znaša 0,1mm. Preciznost izreza oken, vrat in gumbov v stranico vagona je resnično osupljiva.

Servo motorji imajo vgrajene senzorje s katerimi sporočajo krmilnikom hitrost vrtenja in trenutno pozicijo motorja. Primerni so za aplikacije, ki zahtevajo izredno natančnost pomika. Da se natančnost servo motorjev ne bi »izgubila« z zračnostmi pri mehanskih prenosih moči, je potrebno za servo pogone uporabljati dovolj natančne komponente. Wittenstein med proizvajalci reduktorjev za servo pogone izstopa kot vodilni proizvajalec reduktorjev za servo motorje in zagotavlja najpreciznejša planetna gonila za uporabo v vseh servo aplikacijah.

Za pomoč in dodatne informacije pri laserskem rezanju in varjenju se obrnite na naše strokovnjake na shop@mm-intercom.si ali nas pokličete 01/ 29 27 960.