Tri-clamp spojni sistemi

Tri-clamp spojke so majhni sestavni deli, ki igrajo pomembno vlogo v prehrambeni in farmacevtski industriji. Omogočajo higienski spoj ter hitro in enostavno razstavljanje, čiščenje in vnovično sestavljanje cevnih elementov.

V prehrambeni in farmacevtski industriji so za zanesljivo obratovanje proizvodnje potrebni elementi in komponente, ki zagotavljajo neoporečnost proizvodov. V primeru nečistosti povzročijo stroške zaustavitve proizvodnje in zavržbo onesnaženega proizvoda. Med pomembne sestavne elemente, ki omogočajo prenos sestavin in produktov iz točke A v točko B, spadajo tudi tri-clamp spojke.

Tri-clamp spojke spadajo v družino higienskih spojnih elementov in omogočajo spajanje dveh elementov ter zagotavljajo tesen spoj med njima. Higienske standarde dosegajo zaradi enostavne zasnove z minimalnim številom površin na katerih se lahko razvijajo bakterije. Poleg enostavne zasnove ima končna površinska obdelava velik pomen. Vse površine, ki so v stiku s prenosnim medijem so posebej obdelane, brez površinskih napak in prask, ki bi potencialno omogočale prostor za zadrževanje medija in posledično razvoj in rast bakterij.

Zgodovina

Zgodovina Tri-clamp spojk sega preko 50 let nazaj. Razvili so jih v ameriškem podjetju Alfa-Laval in so bile sprva poimenovane ˝tri-clover˝spojke. Pet desetletij je Alfa-Laval fokusiral svojo proizvodnjo na ˝tri-clover˝ higienskih spojih in gradil na njihovi prepoznavnosti. Kasneje je bilo ˝tri-clover˝ ime prodano in zaščiteno, zasnova spoja pa je ostala na voljo ostalim proizvajalcem. Kmalu za tem so začeli proizvajati ˝tri-clover˝ spoje po vsem svetu pod novim, enotnim imenom ˝tri-clamp˝.

Kako delujejo tri-clamp spoji

Razlog za popularnost tri-clamp spojk je enostavno čiščenje in vzdrževanje. Ker je čiščenje cevnih sistemov v farmacevtski in prehrambeni industriji pogosto, je izjemnega pomena, da se spoji lahko hitro razstavijo, očistijo in sestavijo nazaj. S tem prihranimo veliko časa in zmanjšamo stroške zaustavitve proizvodnje.

Tri-clamp spoj je sestavljen iz dveh prirobnic, tesnila in spojke, ki poveže elemente med seboj. Tesnilo je lahko izdelano iz številnih materialov – Nitrilna guma, EPDM, FKM (Viton), MVQ (silikon), PTFE (teflon).

Za zanesljiv spoj je potrebno združiti prirobnici s tesnilom med njima. Pred montažo spojke, je potrebno preveriti ali tesnilo pravilno sedi med prirobnicama. Nepravilna postavitev tesnila je glavni razlog za puščanje medija, ki ga tesnimo. S tesnilom na svojem mestu, objamemo spoj s spojko. Spojeni prirobnici morata sedeti v utoru spojke po celotnem obodu. Na koncu je potrebno pritegniti krilato matico, ki preko geometrije prirobnic in utora pred-napne spoj. Priporočljiva je pritegnitev matice z roko ali z uporabo moment ključa z nastavitvijo navora. Priporočena nastavitev navora je 1,5-2,5Nm za elastomerna in 3-4Nm za PTFE tesnila. Napaka, ki jo monterji izvajajo je pretegovanje matice, ki posledično privede do preobremenitve tesnila, njegove poškodbe in iztiskanja tesnila v pretočno cono cevi. S tem se ustvari ovira v cevi, ki moti pretok in ustvari področje, kjer se zadržuje medij in omogoča razvoj bakterij.

Med vzdrževanjem je potrebno vse sestavne dele spojev dobro pregledati. Poškodovana tesnila je potrebno zamenjati in paziti na deformacije in poškodbe pri naležnih površinah prirobnic.

Poglejte zanimivo animacijo >>

Kako poiskati pravo spojko

Pravilna izbira elementov

Za efektivno delovanje higienskih spojk je potrebna pravilna izbira elementov. Pri izboru je zelo pomembno poznavanje velikosti spojk. Težavo z velikostjo povzročajo spojke, ki imajo enak zunanji premer na prirobnici. Med te spadajo spojke velikosti po imperialnih enotah ½″ in ¾″  ter 1″ in1 ½″ ali metričnih enotah v velikosti 8-15mm ter 20-32mm. Velikost zunanje prirobnice je enaka vendar imajo različne premere cevi. Zato je potrebno vedno meriti zunanji premer cevi za določitev prave velikosti prirobnic.

Izbira materiala tri-clamp spojk

Pred končnim izborom spojke se je potrebno določiti vrsto materiala. Navadno so spojke izdelane iz nerjavnega jekla. Na voljo sta dve vrsti jekel – EN1.4301 in EN1.4401. Jeklo EN1.4301 je cenejše v primerjavi z EN1.4401 jeklom vendar je to podvrženo h koroziji in propadu v posebnih delovnih pogojih.  Zelo kislo okolje, močna industrijska topila ali visoko koncentrirana raztopina soli povzročajo korozijo na EN1.4301 jeklu. V tem primeru je potrebno uporabiti EN1.4401 jeklo, ki ima v svoji sestavi dodatek mangana, ki dvigne kemično odpornost  in s tem preprečuje korozijo v težjih pogojih.

V posebnih aplikacijah, kjer je potrebno tesnjenje keramičnih, steklenih ali plastičnih cevi pa moramo uporabiti spojke iz nekovinskih materialov.

Tri- clamp spojke so majhni sestavni deli v primerjavi z ostalimi elementi pretočnih sistemov, vendar igrajo zelo pomembno vlogo pri transportu sestavin in produktov iz točke A do točke B. Z boljšim poznavanjem spojk, njihovega delovanja in možnostmi izbire, boste vedeli, katere spojke so najbolj ustrezne za vaš proizvodni proces. Za ostale informacije se lahko obrnete na naš oddelek tehnične podpore v podjetju M&M Intercom.

Za pomoč pri izbiri in uporabi Tri-clamp spojk se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 29 27 960.