Dimenzijska stabilnost tehnične plastike je (zelo) pomembna

Dimenzijska stabilnost plastike je ena ključnih lastnosti, ki jo je treba upoštevati pri izbiri materiala in oblikovanju izdelka. Ustrezna dimenzijska stabilnost plastike zagotavlja učinkovitost in varno obratovanje skozi celotno življenjsko dobo izdelka. Skupina MCAM ponuja celovit portfelj inženirskih polimerov, ki pokrivajo različne potrebe po dimenzijski stabilnosti.

Inženirske plastike so izpostavljene različnim ekstremnim pogojem – od obdelave delov do intenzivnih obratovalnih okolij, kar lahko vpliva na delovanje materiala in izdelka skozi življenjsko dobo. Tudi če izdelek ni izpostavljen zahtevnim obratovalnim pogojem, je pomembno upoštevati dimenzijsko stabilnost materiala med obdelavo izdelka v skladu s tesnimi tolerancami – procesom, ki material izpostavi visokim ravni mehanskega stresa oz. obremenitvam.

Dimenzijska stabilnost je merilo zmožnosti materiala pri ohranjanju dimenzijske ustreznosti, oblike in funkcionalnih lastnosti skozi življenjsko dobo.

Kaj pomeni pomanjkanje dimenzijske stabilnosti?

Pomanjkanje dimenzijske stabilnosti najpogosteje prizadene lastnost materiala, saj lahko prekomerna vlaga ali ekstremne temperaturne razmere povzročijo raztezanje ali krčenje materialov.

Visokozmogljive, dimenzijsko stabilne plastike vsebujejo nizek koeficient toplotnega raztezanja, minimalno absorpcijo vlage in nizko notranje napetosti, kar tehnični plastiki pomaga ohranjati svojo obliko in izpolnjevati tesne tolerance v različnih zahtevnih aplikacijah.

Zakaj izbrati dimenzijsko stabilno plastiko namesto kovine?

Nudijo številne druge ključne prednosti, ki jih ni mogoče doseči s kovinskimi deli, dosegajo pa primerljive lastnosti materiala:

Nižji stroški surovin: cenovno ugodnejši material v primerjavo s kovino.
Lažji končni izdelki:  lažja je od kovin, kar omogoča zmanjšanje teže izdelkov in izboljšanje prenosljivosti.
Specifične električne lastnosti: lahko imajo posebne električne lastnosti, ki jih kovine ne morejo ponuditi, kar je pomembno za električne in elektronske aplikacije.
Odpornost proti kemični koroziji: so pogosto odporne na kemično korozijo, kar je ključno v okoljih, kjer so kovine občutljive na korozijo.
Izboljšano drsenje in prileganje: zagotovijo lahko boljše drsenje in prileganje v primerjavi s kovinami, kar je pomembno v gibljivih delih.

Tehnično plastiko ojačajte s steklenimi vlakni

Za aplikacije, ki zahtevajo dodatno dimenzijsko stabilnost, se termoplastike lahko ojačajo z steklenimi vlakni ali drugimi polnilci. Ojačane razrede polimera običajno kažejo večjo termično dimenzijsko stabilnost v primerjavi s tistimi brez polnil, kot tudi druge izboljšave v mehanskih, kemijskih in dielektričnih lastnostih.

Kdaj je dimenzijska stabilnost najpomembnejša?

Primeri delov, ki zahtevajo dimenzijsko stabilne materiale, so tesnilni elementi, saj spremembe dimenzij tesnila lahko povzročijo puščanje. Dimenzijska stabilnost je pomembna tudi pri izbiri materiala za dele, ki bodo redno izpostavljeni čiščenju s paro, kemikalijami ali vročimi tekočinami.

Dimenzijska stabilnost materiala vpliva tudi na obdelavo in končne tolerance, ki jih je mogoče doseči. Pri manj dimenzijsko stabilnih polimerih se lahko med obdelavo kopiči toplota in notranje napetosti v osnovni obliki, kar lahko oteži dosledno obdelavo delov z natančnimi dimenzijami in tesnimi tolerancami.

Napredna obdelava in tehnologija obdelave, skupaj s polimeri, ki kažejo izjemno dimenzijsko stabilnost, omogočajo obdelavo zapletenih delov z majhnimi merili in tesnimi tolerancami, kot so električni konektorji in testni vtiči.

Inženirske aplikacije, kjer je treba upoštevati dimenzijsko stabilnost vključenih materialov. ↓

Kateri pogoji vplivajo na dimenzijsko stabilnost?


Zmanjšana absorpcija vlage


Plastike so običajno higroskopske, kar pomeni, da različne vrste plastik absorbirajo različne količine vlage. Absorpcija oz. vpijanje vlage lahko kritično spremeni dimenzije končnega izdelka. Poleg tega lahko absorpcija vlage oslabi druge materialne lastnosti, kot so električna prevodnost in mehanska trdnost.

Od okolijske vlage do podaljšanega potapljanja, ciklov mokrega ali parnega čiščenja ter izpostavljenosti vremenskim vplivom je pomembno upoštevati čas, koncentracijo in temperaturo vlage, ki bo plastiki izpostavljena med njenim življenjskim ciklom.


Minimalno toplotno raztezanje


Zaradi svoje kemijske strukture se plastični materiali v toploti razširjajo in v mrazu krčijo v različnih merah. Spremembe dimenzij materiala lahko privedejo do težav pri prileganju in odstopanju ter dodatno oslabijo mehanske lastnosti materiala sčasoma.

V inženirskih aplikacijah, ki vključujejo ekstremne temperature in/ali nihanja temperature, morajo plastični materiali dosegati zadostno toplotno stabilnost, ki preprečuje njihovo raztezanje in krčenje.


Nizke notranje napetosti


Vrsta plastičnega materiala in način izdelave vplivata na notranje napetosti plastičnega izdelka. Na primer, brizganje plastike običajno povzroči večje notranje napetosti v primerjavi s ekstruzijo, zaradi načina, kako se molekule plastike ohladijo od zunaj navznoter. Za aplikacije, ki zahtevajo izjemno nizke notranje napetosti, je lahko stiskanje plastike idealna metoda obdelave za oblike in dele.

Notranje napetosti končnega izdelka se lahko tudi povečajo med obdelavo. Za proizvodnjo dimenzijsko natančnih delov, zlasti tistih, ki jih je treba obdelati s tesnimi tolerancami, je treba uporabiti ustrezno orodje in upoštevati najboljše prakse.

Iščete primerno inženirsko tehnično plastiko?
Obrnite se na nas!Koristite prednosti maksimalno učinkovitih hidravličnih tekočin

Kakovost uporabljenega maziva je ključna

– vpliva na življenjsko dobo in produktivnost sistemov! Izbira pravega maziva pomeni popolno izpolnjevanje zahtev, ki zagotavljajo zanesljivo delovanje, največji možen izkoristek učinkovitosti in nemoteno obratovanje sistemov in naprav.

ADDINOL zagotavlja


zanesljivo in učinkovito delovanje sistema
manjše stroške vzdrževanja
krajše zastoje

Lastna proizvodnja v kraju Leuna (Nemčija) in strog nadzor kakovosti omogočata ter hkrati zagotavljata najvišjo in stabilno kakovost hidravličnih olj. Optimalno prilagajanje tehničnih parametrov – od stopnje čistosti prek filtrirnosti, do lastnosti ločevanja zraka – podpira dolgo življenjsko dobo tako olj kot mazanih komponent.

Izbira visokokakovostnih baznih olj in posebej prilagojeni paketi aditivov uvrščajo ADDINOL hidravlična olja med vrhunske globalne izdelke.

Za vsakodnevne aplikacije – kjerkoli, kadarkoli

Addinol hidravlična maziva so primerna za stacionarne ali premične obratovalne naprave za standardne ali posebne pogoje:

 • aplikacije izpostavljene vodi, umazaniji  in abrazivnim delcem
 • ekstremne temperaturne razmere npr. arktične podnebne razmere ali hladilnice
 • spreminjajoče se temperature
 • zunanja hidravlika pri celoletnih obratovanjih
 • visokotlačne obremenitve
 • okoliško občutljiva območja
 • živilski, kozmetični in farmacevtski sektor
 • požarno nevarni obrati


Ključen je standard DIN 51524 in min tehnične zahteve

Specifikacije, opredeljene v standardu DIN 51524 predstavljajo minimalne zahteve za hidravlične tekočine. Za večino hidravličnih sistemov, proizvajalci določajo hidravlične tekočine glede na standarda DIN 51524-2 ”HLP“ ali DIN 51524-3 “HV”.

Ustrezne minimalne zahteve se nanašajo na:

1. Stopnjo čistosti
Stopnja čistosti je pokazatelj, kako skrbno je bilo olje proizvedeno in polnjeno (pakirano). V skladu s standardom DIN 51524-2 (HLP) in DIN 51524-3 (HVLP) se zahteva stopnja čistosti → 21/19/16.

2. Sposobnost filtriranja
Stopnjo čistosti olja lahko med delovanjem izboljšamo z ustrezno filtracijo. Olja z neustreznimi lastnostmi pa s filtracijo ni mogoče spremeniti v kvaliteten izdelek! Začetne vrednosti se morajo ujemati z zahtevami naprave!

3. Sposobnost demulgiranja (demulzivnost)
Onesnaženje z vodo je drugi najpogostejši vzrok okvar hidravličnih sistemov  po onesnaženju s trdnimi snovmi. Po zahtevah standardov DIN 51524-2 in 51524-3 vsebnost vode v svežem hidravličnem sistemu ne sme presegati vrednosti 0,05 %.

4. Lastnosti ločevanja zraka
Mazalna olja vsebujejo zrak, ki v raztopljeni obliki nima negativnih učinkov na mazivnost in komponente sistema.

5. Skladnost z zahtevanim razredom viskoznosti
Poleg zanesljivega nadzora nečistoč vseh vrst, temperature olja pomenijo odločilno vlogo pri obnašanju pretoka le teh med delovanjem in predvsem pri mejnih vrednostih. Te lastnosti so opisane z indeksom viskoznosti in vplivajo na zanesljivo mazanje vseh sestavnih delov.

6. Viskoznosti glede na temperaturo maziva
Poleg zanesljivega nadzora nad nečistočami vseh vrst ima odločilno vlogo tudi pretočnost hidravličnih tekočin med delovanjem. Te lastnosti so opisane z indeksom viskoznosti in vplivajo na zanesljivo mazanje vseh sestavnih delov.

Visokokakovostna hidravlična olja po različnih ISO in DIN standardih lahko kupite v naši spletni trgovini – na voljo različna pakiranja ⇢ 1L, 20L, 57L, 205L in 1000L.

Potrebujete strokovni nasvet o ADDINOL hidravličnih oljih?

Podajte nam informacije o aplikaciji, strojni opremi in ostalih pogojih za delovanje.
in ostalih pogojih za delovanje in pripravili vam bomo ustrezno rešitev.

T   01 29 27 960

E   shop@mm-intercom.si

Jermeni za traktorje in drugo kmetijsko mehanizacijo

Traktorski motor pri nizkih hitrostih proizvede visok navor za vleko prikolice in priklopov pri opravljanju kmetijskih del. Za zagotovitev optimalnega prenosa moči traktor potrebuje kakovostna jermena, optimizirana posebej za težja kmetijska opravila z minimalnim dodatnim vzdrževanjem.

Vrste traktorskih jermen

1. Klinasti oviti jermeni

2. Klinasti rezani (ozobljeni) jermeni

3. Poly rebrasti jermeni

1. Klinasti oviti jermeni

Odlične zmogljivosti pri visokih navorih
Zmorejo visoke prenose moči
Gladek tek

Ključne prednosti

 • Odporni na obrabo
 • Vsebujejo visoko natezna poliestrska vlakna, ki pripomorejo k maksimalnemu prenosu moči
 • Manjša deformacija in minimalen raztezek
 • Temperaturno območje delovanja:
  -18°C do 80°C za standardna jermena
  -25°C do 100°C za specifično naročena jermena


Lastnosti

 • Posebej zasnovani za aplikacijo s povratnim napenjalcem
 • Visoka fleksibilnost jermen primerna za jermenice manjšega premera
 • Antistatični in na olje odporni jermeni
 • Bočna togost preprečuje deformacijo jermena
 • Odlično delovanje pri variabilnih hitrostih pogonov
 • Nizka vrednost raztegljivosti zaradi močnih nateznih vlaken


Tipi klinastih ovitih jermen

Z, A, B, C, DStandardi

BS 3790, DIN 2215, RMA IP 22, ISO 4184, IS 2494, ISO 5289, IS 11038, ISO 3410, ASAE 211.42. Klinasti rezani (ozobljeni) jermeni

Odlične zmogljivosti pri visokih hitrostih in visokih navorih
Zmorejo visoke prenose moči
Superiorne zmogljivosti pri visokih temperaturah

Ključne prednosti

 • Vliti jermeni iz kalupa kjer se iz klina, kar omogoča boljšo fleksibilnost in delovanje na jermenicah manjšega premera
 • Vsebujejo visoko natezna poliestrska vlakna, ki pripomorejo k maksimalnemu prenosu moči
 • Visoka odpornost na olje in vročino
 • Boljši oprijem in togost
 • Območje temperature delovanja: od -25°C do +100°C


Lastnosti

 • Edinstvena kombinacija bočne togosti za zmanjšanje ukrivljenosti
 • Visoka fleksibilnost jermen primerna za jermenice manjšega premera zaradi narezanega (ozobljenosti) jermena
 • Antistatični, na olje in vročino odporni jermeni
 • Odlično delovanje pri variabilnih hitrostih pogonov
 • Nizka vrednost raztegljivosti zaradi močnih nateznih vlaken

Standardi

BS 3790, RMA IP 22, ISO 4184, ISO 5291, ISO 5290, ISO 3410, IS 2494, RMA IP 25,ASAE 211.4
Tipi klinastih (ozobljenih) jermen

Klinasti (ozobljeni) jermeni AVX


Klinasti (ozobljeni) jermeni ZX


Klinasti (ozobljeni) jermeni BX


Klinasti (ozobljeni) jermeni XPA


Klinasti (ozobljeni) jermeni XPB


Klinasti (ozobljeni) jermeni XPC


3. Rebrasti POLY jermeni

Trapezoidna (klinasta) oblika rebra z vlakni gumeni matrici ponuja visok prenos moči
Odlična odpornost na obrabo in trganje
Odlično delovanje pod težkimi pogoji

Ključne prednosti

 • Tiho delovanje.
 • So ekstremno fleksibilni, primerni za manjše premere jermenic
 • Visoka odpornost na olje in vročino, podaljšan vzdrževalni interval
 • Območje temperature delovanja: od -35°C do + 130°C
 • Boljša absorpcija udarcev, nizka razteznost


Lastnosti

 • Zmanjšane vibracije
 • Visoko fleksibilni jermeni, za manjše premere jermenic
 • Antistatična, olje in temperaturno odporna
 • Podaljšan servisni interval
 • Temperaturno območje delovanja: -25°C do 100°C

Standardi

ISO 9981, 9982, RMA IP 26Tipi rebrastih POLY jermen

Rebrasti Poly jermeni PL


Rebrasti Poly jermeni PK


Rebrasti Poly jermeni PJ


DODATNA PONUDBA

Jermeni za kosilnice in ostale vrtne stroje

PIX je eden izmed največjih svetovnih proizvajalcev jermenov za vrtne stroje. Priljubljeni so zaradi njihove ekstremne moči in vzdržljivosti ter ponujajo odlično razmerje med kakovostjo in ceno. So pogosta izbira marsikaterega proizvajalca vrtnih strojev za prvo vgradnjo. Preberite celoten članek PIX-Lawn Master® – Jermena za vrtne stroje in naprave >>.

PIX Lawn Master jermeni za vrtne stroje in naprave


Merjenje napetosti in dolžine jermen

V naši ponudbi najdete tudi merilce napetosti jermen in merilce dolžin jermen. Merilce napetosti uporabljamo za vse vrste jermen, na voljo so analogni ali digitalni. Z merilci dolžine lahko merimo le klinasta jermena vseh tipov.

Merilci napetosti jermen


Merilci dolžine jermen


M&M strojni center

Za izpolnitev vzdrževalnih in industrijskih zahtev naših strank imamo lastni strojni center, namenjen razrezu linearnih vodil in obdelavi jermen. Dobavimo vsa klinasta in zobata jermena, ki so skrbno skladiščena po vseh standardih. Jermena skladiščimo vseh dolžin v obliki rokava in po potrebi režemo zobata jermena na želeno širino s pomočjo tehnološko dovršenega rezalnega stroja.M&M Intercom galerija razreza jermen
Za pomoč in dodatne informacije pri traktorskih jermenih in jermenih za ostalo kmetijsko mehanizacijo se obrnite na naše strokovnjake na shop@mm-intercom.si ali nas pokličete na 01/ 29 27 960.

Standardni strojni elementi ELESA+GANTER

največ udobja in kakovosti za vse industrije

ELESA+GANTER nudi edinstveno in funkcionalno paleto standardnih strojnih elementov za izpolnjevanje zahtev najrazličnejših industrijskih panog.

Idealna izbira za industrijske aplikacije …

Zmagovita kombinacija podjetij ELESA in GANTER, ki združujeta strokovna znanja o izdelavi in oblikovanju standardiziranih plastičnih in kovinskih delov. Izdelki se uvrščajo v sam svetovni vrh zanesljivosti, kakovosti in prepoznavnosti.

>> Zaradi raznolike ponudbe visoko kakovostni materialov, ergonomske zasnove, enostavne namestitve in prilagojenih rešitev so idealna izbira za številne industrijske aplikacije.Ergonomsko in funkcionalno zasnovani izdelki, ki osvajajo prestižne nagradeZaradi odlične ergonomske zasnove in funkcionalnosti je ELESA + GANTER osvojila že preko 100 prestižnih nagrad za industrijsko oblikovanje. Visoko kakovost pa potrjujejo številni certifikati na področjih kakovosti, higienskih in okolijskih kriterijev (3-A, DGUV GN 19, GN 20, EHEDG, ISO 14001, ISO 45001 idr.).

uporaba za številne aplikacije (pakiranje, transportni sistemi, avtomatizirani stroji)
ergonomska zasnova (zmanjšuje utrujenost upravljavca in izboljšuje udobje)
visoko kakovostni materiali (plastika, nerjavno jeklo, aluminij in tehnopolimer)
enostavna namestitev, montaža (prihranek časa in sredstev v proizvodnem procesu)
prilagojene rešitve po meri

Številni certifikati potrjujejo inovativnost in kakovost

+ mnogo drugih

S široko paleto visokokakovostnih in izjemno funkcionalnih izdelkov je podjetje ELESA+GANTER prisotno v 70-ih državah po celem svetu s široko distribucijsko mrežo.

Širok prodajni asortima – preko 80.000 izdelkov
45+ let izkušenj na področju razvoja inovativnih izdelkov
Edinstveni in prepoznavni izdelki po celem svetu

Standardna ponudba izdelkov

Vpenjalne in zatezne ročiceUpravljalni ročaji – gumbiZaskočni elementiTečajiNivelirni (izranvalni) elementi* Nekaj standardnih elementov lahko najdete v naši spletni ponudbi. Če vas zanimajo ostali izdelki, nas kontaktirajte.

Kako v praksi delujejo vrhunski izdelki ELESA+GANTER?
Preverite >>

Zmagovita kombinacija znanja podjetij ELESA in GANTER, ki združujeta strokovna znanja o izdelavi in oblikovanju standardiziranih plastičnih in kovinskih delov, uvršča izdelke v sam svetovni vrh zanesljivosti, kakovosti in prepoznavnosti. Zaradi raznolike ponudbe izdelkov, visoko kakovostni materialov, ergonomske za snove, enostavne namestitve in prilagojenih rešitev so idealna izbira za industrijske aplikacije.

Potrebujete strokovni nasvet o standardnih strojnih elementih ELESA+GANTER?

Podajte nam informacije o aplikaciji, strojni opremi
in ostalih pogojih za delovanje in pripravili vam bomo ustrezno rešitev.

T   01 29 27 960

E   shop@mm-intercom.si

Zakaj prihaja do poškodb mehanskih tesnil?

Zakaj sploh pride do poškodb in kako jih preprečiti? Za izboljšanje življenjske dobe mehanskih tesnil je potrebno prepoznati glavne poškodbe, ki so jim le-ti izpostavljeni. Preprečevanje okvar na mehanskih tesnilih je bistvenega pomena za pravilno delovanje strojne opreme.Kaj je mehansko tesnilo?
Mehansko tesnilo je strojni element, ki preprečuje puščanje tesnjenega medija na črpalkah in ostalih strojih z vrtečimi osmi.

— “delovanje na suho” je najpogostejši razlogi za odpoved mehanskega tesnila

V praksi je najpogostejši razlog (kar 99%) za odpoved tesnila t.i. »delovanje na suho«. Pojavi se v situaciji, kjer pride do stika drsnih površin pri tesnilu zaradi odpovedi mazanja. Prisotno je trenje, ki pospeši obrabo na drsnih elementih, kar privede do odpovedi tesnila. Poškodbe, nastale zaradi delovanja ”na suho” so na drsni površini hitro opazne s prostim očesom. Prepoznamo jih po krožnih praskah in globokih zarezah, nastalih zaradi odnašanja materiala.


Prikaz poškodbe povzročene zaradi delovanja ”na suho”.

Vzroki, ki privedejo do poškodb zaradi suhega delovanja mehanskega tesnila

 • Previsok pritisk
 • Previsoke hitrosti
 • Previsoka temperatura
 • Napake ob montaži tesnila

Previsok pritisk 

Okvara na mehanskem tesnilu je lahko posledica previsokega tlaka, kar pomeni prisotnost mehanskega tesnila pod določenimi vrednostmi tlaka, ki jih določena vrsta mehanskega tesnila ne dopušča. Zaradi previsokega pritiska medija se ustvarijo večja zapiralna sila med drsnima površinama. Nastane površinski tlak, ki izrine mazalni film iz drobne reže med njima (preboj mazalnega filma), ki posledično privede do stika drsnih površin in delovanja ”na suho”.

Previsoka hitrost 

Vsako mehansko tesnilo ima za uspešno delovanje določene maksimalne parametre. Kadar tesnilo deluje nad najvišjo obodno hitrostjo (m/s), lahko med kontaktnimi površinami povzroči prekomerno temperaturo. To bo po vsej verjetnosti privedlo do prehitrega izhlapevanja tekočine in do delovanja ploskev površin ”na suho”.

Previsoka temperatura 

Temperatura tesnjenega medija, ki je blizu prehoda iz tekočega v plinasto agregatno stanje lahko privede do uparitve medija med drsnimi površinami in delovanja ”na suho”.

Napake ob montaži tesnila

Vsako tesnilo ima svoje karakteristike in omejitve za velikost montažnega prostora.
Kadar je tesnilo nameščeno v prostor, ki ni v skladu s pravilnimi dimenzijami ohišja, pride do večje obremenitve vzmeti in s tem povečane zapiralne sile na drsnih površinah.
Podobno kot pri povišanem pritisku medija, situacija povzroči iztis mazalnega filma in posledično pride do delovanja ”na suho”.

— Drugi razlogi za odpoved tesnila

Delovanje »na suho« ni edini vzrok, ki lahko ključno in poškoduje mehansko tesnilo. Hitro obrabo tesnila povzročijo tudi kemični napadi materialov tesnila.


Možni scenariji odpovedi mehanskih tesnil:Kisline lahko poškodujejo grafit

V drsnih površinah mehanskega tesnila se lahko nahajajo spojine na osnovi kislin, ki lahko poškodujejo grafit, enega od sestavnih drsnih površin mehanskega tesnila.
Rešitev> za preprečitev obrabe tesnila se priporoča uporaba drsnih materialov, izdelanih iz silicijevega karbida.


Slika: Poškodovani tesnili iz silicijevega karbidaNapačen material tesnila

Sekundarna tesnila, med katere spadajo o-ringi, so pri izbiri napačnih materialov pogosto podvržena kemičnemu napadu in je potrebno pred uporabo vedno preveriti kemično kompatibilnost tesnilnega materiala in medija. Primer poškodbe > material FPM ni združljiv z vročo vodo, material EPDM pa ni priporočljivo mešati z maščobami in mineralnimi olji.


Slika: Poškodovano EPDM tesnilo zaradi kontakta z maščobami.Poškodba zaradi glavnske korozije

Kemični napad, kot je na primer galvanska korozija, lahko poškodujejo tudi kovine – vzmeti in druge kovinske materiale. Za preprečitev obrabe v takem primeru se svetuje izbira pravega materiala. AISI316L, DUPLEX ali Hasteloy so primerna izbira in odpornejši materiali na kemični napad, ki se uporabljajo kot osnovni materiali za izdelavo standardnih mehanskih tesnil.


Slika: Poškodovano tesnilo zaradi kemičnega napada – galvanske korozije.


Za pravilno delovanje mehanskih tesnil in strojnih komponent je prava izbira materiala ključnega pomena, preprečuje namreč prehitro obrabo ali poškodbo tesnila, kar lahko usodno vpliva na celoten postopek proizvodnje. Pri izbiri najprimernejšega (materiala) mehanskega tesnila za doseganje želenih rezultatov priporočamo posvet z M&M strokovnjakom.

Potrebujete strokovni nasvet o uporabi mehanskih tesnil?

Podajte nam informacije o tesnjenem mediju, dimenzijah
in ostalih pogojih za delovanje in pripravili vam bomo ustrezno rešitev.

T   01 29 27 960

E   shop@mm-intercom.si

Vir besedila in slik: https://www.lidering.com/en/blog/failure-analysis-of-mechanical-seals/

Učinkovit odstranjevalec rje CRC EVAPO-RUST®


SUPER VARNO ODSTRANJEVANJE RJE

Unikatna formulacija – NI enakega ali podobnega izdelka✔  odstrani najbolj trdovratno rjo

  enostavna uporaba – brez brušenja, krtačenja ali peskanja

  popolnoma varno – nestrupen, ni jedek, brez hlapov in neprijetnega vonja

  prijazen do okolja – biorazgradljiv

  za večkratno uporabo – tudi do 5-krat!Prepričajte se o neverjetnem delovanju
edinstvenega Evapo-Rust!

Lastnosti✔  ni vnetljiv, ne vsebuje VOC sestavin

✔  ne poškoduje površin jekla in barvnih kovin

✔  ne vpliva na plastiko (PVC, PU, PS, PC, APB, HDPE), gumo, oblačila, viton in večino barv

✔  biorazgradljiv (68,9%) po standardu OECD 301B

✔  izdelan na vodni osnovi

✔  uporabite ga lahko tudi do 5-krat, odvisno od količine rje

✔  višje temperature (do 50°C) izboljšujejo učinkovitost in hitrost delovanja

✔  po uporabi tekočino zlijete v kanalizacijo

✔  navodila za uporabo preverite tukaj >>

Aplikacije

✔  avtomobilski deli

✔  orodje

✔  širše potrošništvo (domače gospodinjstvo)

✔  strojna in industrijska oprema

✔  obdelava kovin

✔  proizvodnja

✔  *Posebej primerno za uporabo v večjih sistemih, saj je izdelek popolnoma varen za okolje.

Želite izvedeti več o Evapo-Rust?

Za dodatne informacije smo vam na voljo tehnični strokovnjaki. Posvetujte se z nami.

T   01 29 27 960

E   shop@mm-intercom.si

Tehnična plastika za kmetijstvo in težko mehanizacijo

Prave rešitve za zahtevne aplikacijeŠirok prodajni asortiman in proizvodnja visoko zmogljive plastike po meri – za stroje in opremo v kmetijstvu in v industriji s težko mehanizacijo. Zanesljiva uporaba in visoka zaščita proti obrabi!vir slike: Gerhard Dücker GmbH & Co. KG

Primeri aplikacije1. Hidravlična roka
2. Ohišje krmilne enote
3. Priključki in spojke
4. Drsna vodila
5. Nosilec obračalne enote
6. Puše
7. Protiobrabna zaščita
8. Vložki za obračalne enote
9. Protiudarna zaščita

Zakaj izbrati MCAM plastiko

visoka varnost delovanja
manjša teža in obraba
manj vzdrževanja
visoka efektivnost
prihranek časa in denarja

Ponudba materialov

Acetron® POM-C
Ertalon® PA
Nylatron® PA (Oilamid)
Ertalyte® PET
TIVAR® UHMW-PE (Koterm)

Primeri elementov


Želite izvedeti več?

Pogovorite se z našim strokovnjakom na brezplačnem tehničnem posvetu…

Na voljo smo preko emaila shop@mm-intercom.si oz preko telefona 01 29 27 960.

Megalinear MEGAC4T™ > najbolj vsestranski zobati jermen vseh časov!

MEGAC4T – Megalinear Adaptable Cleats For Transport
Prevod: Linearno prilagodljivi zatiči za transport

Uporaba istega jermena za več aplikacij – vse v enem!

Zasnova s hitro in enostavno zamenljivimi profili zobatega jermena pomeni uporabo istega jermena za najrazličnejše aplikacije – za transport blaga različnih oblik na enem samem transportnem sistemu z minimalnim časom prekinitve delovanja! Na voljo spojeni jermen, najmanjše dolžine 900 mm.


Glavne prednostivisoko natančno pozicioniranje – brez popačenja dimenzij
sistem pritrditve za zamenljive profile
široka prilagodljivost uporabe – standardni jermen združljiv s standardnimi jermenicami in z različnimi materiali profilov
hitra in enostavna zamenjava profila
menjave profilov izvedljive brez demontaže jermenov s pogona
bistveno manj prekinitev delovanja – poenostavljena zaloga in večji stroškovni prihranki

SestavaOSNOVA JERMENA
Bela poliuretanska termoplastika 92 ShA pripravljena za modularne zatiče.
Standardna širina (mm): 25 – 50 – 75 – 100
Standardna dolžina koluta: 100 m

NATEZNA VLAKNA
S in Z torzijsko zasukano pocinkano jeklo; posebna vlakna po povpraševanju

PROFIL
AT10

Glavne aplikacije

PAKIRNA
INDUSTRIJA

ROKOVANJE Z MATERIALI
(proizvodnja, skladiščenje, distribucija, poraba, odlaganje)

Lastnosti in karakteristike >

Megalinear MEGAC4T AT10 odprti jermen


Lastnosti


STANDARDNE ŠIRINE (mm)

25

50

75

100

Teža (gr/m)

125

250

375

500


 • Standardna sestava: beli poliuretan, termoplastični 92 ShA
 • Standardna hrbtna obloga: brez
 • Standardna obloga na zobeh: brez
 • Standardna jedrna vlakna: S and Z torzijsko zasukano pocinkano jeklo
 • Standardna toleranca širine: +/– 0,5 mm
 • Standardna debelina: 4,5 +/– 0,3 mm
 • Standardna toleranca dolžine: +/– 0,8 mm/m
 • Standardna dolžina koluta: 100 m
 • Standardni vložki: medenina in nerjaveče jeklo (M3)


Profil zoba ISO 17396


Upornost zob


RPM (1/min)

0

20

40

60

80

100

200

300

400

500

750

1000

1500

2000

3000

4000

5000

8000

Fp spec (N/cm)

60

58

57

57

56

55

52

50

48

47

42

40

34

30

27

23

21

15Najmanjše priporočeno število zob spojeno v ploščici za linearno premikanje: 7


Vlečna upornost


 

Širina jermena (mm)

25

50

75

100

Jeklo

Najvišja vlečna obremenitev (N)

2850

5700

9000

12000

Prelomna moč (N)

11400

22800

34200

45600

Raztezek pri MTL (mm/m)

4

4

4

4

 

 

 

 

 

Povprečne vrednosti


Prožna upornost


                              

             

       min. št. zob jermenice

minimalni premer napenjalca (mm)

Standardna jeklena vlakna 

25

         80             


Lastnosti spojenega jermena


 • Najmanjša dolžina spojenega jermena je 900 mm
 • Vlečna in zobna odpornost = 50 % manjša kot pri odprtem jermenu
 • Spojeni jermen se lahko uporablja samo v transportnih sistemih
 • Najmanjši premeri v skladu z zgornjo tabelo


Jermenice


Št. zob

Dp 

De

25 

79,58 

77,73

26 

82,76 

80,91

27 

85,94 

84,10

28 

89,13 

87,28

30 

95,49 

93,65

32 

101,86 

100,01

36 

114,59 

112,74

40 

127,32 

125,48

44 

140,06 

138,21

48 

152,79 

150,94

60 

190,99 

189,14

Želite izvedeti več?

Pogovorite se z našim strokovnjakom na brezplačnem tehničnem posvetu…

Za pripravo ponudbe nam posredujte informacijo o delovnih pogojih posnemala in geometrijo vodila, ki ga želite zaščititi. Na voljo smo preko emaila shop@mm-intercom.si oz preko telefona 01 29 27 960.

Motoristi – priprava motornega kolesa na sezono

Pomladno sonce in toplejše dnevne temperature “vabijo” po idilični vožnji z motornimi kolesi, ki so bili pozimi parkirani v garažnih prostorih. SVETUJEMO → pred prvo vožnjo opravite servis in poskrbite za vzdrževanje vseh komponent motornega kolesa.

Kako lahko sami poskrbite za motorna kolesa?

Zamenjajte motorno olje in filter
z visoko zmogljivimi 2T in 4T olji poskrbite za agregat, menjalnik in sklopko.

Očistite in namažite verigo
redno mazanje verige vpliva na dolgoročno in nemoteno delovanje zobnikov!

Namažite ležaje
antikorozijska zaščita in vzdržljivost med nizkimi/visokimi temperaturami.

Zaščitite in očistite motor
z razmaščevali in čistili za hitro odstranjevanje starega olja, masti, lepil, itd.

PREMIUM maziva
za vzdrževanje vašega konjička

Rezultati vidni takoj!


Hladilna tekočina


ANTIFREEZE EXTRA


Mast za ležaje


HIGHTEMP EK 2


Mast za gibljive dele


GREASE SPRAY W


Olje za verigo


CHAIN ADHESIVE SPRAY


Vzdrževanje spojev in členov


MULTIFUNCTIONAL SPRAY


Zavorna tekočina


BRAKE FLUID DOT 4


2T motorno olje


SUPER SYNTH 2T
MZ 408


2T motorno olje


POLE POSITION
HIGH SPEED 2T


2T motorno olje


SUPER 2T
MZ 406


4T motorno olje


POLE POSITION SAE 5W-40


4T motorno olje


POLE POSITION SAE 10W-40


4T motorno olje


POLE POSITION SAE 20W-50


4T motorno olje


RACING 4T 10W-30


4T motorno olje


RACING 4T 15W-50


Vzdrževanje


ADDINOL
silikonsko mazivo


Čiščenje


ADDINOL
univerzalno čistilo


Čiščenje


CRC čistilo
za površine motorja

Potrebujete svetovanje pri izbiri motornega olja?

Izpolnite spodnji obrazec, naši strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali.

Želim nasvet pri izbiri olja!*Ime in priimek
Telefon

*E-pošta
*Znamka, letnik, tip/model motornega kolesaLOTOS PREDSTAVLJA OLJA ZA KMETIJSTVO

LOTOS linijo olj Agrolis sestavljajo visokokakovostna mineralna olja in močni aditivi. Zagotavljajo zanesljivo delovanje menjalnikov, hidravličnih sistemov, mokrih zavor in sklopk. Visokotehnološka olja so namenjena za kmetijsko mehanizacijo, delovne stroje in naprave ter druga motorna vozila. 

Originalna kakovost za izjemno ceno!

Odlično ščitijo pred obrabo vseh mazanih delov
Imajo zelo dobre lastnosti proti penjenju
Lahek zagon pri nizkih temperaturah
Najsodobnejše tehnologije in najnovejši trendi izdelave olj

Izpolnjujejo vse tehnične zahteve priznanih proizvajalcev traktorjev!

→ John Deere, Fendt, Lamborghini, Massey Ferguson, Deutz in Valtra.

                      


Univerzalna traktorska olja


čistost in zaščita motorjev
odlična zaščita hidravličnih sistemov proti obrabi

Motorna olja za tovorna vozila in delovne stroje


preprečujejo nastajanje usedlin in ogličnim oblog v motorju
preprečujejo obrabo mazanih komponent

Olja za žage in kosilnice


zelo močen oprijem na mazalne elemente
zaščita pred korozijo


Namenske (kalcijeve) masti


za mazalna mesta kjer so prah, stik z vodo, visoki pritiski in prečne zračnosti
za vsakodnevno domačo uporabo in v delavnicah

Preverite, kaj naši uporabniki pravijo o uporabi olja Lotos!

Olje nam je rešilo menjalnik

Starejši traktor znamke Fendt, z ročnim menjalnikom, se je težko pretikal. Preizkusili smo vse mogoče – draga, poceni, priznana, nepoznana mineralna in sintetična olja … nič ni zaleglo. Na koncu smo našli olje Lotos in menjalnik je tekel kot še nikoli prej. Res odličen izdelek po ugodni ceni! Hvala vam za vso pomoč!

– Roman Ž.

Olje se ne pregreva več

Poleti smo imeli težave z pregrevanjem olja, ker je traktor dnevno delal tudi več kot 8 ur pri 35°C. Priključki in fitingi so se tako pregreli, da jih ni bilo mogoče sneti niti z rokavicami. Tlak v sistemu se je povišal in hidravlika je slabo delovala. Ko smo poskusili olje Lotos, so težave popolnoma izginile! Priporočam 100%!

– Jože R.

Poglejte zadovoljstvo tujih uporabnikov traktorskih olj Lotos!


Ne veste katero olje izbrati?

Pred izbiro ali zamenjavo olja priporočamo posvet s tehničnim strokovnjakom, ki vam bo svetoval najprimernejšo izbiro za dolgoročno in nemoteno delovanje motorja oz. komponent sistema.
Želim nasvet pri izbiri olja.*Ime in priimek
Telefon
*E-pošta
*Znamka, letnik, tip/model traktorja

Pogonska veriga za izredno visoke zmogljivostiRenold Synergy® dosega neprekosljiv sloves edine resnično visoko zmogljive pogonske verige na trgu. Je rezultat mnogoletnih raziskav in testiranj, saj slovi po izjemni odpornosti proti obrabi, utrujenosti materiala in dolgem življenjskem ciklu.>> Veriga Synergy se ponaša s kar 6-krat boljšo odpornostjo proti obrabi v primerjavi s katerokoli Renold ali konkurenčne verigo premium razreda…


Profil povezovalne ploščice konkurence z območji visokih udarnih obremenitev


Profil povezovalne ploščice Synergy z območji zmanjšanih udarnih obremenitev


Unikatna oblika omogoča sestavo verižnega sistema z enako močnimi komponentami.

Ustreznost interference pa zagotavlja najdaljšo življenjsko dobo materiala.

Zasnova ploščice in povezovalnega člena omogočata za kar 30% boljšo odpornost na utrujenost!

Edinstvena sestava za doseganje najboljših rezultatov!Širok profil in največja debelina ploščice za izboljšano porazdelitev obremenitve.


 Trdna ekstrudirana puša zagotavlja izboljšano okroglo obliko in trdnost v primerjavi z zvitimi pušami.


 Širok razpon velikosti – enoredna, dvoredna in troredna.


 Prednapete površine povečujejo odpornost na utrujenost.

 Trojno luknjanje za enakomerno obrabo zagotavlja natančno oblikovane luknje za prileganje zatiča in puše.


 Profilirani konci puše izboljšajo ležajno površino in podaljšajo življenjsko dobo.


 Analiza končnih elementov (FEA) – za izredno visoke zmogljivosti.

»Top-performance« za raznolike in najtežje delovne pogoje v različnih industrijah oz. aplikacijah! • farmacevtska industrija
 • stekleničenje
 • čiščenje sadja
 • industrija železa in jekla
 • pakiranje
 • slaščičarstvo
 • proizvodnja pnevmatik
 • predelava lesa
 • tekstilna industrija
 • jekleni drobilnik
 • itd.

Želite izvedeti več? :)

Pogovorite se z našim strokovnjakom na brezplačnem tehničnem posvetu…

Za kakršna koli vprašanja smo vam na voljo preko emaila shop@mm-intercom.si oz preko telefona 01 29 27 960.MEGADYNE PLATINUM in GOLD > zobati jermeni prihodnje generacije


Megadyne je največji evropski proizvajalec premium industrijskih jermen!

Za ekstremne delovne pogoje so razvili linije jermen PLATINUM in GOLD, ki so sinonim zanesljivosti in dolge življenjske dobe! Zasnovani so za delo z največjo učinkovitostjo, v številnih večjih (tekstilni, lesni, papirni, tobačni, železni,…) in manjših industrijah (gospodinjski aparati, fitnes naprave, dvigala, …).po moči nadomeščajo verižne prenose
zagotavljajo manjši hrup pri delovanju v primerjavi z verigami in PU konkurenčnimi jermeni
sestava iz posebne gume za višjo odpornost in manjšo obrabo
fleksibilnejši in enostavnejši za montažo
edinstvena geometrija zobov omogoča tek na HTD, RPP, RPC in Poly Chain® jermenicah
razrez po meri v M&M lastnem strojnem centru!


Megadyne Isoran PLATINUM

Na podlagi dolgoletnih izkušenj in razvoja inovativne hibridne tehnologije “Dual Core” (dvojno jedro) jermen PLATINUM zagotavlja izjemno dimenzijsko stabilnost pod statično in dinamično napetostjo ter vrhunsko odpornost proti raztegovanju. Zaradi nove gumijaste sestave z dvojnim jedrom in zob, prevlečenih z unikatno tkanino – jermen PLATINUM dosega najvišjo raven zmogljivosti!

 

Mehanske in kemijske lastnosti

do 600% večja moč v primerjavi s klasičnimi zobatimi jermeni
→ prožna odpornost do 10-krat večja od različice RPC GOLD
→ togost zob in odpornost na obrabo do + 25% v primerjavi z RPP GOLD
→ daljša življenjska doba pogona
→ izjemna odpornost proti obrabi
→ visoka odpornost na olje
→ primerno za aplikacije z napenjalcem na hrbtni strani jermena
→ delovna temperatura: – 35 °C / + 115 °CGlavne komponente


1. OSNOVA

Inovativna oblika zob in posebna zmes elastomerov HNBR povečujejo togost zob in odpornost na trganje (do + 25% v primerjavi z različico GOLD). Zaradi visoke stopnje togosti in trdnosti, unikatna zmes elastomerov zagotavlja večjo prožnost in kot ekvivalentna PU jermena, ter izjemno odpornost proti raztezanju in preprečuje nastanek razpok pri obratovanju tudi na zelo majhnih jermenicah.


2. ARMATURA (JEDRO, VLEČNA PLAST)

Armatura je izdelana iz inovativne hibridne tehnologije “Dual Core” in predstavlja vlečno/nosilno plast jermena. Inovativna tehnologija “Dual Core” zagotavlja armaturi odlične lastnosti kot so izjemna stabilnost pri statičnih in dinamičnih napetostih skupaj z vrhunsko odpornostjo proti raztezanju.


3. PREVLEKA

Površina zob je prevlečena s čvrsto poliamidna tkanina, ki izboljšuje nosilnost navora in odpornost proti obrabi zob. Posebna površinska impregnacije zagotavlja samomazalne lastnosti, nižje trenje in večjo učinkovitost pogona.


Preveri VIDEO →
Megadyne Isoran GOLD

Je izpopolnjena verzija različic RPP in RPP SILVER linije. Jermeni so primerni za uporabo v mnogih aplikacijah pogonske tehnologije. Sestavlja ga profil RPC, zasnovan za možnost menjave s profili z globokimi utori in delovanje z jermenicami v skladu z ISO 13050 kot tudi z jermenicami Poly Chain ®.

Mehanske in kemijske lastnosti

420% močnejši kot klasični zobati jermeni!
→ dovolj močan, da lahko zamenja določene verižne prenose
→ stalna in visoka kotna hitrost
→ linearna hitrost do 30 m / s
→ brez mazanja
→ brez vzdrževanja
→ visoka učinkovitost
→ odpornost na visoke obremenitve
→ delovna temperatura: – 25 °C / + 80 °C
→ antistatični v skladu z BS 2050Glavne komponente


1. OSNOVA

Osnova jermena je visokokakovostna gumena kloroprenska zmes, trdote 90 ShA.


2. SREDICA (JEDRO, VLEČNA PLAST)

Isoran GOLD ima visoko zmogljivo jedro iz posebnih steklenih vlaken.


3. PREVLEKA

Isoran GOLD ima dva najlonska sloja na zobeh za izboljšanje odpornosti proti obrabi jermena in zmanjšanju trenja.


Zgodbe o uspehu > z uporabo linije Megadyne Platinum 


Uspešna zgodba #1Aplikacija – Črpalka gošče v rudnikih (Švedska). Funkcija črpalke je prečrpavanje pol tekočih zmesi iz ene strani rudnika v drugo.prejšnji in zdajšnji jermen – Platinum 2450PLT14M115Težave prejšnjega pogona – 6 klinastih jermen profila SPB:

 • pogosto vzdrževanje (napenjanje ali menjava uničenih jermen),
 • velike izgube energije (zdrsavanje jermen)

Rešitev: Platinum 2450PLT14M115
Zadovoljstvo stranke

Znatno nižji stroški vzdrževanja, brez nepredvidenih vzdrževalnih del in zastojev. Pred uporabo jermena PLATINUM je bila potrebna menjava jermen vsak 6. teden. Posledici sta bili večurna prekinitev obratovanja in velik izpad proizvodnje.
Takojšnja zmanjšana poraba energije za 15%.


Uspešna zgodba #2Aplikacija – tekstilni stroj
Težave prejšnjega pogona – zobniški prenos: hrupni zobniki in njihovo dodatno podmazovanje.

Rešitev: PLATINUM, korak 8 mm (PLT8) različnih dolžin in širin.
Zadovoljstvo stranke

Jermeni so zagotovili prenos visokih moči in rešili težave z hrupom ter podmazovanjem pogona. Dosežen sprejemljiv nivo hrupa, brez prisotnosti maziv, ki bi poškodovala proizvode.

M&M Strojni center > razrez in obdelava jermen

Visokokvalitetni jermeni svetovno poznanih proizvajalcev Megadyne, Pix, Bando, Hutchinson in Optibelt – odrežemo na poljubno širino v roku 1-2 delovnih dni!Izdelki iz tehničnih plastik PO MERI

Vas zanima, kako v najkrajšem času do kakovostnega izdelka PO MERI?

Ste vedeli, da je tehnična plastika odličen nadomestek kovini? 

Tehnični polimerni materiali močno olajšujejo mnoge industrijske aplikacije (strojegradnja, vzdrževanje) kot tudi vsakdanje življenje v domačih gospodinjstvih.

Polimerni materiali imajo v primerjavi z jeklom nižjo trdnost, zato so lahko zaradi svojih nizkih gostot, dobrih dušilnih (odlični izolatorji toplote, električnega toka in zvoka) in drsnih lastnosti odličen nadomestek kovinskih strojnih delov z naslednjimi prednostmi:

   ✔ nizka teža, predvsem glede na razmerje z nosilnostjo,
   ✔ dobre drsne in izolativne lastnosti,
   ✔ odpornost na obrabo in korozijo,
   ✔ visoka kemična odpornost,
   ✔ enostavna obdelava,
   ✔ možnost pigmentiranja in recikliranja.

Široka paleta materialov različnih oblik


1. ULTRAZMOGLJIVE TEHNIČNE PLASTIKE (nad 230°C)


materiali PBI,PI in PAI2. VISOKOZMOGLJIVE TEHNIČNE PLASTIKE (120°C – 230°)


politetrafluoroetilen (PTFE), polietereterketonov (PEEK), polieterimid (PEI)3. STANDARDNE TEHNIČNE PLASTIKE (do 120°C)


polietileni (PE), polivinilkloridi (PVC), polioksimetileni (POM), poliamidi (PA), polietilen tereftalatov (PET) 4. OSNOVNE TEHNIČNE PLASTIKE (do 65°C)


HDPE, LDPE, PP


Ponujamo visokokvalitetne polimerne materiale priznanih Evropskih proizvajalcevKončni izdelki iz tehnične plastike v praksi
DRSNI LEŽAJI


 • Prednosti: samomazalnost, čistoča obratovanja polimernih puš (brez uporabe mazalnih olj oz. masti) in neprimerno nižji hrup.
 • Aplikacija: Uporaba v živilski in farmacevtski industriji ter vseh ostalih aplikacijah, kjer je onemogočena uporaba dodatnih mazalnih sredstev.


POGONSKI ELEMENTI


 • Prednosti: ekonomičnost, higieničnost in vzdrževalnost.
 • Aplikacija: v različnih industrijah.
 • Izdelamo: verižnike, zobnike, jermenice, vrvenice in druge sestavne dele gonil, s pestom ali brez, z utori (navadnimi in navojnimi izvrtinami za pripadajoče vezi z gredmi, ki jih poganjajo) ter ostalimi geometrijskimi posebnostmi.
KOLESA


 • Aplikacija: kot transportna kolesa npr. vozički, orodne omarice itd. ali kot kotalne elemente v strojih in napravah, kjer skrbijo za miren in tekoč tek po vodilih in tračnicah.
 • Izdelamo: kolesa vseh vrst in kolesnih sestavov z ležaji, vskočniki in ostalimi veznimi elementi.PLASTIČNE PRIROBNICE


 • Aplikacija: Najpogostejša izbira so PVC polimeri, ki se pogosto uporabljajo v cevovodih pitne vode.
 • Izdelamo: Glede na naravo spoja (tesnjeni medij, temperatura in pritisk v sistemu) so na voljo različni tipi tehničnih plastik. Svetujemo pri izbiri ustreznega materiala ter izdelamo vsakršen tip prirobnice tudi do premera 660mm.

Digitalna dokumentacija končnih izdelkov

OSTALI IZDELKI PO NAROČILU 


> OHIŠJA IN NOSILCE LINEARNIH LEŽAJEV, DISTANČNE OBROČE, ČEPE, VALJE, PODPORNE PLOŠČE

Nudimo tudi izdelavo poljubnih in nestandardnih izdelkov iz vseh vrst tehničnih plastik.


RAZREZ POLIZDELKOV MANJŠIH DIMENZIJ

> PLOŠČE, PALICE IN TUBE

Nudimo tudi polizdelke tehničnih polimerov poljubnih dimenzij. Kose tehnične plastike odrežemo v roku 1 – 2 delovnih dni, namenjene za nadaljnjo obdelavo ali kot končni izdelek.


M&M STROKOVNA TEHNIČNA PODPORA

Za vsa tehnična vprašanja in brezplačni strokovni posvet smo vedno na voljo. Pišite nam na: shop@mm-intercom.si ali obiščite našo spletno trgovino: mm-shop.si


Profesionalno svetovanje pri izboru primerne tehnične plastike.


Izdelava tehnične dokumentacije
 Izdelavo delavniške in sestavne risbe v tiskani ali v digitalni “Pdf” obliki.


Hitra in kakovostna izdelava
 Odpremimo isti ali naslednji delovni dan od prejema naročila.

Vrhunska ležajna tehnika za graditelje mostov

Mostovi so občutljive strukture. Izpostavljene so ogromnim silam, visokim temperaturam, zmrzali, nevihtam, potresom itd. Pogosto skrita za vidnim jeklom in betonom, pa je impresivna notranja struktura, brez katere mostovi ne bi mogli učinkovito opravljati svoje funkcije. In ravno pri tem pomembno vlogo igra kvalitetna ležajna tehnika podjetja Schaeffler.

Mostni elementi so le ena od mnogih aplikacij za ležaje. Varno lahko trdimo, da brez ležajev današnji svet, kot ga poznamo, ne bi obstajal. Podjetje Schaeffler je eden največjih, najbolj priznanih in najkvalitetnejših proizvajalcev ležajne tehnike, ki z blagovnima znamkama FAG in INA že desetletja oskrbuje stranke po celem svetu. Kot uradni zastopnik podjetja Schaeffler smo pri M&M Intercom ponosni, da lahko predstavljamo pomemben element v njihovi zgodbi uspeha.

Mostovi povezujejo

Povsod po svetu drsni, valjčni in sodčkasti ležaji podjetja Schaeffler zagotavljajo stabilnost in vzdržljivost v zgradbah, športnih prizoriščih, v umetnih jezerih in seveda v mostovih. Že od nekdaj te strukture niso fizično povezovale le urbanih sosesk, otokov in držav, temveč so vedno povezovale tudi ljudi in kulture.

Padla drevesa čez reke, erodirane kamene poti čez potoke, tropske rastlinske ovijalke, ki prečkajo kanjone – prve mostove je navdihnila narava. V obdobju industrializacije sta beton in jeklo graditeljem mostov odprla nove možnosti. Na mnogih mestih se danes uporabljajo tudi aluminijeve zlitine in plastike, ojačane z ogljikovimi vlakni. V letu 2019 pa na Nizozemskem načrtujejo odprtje prvega mostu, nastalega iz 3D tiskalnika.

Od nihalnih do visečih mostov – Schaeffler zagotavlja ustrezne ležaje

Samoumevno je, da med obstoječimi mostovi obstajajo številni mojstrski podvigi inženiringa, ki se jim pridružujejo novi, kot je npr. most “Hong Kong-Zhuhai-Macau”. Dolg je 55 km, zgrajen iz 420.000 ton jekla in je posledično najdaljši morski prehod na svetu. Povezuje Hong Kong in Macau s Kitajsko celino. Ta visokotehnološka struktura naj bi zdržala hitrosti vetra do 200 km/h, potrese magnitude 8,0 ter trke s tankerji in kontejnerskimi ladjami vseh velikosti.

Še daljši (čeprav povečini kopenski) je most “Danyang-Kunshan”. Z dolžino 164 km je najdaljši most na svetu. Razteza se čez reke, kanale, kanjone, ravnine, hribe, jezera in riževa polja.

Operaterji mnogih mostov po svetu se zanašajo na velike ležaje podjetja Schaeffler, katere odlikuje učinkovito delovanje pod visokimi obremenitvami, nizko trenje in zanesljivost v najbolj zahtevnih vremenskih pogojih. V rotirajočem brvnem mostu “Puente de la Mujer”, ki je postal znamenitost glavnega mesta Argentine, Buenos Airesa, en sam aksialni sodčkasti ležaj, ki ne potrebuje vzdrževanja, podpira celotno težo mostu v višini 800 ton.

Konstrukcije v aktivnih potresnih območjih morajo prenesti izjemne sile. Varnost mostu “Osman-Gazi” v Istanbulu v ekstremnih situacijah zagotavlja 109 drsnih ležajev in 72 puš podjetja Schaeffler.

Le en aksialni sodčkasti ležaj podjetja Schaeffler podpira celotno težo mostu “Puente de la Muier” v mestu Buenos Aires, v višino 800 ton.

Vse štiri točke vrtenja mostu “Porta d’Europa” v pristanišču Barcelone se nahajajo v velikih sodčkastih ležajih podjetja Schaeffler, z vrtinami premera 670 mm. Z razponom 106 metrov gre za enega največjih dvižnih mostov na svetu.

12-pasovni dvižni most “Van Brienenoord” v Rotterdamu, preko katerega potuje več kot 250.000 vozil dnevno, uporablja štiri sodčkaste ležaje z izvrtinami premera 850 mm.
Most “Storebæltsbroen” je z dolžino 1.624 m eden najdaljših visečih mostov. Med danskima otokoma Funen in Zealand dvanajst sodčkastih ležajev podjetja Schaffler izniči vsa nihanja, ki jih povzroča veter in promet.

V letu 2016 je bil s podporo podjetja Schaeffler odprt most „Osman-Gazi“ v Turčiji. Most, ki je v celoti jeklen, se nahaja na višini 60 m nad Marmarskim morjem na jugu Istanbula, ki velja za potresno aktivno območje. Četrti največji viseči most na svetu je bilo potrebno opremiti s posebno tehnologijo, ki nenehno prenaša morebitne tresljaje, gibanje in stres. Schaeffler je zagotovil 109 drsnih ležajev in 72 puš za predele kjer so posamezni deli mosta in kabli priključeni na temelje.

Schaeffler tehnologije potrebne tudi za projekte sanacije

Strokovnjaki podjetja Schaeffler niso osredotočeni le na nove projekte, ampak tudi na sanacijo in nadgradnjo obstoječih mostov. Primer je vertikalni dvižni most “Botlek” v Rotterdamu, ki je bil leta 2015 opremljen s štirimi dodatnimi prometnimi pasovi.

Ta most čez reko Maas velja za resničnega velikana med dvižnimi mostovi. Masivni električni motorji preko kablov dvignejo dva sredinska dela v 109 sekundah, 20-krat na dan. Mostni elementi so sestavljeni iz preko 10.000 ton jekla, betona in asfalta – njihova teža je primerljiva s težo Eifflovega stolpa. Leto dni po odprtju mosta so strokovnjaki zaznali čudne zvoke in vibracije. Prvotni ležaji v 67 škripcih za kable protiuteži niso mogli prenesti ekstremnih obremenitev – Schaeffler se je spopadel z izzivom.

S pomočjo programa Bearinx so Schaefflerjevi strokovnjaki iz Schweinfurta in Höchstadta izračunali točno pozicijo in vrsto ležajev, ki so bili potrebni za obvladovanje velikanske obremenitve premičnih elementov mostu. Vsak škripec so opremili s posebej oblikovanim dvorednim valjčnim ležajem z zunanjim premerom skoraj enega metra in težo 800 kilogramov.

Peter Fischer iz Schaeffler Nemčija (levo) in Gerard Versteeg iz Schaeffler Nizozemska (desno) med montažo novega dvorednega valjčnega ležaja mase 800kg v enega od 67 škripcev vertikalnega dvižnega mostu “Botlek”.

Strokovnjaki in inženirji podjetja Schaeffler montirajo 800 kg dvoredni valjčni ležaj v škripec mostu “Botlek”.

2000 kilometrov jugozahodno od Rotterdama se nahaja kabelski most “Puente de Rande”, ki od leta 1981 povezuje mesti Redondela in Moaña v španski regiji Galicija. Z dolžino 1.604 m in dvema stebroma v višini 118,6 m je bil prvi svoje vrste, ki so ga razširili še z dvema dodatnima prometnima pasovoma.

Z obzirom na okolico in oblikovne značilnosti so strokovnjaki iz Schaeffler Iberia namestili 140 drsnih ležajev, ki ne potrebujejo vzdrževanja in so prevlečeni z Elgoglide premazom. Ležaji zagotavljajo stabilnost zdaj 6-pasovnega mostu med dnevnim prečkanjem 50.000 vozil.

Most “Puente de Rande” v Galiciji. Ekipa Schaeffler Iberia je montirala 140 drsnih ležajev za podporo širitve mostu iz štirih na šest prevoznih pasov.

Za pomoč pri izbiri in uporabi ležajev se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 29 27 960.

Ponudba Tri-clamp tesnil

Sestavni del higienskega spoja je tesnilo, ki omogoča tesnjenje medija. Poznati moramo velikosti in vrste tesnilnih elementov ter lastnosti tesnjenega medija pri izboru materiala tesnila.

V farmacevtski in prehrambeni industriji se je zaradi specifičnih potreb razvilo več standardov. Osnovna zasnova in princip delovanja Tri-clamp tesnila je enaka,  razlika je med velikostmi prirobnic in posledično tesnil. V uporabi so številni standardi Tri-clamp spojev, med katere spadajo:

DIN32676

DIN 11850

ISO1127

ISO2852

SMS3019

ASME BPE-2009

Velik poudarek pri tesnilu je material iz katerega je izdelano. Pomembno vlogo pri materialu poleg mehanskih lastnosti, igra skladnost s farmacevtskimi in prehrambenimi standardi, ki zagotavljajo neoporečnost materiala v stiku s sestavinami in produkti. To so:

USP CLASS VI

KTW

FDA

EN1935/2004

3A Sanitary standard

WRAS

EN2023/2006

V uporabi je več vrst materialov, ki so med seboj zelo različni in je njihova uporaba odvisna od pogojev, ki jih zahteva aplikacija. 1. PTFE materiali z dodatki so izjemno kemično obstojni, polnila in poseben postopek izdelave preprečuje pojav hladnega toka in omogoča boljšo stisljivost.
 2. PTFE sendvič tesnilo združuje kemično odpornost PTFE in elastičnost FKM/EPDM materiala
 3. PTFE dobra kemična odpornost, pojavi se lahko lezenje materiala pri velikih temperaturnih odstopanjih
 4. Silikon zelo fleksibilen tudi pri nizkih temperaturah
 5. FKM (Viton) primeren za parne aplikacije
 6. EPDM primeren le za nizko-tlačne parne aplikacije
 7. Nitrilna guma je najmanj priljubljen material zaradi nizke temperaturne obstojnosti in nedoseganja  USP Class IV standarda


Tabela lastnosti materialov

Tesnilo lahko poleg osnovne lastnosti tesnjenja omogoča tudi integracijo dodatnih funkcij, kot so: 1. Pametno tesnilo, ki omogoča vstavitev različnih merilnih sond neposredno v območje pretoka med obratovanjem
 2. Tesnilo z držalom za biološke indikatorje, ki izničujejo potrebo po naknadnih testov s kontrolnimi trakovi
 3. Zaslonske ploščice, ki so namenjene zapiranju ali prilagajanju pretoka in ustvarjanju povratnega tlaka
 4. Filtri, mrežice, ki preprečujejo prenos večjih delcev po cevovodih in varovanje instrumentov
 5. Tesnila, ki vsebujejo kovinske delce za detekcijo kontaminacije produkta s tesnilnim materialom
 6. Membrane, ki ščitijo precizne instrumente pred agresivnimi mediji


Ko imate v proizvodnem procesu opravka z zahtevnimi mediji ali pa si samo želite neprekosljivo zanesljivost, imamo rešitev za vas.

Smo zastopniki podjetja Garlock, ki je ameriški proizvajalec tesnil in spada v sam vrh tesnilne tehnike. Njihova tri-clamp tesnila iz družine Gylon Bio-pro so neprekosljiva na svojem področju. Odlikuje jih izjemna kemična in temperaturna odpornost. Gylon material je pred-oblikovan in obremenitveno testiran. Dimenzijsko je izjemno obstojen, brez pojava hladnega teka in leznja v pretočno cono cevi, kjer bi posledično omogočal pogojev za razvoj bakterij. Odporen je na vse CIP in SIP čistilne postopke.

Ponudba Garlock tesnil

Poleg Tri clamp tesnil imamo na voljo tudi druga higienska tesnila za potrebe prehrambene in farmacevtske industrije v različnih standardih:Garlock Bio-ProZa pomoč pri izbiri in uporabi Tri-clamp tesnil se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 29 27 960.

Tri-clamp spojni sistemi

Tri-clamp spojke so majhni sestavni deli, ki igrajo pomembno vlogo v prehrambeni in farmacevtski industriji. Omogočajo higienski spoj ter hitro in enostavno razstavljanje, čiščenje in vnovično sestavljanje cevnih elementov.

V prehrambeni in farmacevtski industriji so za zanesljivo obratovanje proizvodnje potrebni elementi in komponente, ki zagotavljajo neoporečnost proizvodov. V primeru nečistosti povzročijo stroške zaustavitve proizvodnje in zavržbo onesnaženega proizvoda. Med pomembne sestavne elemente, ki omogočajo prenos sestavin in produktov iz točke A v točko B, spadajo tudi tri-clamp spojke.

Tri-clamp spojke spadajo v družino higienskih spojnih elementov in omogočajo spajanje dveh elementov ter zagotavljajo tesen spoj med njima. Higienske standarde dosegajo zaradi enostavne zasnove z minimalnim številom površin na katerih se lahko razvijajo bakterije. Poleg enostavne zasnove ima končna površinska obdelava velik pomen. Vse površine, ki so v stiku s prenosnim medijem so posebej obdelane, brez površinskih napak in prask, ki bi potencialno omogočale prostor za zadrževanje medija in posledično razvoj in rast bakterij.

Zgodovina

Zgodovina Tri-clamp spojk sega preko 50 let nazaj. Razvili so jih v ameriškem podjetju Alfa-Laval in so bile sprva poimenovane ˝tri-clover˝spojke. Pet desetletij je Alfa-Laval fokusiral svojo proizvodnjo na ˝tri-clover˝ higienskih spojih in gradil na njihovi prepoznavnosti. Kasneje je bilo ˝tri-clover˝ ime prodano in zaščiteno, zasnova spoja pa je ostala na voljo ostalim proizvajalcem. Kmalu za tem so začeli proizvajati ˝tri-clover˝ spoje po vsem svetu pod novim, enotnim imenom ˝tri-clamp˝.

Kako delujejo tri-clamp spoji

Razlog za popularnost tri-clamp spojk je enostavno čiščenje in vzdrževanje. Ker je čiščenje cevnih sistemov v farmacevtski in prehrambeni industriji pogosto, je izjemnega pomena, da se spoji lahko hitro razstavijo, očistijo in sestavijo nazaj. S tem prihranimo veliko časa in zmanjšamo stroške zaustavitve proizvodnje.

Tri-clamp spoj je sestavljen iz dveh prirobnic, tesnila in spojke, ki poveže elemente med seboj. Tesnilo je lahko izdelano iz številnih materialov – Nitrilna guma, EPDM, FKM (Viton), MVQ (silikon), PTFE (teflon).

Za zanesljiv spoj je potrebno združiti prirobnici s tesnilom med njima. Pred montažo spojke, je potrebno preveriti ali tesnilo pravilno sedi med prirobnicama. Nepravilna postavitev tesnila je glavni razlog za puščanje medija, ki ga tesnimo. S tesnilom na svojem mestu, objamemo spoj s spojko. Spojeni prirobnici morata sedeti v utoru spojke po celotnem obodu. Na koncu je potrebno pritegniti krilato matico, ki preko geometrije prirobnic in utora pred-napne spoj. Priporočljiva je pritegnitev matice z roko ali z uporabo moment ključa z nastavitvijo navora. Priporočena nastavitev navora je 1,5-2,5Nm za elastomerna in 3-4Nm za PTFE tesnila. Napaka, ki jo monterji izvajajo je pretegovanje matice, ki posledično privede do preobremenitve tesnila, njegove poškodbe in iztiskanja tesnila v pretočno cono cevi. S tem se ustvari ovira v cevi, ki moti pretok in ustvari področje, kjer se zadržuje medij in omogoča razvoj bakterij.

Med vzdrževanjem je potrebno vse sestavne dele spojev dobro pregledati. Poškodovana tesnila je potrebno zamenjati in paziti na deformacije in poškodbe pri naležnih površinah prirobnic.

Poglejte zanimivo animacijo >>

Kako poiskati pravo spojko

Pravilna izbira elementov

Za efektivno delovanje higienskih spojk je potrebna pravilna izbira elementov. Pri izboru je zelo pomembno poznavanje velikosti spojk. Težavo z velikostjo povzročajo spojke, ki imajo enak zunanji premer na prirobnici. Med te spadajo spojke velikosti po imperialnih enotah ½″ in ¾″  ter 1″ in1 ½″ ali metričnih enotah v velikosti 8-15mm ter 20-32mm. Velikost zunanje prirobnice je enaka vendar imajo različne premere cevi. Zato je potrebno vedno meriti zunanji premer cevi za določitev prave velikosti prirobnic.

Izbira materiala tri-clamp spojk

Pred končnim izborom spojke se je potrebno določiti vrsto materiala. Navadno so spojke izdelane iz nerjavnega jekla. Na voljo sta dve vrsti jekel – EN1.4301 in EN1.4401. Jeklo EN1.4301 je cenejše v primerjavi z EN1.4401 jeklom vendar je to podvrženo h koroziji in propadu v posebnih delovnih pogojih.  Zelo kislo okolje, močna industrijska topila ali visoko koncentrirana raztopina soli povzročajo korozijo na EN1.4301 jeklu. V tem primeru je potrebno uporabiti EN1.4401 jeklo, ki ima v svoji sestavi dodatek mangana, ki dvigne kemično odpornost  in s tem preprečuje korozijo v težjih pogojih.

V posebnih aplikacijah, kjer je potrebno tesnjenje keramičnih, steklenih ali plastičnih cevi pa moramo uporabiti spojke iz nekovinskih materialov.

Tri- clamp spojke so majhni sestavni deli v primerjavi z ostalimi elementi pretočnih sistemov, vendar igrajo zelo pomembno vlogo pri transportu sestavin in produktov iz točke A do točke B. Z boljšim poznavanjem spojk, njihovega delovanja in možnostmi izbire, boste vedeli, katere spojke so najbolj ustrezne za vaš proizvodni proces. Za ostale informacije se lahko obrnete na naš oddelek tehnične podpore v podjetju M&M Intercom.

Za pomoč pri izbiri in uporabi Tri-clamp spojk se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 29 27 960.

Predstavitev podjetja LOTOS Oil

Postali smo uradni zastopnik podjetja Lotos Oil, ki proizvaja in distribuira avtomobilska in industrijska olja, maziva, bazna olja kot tudi program avto kozmetike in avtomobilske kemikalije najvišje kakovosti. Za tem uspehom stojijo odlična bazna olja iz rafinerije v Gdansku, napredna proizvodna tehnologija, izjemno strokovno znanje, izkušnje in zavezanost zaposlenih ter dodatki kvalitetnih sestavin za izboljšanje kakovosti.


Podjetje LOTOS Oil je del skupine LOTOS Capital Group, ki deluje na Poljskem, Norveškem in v Litvi. Rafinerija skupine LOTOS je druga največja rafinerija na Poljskem, merjeno v nominalni letni pretočni zmogljivosti – približno 10,5 milijona ton surove nafte na leto.

Skupina LOTOS prek svojih hčerinskih družb upravlja mrežo skoraj 480 bencinskih servisov na Poljskem ter proizvaja gorivo in bitumen odlične kakovosti. Prevzema vodilni položaj pri prodaji najbolj tehnološko naprednih modificiranih bitumnov (MODBIT) na domačem trgu.

Olja in maziva LOTOS Oil so sinonim za zanesljivo, visoko kakovost in inovativne rešitve, ki presegajo najstrožje tehnološke standarde. Lotos izdelki veljajo za zanesljive, o čemer pričajo kupci iz 84 držav po vsem svetu – od Atlantika do Pacifika; od Paname do Kitajske. Učinkoviti so v ekstremnih pogojih; v zmrzljivih pogojih severno od arktičnega kroga kot tudi v predelih vroče Afrike. Priznani so med najpomembnejšimi izvozniki na vzhodnih trgih, na svetovnih trgih pa konkurirajo z največjimi akterji na področju naftne industrije.

Certifikati in nagrade

Del proizvodnje pokriva oddelek sistema vodenja kakovosti, ki deluje v skladu z mednarodnim standardom ISO 9001: 2008. Del sistema vodenja kakovosti je v skladu z zahtevami sistema AQAP 2110, kar pomeni da proizvodi LOTOS Oil izpolnjujejo zahteve in merila za vse dobavitelje oboroženih sil držav članic Nata.


V desetletju poslovanja se ponašajo s številnimi nagradami:

 1. Nagrada “Golden Consumer Laurel” za najboljša motorna olja na Poljskem (2004 – 2014)
 2. Evropska medalja za prvo mineralno olje na svetovnem trgu – Olje TRANSMIL EXTRA XSP, ki je zadostilo strogim zahtevam SIEMENS / FLENDER.
 3. Nagrada za najboljšo blagovno znamko “Dobra Marka 2017” (Good Brand 2017), ki združuje kvaliteto, zanesljivost in ugled.

LOTOS Oil široka paleta izdelkov najvišje tehnologije

LOTOS Oil ponuja široko paleto izdelkov najvišje tehnologije za avtomobilsko industrijo. Tesno sodelujejo s predstavniki poljske industrije in sicer s podjetji, specializiranimi za obrambno, avtomobilsko industrijo, rudarstvo, energetiko in gospodinjske aparate.

Olja in maziva LOTOS so brez tehnoloških kompromisov in popolnoma ustrezajo priporočilom proizvajalcev.

Reference: Opel, Fiat, Audi, BMW, Honda, Suzuki, VW, Isuzu, Renault in Bentley.

LOTOS Oil ponuja izbor lastnih baznih olj skupine I in II, kot tudi celotni asortiment izdelkov kot so:

 • Hydromil, Transmil in Remiz – paleta hidravličnih olj,
 • redurktorskih, turbinskih in industrijskih maziv,
 • 9 vrstami naprednih SULFOCAL mazivi s kalcijevim sulfonatom,
 • procesna olja, ki se proizvajajo z uporabo plastifikatorja Quantuilus in Emulsin – napredne strojne tekočine.

Storitve

LOTOS Oil Service  je podpora uporabniku s pomočjo analiznih programov uvaja nove mazalne protokole in tehnike. Storitev je namenjena zmanjšanju skupnih stroškov vzdrževanja in mazalne tehnologije naših kupcev, hkrati pa zagotavljamo varno delovanje strojev in opreme.

Lotos Oil prodajni program

Industrijski program

Hidravlična olja

Olja za gonila

Olja za kompresorje

Olja za turbine

Strojna olja

Procesna olja

Kalilna olja

Rezilna olja in emulzije

Antikorozijska olja

Specialna namenska olja

Ladijska olja

Masti

Avtomobilski program

Motorna olja za osebna vozila in dostavnike

Motorna olja za tovornjake, avtobuse in delovne stroje

Olja za motorna kolesa

Olja za 2T motorje

Olja za menjalnike in diferenciale

Olja za kmetijsko mehanizacijo in vrtne stroje

Funkcijske tekočine in avto kozmetika
Za pomoč pri izbiri in uporabi LOTOS Oil olj se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 29 27 960.

Antifrizi in hladilne tekočine

S približevanjem zime več pozornosti kot običajno v tem času pridobijo antifrizi in hladilne tekočine. V članku bomo na kratko poudarili kakšne so razlike med tehnologijami antifriza.

Delovanje hladilnega sistema

“Sistem hlajenja motorja” je kompleksen sistem, ki ga sestavljajo številni različni materiali, kot so gumijaste cevi, aluminijasti ali bakreni radiatorji in bloki motorja iz aluminija ali litega železa. Ti materiali imajo visoke temperaturne razlike in različne sposobnosti odvajanja temperature.

Primarna funkcija hladilnega sistema je razpršitev presežne toplote, ki jo med delovanjem proizvaja motor. Toploto absorbira hladilna tekočina, ki se prenese v radiator. Radiator deluje kot toplotni izmenjevalec in toplota se prenese na zunanji zrak.

Hladilna tekočina

Najboljša tekočina, ki absorbira toploto in ohladi motor, je voda.

Vendar ima voda nekaj večjih pomanjkljivosti:

 • zmrzne pri temperaturi 0°C
 • zavre pri temperaturi 100°C
 • je korozivna za večino kovin v sistemu

Zaradi zgoraj naštetih razlogov se uporabljajo dodatki za izboljšanje lastnosti navadne vode v primerni hladilni tekočini.

Dodane komponente so:

 • Zaviralec korozije: dodana zaščita pred korozijo in s tem zmanjšanje nastajanja blokad v sistemu in / ali poškodbe vodnih črpalk.
 • Dodatki proti penjenju: preprečujejo oblikovanje zračnih mehurčkov. Zrak je dober izolator. Kateri koli zrak, ki se ne sprošča, lahko zmanjša zmožnost hladilne tekočine, da absorbira in sprosti toploto.
 • Mazivo: dodano za zaščito vodnih črpalk in tesnil. Ko ni mazanja, se obraba poveča, hrup in puščanje pa se večajo.

Razlika med antifrizom in hladilno tekočino

Antifriz je nerazredčen izdelek za proizvodnjo hladilne tekočine. Vsebuje 90-95% mono etilen glikola (MEG) in 5-10% aditivov. Hladilna tekočina je mešanica antifriza z demineralizirano vodo v razmerju 50/50%. Zaščita pred zamrznitvijo se spreminja z razmerjem antifriza v vodi.

Tipično uporabljeno razmerje antifriz/voda je naslednja:

Optimalno razmerje mešanice je kompromis med zaščito pred zamrznitvijo in možnostjo prenosa toplote.

Glede na grafični prikaz zgoraj bo najboljša možna zaščita proti zmrzovanju dosežena z mešanico 70% antifriza in samo 30% vode. Toda zaradi majhne količine vode ima ta mešanica precej manjše zmogljivosti prenosa toplote in lahko povzroči pregrevanje motorja. Zato je večina standardnih hladilnih sredstev, pripravljenih za uporabo, sestavljena iz 50% antifriza in 50% vode. V večini primerov to zagotavlja zadostno zaščito pred zmrzaljo v večjem številu držav, hkrati pa zagotavlja odlične lastnosti prenosa toplote.

Vrste antifriza

1# Standardni antifriz

Tradicionalni antifriz se uporablja predvsem za starejše aplikacije. Temelji na MEG tehnologiji z dodanimi mineralnimi zaviralci korozije.

 zaščita proti koroziji tudi za kovine, katere ne vsebujejo železa

 združljivost s tesnili sistema

zaščita pred pregrevanjem

dobra mešljivost

NSL Glacier Antifreeze – moder koncentrat


NSL Glacier Coolant RTU 40   hladilna tekočina


2# OAT antifriz

Temelji na MEG tehnologiji z dodanimi organskimi zaviralci korozije. OAT antifriz ne vsebuje silikata. Ti antifrizi so sposobni daljših odtočnih intervalov kot tradicionalni antifrizi. Običajno deluje celotno življenjsko dobo ali vsaj 150.000 km.

okolju prijazen antifriz

zmanjšuje število popravil sistema

izboljšan prenos toplote

primeren za mešani vozni park

NSL Glacier Antifreeze G12+ oranžno rdeč koncentrat


NSL Glacier Coolant RTU G12+ hladilna tekočina


3# Hibridni antifriz

Primerno za zelo široko paleto vozil prejšnjih generacij. Temelji na MEG tehnologiji z dodanimi mineralnimi in organskimi zaviralci korozije. Imenuje se tudi “HOAT-tip”, kar pomeni: “Hibridna Organska Kislinska Tehnologija”. Ta vrsta antifriza vsebuje silikat. So sposobni daljših odtočnih intervalov od tradicionalnega proti zmrzovanju, vendar manj kot OKT-tip.

 zaščita pred zamrzovanjem in pregrevanjem sistema

 nižji vzdrževalni stroški sistema

 odlična življenjska doba

 odlična združljivost s tesnili sistema

NSL Glacier Antifreeze XL   zeleno moder koncentrat


4# Antifriz Lobrid tehnologije

Temelji na MEG tehnologiji z dodanimi mineralnimi in organskimi zaviralci korozije. Ima nizko vsebnost silikata. Lobridni antifriz ima zelo visoko temperaturno zaščito za aluminijaste blokade motorja in najdaljše možne intervencije.

NSL Glacier Antifreeze G12++ svetlo rdeč koncentrat


Potrebujete tehnični nasvet? Kontaktirajte nas.


Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri najustreznejše rešitve.                                                 

   +386 (1) 29 27 960            shop@mm-intercom.si
Radialna gredna tesnila – Semeringi

SEMERING- NEPOGREŠLJIVO TESNILO V VSEH INDUSTRIJSKIH PANOGAH!

Radialna oljna tesnila oz. semeringi se uporabljajo za tesnjenje ohišij. Preprečujejo uhajanje medija ali maziv in ščitijo opremo pred tujki in drugimi zunanjimi elementi. Gredno tesnilo sestavlja elastomer, oporni obroč in vzmet. Zunanja površina tesnila zagotavlja statično tesnost med tesnilom in ohišjem ter fiksnost tesnila v ohišju. Oporni obroč zagotavlja stabilnost in robustnost ter določa obliko tesnila. Tesnilna ustnica pa je praviloma prednapeta z vzmetjo, ki pritiska na gred in tako pomaga ohranjati dobro radialno tesnost. Vzmet je navadno izdelana iz nelegiranega jekla.

Princip delovanja

Področje med robom tesnilne ustnice in osjo je nadvse pomembno. Efekt tesnjenja je dosežen z pred napetjem tesnilne ustnice, z izdelavo notranjega premera malo manjšega od premera osi. Vzmet zagotavlja konstanten mehanski pritisk na os in s tem sploščenje tesnilne ustnice na določeno širino. Tesnjenje je zagotovljeno s površinsko napetostjo hidrodinamičnega oljnega filma, med sploščeno površino tesnila in osjo. Da bi se izognili puščanju, mora biti debelina oljnega filma med 1 in 3 μm. Puščanje je lahko tudi posledica prask na površini osi.

Montaža in delovanje

Trdota osi in površinska obdelava sta izredno pomembni za efektivno tesnjenje in doseganje želene življenjske dobe. Trdota materiala se mora dvigati sorazmerno z dviganjem periferne hitrosti. V skladu z DIN 3760 je potrebna minimalna trdota 45 HRC, pri periferni hitrosti 4m/s mora biti trdota 55 HRC pri 10m/s pa 60 HRC. Priporočena globina trdote je 0,3 mm, če os ni v celoti kaljena.

Površinska obdelava je predpisana po DIN 3760 in mora biti Ra 0,2 do 0,8 μm, Rz 1 do 5 μm in Rmax = 6,3 μm. Grobe površine generirajo višje trenje in posledično višje temperature.

Celo najmanjše poškodbe lahko pripeljejo do povečanja debeline oljnega filma, poka meniskusa in puščanja. Enako pomembno je, da se izogibamo krožnemu brušenju in praskam, saj le ti lahko povzročijo efekt črpanja in puščanje.

Mazanje

Mazanje je izredno pomembno za dolgo življenjsko dobo semeringa. Tesnilna ustnica ne teče direktno po osi, temveč po oljnem filmu, imenovanem meniskus. Debelina meniskusa je običajno med  1 – 3 μm in je odvisna od mnogo faktorjev kot so: viskoznost olja, obdelave osi in radialne obremenitve tesnila. Prvih nekaj ur obratovanja poteka uležavanje. Slednje je izjemno pomembno, ne le da se ustvari meniskus, temveč tudi da se tesnilna ustnica splošči. Med tem časom je možno omejeno puščanje.

Zadostno mazanje močno zmanjša trenje med tesnilno ustnico in osjo ter igra vlogo hladilnega medija. Nižja, kot je temperatura obratovanja, daljša je življenjska doba tesnila. V kolikor ima tesnjen medij slabe mazalne lastnosti, kot so voda, vodne raztopine, itd., je potrebno uporabiti semeringe z dodatno zaščitno ustnico. Priporočamo, da prostor med zaščitno ustnico in tesnilno ustnico ob montaži napolnite z mastjo. Temperatura trenja je seveda močno odvisna tudi od kotne hitrosti osi.

Prikaz delovanja semeringa

Pritisk

V večini aplikacij je razlika med pritiski znotraj in zunaj ohišja majhna oz. je ni. Kadar pa je tesnilna ustnica izpostavljena pritisku, je pritisnjena ob os, kar poveča temperaturo trenja. V nekaterih primerih lahko pritisk povzroči izpodriv tesnilne ustnice.

Pri pritiskih nad 0,2 bar (pri večjih kotnih hitrostih osi) oz. nad 0,5 bar (pri nizkih kotnih hitrostih osi) je potrebna uporaba podpornih obročev oz. posebej oblikovanih semeringov z močnejšo tesnilno ustnico in podpornimi kovinskimi vstavki. Slednji nosijo pri nas oznako P (npr. AS-P), kateri imajo omejeno zgornjo mejo tesnjenja nadpritiska.

Grafični prikaz dopustnih nadpritiskov pri tipu AS-P

Standardni tipi grednih tesnil (v skladu s standardom DIN 3760)

tip-a TIP »A«

Zunanji premer pokrit z gumo, kovinsko ohišje, tesnilna ustnica z vzmetjo. Uporaben za tesnjenje do pritiska 1 bar.

tip-as TIP »AS«

Zunanji premer pokrit z gumo, kovinsko ohišje, tesnilna ustnica z vzmetjo in dodatno zaščitno ustnico (prah, voda). Uporaba enaka kot pri tipu A z zaščito.

tip-b TIP »B«

Kovinsko ohišje ni pokrito z gumo, tesnilna ustnica z vzmetjo. Dobro se usede v izvrtino, slabše tesni na zunanjem premeru.

tip-bs TIP »BS«

Kovinsko ohišje ni pokrito z gumo, tesnilna ustnica z vzmetjo, zaščitna ustnica (prah, voda). Dobro se usede v izvrtino, slabše tesni na zunanjem premeru.

tip-c TIP »C«

Dvojno kovinsko ohišje, tesnilna ustnica z vzmetjo. Normalno se uporablja za večje dimenzije, kjer je otežena vgradnja v izvrtino.

tip-cs TIP »CS«

Dvojno kovinsko ohišje, tesnilna ustnica z vzmetjo, protiprašna zaščita. Normalno se uporablja za večje dimenzije, kjer je otežena vgradnja v izvrtino.

tip-a-p TIP »A-P«

Ojačana tesnilna ustnica, ki omogoča tesnjenje pri tlakih do 10 bar.

tip-as-p TIP »AS-P«

Ojačana tesnilna ustnica, ki omogoča tesnjenje pri tlakih do 10 bar ter dodatna zaščitna ustnica.

Na področju semeringov sodelujemo z uglednimi podjetji Dichta, Garlock in Trelleborg. Več o podjetjih si lahko preberete tukaj.

____________________________________________________________________________________________________________________________

Predstavitevni video podjetja Dichta


Za pomoč pri izbiri in uporabi semeringov se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila prodaja@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 29 27 960.

Kako oksidacija vpliva na maziva in opremo

Med obratovanjem opreme (vozilo, stroj, reduktor, ipd.) se z oljem mešajo zrak, delci (ki nastanejo z obrabo stroja), tujki in morda tudi voda. Med nadaljnjo operacijo se kisik iz zraka veže z vodo in kovinskimi delci v mazivu, kar povzroča rjo in korozijo. Ti oksidirani kovinski delci, nato povzročajo luščenje kovinskih delov opreme.

Kot rezultat lahko na opremi zasledimo sledi obrabe, ki se kažejo v luknjičastih površinah in praskah. Oksidirani kovinski delci se obnašajo kot katalizatorji in še dodatno pospešujejo oksidacijo maziva. Oksidacija običajno poveča viskoznost olja ali zgosti mast. Ko mazivo oksidira, tvori proste radikale, kisline in oksidirane spojine. Mnoge od teh spojin so topne v olju in se z oljem pretakajo po celotnem sistemu. Tiste, ki niso topne, jih vidimo kot usedline, blato, sluz, in obloge. Spojine, ki nastajajo v zgodnji fazi oksidacije, niso nujno nevarne. Nadaljnja oksidacija te spojine spremni v kisline, ki korodirajo kovinske dele. Nastanejo t.i. kovinske soli, ki stopnjujejo težavo in lahko povzročijo verižno reakcijo. Med nadaljnjo oksidacijo nastanejo snovi, ki niso topne v olju. Začetna faza je oblikovanje smole, ki zgosti in potemni bravo olja ter povečuje viskoznost. Tako olje označimo kot “pokvarjeno” olje.

Od česa je odvisna hitrost oksidacije?

Hitrost oksidiranja olja je odvisna od kvalitete maziva (baznega olja) in obratovalnih pogojev. Ko stranski produkti oksidacije stopijo v stik z vročo površino, lahko polimerizirajo in tvorijo velike spojine, ki se nalagajo kot blato in obloge na stenah. Večina sistemov in naprav ne dopušča prekomerne oksidacije.

Rezultati oksidacije so lahko:

 • zamašene manjše odprtine,
 • zaribani tesno prilagajoči se deli,
 • zmanjšana zračnost ležajev,
 • povišana obratovalna temperature,
 • dodatno pospešeno staranje maziva.

Kako preprečiti predčasno staranje olja in povečati učinkovito delovanje stroja?

Pojav vedno višjih obratovalnih temperatur lahko izredno hitro uniči olje in tako tudi poškoduje opremo. Arrheniusovo pravilo se glasi, da se za vsakih 10°C nad temperaturo 65°C, stopnja oksidacije podvaja oz. zmanjšuje življenjsko dobo maziva za polovico.

Toplota je najučinkovitejši katalizator oksidacije.

Z namenom upočasnevanja oksidacije so bili razviti antioksidanti, ki pomagajo ohranjati mazalne lastnosti tudi pri višjih temperaturah in prisotnostih drugih katalizatorjev. Antioksidanti preprečujejo, da bi se prosti radikali in oksidacijske spojine vezali s kisikom v mazivu. Na ta način antioksidanti podaljšujejo življenjsko dobo maziva.

Priporočamo uporabo kakovostnih maziv, proizvedenih iz svežih
kako
vostnih baznih olj, brez primesi recikliranih baznih olj.

Za pomoč pri izbiri in uporabi kakovostnih maziv za brezhibno delovanje vaših strojev se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 52 00 120.

Kako najti puščajoče odvajalnike kondenzata in ventile?

Pri puščanju plinov, tekočin in pare se zaradi razlike v tlaku in oblike odprtine puščanja ustvarja zračna turbulenca. Turbulence kateregakoli medija pa so vir usmerjenih ultrazvočnih valov, zato lahko hitro najdemo njihov izvor. Puščanja ventilov in odvajalnikov kondenzata se izvaja kontaktno s kontaktnimi moduli.

Kako merimo stopnjo puščanja ventilov in odvajalnikov kondenzata

Puščanje odvajalnikov kondenzata in stopnjo puščanja lahko najdemo z ultrazvočnim instrumentom Ultraprobe® ne glede na vrsto odvajalnika. Slednji so lahko termodinamični, termostatski, bimetalni, zvonasti in odvajalniki kondenzata s plovcem. Enako velja za ventile, ne glede na vrsto (krmilne ali varnostne) lahko puščajoče ventile hitro poiščemo z ultrazvočnim instrumentom Ultraprobe® in jih zamenjamo z novimi.

Iskanje puščanj plinov in tekočin z instrumenti Ultraprobe®  je enostavno in zelo natančno, saj z njimi zaznamo že izredno majhna puščanja.

M&M prejemnik certifikata ultrazvočnih meritev

Postali smo certificiran partner za uporabo inštrumentov Ultraprobe® podjetja UE Systems za izvajanje meritev ultrazvočnih zračnih valovanj (ustreza standardu ISO 18436-8). Organiziramo tudi interno šolanje, usposabljanje in tehnično podporo v vašem podjetju. Kontaktirajte nas za brezplačni posvet.

Posledice odpovedi ventilov in odvajalnikov kondenzata


Posledice puščanja ventilov in odvajalnikov kondenzata se lahko odražajo kot padec kvalitete izdelkov ter velike energetske izgube. Predvsem pa predstavljajo puščanja varnostna tveganja in lahko privedejo do resnih poškodb oseb ali opreme zaradi vodnega udara kondenzata v parovodu, uhajanj nevarnih snovi in podobno.

Primer izračuna stroška izgube energije pri puščanju odvajalnika kondenzata:

V kolikor je strošek pare cca. 10€/1000kg in je mesto puščanja odvajalnika kondenzata premera 3mm, bi pri tlaku 3,5 bara znašala izguba pare 15kg/uro. Letni strošek puščanja pare takega odvajalnika kondenzata znaša 1.300€. Ob predpostavki, da ima sistem parovoda montiranih 100 odvajalnikov kondenzata in je stopnja odpovedi 25% (povprečje industrije), znaša skupni letni strošek izgube pare 32.500€.

Mnenja uporabnikov instrumentov Ultraprobe® – podjetje Spirax Sarco

Podjetje Spirax Sarco, znani proizvajalec komponent za parovode za meritve puščanj v parovodu priporoča ultrazvočne inštrumente Ultraprobe (vir: Spirax Sarco, IM-P087-36, issue 2): »Z malo izkušnjami ter poznavanjem delovanja odvajalnikov kondenzata so inštrumenti Ultraprobe močno diagnostično orodje za analizo delovanja odvajalnikov kondenzata. Uporabni so tudi za iskanja in odpravljanja puščanj stisnjenega zraka.«

Merjenje odvajalnikov kondenzata in puščanje ventilov z ultrazvočnim instrumentom Ultraprobe®

Meritve odvajalnikov kondenzata z Ultraprobe 10.000®


Kako merimo ali odvajalniki kondenzata puščajo


Kako iščemo puščanja ventilov z Ultraprobe 15.000®


Za pomoč pri ustrezni izbiri ultrazvočnih instrumentov Ultraprobe se obrnite na našega strokovnjaka preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 52 00 120.

Vsestranska uporaba tehnične plastike

Tehnična plastika je v današnjem času nepogrešljiv element v mnogih industrijskih panogah pri različnih aplikacijah. Zaradi prihranka časa in energije v proizvodnih procesih tehnična plastika lahko nadomesti kovino. 

Tehnična plastika ima mnogo prednosti v industrijskih aplikacijah v primerjavi s kovino. Zelo pomembne prednosti so nizka teža materiala, nižji strošek izdelave in dejstvo, da plastika ne rjavi. Prednosti plastike sta tudi možnosti preoblikovanja v kompleksne oblike z brizganjem in recikliranje. Z dodatki kot so grafit, steklena vlakna in olje, lastnosti plastik lahko modificiramo.

V primeru nepoznavanja materiala tehnične plastika obstaja nekaj pomembnih metod določanja tipa plastike. Prepoznamo jih lahko s pomočjo kemijske analize, pregledom lomljenja oz. trdote, fizikalnih lastnosti, vida in vnetljivosti. Več o metodah preberite v članku Kako prepoznati različne vrste tehničnih plastik >>

Najpogosteje uporabljeni materiali tehnične plastike

 1. Standardne plastike > PE (Polietilen – Koterm), PP (Polipropilen)
 2. Bolj razvite inženirske plastike > POM (Poliacetal – Ertacetal), PET, PA (Poliamid – Nylon), PC, PP-HT
 3. Visoko zmogljive plastike > PEEK, PPS, PVDF, PTFE (Teflon), PPSU, PSU, PC

Delovanje tehnične plastike v različnih temperaturnih območjih:

Standardne plastike

PE (Polietilen – Koterm):


minimalno absorbira vodo ali druge medije,

ima dobre obdelovalne lastnosti,

obstojen je v razredčenih kislinah, alkoholih, oljih,

primeren za prehrambeno industrijo,

uporaba: vodila, transportni trakovi, podajalni sistemi, strojni deli črpalk, tesnila, držala, pokrovi, cevi za vodo, prekrivne folije, umetna trava, zaboji za steklenice, razne posode, folija za pakiranje, zalivna masa za smuči.
PP (Polipropilen):


minimalno absorbira vodo ali druge medije;

nepolarna struktura omogoča odpornost na kemikalije, vodne raztopine soli, kislin in baze;

primeren za obdelavo, toplotno oblikovanje in varjenje;

uporaba: izdelava hladilnih stolpov, čistilnih stolpov za izpiranje plinov, komponente črpalk, stenske obloge, kuhinjske pulte in v prehrambeni industriji.
Bolj razvite inženirske plastike

POM (Poliacetal – Ertacetal):


ima dobre obdelovalne lastnosti,

prednosti: dimenzijska stabilnost, togost, žilavost, kemijska odpornost,

dobre elektroizolacijske lastnosti,

obstojen v alkoholih, bencinu in ostalih organskih medijih,

uporaba: v strojegradnji, transportu, finomehaniki, gospodinjskih aparatih, medicini in v avtomobilski industriji.
PET (Polietilentereftalat):


material je trden, trd, žilav in dimenzijsko stabilen;

odlične drsne lastnosti in dobra obrabna odpornost;

uporaba: komponente črpalk, ohišja krogličnih ležajev, drsni ležaji, grla luči, stikala, zobniki, drsni elementi, sklopke.
PA (Poliamid – Nylon):


najpogostejši inženirski obliki sta PA 6 in PA 6.6, tudi PA 12;

številne modifikacije: najbolj pogosta PA 6 + olje (Oilamid – Oilon), GF 30 (z dodatkom steklenih vlaken)

odlično lepljenje s sekundnimi in akrilnimi lepili;

trdnost in žilavost materiala, dovzetnost za vlago;

uporaba: ležaji, transportni valji, kolesa za škripce, zobniki, jermenice, puše, smučarske vezi in drugo.
Oilamid – kombinacija materiala PA6 in oljnih kapljic

Modifikacija PA 6 G je posebej zasnovana za drsne aplikacije z dodajanjem olja, trdnih maziv in stabilizatorjev. Med proizvodnim procesom je mazalno olje enakomerno razpršeno po celotnem ulitku, kar preprečuje izsušitev materiala tudi v težjih delovnih pogojih. Ima odlične drsne lastnosti, izjemno odpornost proti obrabi, manjšo absorpcijo vlage in boljšo dimenzijsko stabilnost. Zaradi vsebnosti olja je koeficient trenja materiala od 25% do 50% nižji in njegova odpornost proti obrabi približno petkrat večja kot pri standardnih poliamidih. Standardna barva materiala je zelena, na voljo je tudi v rumeni in črni barvi.

Uporaba: Drsne puše, zobniki, zobate letve, vodila verig, verižniki, distančniki, valjčki.


Visoko zmogljive plastike

PEEK (Poliariletereterketon):


obstojnost v visokih temperaturnih območjih (250°C);

odličen odziv pri dinamičnih obremenitvah in nizek koeficient toplotnega raztezanja;

odpornost na kemične snovi in abrazijo;

lahko se sterilizira z vročo paro (primerno za medicino);

uporaba: za izdelavo vročevodnih števcev, zobniških dvojic, rotorjev, drsnih ležajev in drugo.
PTFE (Polietrafluoretilen – Teflon):


površina teflona je spolzka in nelepljiva (za ta namen je potrebno predhodno jedkanje ali plazmiranje);

pogosto modificiranje s polnili za izboljšano trenje, togost in trdoto;

odporen na večino kemikalij, ima odlične dielektrične lastnosti;

uporaba tudi v letalski in vesoljski tehnologiji.Ostale aplikacije plastike PTFE (Teflon)

 • Teflon je nereaktiven in deluje na temperaturnem območju od -200°C do 260°C, zato je primeren za mnoge aplikacije.
 • Električne aplikacije – Teflon je eden najboljših izolatorjev, zato se pogosto uporablja kot dielektrik v kondenzatorjih.
 • Laboratorijske aplikacije – zaradi nereaktivnosti in kemične odpornosti se Teflon uporablja v laboratoriju za cevi, posode in ostale laboratorijske elemente.
 • Ostala uporaba: za tesnila, batne in drsne obročke, drsni ležaji, električne in toplotne izolatorje, varilne čeljusti, membrane, prenosniki toplote in drugo.


Obdelava PTFE (Teflon) tehnične plastike na CNC stroju
Izdelava po vaših načrtih in razrez tehnične plastike


V naši ponudbi najdete polizdelke, kot so palice, cevi in plošče različnih debelin in materialov. Kadar potrebujete tehnično plastiko po meri, vam nudimo tudi izdelavo tehnične plastike po vašem načrtu. Mogoč je tudi razrez plošč na želeno dimenzijo.
Za dodatno pomoč pri pravilni izbiri pravega materiala tehnične plastike za vašo aplikacijo so vam na voljo naši strokovnjaki na 01 29 27 960 oz. preko e-pošte shop@mm-intercom.si.

Ultrazvočni merilni inštrumenti za vzdrževanje strojev in strojnih elementov

Trenja in turbulenca proizvajajo ultrazvočne valove oziroma zvoke. Pri spremljanju jakosti in frekvence ultrazvočnih valov lahko spremljamo trenutno stanje stroja oziroma zaznamo prihajajočo odpoved ali okvaro.

Ključne prednosti uporabe ultrazvoka:

Prikaže nepravilnosti v delovanju stroja ali strojnega elementa

Enostavno in varno za uporabo

Prihranek časa in stroškov zaradi zmanjšanja števila okvar

M&M prejemnik certifikata ultrazvočnih meritev

Postali smo certificiran partner za uporabo instrumentov Ultraprobe podjetja UE Systems za izvajanje meritev ultrazvočnih zračnih valovanj (ustreza standardu ISO 18436-8). Organiziramo tudi interno šolanje, usposabljanje in tehnično podporo v vašem podjetju. Kontaktirajte nas za brezplačni posvet.

Kje in kako uporabljamo ultrazvočne inštrumente

Z opremo Ultraprobe lahko natančno spremljamo zvoke, ki pokažejo mnoge nepravilnosti pri obratovanju strojev.

Kaj omogočajo ultrazvočni inštrumenti Ultraprobe

 1. Meritve napeljav stisnjenega zraka in plinov
 2. Meritve procesnih ventilov
 3. Pregled odvajalnikov kondenzata
 4. Odpravljanje električnih napak na električnih inštalacijah
 5. Odpravljanje mehanskih napak
 6. Pregledovanje stanja ležajev

Puščanje napeljave stisnjenega zraka in plinov

Plini, kot so zrak, kisik in dušik, s čutili težje zaznamo, zato za zaznavanje njihovega puščanja potrebujemo ultrazvočni inštrument. Uhajanje plina skozi odprtino spremlja turbulenca, ki je vir ultrazvoka. Jakost zvoka se zvišuje s približevanjem instrumenta mestu uhajanju.

Meritve procesnih ventilov

Z ultrazvočno opremo lahko natančno izmerimo puščanje ventilov. Z ultrazvočnimi inštrumenti lahko določimo pravilno delovanje ventilov. Izmerimo lahko puščanje ventilov. S primerno ultrazvočno opremo zaradi različnih nastavitev frekvenc zaznavanja zelo natančno opravimo meritve vseh vrst ventilov v hrupu.

Pregled odvajalnikov kondenzata

Para se kot energent v industriji zelo pogosto uporablja. V primeru okvare odvajalnika lahko pride do večjih stroškov, saj para predstavlja višji finančni zalogaj. Z uporabo ultrazvoka enostavno odkrijemo puščanje predimenzioniranih parnih zapor in ventilov. Pregledovanje odvajalnikov  s frekvenčnim instrumentom je najzanesljivejša metoda ugotavljanja napak.

Odpravljanje električnih napak na električnih inštalacijah

Nepravilnosti električnih instalacij lahko hitro zaznamo s primerno ultrazvočno opremo, saj električne razelektritve, kot so iskre in plazilni tokovi proizvajajo ultrazvočni signal v obliki brenčanja ali cvrčanja. Ob približevanju opreme proti mestu razelektritve intenzivnost oziroma jakost signala narašča.

Odpravljanje mehanskih napak

Merjenje z ultrazvokom pride v poštev pri splošnih mehanskih pregledih črpalk, motorjev, kompresorjev, prenosov in menjalnikov. Ultrazvočna naprava zazna visoke frekvence in težave kot so kavitacije v črpalkah, puščanje kompresorskih ventilov, itd. Mehanske napake lahko z ultrazvočno napravo zaznamo hitro in jasno.

Pregledovanje stanja ležajev

Z merjenjem stanja ležajev lahko že v zgodnji fazi odpovedi napovemo obrabo ali morebitno poškodbo ležaja. S pregledom ugotovimo tudi prekomerno ali pomanjkljivo mazanje ležajev. Več vsebine o merjenju stanja ležajev s pomočjo ultrazvočnih inštumentov preverite v članku tukaj >>.

Uporaba ultrazvoka pri različnih aplikacijah

Merjenje ultrazvoka z instrumentom Ultraprobe

Podjetje UE Systems ponuja instrumente Ultraprobe, občutljive na zvok, ki so primerne za odkrivanje napak, puščanj ali obrab strojev in strojnih elementov.

Prednosti uporabe Ultraprobe instrumentov:

učinkovita rešitev za vzdrževanje strojev in strojnih elementov – prihranek časa in stroškov,

enostavna uporaba brez zahtevanega predhodnega znanja,

brezplačna programska oprema za analizo in poročanje,

 M&M Intercom strankam nudi šolanje in tehnično podporo.

Nakupujte v naši spletni trgovini

Ultraprobe 100

POGLEJ PONUDBO >>

Ultraprobe 201

POGLEJ PONUDBO >>

Ultraprobe 401

POGLEJ PONUDBO >>

Ultraprobe 2000

POGLEJ PONUDBO >>

Ultraprobe 3000

POGLEJ PONUDBO >>

Ultraprobe 9000

POGLEJ PONUDBO >>

Ultraprobe 10000

POGLEJ PONUDBO >>

Ultraprobe 15000

POGLEJ PONUDBO >>

Za pomoč pri ustrezni izbiri ultrazvočnih instrumentov Ultraprobe se obrnite na našega strokovnjaka preko e-maila prodaja@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 52 00 120.

Kaj lahko storimo v primeru razlitja industrijskih in motornih olj?

Dnevno se pri svojem delu srečujemo z različnimi kemikalijami. Nekatere izmed njih vsebujejo nevarne snovi, kar lahko ob nepravilnem rokovanju privede do neprijetnih nezgod.

Ena kapljica motornega olja lahko onesnaži milijon kapljic pitne vode.
Industrijska in motorna olja so razvrščena kot nenevarna za človeško zdravje. Kljub temu pa razlita olja onesnažujejo okolje in je potrebno preprečiti njihovo absorbcijo v tla, pronicanje v podtalnico ali izpust v površinske vode. Mineralna in sintetična olja so težko razgradljiva, saj so lažja od vode in na več načinov škodljivo vplivajo na vodni ekosistem in okolje.

Mnogo težje posledice za okolje pa predstavljajo izrabljena olja, ki imajo zaradi obratovalne temperature spremenjeno kemijsko strukturo, vsebujejo težke kovine in izrabljene dodatke za boljše delovanje. Izrabljena olja so izredno nevarna za zdravje (zastrupitve in akumulacija strupenih snovi) in hkrati močno obremenjujejo okolje, zato v primeru razlitja olj posezite po primernem absorberju.

Absorber za profesionalno in domačo rabo

Rokovanje z absorberjem:

 • Uporaba je zelo enostavna, saj se absorber le posipa po razliti tekočini, ki jo nato vpije.
 • Po uporabi je absorber potrebno shraniti v posebno posodo in z njim ravnati kot z nevarnim odpadkom.
 • Nevarne odpadke zbirajo na zbirnih mestih podjetja za odvoz odpadkov.
 • Informacije o nevarnih snoveh in načinu rokovanja v primeru nezgode so navedene v varnostnih listih, priloženih ob nakupu izdelka.

Najpogosteje se uporablja:

 • na cestiščih in ostalih trdnih površinah,
 • v industriji,
 • v laboratorijih,
 • v predelavi in produkciji olja,
 • v gasilskih enotah in civilnih zaščitah,
 • na letališčih in pristaniščih,
 • za domačo uporabo (v hiši ali na vrtu).

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) opredeljuje neprečiščena in manj obdelana mineralna olja kot karcinogena, prečiščena pa kot nekarcinogena. Kljub temu, da sintetična olja niso razvrščena kot nevarna, lahko ob stiku povzročajo blažje zdravstvene težave kot so slabost, prebavne motnje, itd.

Za pomoč in dodatne informacije pri izbiri najustreznejšega absorberja se posvetujte z našimi strokovnjaki preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko številke 01/ 29 27 960.

Mazalke Pressol

Zagotovite varno, zanesljivo in nadzorovano mazanje in izberite opremo, ki za ročni vnos masti ali olja omogoča precizno mazanje in posledično zmanjšuje možnost zastoja delovanja opreme in naprav.

Pomanjkljivo mazanje je lahko vzrok za okvaro za med 50% in 80% mehanskih in elektromehanskih naprav. Preberite celoten članek >>

Ročna mazalna oprema je del vsakdana vsakega mojstra, zato je kvaliteta ključnega pomena. Za vse, ki bi radi preprečili vdor prahu, nečistoče in vode, ponujamo kvalitetne mazalke Pressol, ki svoje delo opravijo brezhibno. V naši ponudbi lahko najdete široko ponudbo mazalk, mazalnih glav in ostalega pribora visokokvalitetnega zastopnika Pressol, ki v proizvodnih procesih uporablja le visokokvalitetne materiale in zagotavlja kakovost, ki presega zahteve DIN ter evropskih varnostnih standardov. Mazalne glave in ostali pribor mazalne opreme različnih tipov in dimenzij so na voljo kot posamezen izdelek ali v setu. Asortiman je sestavljen iz več vrst mazalnih priključkov z različnimi navoji.

MAZALKE IN MAZALNE GLAVE

POGLEJ PONUDBO >>

OSTALI PRIBOR ZA MAZANJE

POGLEJ PONUDBO >>

*PRIPOROČAMO ZA NAKUP

POGLEJ PONUDBO >>

* Priporočamo izdelke v setu  Izognite se nepredvidljivi situaciji s takojšnjo zamenjavo ustreznega priključka.

Poznamo različne tipe mazalk:

 • Mazalke
 • Sferične
 • Ploščate
 • Z udrto glavo
 • Kroglične
 • Bajonetne
 • Tipi
 • H1, H1A, H2, H2A, H3, H3A
 • M1, M4, M22, T1/B
 • D, D1A, D2, D3
 • K1
 • B
 • Sestava
 • jeklo, pocinkano, dopolnilni program medenina
 • jeklo, pocinkano, dopolnilni program medenina
 • jeklo, pocinkano, medenina
 • jeklo, pocinkano
 • jeklo, pocinkano, medenina
 • Standard
 • Standard 71412
 • Standard DIN 3404
 • Standard DIN 3405
 • Standard DIN 3402
 • Bajonetne

Galerija različnih tipov mazalk:

Pressol ponudba mazalk:

Za pomoč pri ustrezni izbiri mazalne opreme se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko številke 01/ 29 27 960.

Nasveti za konstrukcijo pogona z zobatimi jermeni

V članku podajamo devet najpomembnejših nasvetov za konstrukcijo in rokovanje z zobatimi jermeni. Seznanite se s pravilno izbiro jermenic, uporabo jermenic, napenjanjem jermena, z ujemanjem jermena in jermenice itd.

1. Določanje hitrosti glede na premer jermenice

Pri izbiri jermenice iz litega železa je potrebno paziti, da obodna hitrost ne bo presegala 40 m/s. Centrifugalne sile pri vrtenju jermenice lahko povzročijo vibracije, hrup, odpovedi ležajev in obrabo materiala.

2. Uporaba jermenic s prirobnicami

Za obstanek jermena na jermenici jermenica potrebuje prirobnice.

Možne so različne kombinacije:

 • Dve prirobnici na vsaki jermenici ali ena prirobnica na dve jermenici pri čemer sta locirani na nasprotnih straneh.
 • Kadar je razdalja med centroma jermenic 8-krat večja od premera najmanjše jermenice, morata imeti obe jermenici prirobnici na obeh straneh.
 • Na sistemih z več jermenicami mora imeti vsaka jermenica vsaj eno prirobnico, vsaka naslednja jermenica na drugi strani.

3. Napenjalci – napenjalna jermenica

Običajno so napenjalci jermenov potrebni takrat, ko ne moremo napenjati jermen z odmikanjem jermenic. Napenjalci naj bodo vedno montirani na jalovi veji (ne na delovni veji), torej na strani izhoda gnane jermenice.

Za notranje napenjanje zobatega jermena se priporoča uporaba ozobljene jermenice z do 40 zob. Če je napenjalna jermenica velikega premera je lahko neozobljena – gladka. Notranje jermenice za napenjanje zobatega jermena naj ne bodo manjše od najmanjše obremenjene jermenice v sistemu.

4. Razdalja med centroma jermenic in dolžina jermena

Kadar ni podane razdalje med centroma jermenic oz. ne veste kako bi jo izračunali lahko za minimalno razdaljo uporabite oceno enako premeru večje jermenice ali pa po enačbi:

½(D+3d) (prava izbira za središčno razdaljo je večja vrednost)

Podobno lahko izračunate dolžino jermena:

1,57 (D+d) + (RMC x 2).

D = premer večje jermenice, d = premer manjše jermenice, RMC = razdalja med centroma jermenic

 5. Ujemanje zob zobatega jermena z jermenico

Podatki o prenosu moči so izračunani na predpostavki, da je vsaj 6 zob jermena  v kontaktu oz. v  utoru jermenice. Če je v kontaktu z jermenico manj kot 6 zob, bo maksimalna prenašana moč manjša za 20% zob.

Za preračun koliko zob je v kontaktu z jermenico uporabite naslednjo enačbo:

Št. Zob v kontaktu = (0,5 – ((D-d)/6RMC))*T

D = premer večje jermenice, d = premer manjše jermenice, RMC = razdalja med centroma jermenic, T število zob manjše jermenice

6. Vibracije pogona

Jermenski pogoni lahko vibrirajo vertikalno in lateralno, kadar njihove naravne frekvence sovpadejo z resonančnimi frekvencami priključene opreme. Napetost jermena vpliva na amplitudo vibracije. Pogosta metoda preprečevanja vibracij je uporaba napenjalca (rahel dotik napenjalca na 1/3 razdalje dolžine jermena med jermenicama).

7. Vpliv olj na jermena

Pri klinastih jermenih lahko pride do zdrsavanja jermen, česar pri zobatih jermenih ni. Ob daljši izpostavljenosti naftnim produktom lahko guma (v avtomobilski industriji) nabrekne, kar pa lahko vodi do odpovedi zobatega jermena.

8. Delovno okolje

Pri izbiri zobatih jermen je potrebno paziti predvsem na delovne temperature jermena in prisotnost morebitnih kemikalij. V normalnih pogojih se lahko zobata jermena uporablja za delovanje v temperaturnem območju med -30˚C in +80˚C – oz. je veliko odvisno tudi od materiala. Možne so aplikacije tudi do 100˚C.

9. Skladiščenje in rokovanje z jermenom

Jermena morajo biti zaščitena pred vlago, oljem, velikimi  temperaturnimi razlikami, neposredno sončno svetlobo in visokimi koncentracijami ozona. Če so jermena skladiščena nepravilno, bo jermen zdržal manjše obremenitve oz. se bo skrajšala njegova življenjska doba.

Za pomoč in dodatne informacije pri rokovanju zobatih jermen se obrnite na naše strokovnjake na shop@mm-intercom.si ali nas pokličete na 01/ 29 27 960

Zakaj pride do okvare ležajev

Najpogostejša vzroka za okvaro ležaja sta nepravilna izbira in nestrokovna montaža. S pravilnim izborom se izognete neprijetnostim, ki lahko nastanejo zaradi nepravilne izbire in s tem prispevate k daljši življenjski dobi ležaja oz. stroja v katerega je ležaj vgrajen.

Izbira ležajev

Za katerokoli vozilo oz. stroj je potrebno pred uporabo pravilno izbrati ležaj. Izbira krogelni ali valjčnih ležajev za katerokoli aplikacijo je odvisna od naslednjih pogojev:

 • kapacitete prenašanja bremena in narave bremena,
 • hitrosti osi v obratih na minuto,
 • pogoji delovanja (temperatura, vlažnost, prašnost, kislost, itn.)
 • pričakovana življenjska doba ležaja,
 • velikost in smer obremenitev,
 • razmerje me potiskom in radialno obremenitvijo.

Običajno so krogelni ležaji primernejši za manjše stroje, ki obratujejo pri visokih hitrostih. Valjčni ležaji pa so primernejši za stroje, ki delujejo pod večjimi obremenitvami.

Pogosta praksa ob predčasni odpovedi ležaja je, da se okvarjen ležaj pošlje na analizo, kjer bodo ugotovili vzrok odpovedi. Takšna analiza lahko pomaga vzdrževanju ugotoviti glavni vzrok odpovedi in določiti preventivne ukrepe, ki bodo preprečili take okvare v bodoče. V primerih, kjer je pravočasno odkrit pravilen razlog za okvaro ležaja in se v nadaljevanju poskrbi za njegovo pravilno delovanje le-tega, se lahko določi in podaljša življenjsko dobo poškodovanega ležaja.

V mnogih primerih bo ležaj, ki je deloval v nenormalnih delovnih pogojih, kazal znake pomanjkljivega mazanja, saj nenormalni pogoji delovanja povzročajo pregrevanje ležaja, le-ta pa znižuje viskoznost maziva.

Nadaljnje obratovanje pod nepravilnimi pogoji ogrozi ležaj in se konča z odpovedjo ležaja.

Vzroki odpovedi ležajev

Naštejemo lahko štiri glavne vzroke prezgodnje odpovedi ležajev:

 1. Pomanjkljivo mazanje: je vzrok odpovedi po raziskavahokoli tretjine vseh ležajev.
 2. Utrujenost materiala: Kadar so stroji preobremenjeni, neuravnoteženi, nesoosni so ravno ležaji tisti, ki plačajo davek.
 3. Nepravilna montaža je kriva za okoli 15% odpovedi ležajev.
 4. Kontaminacija (vdor vode, opilkov,..) V izogib kontaminaciji lahko uporabniki uporabljajo zatesnjene ležaje.

Kako lahko preprečimo okvare ležajev

Za preprečitev okvar ležajev je potrebno redno uporabiti tehnike preventivne diagnostike in prakse rednega vzdrževanja strojev in proizvodnje. V podjetjih kjer obstajajo omejitve glede človeških in tehničnih virov, je pametno razmisliti o najemu tovrstnih uslug, ki lahko dopolnijo notranje sposobnosti podjetja in izboljšajo razpoložljivost strojev oz. zmanjšajo stroške izpada proizvodnje.

V naši spletni trgovini najdete širok nabor ležajev. Pri izbiri primernega ležaja se lahko posvetujete z našimi strokovnjaki glede vseh morebitnih vprašanj in dvomov. Pokličite nas na 01/ 29 27 960 ali pošljite e-pošto na prodaja@mm-intercom.si.

Tesnjenje gredi vijakov na plovilih s pletenicami Teadit

Izognite se kapljanju in dolgoročnem puščanju vode z enostavno in cenovno učinkovito rešitvijo- vodoodpornimi tesnilnimi vrvicami TEADIT!

Zakaj prihaja do puščanja in kako rešimo težavo?

Pri notranjih motorjih plovil je najverjetneje, da je na gredi propelerja nameščeno tesnilno ohišje v obliki cevi in matice s tesnilnimi vrvicami. Te zagotavljajo vodotesno tesnjenje pogonske gredi. Tesnilne vrvice prepojene z lojem so odlična rešitev, stara že več kot tisoč let in se uporabljajo tudi za tesnjenje krmilnih palic krmila, če se le te nahajajo pod vodno gladino.

Večina lastnikov plovil ne pomisli na pomembnost tesnjenja, dokler se ne sooči s težavo, kapljanjem vode ob ohišju tesnilnega ohišja. Takrat se postavi vprašanje, kako preprečiti nadaljnje puščanje. Marsikdo poskuša težavo tesnjenja rešiti s privitjem matice. Ta rešitev pa je žal le začasna in ne zagotavlja dolgoročnega tesnjenja.

Prikaz klasičnega popravila tesnjenja čolna

V tesnilnem ohišju plovila se namreč nahaja tesnilna vrvica, prepojena z lojem – lojenica. Ob vrtenju gredi se lojenica segreva in s tem mast odteka, trenje narašča, degradacija tesnilne vrvice pa se veča. Ta proces vodi do puščanja vode. V kolikor v takšnem stanju matico tesnila privijemo, s tem sicer začasno zaustavimo proces puščanja, vendar se s tem poveča trenje, tesnilna vrvica se segreje do temperature, ki sproži še večji odtek masti. Privijanje matice tako vodi k poškodbam osi zaradi dodatnega privitja oz. trenja tesnilne vrvice.

Cenovno učinkovita in enostavna rešitev!

Če se ob gredi pojavi puščanje vode je zagotovo prava rešitev menjava tesnilne vrvice. Menjava ni zahtevna, velja pa premisliti katero tesnilo uporabiti za preprečitev težave. Tesnilnih vrvic za preprečitev težave puščanja je več različnih vrst, izberite tisto z boljšimi karakteristikami tesnjenja in mazanja, dolgo življenjsko in odpornostjo na temperaturo.

Nekateri proizvajalci (npr. Volvo) so razvili tudi druge sisteme tesnjenja, kot so keramičnimi obročki in o-ringi, manšete, semeringi in podobno. Praksa pa kaže, da so v večini primerov ti sistemi tesnjenja precej dražji, življenjska doba pa krajša.

*Pletenice, ki so najbolj primerne za tesnjenje pogonske gredi ladijskega vijaka so lahko iz različnih materialov. Iz naravnih materialov z dodatkom teflona (PTFE) za mazanje ali grafita (Carbon).

Priporočamo

Cenovno učinkovita rešitev, ki zagotavlja optimalno tesnjenje je vrvica Teadit 2422. Pletenica iz ramilona je gosto impregnirana s teflonom, ki pomaga pri mazanju in zmanjšuje trenje. Združuje dobro elastičnost in fleksibilnost in ima nizek koeficient trenja, zdrži temperature tudi do +130°C in obodne hitrosti do 10 m/s. Obenem pa zaradi odličnih mazalnih lastnosti zagotavlja minimalno obrabo gredi.

Tesnilne vrvice, nekoliko višjega cenovnega razreda, so izdelane iz grafita,  mešanice grafita in teflona. Grafit je suho mazivo, ki ga voda ne izpira in priporočljiv za uporabo v plovilih. Grafitne tesnilne vrvice prenesejo temperature tudi do 450˚C in obodne hitrosti do 30 m/s. To pomeni daljšo življenjsko dobo tesnilnih vrvic.

Različne vrste tesnilnih vrvic oz. pletenic

Velikosti pletenic so vse od 3 x 3 mm pa do 25,4 x 25,4 mm. Optimalno tesnjenje pletenice je 1 kaplja/h med delovanjem, kar pripomore k dodatnem mazanju pletenice in obenem zmanjšuje temperaturo pletenice. Tesnjenje med mirovanjem pa je 100%.

Grafitna vrvica in orodje za odstranitev stare tesnilne vrvice

Tesnilne vrvice v industriji

S tesnilnimi vrvicami se tesni predvsem ventile in črpalke. Tesnilne vrvice omogočajo visoke obodne hitrosti in so odporne na različne kemikalije ter izredno visoke temperature do 600˚C.

O proizvajalcu

Podjetje Teadit je svetovno priznano podjetje na področju tesnenja. Z več kot 50 letno tradicijo razvoja in proizvodnjo inovativnih tesnilnih rešitev jim uspeva ohranjati konkurenčno prednost. Več o podjetju Teadit si lahko preberete tukaj.

Jermen Platinum za izjemno visoke moči in navore

Zmogljiv Megadynov izdelek, jermen Platinum je bil zasnovan za zamenjavo verižnih in reduktorskih prenosov. Zasnova jermena omogoča izredno dimenzijsko stabilnost pri najvišjih obremenitvah, močeh in navorih.

Inovativno tehnološki izdelek jermen Platinum, ki prenese izjemno visoke moči in navore je zadnja generacija »Ultra-High Performance (UHP)« jermen. Izdelan je iz posebne HNBR zmesi in unikatnih hibridnih nateznih vlaken ”Dual Core”.  Vodilo razvoja jermena Platinum je bila prilagodljivost, s čemer so megadynovi inženirji še dodatno izboljšali popularno RPP obliko zob. Tako je nastala nova generacija jermen z obliko zob RPC, ki omogoča uporabo enega jermena na več različnih jermenicah: RPP, HTD in Poly Chain.

Glavne prednosti jermena Platinum

 • Za nove in obstoječe ekstremno obremenjene pogone, jermeni Platinum delujejo tudi ko odpovedo konkurenčna UHP jermena iz naslova visoke temperature, zaoljenega okolja, hrbtnih napenjalcev ali zaradi potrebe po posebnih širinah.
 • Platinum ponuja večjo prilagodljivost saj ga lahko zaradi posebne RPC oblike zob uporabljamo na več različnih jermenicah: HTD®, RPP®, PCGT®, PowerGrip® GT®2.
 • Široko delovno temperaturno območje od -35°C do +115°C je neprimerljivo bolje kot konkurenčna UHP PU jermena, ki delujejo le do +85°C.
 • Deluje tišje kot verižni prenosi ali ekvivalentni UHP PU jermeni.
 • Primeren je za manjše jermenice kot ekvivalentni UHP jermeni.
 • Čist pogon brez potreb po naknadnem vzdrževanju.
 • Zmanjšuje stroške vzdrževanja.
 • Enaka zmogljivost kot verižni prenosi v enaki širini.
 • Najmočnejši jermen na trgu izdelan iz elastomerov.

Dobavljivost
Jermeni Platinum so dobavljivi v koraku 8mm in 14mm, s širšo paleto dolžin kot kateri koli drugi visokozmogljivi jermen na trgu.

1. Unikatna zmes HNBR elastomerov in posebno razvitih aditivov povečuje togost zob in strižno odpornost za +25% v primerjavi z visokozmogljivimi jermeni serije GOLD. Kljub visoki stopnji togosti in trdote, ta posebna zmes zagotavlja izjemno odpornost, upogibno utrujanje materiala in preprečuje nastanek razpok, kadar deluje na majhnih jermenicah.

2. Inovativna natezna vlakna ”Dual Core” s hibridno tehnologijo je glavni nosilni element jermen Platinum. Posebna tehnologija ”Dual Core” zagotavlja odlično dimenzijsko stabilnost, tako pod statičnimi kot dinamičnimi obremenitvami in odpornost na upogibno utrujanje.

3. Posebna poliamidna tkanina, izjemno odporna na obrabo je vezana na površino zob. Izboljšuje zmožnost prenosa navora in povečuje strižno odpornost zoba. Posebna površinska impregnacija daje samo-mazalni učinek, znižuje koeficient trenja in povečuje pogonsko učinkovitost.

Številne prednosti uporabe inovativno tehnološkega jermena Platinum, vam bodo olajšale delo in prihranile čas. Prednosti in prilagodljivost se posebej odražajo v ekstremno obremenjenih pogonih, visokih temperaturah, zaoljenem okolju in možnost prilagoditve na različne tipe jermenic.
Prihranite si čas in olajšajte delo z uporabo revolucionarnega jermena Platinum.

M&M Strojni center za razrez jermen

Naša ponudba standardnih klinastih in zobatih jermen iz lastne zaloge je praktično neomejena!

Ponudba zobatih jermen zajema:
poliuretanska jermena naslednjih tipov: AT5, AT10, T2,5, T5, T10,
neoprenska in gumi zobata jermena tipov: MXL, XL, L, XH, XXH, HTD in RPP,
dvostranska zobata jermena,
razrez jermen iz rokavov– po meri vam odrežemo želeno dolžino od 130mm in 450mm širine..

Pri nas je poskrbljeno tudi za varno skladiščenje, s čimer ohranjamo optimalno življenjsko dobo jermen. Zaradi nekaterih materialov, ki so občutljivi na svetlobo (predvsem na UV žarke) in temperaturne razlike ter razlike v relativni vlažnosti, so jermena skladiščena v temnem prostoru z nadzorovano temperaturo.

Postopek rezanja jermen si lahko ogledate preko spodnjega videa.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo preko podpora@mm-intercom.si.

Profesionalna obnova krogličnih vreten


Obnavljamo kroglična vretena vseh dimenzij! Dostavljena vretena pregledamo in vam pred obnovo sporočimo ali je obnova možna, strošek in način popravila.Kroglična vretena služijo pretvarjanju rotacijskega gibanja v natančno linearno gibanje in se navadno uporabljajo v strojegradnji za natančno pozicioniranje strojnih delov. V kovinsko obdelovalnih CNC strojih so to pomožna vretena, ki pomembno prispevajo k točnosti obdelave, katera se z obrabljanjem vretena zmanjšuje. Ko obraba vretena preseže uporabno funkcionalnost in  vreteno ne služi več svojemu namenu oz. moti delovanje stroja, ga je potrebno zamenjati z novim oz. že obstoječe obnoviti. Končnim uporabnikom nudimo nova standardna kroglična vretena in obnovo obrabljenih.Brezplačno svetujemo in pregledamo kakovost krogličnih vreten. V primeru obnove nudimo 12 mesečno garancijo!

Kakšen strošek predstavlja obnova krogličnega vretena?

Strošek obnove krogličnih vreten se giblje od 30-50% vrednosti novega vretena.Kvaliteta popravila krogličnega vretena

Standardi popravila krogličnega vretena so enaki kot pri proizvodnji krogličnih vreten.
Pričakovana življenjska doba obnovljenih vreten ne odstopa od življenjske dobe novih vreten.
Nudimo 12 mesečno garancijo na vsa, pri nas obnovljena vretena.Postopek popravila krogličnega vretena 

Analiza krogličnega vretena in matice
Obnova vijačnice (nanos materiala in brušenje)
Obnova matice (menjava kroglic, krogličnih vodil)
Obnova obdelanih koncev vretena
Preberite več 
Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo svetovali pri izbiri najustreznejše rešitve! Za kakršna koli vprašanja smo vam na voljo preko emaila podpora@mm-intercom.si oz. preko telefona 01/5200-120.

Izzivi pri izboru ustreznega reduktorja

Izbor ustreznega reduktorja predstavlja pomemben korak, ki lahko vpliva na delovanje, odzivnost, fleksibilnost in samo zanesljivost delovanja strojev.

Uporabnik se pred izborom ustreznega reduktorja lahko posvetuje in izbira med širokim naborom proizvajalcev, tipov in velikostmi ter pridobi od strokovnjakov pomembno povratno informacijo o delovanju posameznega reduktorja po montaži in njegovi pričakovani življenjski dobi.

Proces izbora

Kompleksnost in obsežnost reduktorjev na tržišču predstavlja velik izziv tudi poklicnim inženirjem. Zmanjšanje tveganja pri izboru ustreznega reduktorja lahko zagotovimo s posvetovanjem z našimi tehničnimi strokovnjaki za reduktorje. Ponudba reduktorjev na trgu se spreminja s časom, zato primerna izbira v preteklosti, morda danes ni najboljša izbira.

Proces izbora primernega gonila za vašo aplikacijo ni enostaven. Klasična metoda množenja navora motorja in deljenja števila obratov motorja s prestavnim razmerjem ni dovolj. Dodatno je potrebno upoštevati tudi neprekinjenost delovanja, število zagonov in zaustavljanj, dimenzije pogona, enakomernost obremenitve oz. sunkovite obremenitve reduktorja.

Hkrati so lahko industrijska okolja v katerih reduktorji delujejo zelo različna: od izredno umazanega do higiensko čistega, od agresivno morskega do popolnoma suhega okolja.

Za doseganje optimalnega delovanja reduktorjev v različnih industrijskih okoljih proizvajalci reduktorjev svoje rešitve prilagajajo posameznim izzivom. Obseg ponudbe je izjemen in hkrati omogoča izbor ustreznega reduktorja za vaše potrebe in okolje. Različno zasnovani reduktorji vam omogočajo tudi različne oblike izhodov in različne izhodne navore: od izjemno majhnih 2-3 Nm pa vse do kolosalnih 500.000 Nm in več.

Tudi namembnosti reduktorjev se močno razlikujejo: od gladkega in tihega dvigovanja zavese v gledališču do neprekinjenega pogona tekočega traku, ki prenaša milijone ton premoga, jekla.

Prenosnike moči potrebujejo različni stroji: stroj za mešanje sladoleda, dvigala, transportni trakovi za prtljago. Vsi ti stroji potrebujejo robusten in zanesljiv industrijski pogon.

In vendar ne glede na to ali reduktor skoraj neopazno obrača observatorij v gorah, goni mešalo čistilne naprave ali prevaža goro prtljage na letališču, morajo biti zmogljivosti reduktorja prilagojene potrebam posameznega uporabnika.

Razvrščanje različnih tipov reduktorjev

Reduktorje oz. gonila pogosto razvrščamo glede na položaj osi;  izhodne proti vhodni. Tako imenovani osnovni koncept za poimenovanja reduktorjev razlikuje med: soosni reduktor, reduktor s paralelnimi osmi in reduktor s pravokotnimi osmi.

Znotraj skupine reduktorjev s pravokotnimi osmi se nahajajo polžni reduktorji in pravokotni reduktorji z stožčastimi zobniki. Čeprav se tradicionalno ti reduktorji poimenujejo po tipu ozobja in ne po položaju osi, spadajo oboji med pravokotne reduktorje.

Drugačni pa so planetni reduktorji. Planetni reduktorji so izredno kompaktne izdelave in glede na navor, ki ga prenašajo, majhnih dimenzij. Medtem, ko klasični reduktorji dosegajo ustrezen prenos z manjšim pogonskim zobnikom in večjim gnanim na vzporednih oseh, pri planetnih gonilih pogonski zobnik (t.i. sončev zobnik) obkrožajo trije zobniki nameščeni na planetnem nosilcu.

Za vsako aplikacijo lahko najdemo dve ali celo več produktnih skupin reduktorjev, ki ustrezajo zahtevam po navoru in številu obratov izhodne osi. Zato je potrebno ovrednotiti večje število vplivnostnih faktorjev, da bi ugotovili katera produktna vrsta reduktorjev najbolj ustreza aplikaciji in nudi največjo dodano vrednost za aplikacijo.

Poleg številnih tehničnih lastnosti reduktorjev so lahko pomembne tudi dimenzije reduktorja. Rastoče potrebe po majhnih kompaktnih strojih pomenijo namreč tudi vedno večji poudarek na prostorski učinkovitosti gonil.

Različni tipi mehanskih prenosov (planetni, polžni, Stožčasto zobniški)

Različni tipi mehanskih prenosov (planetni, polžni, Stožčasto zobniški)

V aplikacijah, kjer izbira reduktorjev ni omejena z ne-tehničnimi dejavniki, lahko izberemo reduktor, ki nam nudi največ tehničnih prednosti posamezne produktne linije reduktorjev.

Polžni reduktorji

Reduktorji s polžem omogočajo visoko razmerje prenosa moči do i=100 (na posamezno stopnjo), kar pomeni večjo stroškovno učinkovitost. Polžni reduktorji tipično omogočajo tiho delovanje brez vibracij in so vedno pravokotni pogoni.

Energijska učinkovitost polžnih reduktorjev je običajno nizka (med 35 in 90% – odvisno od razmerja prenosa – tipično pa znaša med 65 in 80%). Zaradi nizke energijske učinkovitosti polžnih reduktorjev je njihova uporaba omejena na nizke in srednje nizke moči in na aplikacije z občasnim delovanjem. V nekaterih primerih reduktorji s polžem predstavljajo optimalno izbiro za vašo aplikacijo.  kjer se reduktor ne sme zavrteti nazaj (npr. nagnjen transporter), vendar so polžni reduktorji samozaporni le pri visokih prenosih (70 – 80 ali več).
Polžni reduktor Motovario

Polžni reduktor Motovario

Soosni zobniški reduktorji

Ta oblika reduktorjev izvira iz klasičnega zobniškega reduktorskega prenosa. Značilna lastnost je  prenašanje visokih navorov z dimenzijsko relativno majhnimi reduktorji in visoka energetska učinkovitost (97-98% na posamezno stopnjo).

Ti visoko učinkoviti reduktorji nudijo naraven podaljšek motorja. Pogon naprej je lahko izveden preko gnane gredi povezane s sklopko ali preko jermenice, verižnika. Prednost soosnih zobniških reduktorjev je široko vležajenje, posledično reduktor dobro prenaša velike radialne in aksialne obremenitve.

Soosni zobniški reduktorji tipično nudijo velik razpon izhodnih hitrosti z razmerji prenosa v območju od i=3 do 500. Večja prenosna razmerja dosežemo z več redukcijskimi stopnjami znotraj reduktorja. Dosegljiva so tudi ostala razmerja prenosov, vendar niso običajna v vsakodnevnih aplikacijah.

Za lažjo prigradnjo imajo reduktorji noge ali prirobnice, dobavljive pa so tudi kompaktne izvedbe in izvedbe z integriranimi motorji.

Soosni zobniški reduktor Motovario

Soosni zobniški reduktor Motovario

Pravokotni zobniški reduktorji

Pri teh reduktorjih sta vhodna in izhodna os pod pravim kotom kar nudi prostorsko učinkovito rešitev v smislu širine reduktorja. Pravokotni zobniški reduktorji so energijsko varčna alternativa polžnim reduktorjem, ki s pomočjo para stožčastih zobnikov dosega izredno velika razmerja prenosov moči (celo do 1.700 : 1).

Stožčasti zobniki pomembno prispevajo k tišjemu in mirnemu delovanju reduktorja. Praviloma se ti reduktorji uporabljajo v aplikacijah, ki zahtevajo veliko energijsko učinkovitost, največkrat za prenos večjih moči in neprekinjeno rabo.

Obstaja več izvedb pravokotnih zobniških reduktorjev, najbolj priljubljena je izvedba z votlo izhodno osjo. Ta omogoča, da je reduktor nameščen neposredno na gnano os stroja, kar pomeni lažjo montažo reduktorja brez meritev soosnosti osi.

Pravokotni zobniški reduktor Motovario

Pravokotni zobniški reduktor

Nasadni reduktorji

Nasadna gonila se izdelujejo v več izvedbah: reduktorji s paralelnimi osmi, zobniški reduktorji, planetni reduktorji in polžni reduktorji. Pogosto so uporabljeni za pogon transportnih trakov in imajo številne prednosti

 • enostavne konfiguracije,
 • enostavna montaža,
 • ni potreb po meritvah soosnosti,
 • prostorsko učinkovite rešitve,
 • zmanjšana kotna zračnost pri aplikacijah s steznimi obroči,
 • momentna ročica, ki jo lahko kombiniramo z omejevalci navora.

V konfiguraciji z vstopno gredjo, ki je običajno gnana z jermenom preko jermenic, lahko končno izhodno hitrost reduktorja še nekoliko prilagodimo s prestavnim razmerjem jermenic.
Nasadni zobniški reduktor Motovario

Nasadni zobniški reduktor Motovario

Zobniški reduktorji s paralelnimi osmi

Pri vseh proizvajalcih nastopajo paralelni zobniški reduktorji kot najrobustnejši in najmočnejši reduktorji z močmi tudi več 100kW. Ti reduktorji s poševno ozobljenimi zobniki nudijo visoko energijsko učinkovitost. Tudi ležaji v teh reduktorjih prenašajo višje obremenitve, običajno gre za valjčne ali konus valjčne ležaje, ki dobro prenašajo visoke radialne (tudi sunkovite) obremenitve.

Tipične aplikacije zobniških reduktorjev s paralelnimi osmi

 • mlini za les, rude, kamne,
 • ekstrudorji za plastične materiale,
 • transportni sistemi,
 • navijalni stroji,
 • mešala,
 • mnoge aplikacije v rudarstvu.

Reduktorji s paralelnimi osmi imajo lahko več reducirnih stopenj in tehtajo od 10kg pa do več ton in imajo moško izhodno os. Večji reduktorji so običajno nameščeni v prostor in zavzemajo večji del stroja. Manjši in srednje veliki paralelni reduktorji z votlo osjo pa so še posebej primerni za uporabo v vijačnih transportnih sistemih in zagotavljajo kompaktnost pogona. Enaka izvedba paralelnih reduktorjev se uporablja tudi za pogone transporterjev s transportnim trakom.
Reduktor s paralelnimi osmi STM

Zobniški reduktor s paralelnimi osmi

Planetni reduktorji

Izredno majhne dimenzije planetnih reduktorjev povečujejo njihovo priljubljenost v industriji. Izvedba pogona z osrednjim zobnikom obkroženim s tremi zobniki znotraj planetnega nosilca omogoča številne prednosti

 • izredno visoka energetska učinkovitost (97 – 98%),
 • majhne dimenzije– planetni reduktor lahko vsebuje več reducirnih stopenj na izredno majhnem prostoru. V primerjavi s paralelnimi reduktorji dosežejo planetni reduktorji enako razmerje prenosa z eno stopnjo manj v mnogo manjšem ohišju.
 • doseg visokih navorov- ker se navor prenaša med več seti ozobljenj, se sposobnost prenašanja navora močno poveča,
 • povečana zanesljivost in večje dopustne radialne obremenitve na os-  planetni pogon ne prenaša radialnih obremenitev na ležaje, kar pomeni, da je življenjska doba planetnega reduktorja daljša od življenjske dobe ostalih reduktorjev,
 • možnost nasadne vgradnje– nasadna vgradnja reduktorjev je neposredno povezana z lažjo montažo reduktorja brez meritev soosnosti.

Planetni reduktorji so dobavljivi v številnih velikostih, njihova zgradba pa je modularna (reducirne stopnje je enostavno dodajati). Planetni pogoni so idealni za aplikacije z visokim navorom in velikim prestavnim razmerjem in ker so planetni reduktorji praviloma majhnih dimenzij je včasih pri prenosu večjih moči potrebno dodatno hlajenje reduktorja.

Tipične aplikacije planetnih reduktorjev so mešala v vodnih čistilnih napravah, pogoni žerjavov, transportnih trakov, vitlov, rudarske opreme in pogoni v železarnah.
Planetni reduktor STM

Planetni reduktor STM

Katero velikost reduktorja potrebujete?

Po določitvi in izboru ustrezne konfiguracije reduktorja glede na potrebe aplikacije, je potrebno izbrati pravilno velikost električnega motorja in reduktorja. Gre za tehnično zahteven proces, kjer je potrebno upoštevati število zagonov, sunkovitost obremenitev, število delovnih ur v dnevu za določitev servisnega faktorja. Servisni faktor nam pove za koliko odstotkov je potrebno reduktor pre-dimenzionirati. Prav tako je potrebno določiti velikost električnega motorja. Električni motor mora biti dovolj močan, da opravlja nalogo, ne sme pa biti prevelik, ker to predstavlja dodatno obremenitev vseh pogonskih komponent. Na drugi strani pa bo prešibak električni motor predčasno odpovedal.

Za uspešno določitev pravega reduktorja za aplikacijo je potrebno določiti obremenitve na os reduktorja, orientacijo, mazanje in hlajenje reduktorja.

Življenjski cikel posameznega reduktorja je celovit proces in predstavlja velik izziv številnim podjetjem. M&M Intercom strokovnjaki za vas zagotavljajo podporo ter tehnično svetovanje v celotnem življenjskem ciklu delovanja reduktorja za doseganje vaših optimalnih rezultatov.

Preberite več >

Za kakršna koli vprašanja vam je na voljo naša tehnična ekipa preko emaila podpora@mm-intercom.si oz. preko telefona 01/5200-120.

Pametne rešitve za verižne pogone- Renold Smartlink


Smartlink je enkratno diagnostično orodje za verižne pogone, ki omogoča hitro identifikacijo problema, natančno spremljanje in analiziranje stanja vaše verige v realnem času.

Tehnološko napredno orodje Smartlink proizvajalca Renold ponuja enkratne rešitve za verižne pogone, s katerim lahko

 • ugotovite zakaj se vam pogonske verige trgajo ali raztegujejo,
 • analizirate ali se v pogonu občasno dogajajo izredni dogodki in kako jih rešiti,
 • hitro rešite reklamacije pogonov na novih strojih.

Kako deluje?

Na spojnem členu verige je montiran senzor sil in majhen računalnik, ki beleži vse sile prenosa verige. Ugotovite lahko, kakšne sile nastopajo na verigo in kdaj. Preko »bluetooth« povezave se lahko  povežete z vašim telefonom ali računalnikom, kjer lahko v realnem času spremljate trenutne obremenitve na verigo. Sistem omogoča tudi beleženje zgodovine sil, ki so delovale na verigo.

Zanimivost*
S pomočjo sistema Smartlink je naš uporabnik svojemu dobavitelju stroja uspešno dokazal, da so verige poddimenzionirane, saj v normalnih pogojih dela nastopajo prevelike obremenitve. Proizvajalec stroja je posledično napake odpravil v garancijskem roku in tako kupcu omogočil brezskrbno in učinkovito nadaljnjo uporabo stroja.


Renold Smartlink spojni člen

Z veseljem smo vam na voljo pri analizi podatkov in napotkih za rešitev težav vašega pogona. Za kakršna koli vprašanja vam je na voljo naša tehnična ekipa preko emaila podpora@mm-intercom.si oz preko telefona 01/5200-120.

Orodja BETEX – za diagnostiko stanja strojev in lažje vzdrževanje

Nizozemsko podjetje Bega special tools je proizvajalec inovativnih namenskih orodij za vzdrževanje. Poleg standardnih orodij blagovne znamke BETEX, podjetje razvija orodja prilagojena na željo stranke in proizvodne linije za avtomatsko montažo komponent.

Podjetje, ki ga je leta 1978 ustanovil Bernard Garritsen od vsega začetka odlikuje proizvodnja inovativnih in kvalitetnih orodij. Zaradi visoke kvalitete so orodja BETEX danes poznana v težki predelovalni industriji (železarnah, rudnikih, papirnicah, itd.) in železniških vzdrževalnih podjetjih. V podjetju Bega tools so namreč s sodelovanjem največjih evropskih železniških podjetij izdelali posebna orodja za železnice.

Orodja BETEX razdelimo v 4 glavne skupine

 • ročna orodja
 • hidravlična orodja in hidravlični cilindri
 • indukcijski grelci
 • orodja za diagnostiko in soosnost


PREDSTAVITEV PROGRAMA

Ročna orodja BETEX


Podjetje Bega proizvaja klasične mehanske snemalce z dvema oz. tremi čeljustmi in inovativna orodja za lažje vzdrževanje, kot so orodje za demontažo moznikov, notranji snemalci ležajev, enostavna hidravlična priprava za sprostitev zagozdenih ležajev in mehansko montažno orodje za manjše ležaje.


Hidravlična orodja in hidravlični cilindri BETEX


V primeru montaž in demontaž, ko zaradi premajhnih sil uporaba ročnega orodja ne zadošča več, si lahko pomagamo s silami, ki jih ustvarjajo hidravlični cilindri. Dobavljivi so, hidravlični snemalci s silo od 4-ih do 150-ih ton, hidravlični snemalci z dvostranskim cilindrom, ki se lahko uporabljajo za montažo oz. demontažo ležajev in hidravlični cilindri za dvigovanje strojev in pomoč pri vzdrževalnih delih.


Indukcijski grelci BETEX


Najpomembnejše vodilo pri razvoju indukcijskih grelcev Betex je varnost. Indukcijski grelci segrevajo ležaje (obroče, verižnike, jermenice, itd.) z induciranjem kratkostičnih tokov. V preteklosti so se za segrevanje uporabljale manj varne metode, kot so pečice, oljne kopeli in plamensko segrevanje. Segrevanje z indukcijo je varno in hitro ter omogoča natančno kontrolo temperature. Indukcijski grelci imajo vgrajen temperaturni senzor in uporabniku omogoča poljuben izbor temperature segretja segrevanca, kjer se ob segretju do ciljne temperature grelnik avtomatsko izklopi (ali pa vzdržuje želeno temperaturo).


Orodja za diagnostiko in soosnost


BETEX orodja za diagnostiko strojev pomagajo določiti stanje strojev in njihovih komponent. Pri izvajanju preventivnega vzdrževanja si lahko pomagamo z inštrumenti, ki na podlagi vibracij stroja določijo stanje ležajev, zobnikov in ostalih delov. S pridobljenimi informacijami o stanju stroja se določi primeren termin za remont. Za optimalno delovanje strojev je pomembna soosnost komponent stroja, katero lahko dosežete z uporabo laserskih merilnikov. Z uporabo laserskih merilnikov nudimo pomoč pri uravnavanju soosnosti različnih komponent kot npr. jermenice, gredi, verižnike.


Za dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo na shop@mm-intercom.si.

Nasveti za rokovanje z emulzijami

Kako preprečiti in pravočasno prepoznati razvoj mikroorganizmov v emulziji, ki povzročajo preglavice mnogim operaterjem?

emulzije banner_F

 

Večina mineralnih in pol-sintetičnih emulzij je odlično gojišče različnih mikroorganizmov, kot so bakterije in gljive.
Posledica, so neprijeten vonj, spremenjene lastnosti in draženje kože ter povečani stroški iz naslova predčasne menjave emulzije. Stroški so povezani z ustreznim uničenjem stare emulzije, čiščenjem stroja, nakupom nove emulzije in izpadom proizvodnje.
   

Emulzija

je zmes skrbno izbranih komponent tj. baznih olj, aditivov, biocidov in drugih sestavin, ki omogočajo optimalne lastnosti za dano aplikacijo. Večina mineralnih in pol-sintetičnih emulzij je odlično gojišče različnih mikroorganizmov, kot so bakterije in gljive.

 


Pomagamo si lahko z enostavnimi in hitrimi testi ter beleženjem rezultatov. Evidenco rezultatov beležimo v kontrolni list, kjer navedemo ustrezno koncentracijo, čistostjo stroja in po potrebi uporabo biocidov.icon-kontrolni-list_slika

 

1. NASVETI ZA HITRO OCENO STANJA EMULZIJE

VIZUALNA OCENA IN VONJ
Preverimo ali se je izgled (barva, tekstura, itd…) in vonj emulzije spremenil? Ali je na površini emulzije veliko olja ali drugih nečistoč? Ali emulzija draži kožo ali druge organe?

KONCENTRACIJA
Previsoka koncentracija povzroča draženje kože. V primeru meglice pa tudi oči in dihala. Prenizka koncentracija omogoča razvoj mikroorganizmov, rjavenje opreme in ”samo uničenje” emulzije. Emulzije pod določeno koncentracijo niso več stabilne.

                 Ustrezna koncentracija= maksimalna antikorozijska zaščita+ maksimalna efektivnost + minimalni stroški

PH VREDNOST
Previsoka pH vrednost povzroča draženje kože, prenizka pH vrednost, je odlično gojišče za mikroorganizme.

RAZVOJ MIKROORGANIZMOV
Razvoj bakterij vodi v prehiter razkroj in destabilizacijo emulzije, kar prepoznamo po neprijetnem vonju in temnejši barvi, ter izgubi antikorozijske zaščite. Pokazatelj vsebnosti bakterij je tudi penjenje emulzije.

VRSTA TESTA POGOSTOST IZVAJANJA TESTA IN METODA PRIPOROČILA / OMEJITVE NAVODILA
Vizualna ocena Dnevno Primerjajte s tipičnim izgledom in vonjem. Odstranjujte nečistoče, oljne madeže, itd…
Koncentracija Z refraktometrom in najmanj 1x tedensko. V primeru večizmenskega dela tudi večkrat tedensko. Upoštevajte korekcijski faktor, ki je unikaten za vsako emulzijo. Po priporočilu proizvajalca. Dodajte emulzijo v ustrezni količini. Za meritev uporabite čim manj kontaminirano emulzijo.
pH vednost S testnimi lističi 1x tedensko pH 8,0 do 10,0 – zavisi od emulzije > 10 pH posvetujte se z dobaviteljem < 8 pH zamenjajte emulzijo
Test mikroorganizmov Z ”dipslide” gojišči, 1krat tedensko. Na podlagi rezultatov se testiranje lahko izvaja tudi manj pogosto. Bakterije: max 10^4CFU/ml
Gljive: max 10 CFU/ml
dodajte ustrezen biocid* v ustrezni količini. NE PREDOZIRAJTE!
Vsebnost nitritov Testiramo svežo vodo, nato po potrebi oz. najmanj 1x na 6 mesecev. Max 20 -50 ppm. Zavisi od vsebnosti v sveži vodi.

Tabela: Tabelarični prikaz vzdrževanja emulzij


2. KAKO DO POPOLNE ČISTOČE REZERVOARJEV OZ. BAZENOV?

PRIPOROČAMOEmulzije so idealno gojišče bakterij, gliv in lic, zato je čistost rezervoarja oz. bazena zelo pomembna. Iz emulzije je potrebno redno odstranjevati oljne madeže, ki so lahko vnos tujega olja, razgradnja emulgatorjev ali pa ostanki olj za vodila, olja centralno mazalnega sistema in hidravličnega olja. Priporočamo odstranjevanje kovinskih delcev in po potrebi tudi filtracijo.

Ob menjavi stare emulzije za novo se priporoča uporabo t.i. ”System cleaner” dodatkov. Naloga ”System cleaner-jev” je čiščenje stroja,  uničitev vseh mikroorganizmov, odstranjevanje in raztapljanje oblog v ceveh, kanalih, rezervoarju in drugih površinah. Dodatek za čiščenje se običajno doda zadnjih 8-48 delovnih ur stroja, odvisno od priporočila proizvajala. System cleaner dodajte po predpisani količini koncentracije – ne predozirajte!


3. NAMIGI ZA SISTEMATIČNO REŠEVANJE PROBLEMA

 • Maksimalna čistostPriporočamo uporabo biostabilnih emulzij in odstranjevalce oljnih madežev ti. ”skimmer”.
  * Priporočamo: Addinol Penta Cool
 • Ob menjavi emulzije uporabite čistilo sistema odstranite vso blato in ostale?
  * Priporočamo: Rocol Ultraguard SC
 • Z nadzorom in vzdrževanjem emulzije preprečite razvoj mikroorganizmov.
 • Priporočamo uporabo kakovostnih olj za vodila, ki ne emulgirajo
  * Priporočamo: Addinol Gleitbahől XG

V kolikor emulzija stoji dalj časa, je priporočena uporaba cirkulacijske črpalke.

PDF icon

ADDINOL GLEITBAHNŐL XG

4. SPLOŠNO O EMULZIJAH

PENJENJE
Mešalna garnitura

Mešalna garnitura za pripravo emulzije

Penjenje emulzije, je pojav, ki lahko nastane iz večih razlogov:

 • z razvojem bakterij. Bakterije uničimo z dodatkom baktericida, z ustrezno količino koncentracije.
  Priporočamo: ROCOL ULTRAGUIARD BX v razmerju 1:1000.
 • neustrezno hladilno-mazalno sredstvo. Preverimo ustreznost uporabljene emulzije za dano aplikacijo.
 • neustrezna trdota vode, običajno prenizka. Večina emulzij potrebuje za svoje delovanje tršo vodo tj. >10°dH. V tem primeru uporabimo dodatek za povečanje trdnosti vode.
  Priporočamo: ADDINOL PENTA FLUID AH 100, navadno v razmerju 1:1000.
 • pri uporabi novega stroja oz. ob prvem polnjenju. Pojavi se v primeru nepopolne dekonzervacije centra oz. se niso odstranila antikorozijska sredstva, ki so odlični penilci.
  V skrajnem primeru uporabimo tudi antipenilce, ki se jih doda po kapljicah. Priporočamo uporabo ROCOL ULTRAGUARD AF, v max. koncentraciji 1:10000.
SHRANJEVANJE IN SKLADIŠČENJE

Je zelo pomembno, a velikokrat spregledano. Emulzije hranite v suhih, zaprtih prostorih, na sobni temperaturi na mestih ki niso izpostavljena direktni sončni svetlobi. Velika večina emulzij je občutljiva na nizke temperature tj. manj kot 5°C. Upoštevajte tudi rok trajanja emulzije. Posledica pretečenega roka uporabe emulzije so slaba mešljivost z vodo in slaba zaščita pred razvojem mikroorganizmov

PRIPRAVA SVEŽE EMULZIJE
 • Ob pripravi sveže emulzije moramo biti pozorni na vrstni red mešanja. Koncentrat vedno dodajamo vodi in ne obratno. Za dosego dobrih rezultatov je priprava obvezna v čistih rezervoarjih in napravah.
 • Priporoča se priprava emulzije z ustreznimi napravami ti. avtomatske mešalne naprave. Te omogočajo enostavno pripravo emulzije v ustrezni koncentraciji.
 • V primeru ročne priprave emulzije, hladilno sredstvo počasi in enakomerno dodajamo vodi. Mešanico počasi mešamo, dokler ne dosežemo homogenega izgleda.

5. PONUDBA KOMPLETOV ZA ANALIZO EMULZIJ

Za vas smo pripravili 2 različna kompleta setov za analizo emulzij.

KOMPLETI EMULZIJ

6. UGODNOSTI

Ugodnosti_m&m

Akcija velja do 31.1.2016.

Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo svetovali pri izbiri najustreznejše rešitve!

Kako prepoznati različne vrste tehničnih plastik?

Neznan plastičen material je enostavno prepoznati z uporabo enostavnih metod in orodij. Za testiranje materiala potrebujete le nekaj prakse in izkušenj, dober vid ter oster voh.

Vrsta tehnične plastike Osnovne značilnosti Temperaturno območje
POM (Centrodal, Polyacetal) Mehansko odporen material, izredno primeren za mehansko obdelavo -40˚ do 105˚C
PET (Centrolyte, Polietilen) Dobra kemična odpornost in dimenzijska stabilnost -20˚ do 115˚C
PA (Centromid, poliamid) Odporen na udarce, primeren za varjenje -40˚ do 105˚C
PC (Centrocarb, makrolon) Brezbarven, stabilne dimenzije gotovih izdelkov -60˚ do 120˚C
PPE (Centrophen) Neobčutljiv na vlago, odporen na udarce do 90˚C
ABS (Centrosol) Tog in žilav material
PE (Centrolen, Polieten) Nizka absorbcija vode, relativno primeren za mehansko obdelavo -200˚ do 80˚C
PP (Centrolab, polipropen) Dobre lastnosti varjenja, kislinsko ter kemično odporen 0˚ do 100˚C
PP-HT (Centrolab HT, polipropilen HT) Primeren za visoke temperature, možnost sterilizacije, primeren za kuhanje v avtoklavu -30˚ do 105˚C
PEEK Izredna odpornost na visoke temperature, dimenzijsko stabilen do 250˚C
PPS (Centrotron) Močan, kemično odporen material do 200˚C
PVDF (Centroflon) Kemično in kislinsko odporen material do 150˚C
BC NF (Centroplast BC) Bio razgradljiv

Najpomembnejše metode za določitev tipa plastike:

kemijaska analiza

Pregled lomljenja-trdote

fizikalne lastnosti

analiza z vidom

Vnetljivost

Izberite pravo mast za najboljše delovanje strojev in naprav!

12/5/2015

Izberite pravo mast za najboljše delovanje strojev in naprav!1

Mast so za mazanje osi kočij uporabljali že egipčani  pred več kot 3.000 leti. Danes ima mast izjemno pomembno vlogo, saj je za doseganje visokih vrtljajev in majhnega momenta trenja več kot 80% ležajev mazanih z mastjo. A kljub temu je največji delež odpovedi ležajev povezan z napačnim oz. pomanjkljivim mazanjem. V nadaljevanju bomo predstavili ključne dejavnike, ki jih je pri izbiri masti potrebno poznati.

Kaj je mast? Mast lahko opišemo kot spužvo, kjer je tekoče mazivo (olje) razpršeno v vlaknastih kanalih zgoščevalca, podobnih poram spužve. Delež mazalnih olj v masti je kar od 80 do 95%, preostanek odpade na zgoščevalec in aditive.
Lastnosti masti torej določajo trije gradniki: bazna olja, zgoščevalec in aditivi.

Kriteriji izbire prave masti
Pogosta specifikacija masti, ki jo podajajo proizvajalci strojev je litijeva mast NLGI2 dobre kvalitete. Če poznamo le to informacijo lahko izberemo mast prave konsistence s pravim zgoščevalom. Vendar bodite pozorni. Podobna specifikacija za mazalno olje bi se glasila: »uporabite olje dobre kvalitete«. Iz te informacije ni moč izbrati ne prave masti, kot seveda tudi olja ne.

Zakaj?
NLGI (National Lubrication Grease Institute) oznaka je preprosto le oznaka »navidezne viskoznosti« masti.  Za pravilno izbiro masti potrebujemo naslednje podatke: tip zgoščevalca, NLGI oznako, viskoznost baznega olja, temperatura kapljišča, temperaturno območje, strižno stabilnost, oksidacijsko stabilnost, …

Viskoznost baznega olja
Viskoznost je najpomembnejša lastnost kateregakoli maziva. Pogosta napaka pri izbiri masti je zamenjava podatka NLGI oznake z viskoznostjo baznega olja. Ker se mast v večini primerov uporablja za mazanje ležajev, bi morali pri izbiri upoštevati viskoznost baznega olja masti. Pri določanju optimalne viskoznosti baznega olja masti za ležaje običajno uporabljamo faktorje hitrosti, znane kot DN ali NDm. Ti faktorji ponazarjajo površinsko hitrost elementov ležajev in so določeni z naslednjimi enačbami:

DN=vrtljaji ležaja * notranji premer ležaja   in   NDm =vrtljaji ležaja * ((notranji premer + zunanji premer ležaja)/2)
Z znanimi faktorji hitrosti in delovno temperaturo ležaja lahko potrebno viskoznost baznega olja preberemo iz diagrama.

viskoznost baznega olja

Graf za določitev viskoznosti baznega olja glede na hitrost vrtenja in delovno temperaturo

Konsistenca masti (NLGI) 
Konsistenca masti oz. NLGI oznaka je določena s koncentracijo, tipom zgoščevalca in viskoznostjo baznega olja. Čeprav viskoznost baznega olja vpliva na konsistenco se moramo zavedati, da ima lahko mast visoko NLGI oznako in hkrati nizko viskoznost baznega olja ter obratno. NLGI oznaka podaja informacijo o konsistenci masti z oznakami od 000 (tekočina) do 6 (trdna oblika – kocka masti). Najpogosteje uporabljanja NLGI oznaka je NLGI 2. Optimalno NLGI oznako masti lahko določimo s pomočjo faktorjev hitrosti in delovno temperaturo. Morda se zdi nelogično vendar višji faktorji hitrosti zahtevajo večjo NLGI oznako. Tabela spodaj nudi vodnik do izbire NLGI oznake glede na faktorje hitrosti in temperaturno območje delovanja.

Temperaturno območje  Faktor hitrosti DN  NLGI oznaka*
-35˚C do +40˚C 0 – 75.000
75.000 – 150.000
150.000 – 300.000
 1
2
2
-18˚C do +65˚C  0 – 75.000
75.000 – 150.000
150.000 – 300.000
 2
2
3
+40˚C do +130˚C  0 – 75.000
75.000 – 150.000
150.000 – 300.000
 2
3
3
*Odvisno tudi od drugih faktorjev: tip ležaja, zgoščevalec, viskoznost baznega olja in tip baznega olja.

 

Mazalni medij v masti – bazna olja
Bazna olja se pridobivajo z refiniranjem nafte oz. silikona in se uporabljajo kot osnovni mazalni medij masti (sintetična olja so kemično obdelana mineralna olja). Bazna olja izbiramo glede na njihovo temperaturno obstojnost, zaščito proti koroziji, oksidacijsko stabilnost.

 • Mineralna olja (odlična naravna protikorozijska zaščita, odlične sposobnosti prenašanja večjih obremenitev, razmeroma ozko temperaturno območje -30˚C – 120˚C)
 • Sintetična olja (širše temperaturno območje -55˚C – 180˚C, mazalni film šibkejši proti mineralnim oljem, so oksidacijsko stabilni)
 • Silikonska olja in perfloropolietri (izredno široko temperaturno območje -75˚C – 350˚C, silikonska olja imajo šibak mazalni film, PFPE olja pa so manj kompatibilna z aditivi in korozijsko neodporna).

Tip zgoščevalca
Tip zgoščevalca bi morali izbrati na podlagi zahtev aplikacije kot tudi kompatibilnosti kadar menjamo že obstoječo mast. Preprosta litijeva mila se pogosto uporabljajo v splošnih masteh in relativno dobro delujejo v vseh kategorijah pri zmernih temperaturah. Za povišane temperature pa je dobro izbrati litijev kompleks. Več o značilnostih zgoščevalcev lahko najdete v tabeli.
Screen Shot 2015-05-12 at 11_01_51

Aditivi:
Izbira aditivov v masti je podobna izbiri olja za aplikacije mazane z oljem. Za primer vzemimo, rahlo prednapet ležaj, ki se vrti z visokimi obrati. Tak ležaj ne potrebuje EP (extreme pressure) aditivov za visoke obremenitve in polimerov (izboljšanje oprijema na kovine), potrebuje pa jih npr. odprt zobniški prenos.

 • Antioksidanti (zavirajo oksidacijo olj in podaljšujejo življenjsko dobo maziva),
 • zaviralec rje (ščiti železne površine pred rjo),
 • protiobrabno sredstvo (podaljšuje življenjsko dobo maziva ob mejnih pogojih mazanja)
 • EP – izredne obremenitve (zagotavljajo zaščito med visokimi obremenitvami in sunkovitimi obremenitvami)
 • Lepila/polimeri (Izboljšujejo odpornost na vodo in oprijem na kovine)
 • Molybden disulfid (Trdno mazivo, ki ščiti in zmanjšuje trenje pri visokih obremenitvah / drsenju pri nizkih hitrostih).

V mesecu maju vam v podjetju M&M Intercom nudimo svetovanje na terenu. Pomagamo vam pri odločitvi maziv za vse aplikacije in brezplačne tribološke analize vaših vzorcev olj in masti.

ADDISIL EXTEMP 23 FG
Certificirana mast za prehrambeno in farmacevtsko industrijo je popolnoma neškodljiva  za zdravje ob zaužitju. Bazno olje masti je na bazi silikona s teflonskimi dodatki. Mast je popolnoma primerna za mazanje vseh vrtečih delov komponent, ki lahko pridejo v kontakt s hrano ali zdravili.  NLGI 3, -40˚C do +160˚C.
Tipična področja uporabe:

 • Pogosta je uporaba za mazanje in tesnjenje priključkov, tesnil, membran v pivovarništvu, polnilnicah pijač in farmacevtski industriji.
 • Mast je primerna za mazanje polnilnega vrtiljaka pri polnjenju pijač v steklenice in plastenke.

Značilnosti masti:

 • Prehrambena in farmacevtska mast
 • Mast, ki je odporna na vodo ter dezinfekcijo
 • Kompatibilna s tehničnimi plastikami

ADD ECO GREASE PD 2
Visoko zmogljiva mast na osnovi sintetičnih olj primerna za centralne mazalne sisteme proizvajalcev Willy Vogel, SKF Lincoln, Bijur Delimon,..  Mast ima dodane preizkušene Surftec aditive, ki gladijo poškodovane kotalne in tekalne površine in na ta način zmanjšujejo trenje, podaljšujejo življenjsko dobo komponent ter zmanjšujejo porabo električne energije. Mast je odporna na toplo in hladno vodo oz. je primerna za okolja s pogostimi pranji strojev. NLGI 2, -38˚C do + 180˚C.
Tipična področja uporabe:

 • Mazanje azimutnih ležajev (vetrne elektrarne), reduktorjev v najzahtevnejših okoljih z izrazito sunkovitim pogonom. Mast je tudi zelo primerna za valjarne v železarnah, kjer so ležaji valjev še posebej obremenjeni, tiskarske valje, lesnoobdelovalne stroje, robotske roke in ostale primere kjer potrebujete ekstremno zanesljivo mazanje.

Značilnosti masti:

 • Mast Eco grease PD2 ščiti kotalne površine in gladi že poškodovane kotalne površine
 • Kotalne površine ščiti tudi pri zdrsavanju ob nizkih obratih
 • Podaljšuje življenjsko dobo strojev z zmanjševanjem trenja in posledično zmanjšuje porabo električne energije

ADDINOL GRANULE GREASE 2 PLUS
Mast posebej razvita  za mazanje strojev v proizvodnji pelet. Ta mineralna mast zagotavlja dolgotrajno mazanje ležajev pod visokimi obremenitvami pri povišani temperaturi. Stroji za proizvodnjo lesenih pelet so podvrženi vibracijam, dodatno težavo predstavlja vdor raznih tujkov v mast. Granule grease 2 plus zagotavlja maksimalno življenjsko dobo ležajev bobna , ki stiska pelete. NLGI 1-2, -15˚C do +160˚C.
Značilnosti masti:

 • Zaradi strižne, oksidacijske in temperaturne stabilnosti,  mast ohrani mazalne lastnosti
 • Zagotavlja izvrstno korozijsko zaščito
 • Visoka viskoznost baznega olja

ADDINOL ADHESIVE LUBRICANT OG 0
»Lepljiva« mast z mineralnimi baznimi olji, EP dodatki za izredno visoke obremenitve (grafitni delci) je primerna za mazanje pri povišanih temperaturah. Namenjena je mazanju velikih odprtih zobniških prenosov v težki industriji, žerjavih. NLGI 0, -10˚C – do +180˚C
Tipična področja uporabe:

 • Mast je razvita za mazanje velikih odprtih zobniških prenosov v raznih mlinih, železarnah, žerjavih in gradbenih strojih. Zelo primerna je za avtomatsko pršenje masti po temperaturno in tlačno obremenjenih zobniških sistemih, ozobljenih obročih ali gredah.

Značilnosti masti:

 • Zmanjšuje trenje in posledično obrabo na stikih jeklo/jeklo
 • Najboljša zaščita proti koroziji ter blaži vibracije
 • Izredna temperaturna obstojnost

ADD HIGH SPEED GREASE 2
Posebej formulirana sintetična mast za hitro vrteče ležaje vreten ter ostale hitro rotirajoče elemente kot npr. tekstilni stroji, CNC stroji, ozobljenja v malih reduktorjih, električnih motorjih. NLGI 2, -50˚C do +120˚C.
Značilnosti masti:

 • Minimalno trenje kontaktnih površin, majhne obrabe materialov
 • Odporno na oksidacijo in staranje
 • Kompatibilno s plastikami

ADD MEISELPASTE
Mast za uporabo v pnevmatskih in hidravličnih orodjih, mast je razvita za mazanje vtičnih orodij in drsnih puš v pnevmatskih in hidravličnih udarnih kladivih. NLGI 2, -30˚C do +1100˚C.
Značilnosti masti:

 • Mast z izrednim oprijemom in dolgo življenjsko dobo
 • Površine ščiti s plastjo bakra in grafita
 • Mast prenese izredno visoke temperature.

ADDIFLON PFPE PREMIUM XH2
Visoko temperaturna mast za mazanje ležajev v sušilnih in tunelskih pečeh, ventilatorjih za vroče pline, električnih motorjih, suho tekočih kompresorjih,.. NLGI 2, -40˚ do +280˚C.

 • Izredno temperaturna in kemično stabilna mast
 • Neobčutljiva na radiaktivnost, razredčila, kisline, baze, alkohole in halogene.
 • Mast za ekstremne pogoje delovanja

ADD WEAR PROTECT RS2 SYN
Idealna mast za mazanje ležajev električnih motorjev kjer se zahteva nizek nivo šumnosti. NLGI 2, -40˚C do +180˚C.
Značilnosti masti:

 • Znatno zmanjšuje trenje in obrabo ležajev
 • Dolga življenjska doba zaradi temperaturne in oksidacijske stabilnosti
 • Primerna za zagone pri nizkih temperaturah

ADDINOL ANTI-CORROSION GREASE SW2
Prvovrstna mast, ki ščiti kovinske površine pred korozijo. Mast ima pridobljene najstrožje certifikate, tudi vojaške certifikate (NATO, MIL) za zaščito pred rjo. Priporočamo uporabo za vse mehanizme, ki so potopljeni v vodo ali pa so izpostavljeni zunanjim vremenskim vplivom. Antikorozijska mast je primerna za uporabo v vseh aplikacijah z direktnim kontaktom vode. NLGI 1-2, -25˚C do +80˚C
Tipična področja uporabe:

 • Mazanje vitlov, vreten, ležajev, vodil cilindrov, odprtih zobniških prenosov v npr. pomorskih aplikacijah, vodnih jezih, čistilnicah odpadne vode,…
 • Posebej razvito za zobniške prenose v vseh podvodnih napravah v ladjedelništvu, podvodni industriji,…
 • Priporočamo za mazanje drsnih in kotalnih ležajev v vodnih črpalkah, turbinah, vodilnih kolesih jezov, grabljah v čistilnih napravah odpadne vode,vodnih pralnicah..

Značilnosti masti:

 • Izvrstna odpornost masti na vodo, tudi slano vodo.
 • Najbolje anti korozijske lastnosti masti.
 • Izvrstna zaščita pred obrabo.

ADDINOL LONGLIFE GREASE HP2
Najboljša mast za dolgotrajno mazanje na osnovi mineralnih olj z zgoščevalcem iz litijevih mil in dodanimi aditivi za največje obremenitve. Posebej zasnovana za visoko obremenjene kotalne in drsne ležaje pri majhnih in srednjih hitrostih vrtenja do 140˚C. Mast je formulirana tako, da je odporna na stik z vodo. NLGI 2, -25˚C do +140˚C.
Tipična področja uporabe:

 • Mast je primerna za aplikacije kjer je zahtevana dolgotrajna zmožnost mazanja ležajev pod visokimi obremenitvami.

Značilnosti masti:

 • Mast za dolge intervale med posameznimi mazanji.
 • Odporna na vodo.
 • Izvrstna korozijska odpornost masti.

 

Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri najustreznejše masti!