OBVESTILO O SPREMENJENEM NAČINU POSLOVANJA IN IZDAJI BLAGA

Spoštovani kupci,

Skladno z odlokom vlade RS o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga potrošnikom v Republiki Sloveniji, smo zaprli naše maloprodajne trgovine.

Fizične osebe lahko svoje naročilo oddate preko spletne trgovine www.mm-eshop.si ali emaila shop@mm-intercom.si. Začasno se ukinja možnost osebnega prevzema. Vsa naročila bodo poslana preko dostavnih služb.

 

S pravnimi osebami poslujemo nemoteno in izdajamo blago po sledečih poteh: 

 • Preko dostavnih služb.
 • Osebni prevzem je možen zgolj za pravne osebe. Če je le mogoče blago naročite v naprej. Svoja naročila lahko oddate vašemu zastopniku/ komercialistu ali preko emaila prodaja@mm-intercom.si in telefonske številke 01 5200 132 za Ljubljano, 02 6130 204 za Maribor in 07 29 27 900 za Črnomelj. Naročeno blago prevzamete pri vhodnih vratih skladišča.

V skladišče ne vstopajte. Pozvonite, da boste postreženi. Spoštujte minimalno varnostno razdaljo.

Izdaja blaga se vrši po začasno prilagojenem delavniku:

 • Ljubljana od 07.00 do 16.00, sobota in nedelja zaprto
 • Črnomelj od 07.00 do 16.00, sobota in nedelja zaprto
 • Maribor od 07.00 do 15.00, sobota in nedelja zaprto

Za podrobne informacije smo Vam na voljo.

Za Vaše razumevanje in sodelovanje se Vam zahvaljujemo.

Andrej Műller

Direktor

Revolucionarna tesnila Garlock Flange Free™

Učinkovito razdiranje medprirobničnih spojev in vzdrževanje le-teh je v industriji dolga leta pereča tema. Odstranjevanje klasičnih tesnil je dolgotrajni postopek, trajne poškodbe na prirobnici in ostalih delih pa so skoraj neizbežne.

Ostanki tesnil na tesnilnih površinah in čiščenje le-teh že dolga leta predstavlja nevšečnost monterjem in vzdrževalcem v industriji. Poleg težjega razprtja prirobničnega spoja, problem predstavlja popolna odstranitev ostankov tesnila v kratkem času in brez nastanka poškodb na tesnilni površini prirobnice. Popravilo ali zamenjava prirobnice predstavlja drag in časovno dolgotrajen poseg.

Postopek menjave medprirobničnih tesnil se med vzdrževalci razlikuje, največkrat se odstranjevanja poslužujejo s pleskarsko lopatico, ”špohtlom”, žično krtačo, z odstranjevalci v spreju na osnovi toluen, ipd. Našteti načini z uporabo mehanskih odstranjevalcev so sicer učinkoviti, vendar je rezultat velikokrat poškodovana površina prirobnice. V primeru uporabe kemičnih produktov, pa poseg lahko ogrozi zdravje in onesnaži okolje.

Garlock-ova rešitev

 
 • Garlock Flange Free prevleka omogoča poenostavljeno menjavo tesnil brez ostankov.
 • Z uporabo Flange Free privarčujete čas pri menjavi tesnila, preprečite možnost poškodb opreme in privarčujete stroške daljše zaustavitve proizvodnje.

Leta 2007 se je visokotehnološko podjetje Garlock z lastnim R&D oddelkom lotilo razvoja patentirane anti-stik prevleke. Danes številna podjetja, nekoč velik vzdrževalni poseg elegantno rešujejo z uporabo Garlockove revolucionarne rešitve. Rešitev predstavljajo tesnilnimi materiali oz. tesnila, ki imajo integrirano serijsko prevleko Flange Free, kar omogoča enostavno in hitro zamenjavo brez poškodb.

Zgoraj naštete lastnosti Garlock potrjuje s kontrolirani preizkusi po ASTM F607 metodi, kjer je bila uporabljena 1” velika prirobnica izdelana iz 1018 nerjavnega jekla in izpostavljena 204°C za 22ur, kot zahteva metoda. Uporabljen je bil Garlockov tesnilni material s prevleko Flange Free in brez prevleke. Po končanem preizkusu so bili rezultati analizirani. Vidne rezultate prikazujejo spodnje slike.

Brez prevleke Garlock Flange Free

S prevleko Garlock Flange Free

Tesnost Garlock materiala s prevleko Flange Free in brez prevleke je bila tudi preizkušena. V preizkusu so sodelovali tudi materiali drugih proizvajalcev z lastno anti stik prevleko in brez prevleke. Preizkus je bil izveden po metodi ASTM F37. V primerjavi je razvidno, da ima prevleka minimalen vpliv na tesnost materiala oz. ga nima. Pri prevlekah drugih proizvajalcev je razlika, pri uporabi ali brez prevleke, očitna.

Primerjava tesnosti materialov s prevleko in brez prevleke

Primerjava tesnosti materialov s prevleko in brez prevleke

Izbor materialov

Garlockovi materiali iz stiskanih vlaken imajo integrirano anti-stick prevleko, t.i. Flange Free technology in pokrivajo celoten spekter potreb tako za splošne kot tudi najzahtevnejše veje industrij. Z izbiro Flange Free materiala, si boste poenostavili odstranjevanje tesnila brez ostankov na površinah prirobnice.


Ponudba tesnil s Flange Free prevleko:

 • Blue Gard Style 3000
 • IFG Style 5500
 • Garlock Style 9850
 • Garlock Style 9900

Materiali so karakterizirani po metodi EN 13555, ki omogočajo preračun po metodi EN1591-1 in ga nudimo strankam po potrebi, za doseganje različnih stopenj tesnosti (TA-Luft).

Garlock materiali in njihova Flange Free prevleka je na voljo pri nas v obliki plošč, različnih debelin. V M&M strojnem centru na sodobnem CNC stroju nudimo tudi odrez tesnil, v standardnih (EN, ANSI) ali poljubnih dimenzijah, razrez možen tudi v kompleksnejših konturah. V primeru, da vaše aplikacije zahtevajo striktne TA-Luft zahteve, vam po potrebi nudimo izračun nominalnih momentov za pritegovanje prirobničnih spojev po EN-1591 normativu.

Naši tehnični strokovnjaki, izkušeni s strani Garlock inžinerjev, so vam na voljo pri izbiri pravega materiala za vašo aplikacijo. Kontaktirajte nas za tehnični posvet preko shop@mm-intercom.si.

ADDINOL ECO GEAR- visokozmogljiva olja za gonila in menjalnike

Mnogim visoko obremenjenim industrijskim aplikacijam običajne zmogljivosti olj za gonila oz. reduktorje ne zadoščajo več. Planetna, hipoidna in polžna gonila, operacije s cikličnim menjanjem smeri obremenitev zahtevajo nadpovprečne zmogljivosti olj. Addinol je prisluhnil zahtevam konstruktorjev in uporabnikov ter razvil posebno serijo visoko zmogljivih reduktorskih olj kot jih do sedaj še nismo poznali, ADDINOL Eco Gear GLS.

 

Serija olj ADDINOL Eco Gear GLS 100- 680 je bila razvita posebno za najvišje zahteve v industrijskih aplikacijah. Ta visoko zmogljiva olja za gonila združujejo do danes ne združljivi zahtevi:

 • dolga obratovalna doba – tipično za industrijske aplikacije in
 • ekstremne obremenitve – tipično za avtomobilske aplikacije*.

Za oceno obremenitve so Addinol razvojniki uporabili specifikacijo GL-5, razvito za transmisijska olja v avtomobilskem sektorju.
Rezultati so prepričljivi v vseh pogledih. ADDINOL Eco Gear GLS ne presega le uveljavljenega standarda DIN 5157-3 za industrijsko olje, ampak tudi zahteve za obremenitve po API GL-5.

Prilagojena kombinacija visoko kakovostnih komponent baznih olj in skrbno izbranimi aditivi zagotavlja številne prednosti:

 • Obremenitvena nosilnost (EP) na stopnji API GL-5 zagotavlja dolgoročno zaščito gonil pri mešanih in mejnih trenjih, še zlasti pri visokem odstotku drsnosti.
 • Dolgotrajno zaščito pred obrabo (AW) pri trajni obremenitvi znižuje abrazijo in obrabo.
 • Odlično protikorozijsko zaščito kovin in barvnih kovin.
 • Zmanjšanje koeficienta trenja in izgubo moči zmanjšuje toplotno obremenitev vseh komponent gonila.
 • Izjemna odpornost proti oksidaciji in staranju znatno podaljšanje življenjske dobe olja in intervalov menjave olja, še posebno pri visokih obratovalnih temperaturah .
 • Izredno nizka tendenca k penjenju zagotavlja delovanje brez težav.

Z olji ECO GEAR GLS so izjemni Addinolovi inženirji popolnili visoko zmogljivo serijo reduktorskih olj ECO GEAR M, S in W.
*Olja ADDINOL Eco Gear GLS 100- 680 so namenjena samo za industrijske aplikacije.


Slika: Primerjava zmogljivosti različnih reduktorskih olj za industrijska gonila in avtomobilske menjalnike.

Vabljeni v našo spletno trgovino, kjer si lahko ogledate celotno ponudbo ECO GEAR olj.

STROKOVNO SVETOVANJE PO MERI

Poskrbite za brezhibno delovanje vaših strojev in se za pomoč pri izbiri maziv, obrnite na naše strokovnjake. Pošljite nam tehnično specifikacijo vašega stroja in podali vam bomo najustreznejšo rešitev za vašo aplikacijo.                                                 

   +386 (1) 29 27 960            shop@mm-intercom.si
Izdelava transportnih linij po meri

Zaradi težnje po vedno boljši energetski in delovni učinkovitosti stremimo k enostavnim, tehnološko dovršenim in stroškovno optimalnim rešitvam.

Pomembno vlogo v procesu avtomatizacije proizvodnje igra transportna tehnika, ki je pravzaprav prisotna v vseh panogah industrije. Največkrat jo zasledimo v obliki transportnih linij, ki omogočajo hiter in zanesljiv prenos izdelkov med različnimi fazami proizvodnje.

Enostavne ali zelo kompleksne aplikacije po meri

V podjetju se osredotočamo na posredovanje visokokakovostnih storitev in izdelkov za dosego vaših poslovnih ciljev. Izvajamo enostavne ali zelo kompleksne aplikacije transportnih linij, neodvisno ali pa v sklopu večjih projektov. Nudimo možnost dobave vseh potrebnih sestavnih delov ter po meri stranke izdelujemo oz. dobavimo različne vrste transporterjev in transportnih trakov.Načrtovanja rešitev se lotimo celostno s skrbnim in natančnim pristopom razumljivim za stranko. Z naročnikom jasno definiramo poslovne zahteve in tehnične omejitve ter omejitve delovnega okolja. S tem zagotovimo, da je vsaka rešitev skrbno načrtovana in temeljito preverjena za zanesljivo delovanje. 

M&M rešitve za naše kupce – osredotočamo se na uporabnost rešitev

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj praktičnih primerov izdelave transporterjev in transportnih trakov, ki smo jih po meri izdelali za naše kupce.

Rešitev 1 – Kovinski transporter za sortiranje in pakiranje izdelkov 

Izziv: Poenostavitev dela, lažje sortiranje in avtomatsko pakiranje izdelkov. Naročnik je želel svoj stroj dopolniti z izhodnimi trakovi, ki bi mu omogočili lažje sortiranje in pakiranje.

Rešitev: Skonstruirali in izdelali smo kovinski transporter iz jeklene pločevine in profilov, pod katerim je nameščen tudi lovilec olja, ki se med proizvodnim procesom nanese na izdelke. Izdelki se transportirajo s kovinsko šarnir verigo, sama veriga pa je zaščitena pred dotiki s pohodno pločevino. Pogon je izveden preko polžnega reduktorja.

Rešitev 2 – Raztegljivi transporter kartonskih škatel za ekspedit

Izziv: Optimalna rešitev za razkladanje dobavljenega blaga oz. kartonskih škatel iz tovornjakov ter zmanjšati število delavcev in povečati učinkovitost dela.

Rešitev: Za naročnika smo dobavili dva raztegljiva valjčna transporterja, ki sta omogočila hitrejši in lažji transport med skladiščem in tovornim vozilom. Na valjčne proge je bil dodatno montiran še avtomatski skener 2D kod, ki omogoča avtomatski vpis pošiljk v interno bazo podatkov.

Uvedba rešitve raztegljive valjčne proge je naročniku rešila poslovni izziv in manualno delo nadomestila z zmanjšanjem delavcev za polovico.

Tehnični podatki raztegljivega valjčnega transporterja:

• širina transporterja: 760mm,
• dolžina raztegnjenega transporterja: 15400mm,
• priklop: 220V,
• nastavljiva hitrost in smer vrtenja,
• konstrukcija transporterja je na vrtljivih kolesih z zavoro,
• nastavljiva višina,
• končna mehanska in stikalna blokada,
• možnost transporta škatel do teže 50kg.

Rešitev 3 – Robusten lamelni transportni trak iz jekla in pogonska valjčna veriga

Izziv: Naročnik se je soočal z izzivom za proizvodnjo elektromotorjev, kjer je potreboval izredno robusten krivinski transportni trak s čim daljšo življenjsko dobo. Ta je moral prenesti težo in transport kovinskih polizdelkov brez poškodb, hkrati pa je moral omogočati 90 stopinjski zavoj na čim manjšem radiju, zaradi postavitve obstoječih strojev.

Rešitev: Skozi poglobljen pogovor z naročnikom o poslovnih ciljih, tehničnih omejitvah in potrebni prilagoditvi delovnem okolju smo izdelali izredno robusten transportni trak z lamelami iz jekla, ki so gnane z močno valjčno verigo 12B-1. Šarnirna veriga Rexnord 1874-TAB-K450 in njene posebej oblikovane lamele omogočajo izvedbo krivine transportnega traku polmera 381mm. Jeklene lamele debeline 3mm s pogonsko verigo 12B-1 zmorejo transportirati težke izdelke, maksimalna sila, s katero lahko delujemo na nosilno verigo je 4.500N. Pogon transportnega traku smo izvedli s polžnim gonilom Motovario NMRV-P 63, s prestavnim razmerjem 30 in elektromotorjem moči 0,55kW. Širina transportnega traku 1874-TAB-K450 je 114,3mm (maksimalna širina šarnirne verige 1874 pa je 190,5mm) in omogoča delovanje v izredno širokem temperaturnem območju, od -70˚C pa vse do 430˚C.

Transportni trak, izdelan po meri naročnika, ima najmanjši radij, je izredno robustne izvedbe in preprost za vzdrževanje.

Izdelava transportnih linij po meri


V kolikor potrebujete individualno rešitev za hiter in enostaven transport izdelkov, nas kontaktirajte in predstavili vam bomo optimalne možnosti izdelave transportnih linij za enostavne ali zelo kompleksne aplikacije.                                                 

   +386 (1) 29 27 960            shop@mm-intercom.si
Mehansko tesnilo za kemično najagresivnejše medije

V industriji so v različnih proizvodnih procesih pogosto prisotni agresivni mediji, ki zahtevajo uporabo strojnih elementov z dobro kemično odpornostjo. Med tovrstne elemente spadajo tudi ustrezna mehanska tesnila, ki lahko preprečijo nastanek šibkega člena v verigi.

Navadna mehanska tesnila so ob stiku z agresivnimi mediji kemično napadena in se hitro poškodujejo, mehansko tesnilo LTB16 pa je zaradi načina izdelave in kvalitete uporabljenih materialov idealno za uporabo v kemično izjemno agresivnih medijih.


Mehansko tesnilo LTB16

Stacionarni drsni element v T obliki je izdelam iz aluminijevega oksida s čistočo 99%, ki je izjemno kemično odporen material. Pri ”normalnih” temperaturah deluje kot inertni material, ki navadno ne reagira z nobenim agresivnim medijem. Poleg kemične odpornosti, je izjemno odporen tudi na obrabo.

Na drugi strani pa imamo rotirajočo drsno površino, ki je izdelana iz teflona – umetnega materiala, ki ima najvišjo kemično odpornost in izjemno dobre samo-mazalne lastnosti, ki zmanjšujejo obrabo v pogojih, kjer mazanje ni prisotno oz. je pomanjkljivo.

Tesnilni meh in ostala sekundarna tesnila so prav tako izdelana iz teflona. S tem preprečimo kemično reakcijo in oslabitev tesnjenja na vseh točkah mehanskega tesnila. Poleg tega pa sta rotirajoč drsni element in meh izdelana iz istega kosa teflona, s čimer je preprečen pojav šibke točke na spoju med njima.

Od ostalih podobnih tesnil, pa se to mehansko tesnilo razlikuje tudi po prilagodljivi konstrukciji. Ker je meh uravnotežen in ima stacionarni element obliko črke T, lahko po potrebi tesnilo montiramo tudi na zunanjo stran stroja in s tem preprečimo stik ostalih elementov tesnila (vzmeti, zunanje ohišje) z agresivnim medijem.

Te lastnosti, skupaj s samo-mazalnimi karakteristikami, omogočajo tesnilu LBT16 tudi uporabo v vertikalnih mešalih. Uravnoteženost tesnila pa omogoča uporabo tesnila v vakuum aplikacijah.

Primeri uporabe mehanskega tesnila LTB16 • kemična in živilska industrija, kjer so pogosto prisotne kisline in baze v visokih koncentracijah,
 • avtomobilska industrija oz. proizvodnja karoserijskih delov kjer se uporabljajo črpalke za črpanje kloro-vodikove in žveplove kisline,
 • papirna industrija, kjer so v uporabi številni bazični produkti, kot so natrijev hidroksid in kisline, med katere spadata klorov dioksid in vodikov peroksid za beljenje celuloze,
 • živilska industrija, kjer se srečujemo z mediji kot je fosforna kislina, ki se uporablja pri proizvodnji hrane itd.


Uporaba v agresivnih medijih- Kislinska kopel za obdelavo kovin

Mehansko tesnilo LTB16 


Tehnična pomoč


Pokličite nas ali nam pišite in z veseljem vam bomo svetovali pri izbiri pravega tesnila za vaše potrebe.                                            

   +386 (1) 29 27 960           shop@mm-intercom.si


Izobraževalna delavnica: Pravilna montaža in demontaža ležajev

Raziskave proizvajalcev kažejo, da ob pravilni uporabi večina ležajev doseže svojo predvideno življenjsko dobo. Več kot 90% predčasnih odpovedi ležajev pa izhaja iz okvar, povezanih z nepravilno uporabo. Med ključne vzroke okvar spadajo nepravilna izbira ležaja, neustrezna montaža oz. demontaža ter nepravilno vzdrževanje. Na vzroke odpovedi ležajev lahko v večji meri vplivamo in jih pravočasno odpravimo.

M&M strokovno-praktična delavnica za najzahtevnejše uporabnike

Program je namenjen strokovni nadgradnji znanj in poznavanju dobrih praks za uspešno montažo in demontažo ležajev. Skozi intenziven eno-dnevni tečaj bodo udeleženci nadgradili in poglobili svoje znanje in močno vplivali na učinkovitost svojega dela. Znanja bodo osvojili skozi 5 različnih tematik:

 • pravilna izbira ležajev glede na tip obremenitve,
 • dimenzioniranju ležajev,
 • izbira ustrezne zračnosti ležaja,
 • ustrezna metoda montaže ležajev,
 • pravilno mazanje ležajev.

Pridobljena teoretična znanja bodo udeleženci nadgradili s praktičnim delom. Z različnimi orodji in pripomočki se bodo lotili pravilne montaže različnih tipov ležajev na gred, demontaže z uporabo mehanskih in hidravličnih snemalcev ter ostalih praktičnih primerov pravilne rabe.

Zanimam se za izobraževanje o pravilni montaži in demontaži ležajev


Informativno prijavo nam prosimo pošljite preko spodnje povezave.                                            

   +386 (1) 29 27 960           shop@mm-intercom.siPravočasno preprečite okvare in podaljšajte življenjsko dobo ležajev

Z ustreznim znanjem o pravilni uporabi in vzdrževanju ležajne tehnike se lahko izognete izpadu proizvodnje in številnim stroškom, ki bremenijo in nastanejo zaradi različnih okvar. S pridobljenim znanjem in ustreznimi preventivnimi posegi lahko znatno izboljšate razpoložljivost strojev.

Uporabne povezave

Za pomoč pri izbiri in uporabi ležajev se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 29 27 960.

Razrez tesnil po meri

Cenjene stranke obveščamo, da smo v M&M Intercom zagnali proizvodnjo tesnil po meri, ki jih izdelujemo s pomočjo lastnega CNC stroja z natančnostjo do 0,1 mm. 

Širok nabor materialov v naši ponudbi nam omogoča izdelavo tesnil za večino medijev pri različnih pogojih – od najbolj osnovnih, splošnih, do najbolj zahtevnih in nevarnih, ki zahtevajo tesnilni material z najmanjšim prepuščanjem na trgu.

Režemo in obdelujemo medprirobnična tesnila iz različnih materialov:

elastomeri – NBR, SBR, FPM, MVQ, EPDM,

stiskane aramidne plošče,

grafiti,

visoko zmogljivi modificrani tefloni.

Razrez tesnil je možen v standardni obliki, po evropskih ali ameriških standardih, izdelujemo pa tudi kompleksnejše oblike po tehnični skici oz. načrtu stranke.

Zastopamo dva velika proizvajalca tesnilnih materialov

Tesnilni materiali proizvajalcev Garlock in Teadit, katera spadata v sam vrh po kvaliteti in tehnologiji proizvodnje, se ne lepijo na prirobnice in s tem olajšajo demontažo tesnila, kar posledično prinaša prihranek na času in denarju ter zmanjšuje možnost poškodb naležnih površin na prirobnici. Proizvodnja teflonov je izvedena po DuPont-ovi proizvodni metodi HS-10. Ta preprečuje hladni tek in lezenje materiala pod toplotno in tlačno obremenitvijo, ki navadno pestita teflonske materiale.Podjetje je del konglomerata EnPro Industries Inc in predstavlja enega izmed vodilnih podjetij na področju visoko zmogljivih tesnilnih tehnologij ter spada med specialiste za tesnjenje kritičnih, zahtevnih medijev v vseh vejah industrije.

Garlock zgodba se je pričela že v poznem devetnajstem stoletju, ko je Olin J. Garlock razvil poseben način tesnjena batnice pri parnih strojih. Njegova iznajdljivost in podjetnost sta vodili v ustanovitev podjetja Garlock Sealing Tehnologies, leta 1887 v Palmyri v New Yorku.

Danes je Garlock svetovno priznan proizvajalec visoko zmogljivih tesnilnih izdelkov za industrijo in infrastrukturo. Podjetje izvaja najbolj obsežna testiranja za številne vrste industrij. Razsežnost uporabe Garlock izdelkov je izjemna. Uporabljajo se v mnogih posebnih panogah, npr. v farmaciji, kemični industriji, proizvodnji naftnih derivatov, celuloze in papirja, obdelavi pitne in odpadne vode, proizvodnji električne energije, osnovnih kovin in živil, infrastrukturi, rudarstvu in v mnogih drugih.

Garlock zaposluje več kot 2.000 ljudi in s svojimi proizvodi oskrbuje 75 držav. Ima 13 proizvodnih obratov v ZDA, Kanadi, Evropi, Aziji in Latinski Ameriki, ki skupaj proizvajajo najširšo paleto izdelkov za industrijsko tesnjenje in vzdrževanje plinovodov.


Ime Teadit se je prvič pojavilo v Avstriji Leta 1963, v povezavi s PTFE proizvodi. Ime je pridobilo nadaljnje priznanje, ko je bil Teadit International priključen Teadit Groupu, leta 1989 in se s tem uveljavilo kot globalna blagovna znamka. Tekom zadnjih desetletij je Teadit pridobival vse večjo prepoznavnost na področju tesnjenja kapljevinastih medijev, s poudarkom na tehničnem strokovnem znanju, visoki storitveni ravni in globalni prisotnosti, ter s tem postal eden največjih dobaviteljev tesnilne tehnike za uporabo v najzahtevnejših industrijskih aplikacijah.

Danes ima Teadit Group v lasti več kot 70000 m2 proizvodnih površin, laboratorijev in skladišč, ki so prisotna v Evropi, Severni in Južni Ameriki ter Aziji.

Distribucija Teadit proizvodov se izvaja v več kot 70-ih državah na petih kontinentih, v industrijah kot so: rafinerije, kemična industrija, farmacija, energetika, in mnoge druge.

Širok spekter tesnilne tehnike obsega izdelke iz ekspandiranega teflona, modificiranega teflona, tesnilne pletenice, brez-azbestne stiskane tesnilne plošče, grafitni tesnilni materiali, kompenzatorji, industrijski tekstili in ostali specialni izdelki.
Razrez tesnil po meri

M&M strokovnjaki so vam na voljo za tehnično pomoč in svetovanje pri doseganju popolnega in zanesljivega tesnjenja v vseh vejah industrije. Pošljite nam tehnično risbo ali povpraševanje s podrobnimi navodili za izdelavo izdelka in podali vam bomo najustreznejšo rešitev za vaše poslovne potrebe.Poskrbite za brezskrbno navtično sezono

Poletje se neizbežno približuje, sončni žarki, kratki rokavi in ostale radosti, ki jih doživljamo na morju so še lepše, če svoj prosti čas preživimo na čolnu. Žal pa se lahko kaj hitro zgodi, da obstanemo sredi odprtega morja, prepuščeni na milost in nemilost vremenskih pogojev ter odzivnost reševalcev. Nevšečnostim se večinoma lahko izognemo, če izlet na morju predhodno načrtujemo in vzdržujemo svoje plovilo v najboljši kondiciji.

Pri slednjem vam zanesljivo lahko pomagamo mi!

V naši ponudbi boste našli najkvalitetnejša maziva in tekočine za pogonske agregate in tesnilne elemente ter materiale za zadrževanje vode na drugi strani ladijskega trupa. V primeru manjšega puščanja pa vam lahko ponudimo kvalitetne črpalke za prečrpavanje kalužne vode.

Maziva za pogonske agregate

Izvenkrmni motor je najpogostejša oblika pogona. Poznamo dvotaktne (2T) in štiritaktne (4T) motorje z notranjim izgorevanjem ter v manjši obliki tudi električne. Izvenkrmni motorji z notranjem izgorevanjem potrebujejo posebej formulirana mazalna olja, ki omogočajo delovanje pod konstantno visoko obremenitvijo, pri zgorevanju tvorijo minimalno količino pepela ter vsebujejo aditive, ki preprečujejo korozijo vitalnih delov v okolju s povišano vsebnostjo soli.

V naši ponudbi lahko najdete motorna olja, ki dosegajo in presegajo specifikacije NMMA TC-W3 za dvotaktne motorje in olja za štiritaktne motorje, ki dosegajo in presegajo specifikacije FC-W:

NSL Stream Power OTB 4-T


NSL Stream Power OTB 2-T


Aqua Super MZ 407M


Tesnilne vrvice in mehanska tesnila

Pri notranjih motorjih plovil je najverjetneje, da je na gredi propelerja nameščeno tesnilno ohišje v obliki cevi in matice s tesnilnimi vrvicami. Te zagotavljajo vodotesno tesnjenje pogonske gredi. Tesnilne vrvice prepojene z lojem so odlična rešitev, stara že več kot tisoč let, ki se uporabljajo tudi za tesnjenje krmilnih palic krmila, če se le te nahajajo pod vodno gladino.

Večina lastnikov plovil ne pomisli na pomembnost tesnjenja, dokler se ne sooči s težavo, kapljanjem vode ob ohišju tesnilnega ohišja. Takrat se postavi vprašanje, kako preprečiti nadaljnje puščanje. Marsikdo poskuša težavo tesnjenja rešiti s privitjem matice. Ta rešitev pa je žal le začasna in ne zagotavlja dolgoročnega tesnjenja.

 Cenovno učinkovita rešitev,
ki zagotavlja optimalno tesnjenje je vrvica Teadit 2422. Pletenica iz vlaken koprive je gosto impregnirana s teflonom, ki pomaga pri mazanju in zmanjšuje trenje. Združuje dobro elastičnost in fleksibilnost in ima nizek koeficient trenja, zdrži temperature tudi do +130°C in obodne hitrosti do 10 m/s. Obenem pa zaradi odličnih mazalnih lastnosti zagotavlja minimalno obrabo gredi.

 Tesnilne vrvice, nekoliko višjega cenovnega razreda,
so izdelane iz grafita, mešanice grafita in teflona. Grafit je suho mazivo, ki ga voda ne izpira in je priporočljiv za uporabo v plovilih. Grafitne tesnilne vrvice prenesejo temperature tudi do 450˚C in obodne hitrosti do 30 m/s. To pomeni daljšo življenjsko dobo tesnilnih vrvic.

Nekateri proizvajalci plovil vgrajujejo namesto tesnilnih vrvic mehanska, drsna tesnila. Različne tipe in kombinacije mehanskih tesnil boste našli tudi pri nas, saj zastopamo podjetje Lidering, ki poseduje največji nabor različnih tipov tesnil.

Prenosljiv pribor za prečrpavanje

V primeru, da vas ujame dež ali pa vas zalije val je potrebno vodo prečrpati iz kaluže, najnižjega dela plovila. V naši ponudbi boste našli velik nabor črpalk, ki poleg kalužne vode lahko prečrpavajo tudi nafto in bencin. Te so lahko ročne, električne ali baterijske. Nekatere se lahko montirajo neposredno na posodo za gorivo.

Za pomoč pri izbiri in uporabi hibridnih jermen se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 29 27 960.

Motorna olja za motocikle

Motociklistična sezona je pred vrati, ceste se počasi ogrevajo in čas je za prebuditev vašega jeklenega konjička. Pred zagonom motorja je potrebna priprava motocikla, ki zajema čiščenje, menjavo pnevmatik, polnjenje akumulatorja, preverjanje ali menjavo hladilnih in zavornih tekočin ter menjavo motornega olja.

Motociklizem je način življenja. Ko sedemo na motor, občutimo svobodo, adrenalin; stopimo v neposreden stik z okoljem. Če imate radi svoj motocikel, veste kako pomembno vlogo ima pogonski agregat, ki mnogim predstavlja fokusno točko na motociklu. Uporaba kvalitetnega olja v tem inženirskem čudežu, ki vzbuja strast že več kot 100 let, je en izmed najboljših načinov za zagotavljanje dolge življenjske dobe.

Vloga motornega olja

Motorno olje za motocikle ne poseduje enakih lastnosti kot motorno olje za avtomobile. Čeprav so označbe podobne (10W-40, 10W30 itd.), so motociklistična olja drugače formulirana, kar jim omogoča mazanje in zaščito različnih podsistemov pogona motocikla. Motorno olje pri avtomobilu je namenjeno samo mazanju motorja, pri motociklu pa si navadno agregat, menjalnik, in v večini primerov tudi sklopka, delijo oljno korito. Vsi podsistemi so mazani z istim oljem, zato morajo proizvajalci maziv stremeti h kompromisu, ki zadosti mazalne potrebe vseh delov pogona motocikla.

Poleg mazanja in zaščite delov agregata in zobnikov v menjalniku, je potrebno z oljem doseči prave karakteristike trenja, ki mokri sklopki omogočijo posreden prenos moči na kolo, ko je to potrebno. Olje mora doseči pravo ravnotežje med zaščito agregata in menjalnika ter učinkovitostjo sklopke.

Izberite olje za najvišje zahteve!

Zastopamo Addinol, vrhunskega proizvajalca tehnološko naprednih in visokozmogljivih motornih olj za najzahtevnejše potrebe, z lastnim razvojem in proizvodnjo v Nemčiji. Široka paleta izdelkov, kateri ustrezajo najzahtevnejšim tehničnim in ekološkim standardom, vsebuje več kot 800 različnih olj. Olje Addinol je prejelo več kot 200 uradnih potrditev s strani proizvajalcev vozil in opreme ; Audi, BMW, Citroen, Ford, GM, Mazda, Mercedes-Benz, Peugeot, Porsche, Renault, Škoda, Volkswagen, Volvo, ZF in mnogi drugi.

Olje za 4-taktne motorje – ADDINOL POLE POSITIONLinija maziv za lahka in težka visoko turažna motorna kolesa dosega in presega trenutno najvišje mednarodne specifikacije JASO MA2 in API SN za motocikle vodilnih japonskih in evropskih proizvajalcev.Addinol Pole Position olja so primerna za uporabo v zračno in vodno hlajenih štiritaktnih motornih kolesih. Zagotavljajo zanesljivo delovanje mokrih sklopk tudi pod največjimi obremenitvami, odlično zaščito za zobniške prenose – zagotavljajo lahkotno pretikanje. Pole Position je idealen partner za ”Hi-Tech” športne in potovalne motorje.Addinol Pole Position olja odlikuje več dobrih lastnosti:

izjemne mazalne lastnosti motorja in menjalnika pod največjimi obremenitvami,

izjemna čistost motorja – preprečuje nastajanje kakršnihkoli oblog ali depozitov

preprečuje prehitro obrabo motorja

pripomore k višjim zmogljivostim

zmanjšuje porabo goriva

zagotavlja idealno delovanje motorja, menjalnika in sklopke.Olje za 2-taktne motorje – ADDINOL POLE POSITION 2T HIGH SPEED, Dirkalno olje

Addinol Pole Position High Speed 2T odlikuje:

odlična mazalnost pri vseh obremenitvah in temperaturah,

optimalne zmogljivosti pri vseh obratih motorja,

dolga življenjska doba motorja,

visoka čistost motorja

”low smoke” lastnosti,

zagotavlja maksimalno moč in boljše pospeške.


Primerno je za:

visoko obremenjene motorje

hitro vrteče 2-taktne motorje

cestne in motocross dirkalne motorje ter snežne sani, ki zahtevajo olje z najvišjimi specifikacijami JASO FD in ISO-L-EGD.


Olje za 2-taktne motorje – ADDINOL SUPER SYNTH 2T MZ 408Na voljo imamo tudi olja za manj obremenjene 2-taktne motorje,

med katere spadajo mopedi, skuterji, 

motorne žage in ostali manjši stroji za urejanje okolice. 


Princip delovanja 2-taktnega motorja je drugačen v primerjavi s 4-taktnim

Doziranje mazalnega olja izvedeno posredno z gorivom, v katerem je motorno olje zmešano. Olje se mora dobro mešati z gorivom in posedovati dobre mazalne in izgorevalne lastnosti, ker na koncu olje zgori v zgorevalni komori skupaj z bencinom. Pred izgorevanjem mora prepotovati pot od vbrizgalnega sistema preko ohišja ročične gredi, kjer podmaže ležaje in drsne površine in nato preko kanalov konča v zgorevalni komori.Poglejte zanimivo animacijo delovanja 2T motorja z resonančnim izpuhom >>

Dodatna ponudba za vzdrževanje motorja

Mazanje verige

Za zagotavljanje zanesljivega prenosa moči na kolo je potrebna skrb za pogonsko verigo, saj njeno pravilno mazanje močno vpliva na dolgoročno delovanje zobnikov. Verigo je potrebno pri pogosti vožnji mazati pogosto, na približno 700 do 1000 kilometrov. V naši ponudbi lahko najdete odlično polsintetično specialno mazivo za delovanje v ekstremnih pogojih in velikih centrifugalnih silah. Ima izjemno oprijemljivost, saj mast ostane na verigi (ne odleta pod visokimi vrtljaji).

Prednosti:

 • izjemna oprijemljivost, zagotavlja, da mast ostane na verigi, in ne odleta pod visokimi vrtljaji,
 • močan tanek mazalni film na verigi zagotavlja, da mazivo ne kaplja iz verige,
 • ne onesnažuje okolja,
 • primeren za najvišje obremenitve,
 • izjemna dolgotrajna antikorozijska zaščita,
 • ekonomična poraba,
 • prijazen do ozona.

ADDINOL Olje za verige


ADDINOL Razmaščevalo


AMBERSIL Čistilni robčki


Nega in zaščita motocikla

Očistite vaš motor in dele motorja s kakovostnimi razmaščevali in drugimi čistili za brezhibno vožnjo z vašim motorjem. Razmaščevalo iz naše ponudbe je univerzalno čistilo v spreju za delovanje v ekstremnih pogojih. Primerno je za čiščenje in vzdrževanje kovinskih površin v industriji, delavnici in doma. Odstranjuje staro zlepljeno olje in mast, kot tudi ostanke tesnil.

Za odstranjevanje trdovratnih nečistoč pridejo v poštev čistilni robčki, ki uspešno odstranjujejo nečistoče, kot so olje, masti, barve, črnila in lepila. Namenjeni so za vsesplošno čiščenje delovnega mesta oz. naprav in orodij ter med samo uporabo ne poškodujejo rok.

Pri kakršnem koli vzdrževanju motorja je potrebno roke zaščititi s primernimi rokavicami. Na voljo so rokavice za enkratno uporabo ali pa si omislite kvalitetnejše, ki jih boste lahko uporabili tudi drugod v delavnici ali hiši. Preverite ponudbo rokavic na povezavi.

Za pomoč pri izbiri in uporabi motornih olj se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 29 27 960.

Jermeni in ostala vzdrževalna oprema za kosilnice

Pomlad je čas prebujanja narave iz zimskega spanja in v tem času travnik ponovno ozeleni. Kmalu v začetku potrebuje našo pozornost, ki jo spremlja urejanje in košnjo. Za najbolj efektivno strojno košnja je potrebno preventivno vzdrževanje in popravilo stroja, ki v osnovi obsega menjavo motornega in menjalniškega olja, mazanje zglobov z mastjo in zamenjavo gonilnih jermenov.

Za dobro pokošeno travno površino velikokrat ni dovolj en stroj. Kosci si velikokrat lastijo več strojev, med katere spadajo ročne kose z nitko, navadne rotacijske kosilnice v samohodni izvedbi ali na porivanje, mali vrtni traktorji, večje kosilnice ali moto kultivatorji s kosilnim grebenom ali mulčerjem in velike traktorske kosilnice.

Ne glede na izvedbo kosilnice, obstaja velika verjetnost, da ima kosilnica enega ali več jermenov za prenos moči na različne elemente, med katere spada pogon nožev in koles.

Poleg prenosa moči, jermen predstavlja varnostni element – varovalko, ki zdrsne ali se strga v primeru zaleta nožev v kamenje ali zemljo in s tem prepreči nadaljnji strojelom. Med normalnim obratovanjem zdrs ni zaželjen zato je potrebna preventivna menjava jermenov za zagotovitev minimalnih izgub moči.

V kosilnicah najdemo jermene:

za pogon koles (klinasti jermeni),

za pogon menjalniškega gonila (zobati jermen),

jermene za pogon nožev (klinasti, heksagonalni, obojestransko ozobljeni).

Poleg vzdrževanja jermenov je potrebna preventivna menjava motornega in menjalniškega olja ter dodajanje masti v gibajoče zglobe.

Za tehnični posvet kontaktirajte naše strokovnjake na shop@mm-intercom.si ali preko telefona 01 29 27 960.

Mehanska tesnila LIDERING- za najzahtevnejše aplikacije

Postali smo uradni zastopnik svetovnega proizvajalca mehanskih tesnil Lidering S.A.U za področje Slovenije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine.


Podjetje LIDERING velja za enega izmed najcelovitejših proizvajalcev mehanskih tesnil za najzahtevnejše aplikacije tako v prvovgradnji (OEM) kot za nadomestitev obrabljenega tesnila v strojih(MRO).
Tesnila LIDERING se uporabljajo v črpalkah, mešalcih in ostalih strojnih sistemih, kjer tesnjenje igra pomembno vlogo pri zagotavljanju najvišje varnosti in učinkovitosti v proizvodnem procesu. Uporabljajo se v živilski, farmacevtski in kemični industriji, pomorstvu, čistilnih napravah itd. Skratka vsepovsod, kjer so potrebe po odličnem tesnjenju, najvišjih standardih in certifikatih.
Podjetje Lidering se ponaša z največjim asortimentom različnih tesnil, ki se pojavljajo v obliki posameznih tesnilnih elementov ali samostojnih sklopov t.i. kartuša. Prednost slednje je enostavnejša montaža.

Področja uporabe v različnih industrijah

Podjetje LIDERING je del konglomerata podjetij EPI INDUSTRIES, s sedežem v Barceloni. Ustanovljeno je bilo leta 1975 kot distribucijsko podjetje na področju tesnil za španski trg. Leta 1985 so s pomočjo izkušenj, nabranih s prodajo mehanskih tesnil, pričeli z lastnim razvojem in izdelavo lastnih tesnil. Danes se ponašajo z lastno moderno in fleksibilno proizvodnjo v Tarragoni (Španija), širok nabor mehanskih tesnil pa dopolnjujejo tudi s sodelovanjem s proizvajalci v Evropi, Indiji in na Kitajskem.

Široka ponudba LIDERING proizvodov iz zaloge

Mehanska tesnila za črpalke v procesni industriji

Več delna tesnila, sestavljena iz rotirajoče stične površine, stacionarne stične površine, sekundarnih tesnil in vzmeti. Glede na obnašanje v mediju med obratovanjem obstajajo uravnotežene in neuravnotežene izvedbe tesnil.

Vrste tesnil so razdeljene po skupinah glede na njihovo konstrukcijsko izvedbo:
-mehanska tesnila s stožčasto tlačno vijačno vzmetjo
-mehanska tesnila, kjer je sekundarno tesnjenje izvedeno z mehom iz elastomerov, kovine ali teflona.
-mehanska tesnila z več vzmetnim paketom
-mehanska tesnila z membranskimi vzmetmi

Področja uporabe:
-kemijski proizvodi na osnovi klora, kislin, baz, detergentov, gnojil, itd
-mlečna industrija
-proizvodnja pijač
-čistilne naprave
-črpanje slane vode v pomorstvu

Mehanska tesnila za splošno rabo

Večdelna tesnila, zasnovana enostavno in ekonomično za manj zahtevno uporabo v neuravnoteženi izvedbi s tlačno vijačno vzmetjo ali gumijastim mehom.

Področja uporabe:
-črpanje odpadnih vod
-črpalke za domačo rabo
-črpalke za kopalne bazene in masažne kadi
-črpalke za pitno vodo

RMS mehanska tesnila

RMS mehanska tesnila se obravnavajo kot nadomestni deli za popularne črpalke kot so: Flygt, Grundfos-Sarlin, ABS, Alfa Laval, Hilge, APV, Fristam.
Področja uporabe:

-ogrevalni sistemi
-črpanje odpadnih vod
-prehrambena industrija
-črpalke in mešalci v farmacevtski industriji
-črpalke v pomorstvu

Mehanska tesnila-kartuša

Mehanska tesnila v obliki kartuš so bila zasnovana za zmanjšanje pojava napak pri vgradnji in posledično zmanjšanje število zaustavitev v proizvodnji. Vsa kartušna tesnila so preizkušena, vgradnja je enostavna in hitra, vzdrževanje ni potrebno.

Področja uporabe:
-proizvodnja barv, lakov
-petrokemična industrija
-papirna industrija
-prehrambena industrija (proizvodnja omak, sladkarij)
-farmacevtska industrija
-čistilne naprave (razmaščevanje, odsranjevanje peska)
-črpanje kalužne vode v pomorstvu

Pomožna oprema za delovanje tesnil

V primeru zahtevnejših pogojev obratovanja in s tem uporabo posebnih mehanskih tesnil z možnostjo izpiranja, podjetje Lidering ponuja širok izbor pomožne opreme za zagotavljanje odličnega tesnjenja.

Kaj je mehansko tesnilo?

Mehansko tesnilo je tesnilni sklop, ki ga v osnovi sestavljata dva elementa. Prvi je stacionarni, ki je pritrjen na ohišje stroja, drugi pa rotirajoči, ki je montiran neposredno na gred stroja. Oba med seboj nalegata z določeno prednapetostjo, ki je dosežena z vzmetmi in se vrtita po natančno obdelanih površinah. Te so navadno izdelane s postopkom sintranja in končno obdelane  z lepanjem. Med naležnima površinama se pri gibanju ustvari mazalni film s pomočjo tekočega medija. Tesnjenje je tako doseženo s popolnim naleganjem drsnih površin oz. z izjemno majhno rego med tesnilnima površinama, ki jo med obratovanjem ustvari izjemno tanek mazalni film. To je hidrodinamičen pojav, ko se med seboj drseči površini ločita zaradi tlaka, ki se ustvari v neprekinjeni plasti fluida med njima.

KONTAKTIRAJTE NAS ZA TEHNIČNI POSVET.
Pomagali vam bomo pri izbiri najustreznejšega mehanskega tesnila.

Za pomoč pri izbiri in uporabi tesnil se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 29 27 960.

Pripravite kmetijske stroje na pomladno sezono

Kmalu se bo pričela pomlad in s tem sezona košnje, oranja, setve in škropljenje njive ali drugih obdelovalnih površin. S pričetkom novega leta je pravi čas za pripravo in servisiranje vseh kmetijskih strojev, ki po jeseni niso več v vsakdanji uporabi.

Za učinkovito delovanje kmetijskih strojev je potrebno poskrbeti za vzdrževanje strojnih delov kot so jermeni, motorna olja, ojačene verige in ostali pomembni elementi pri delovanju z višjimi obremenitvami.

1. Jermeni za traktorje in druge vrtne stroje

PIX jermene odlikujejo odlične zmogljivosti pri visokih hitrostih in navorih ter zmorejo visoke prenose moči. Odlikuje jih gladek tek.

Vrste traktorskih jermen

V naši bogati ponudbi jermen lahko izbirate med klinastimi ovitimi jermeni, klinastimi rezanimi (ozobljenimi) jermeni in Poly rebrastimi jermeni.

Klinasti oviti jermeni – Z, A, B, C in D

Standardi: BS 3790, DIN 2215, RMA IP 22, ISO 4184, IS 2494, ISO 5289, IS 11038, ISO 3410, ASAE 211.4


Klinasti rezani (ozobljeni) jermeni – AVX, ZX, BX, XPA, XPB, XPC

Standardi: BS 3790, RMA IP 22, ISO 4184, ISO 5291, ISO 5290, ISO 3410, IS 2494, RMA IP 25,ASAE 211.4


Rebrasti Poly jermeni – PL, PK, PJ

Standardi: ISO 9981, 9982, RMA IP 26


Jermeni za kosilnice in ostale vrtne stroje ter merilci napetosti in dolžine jermen

PIX jermeni za vrtne stroje so priljubljeni zaradi njihove ekstremne moči in vzdržljivosti ter ponujajo odlično razmerje med kakovostjo in ceno. So pogosta izbira marsikaterega proizvajalca vrtnih strojev za prvo vgradnjo.

V naši ponudbi najdete tudi analogne in digitalne merilce napetosti jermen in dolžine jermen.

PIX Lawn Master jermeni za vrtne stroje in naprave


Merilci napetosti in dolžine jermen


2. Traktorska STOU in UTTO olja

Izbirajte med PREMIUM olji, ki presegajo zahteve proizvajalcev opreme.

Ponujamo raznovrstna traktorska in motorna olja za vse tipe vozil in delovnih strojev, ki se lahko uporabljajo tako v motorju, transmisiji, hidravliki in mokrih zavorah. Sestavljena so iz visokokakovostnih mineralnih baznih olj in najnovejše kombinacije aditivov.

Univerzalna olja STOU


Transmisijska UTTO olja


3. Ojačane kmetijske verige

Ojačane valjčne verige iz našega prodajnega programa ustrezajo visokim zahtevam kmetijske mehanizacije. Izdelane so v skladu s standardi ISO 606, DIN8187 in DIN 8188. Pakirane so v standardnih dolžinah po 5m (B-evropski standard) in 3,04m (ANSI standard).

Pogonske verige in členi


4. Ročno orodje in mazalna oprema

Profesionalna orodja so izdelana iz specialnih orodnih jekel in posebnih izjemno vzdržljivih termoplastičnih materialov. Namenjena so za profesionalno uporabo pri vzdrževanju v industrijah, avtomehaničnih delavnicah in za zahtevnejše domače mojstre.

Ročno orodje

Bati (macole) za kamen


Mazalna oprema

Mazalna glava Quick Lock


Tlačilke za mast


Ročne črpalke


5. Dodatni program

V naši ponudbi najdete tudi večnamenske tehnične spreje, pripomočke za osebno nego, rokavice in posebno litijevo kompleksno mast.

Tehnični spreji


Pripomočki za osebno nego


Li kompleksna mast


Za pomoč pri izbiri in uporabi strojnih elementov za kmetijsko mehanizacijo se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila prodaja@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 29 27 960.

Obvestilo o spremenjenem delovnem času

Vrste in izbira ležajev

Za nemoteno delovanje ležaja je potrebno poskrbeti za pravilno izbiro in montažo ležaja. Nepravilno mazanje, kontaminacija maziva in umazanija so dejavniki, ki vplivajo na več kot 90% prezgodnje odpovedi ležajev.

Z večanjem hitrosti, zmogljivost ležajev upada. V primeru neprekinjenega delovanja krogličnega ležaja, bo njegova življenjska doba krajša kot pri delovanju s prekinitvami. Nekateri ležaji lahko prenašajo le radialne ali aksialne sile, nekateri pa lahko prenašajo oboje sil hkrati. V primeru uporabe ležaja, ki prenaša le aksialne sile za prenos radialnih sil, bo stroj v katerega je ležaj vgrajen, poškodovan.

V članku Zakaj pride do okvare ležajev lahko podrobneje preberete, kakšni so najpogostejši vzroki za odpoved ležajev in kako jih preprečiti.

Kroglični ležaji so najpogosteje bolj primerni za uporabo v manjših strojih, ki obratujejo pri visokih hitrostih. Valjčni ležaji pa so primernejši za delovanje strojev pod večjimi obremenitvami.

Uporaba ležajev in njihove lastnosti

 1. Enoredni kroglični ležaji in kroglični ležaji s poševnim dotikom prenašajo aksialne sile (tudi pri visokih hitrostih).
 2. Prilagodljivi kroglični in sodčkasti ležaji se uporabljajo, kjer je možnost zvijanja in neujemanja med osjo in ohišjem ležaja.
 3. Valjčni ležaji so primernejši za osi, katere se pomikajo aksialno znotraj določenih meja in za večje, težje aplikacije.
 4. Stožčasti ležaji se uporabljajo pri prenašanju težjih kombiniranih obremenitev (radialnih in aksialnih), kot npr. pri avtomobilih.
 5. Aksialni kroglični ležaji se uporabljajo za prenos aksialnih obremenitev.
 6. Kroglični ležaji s poliamidno kletko (lahki z visoko elastičnostjo) so primerni za uporabo pri visokih hitrostih.
 7. Ležaji z medeninasto kletko so bolj uporabni pri višjih temperaturah in dušenju vibracij.
 8. Vretena, ki se vrtijo z visokimi hitrostmi, se uporabi ležaje s podanimi tolerancami točnosti.

Dejstva o ležajihNajvečji proizvajalec ležajev na svetu je Kitajska, predvsem za potrebe masovne izdelave letalske opreme, motornih koles, vozil in ostalih strojev, kjer so ležaji sestavni deli. Kitajska prav tako ostaja do nadaljnjega največji svetovni potrošnik ležajev, do leta 2020 se pričakuje tretjina vseh povpraševanj po ležajih na svetu. K vse višjem povpraševanju in vrednosti pripomorejo potrebe ležajev v različnih industrijah, predvsem v avtomobilskem sektorju in za doseganje energetske učinkovitosti v različnih industrijskih sektorjih.

ZanimivostiLeonardo Da Vinci velja za izumitelja krogličnega ležaja. Njegova želja je bila zmanjšati trenje med dvema premikajočima se površinama in povečati njuno vrtenje, zato je naredil mnogo skic z načini uporabe kroglic znotraj mehanizma. Enak koncept je uporabil tudi pri delovanju helikopterja, pri čemer je nameraval izkoristiti zmanjšano trenje kroglic in tako povečati hitrost vrtenja propelerja. Kroglične ležaje danes uporabljajo pri izdelavi vsake naprave, ki deluje na osnovi hitrega vrtenja.


Prvi patent radialnega krogličnega ležaja pripada pariškemu mehaniku koles, Julesu Surirayu. Ležaje so vgradili v kolo James Moore-a, zmagovalca pariške kolesarske dirke leta 1869.

Potrebujete tehnični nasvet? Kontaktirajte nas.


Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri najustreznejše rešitve.                                                 

   +386 (1) 29 27 700            shop@mm-intercom.si
Koliko ležajev je vgrajenih v bager?

Za osnovno delovanje bagra kot sta vožnja in vrtenje, je v gosenični bager vgrajenih približno 50 ležajev.

Bager sestavljajo ne glede na velikost in funkcijo (kopanje, nakladanje, rušenje): motor, hidravlične komponente (črpalka, ventili, cilindri), kabina in priključki (sestava roke, izkopna žlica).

Vožnja 

Vsaka gosenica je gnana preko planetnega reduktorja, v katerem sta dva kroglična ležaja s poševnim dotikom ali konus valjčna ležaja – namenjena vležajenju gredi ter štirinajst igličnih ležajev za planetne zobnike. To je skupno dvaintrideset ležajev, ki so ključnega pomena za premikanje hidravličnega bagra.

Vrtenje

Za 360° obračanje hidravličnega bagra poskrbi obračalni ležaj s premerom 1,5 m pritrjen na ogrodje gosenic ter hidravlični motor ali planetni reduktor. Za vrtenje je potrebnih še dvanajst igličnih ležajev za planetna reduktorja in dva sodčkasta ležaja za vležajenje gredi. To je skupaj štirinjast ležajev, ki skrbijo za vrtenje bagra.

Na različnih zglobih roke bagra so montirani še številni drsni ležaji, ki omogočajo premikanje roke in izkopne žlice.

Potrebujete tehnični nasvet?


Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri najustreznejše rešitve.                                                 

   +386 (1) 29 27 700            shop@mm-intercom.si
Obiščite nas na 56. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA

Vabimo vas, da se oglasite na našem razstavnem prostoru na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni od 25. do 30. avgusta. Na večjem in prenovljenem razstavnem prostoru bomo predstavili številne novosti in ugodnosti – vse za učinkovito delovanje vaših kmetijskih strojev.

Pridobili smo naziv “Mladim kmetom prijazno podjetje”

Letos je osrednja tema sejma AGRA posvečena mladim v kmetijstvu in na podeželju, s projektom “Mladim kmetom prijazno podjetje”. Ker želimo spodbujati mlade kmete pri razvoju in uveljavljanju v slovenskem kmetijstvu, smo postali del projekta tudi mi. V času sejma bomo vsem mladim kmetom na razstavnem prostoru ponudili posebne ugodnosti.

Nov program ročnega in mazalnega orodja GROZ

GROZ je svetovno priznana blagovna znamka, ki izdeluje premium ročno orodje in mazalno opremo. Profesionalna orodja so izdelana iz specialnih orodnih jekel in posebnih izjemno vzdržljivih termoplastičnih materialov za profesionalno uporabo pri vzdrževanju v industrijah, v avtomehaničnih delavnicah in za zahtevnejše domače mojstre.

Pester program ročnega orodja

Ostali program:

 • širok nabor visoko kakovostnih maziv,
 • široka ponudba ležajev, kot tudi orodja za montažo in demontažo ležajev,
 • jermeni za težko kmetijsko mehanizacijo, kmetijske delovne stroje, itd.,
 • tehnična plastika – koterm palice, plošče in končni vzorci,
 • tehnična in hlevska gumo,
 • večnamenska transportna kolesa – za industrijo in širšo potrošnjo,
 • elektro motorji in reduktorji,
 • kmetijske verige – odlične rešitve za balirne stroje,
 • hidravlična in oljna tesnila,
 • večnamenski spreji, lepila, razmaščevala in čistila.

Obiskovalci boste lahko sodelovali v nagradni igri, v kateri lahko zadanete kar tri praktične nagrade renomiranih blagovnih znamk! Ne zamudite tudi sejemskega popusta na vse artikle.

Fotoutrinki iz sejma AGRA – avgust 2017

Pridružite se nam v hali C2 na razstavnem prostoru št. 628, kjer bodo za tehnični posvet na voljo naši strokovnjaki.

Vabljeni!

Nove rešitve pri pakiranju – hibridni jermeni

Večja produktivnost, manjša poraba energije, ekstremna prilagoditev aplikacijam, fleksibilnost, obratovanje brez sunkovitih zagonov – vse to so glavne značilnosti hibridnih jermen.

Hibridne jermene odlikujejo tudi dolga življenjska doba (transportni trak deluje brez vlečne obremenitve), manjši stroški vzdrževanja in pogonska hitrost do 550 metrov/minuto. Njihova zasnova združuje prednosti tekočih trakov in zobatih jermen.

Sestava

Hibridni jermen sestavljata zobati jermen (v uporabi za pogon) in poliuretanski transportni trak. Zobati jermen je lahko sestavni del hibridnega jermena v centralnem delu ali ob straneh transportnega traku, odvisno od namena aplikacije.

Hibridni jermeni so kompatibilni z drugimi termo plastičnimi materiali z možnostjo uporabe različnih profilov zobatih jermen ter oblog (mehka, tkaninasta) za najboljšo prilagoditev aplikacijam.

Mehanske in kemijske lastnosti hibridnih jermen

 • Zagon in delovanje poteka gladko
 • Večja možnost izbire jermenic
 • Delovna temperatura od -20 °C do +80°C

Uporaba hibridnih jermen v različnih industrijah:

 • pakirna industrija,
 • industrija higienskih pripomočkov,
 • prehrambna industrija,
 • farmacevtska in medicinska industrija,
 • industrija za ravnanje z materialom,
 • papirna in tiskarska industrija,
 • lesno obdelovalna industrija.

Ponudba hibridnih jermen

 • HYBRID BELTS PLUS: robovi transportnega traku so izdelani iz Megalinear T profila zobatega jermena,
 • HYBRID PRO BELTS PLUS: robovi transportnega traku so izdelani iz Megalinear QST (quiet self track) zobatega jermena,
 • HYBRID BELT FOR VACUUM: izjemno inovativnen jermen, ki poleg zobatega profila in transportnega traku vsebuje tudi poliestrsko tkanino.

Za pomoč pri izbiri in uporabi hibridnih jermen se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 29 27 960.

Preverjanje tesnosti v industriji, prevoznih sredstvih in doma

Vsak dan se srečujemo z aplikacijami v delovnem ali domačem okolju, kjer je potrebno zagotavljati tesnost. Slabo tesnjenje lahko povzroča negativne posledice, katere lahko preprečimo z različnimi metodami. Ena izmed najučinkovitejših in enostavnih metod je preverjanje tesnosti z ultrazvočnimi inštrumenti Ultraprobe®.

Kvaliteto tesnjenja na enostaven način preverimo z ultrazvočnim pregledom. Ultrazvočni instrumenti imajo zelo široko področje uporabe, s katerimi lahko hitro, enostavno in učinkovito preverimo kvaliteto tesnjenja številnih površin tako doma, v avtomobilu, industrijskih posodah (toplotni izmenjevalci, rezervoarji, avtoklave), letalu, itd.

Ultrazvok se odbija od vseh površin (tudi stekel) in lahko iz prostora prodre le tam, kjer obstaja zračna reža. Preverjanja tesnosti se lotimo tako, da postavimo na eno stran vrat generator ultrazvoka in na drugi strani vrat z ultrazvočnim inštrumentom merimo morebitno prodiranje zraka. Če zvok prodre skozi vrata pomeni, da vrata ne tesnijo. Glede na jakost zvočnega signala lahko sklepamo kako slabo oz. dobro je tesnjenje. Puščanja opreme lahko iščemo tudi z detekcijo turbulenc na mestu puščanja pri opremi pod tlakom. Turbulence so namreč vir ultrazvoka in hitro lahko odkrijemo že zelo majhna puščanja (z razdalje 15 metrov odkrijemo puščanje velikosti 0,1 mm pri tlačni razliki 0,3 bar).

M&M prejemnik certifikata ultrazvočnih meritev

Postali smo certificiran partner za uporabo inštrumentov Ultraprobe® podjetja UE Systems za izvajanje meritev ultrazvočnih zračnih valovanj (ustreza standardu ISO 18436-8). Organiziramo tudi interno šolanje, usposabljanje in tehnično podporo v vašem podjetju. Kontaktirajte nas za brezplačni posvet.

Poznamo tradicionalne metode in profesionalne metode merjenja tesnosti

S številnimi metodami lahko preverjamo vodotesnost, zračno tesnost in tesnjenje plinov. Vodotesnost preverjamo pri oknih, vratih in plovilih, zračno tesnost pa pri napihljivih tesnilih, zračnih blazinah in inštalacijah komprimiranega zraka. V plinskih inštalacijah, klimatskih napravah, hladilnikih ipd. pa je potrebno poskrbeti za tesnjenje plinov.

1. Tradicionalni metodi

 • Test z vodo > potopitev v vodo, škropljenje z vodo pri povišanem tlaku.
 • S sprejem Ambersil Leak Detector > Negorljivo in nekorozivno razpršilo, ki ne pušča madežev, se lahko varno uporablja na plastiki, jeklu, aluminiju, bakru itd.

2. Profesionalna metoda z ultrazvočnimi inštrumenti Ultraprobe®

Primer dobre prakse v letalski industriji

Ultrazvok je v letalstvu izredno pomemben, saj z njim preizkušajo kvaliteto različnih materialov. Letalske družbe pa z ultrazvokom preverjajo tudi tesnost trupov letal, še posebej tesnost okoli vrat letala, namreč ob dvigu letala od tal na potovalni višini 9 km je potrebno v letalu zagotoviti nadpritisk glede na okolico zunaj letala. Dodatno z ultrazvokom v letalstvu preverjajo morebitna puščanja tudi v sistemu oskrbovanja s kisikom, puščanja pnevmatik, sistem hidravlike, mehanske komponente (ležaje, prenose moči, črpalke), elektronske komponente (prebijanja, delne razelektritve).Uporaba ultrazvoka pri preverjanju tesnjenja vrat in oken v letalstvuNe glede na mesto površine v različnih aplikacijah, si želimo da le-ta najbolje tesni. Včasih smo prepričani, da do puščanja prihaja, ne poznamo pa točne lokacije. V primerih puščanja lahko z uporabo ultrazvočnih inštrumentov hitro in natančno najdemo mesta s slabim tesnjenjem.

Vzdrževanje in oprema plovil za brezskrbno sezono

Zaradi neaktivnosti plovila v zimskih mesecih lahko pride do nepravilnosti pri delovanju in pogonu motorja. Pri rednem in pravilnem vzdrževanju plovil se je potrebno osredotočiti na zajem vode, tesnilni sistem in korozijsko zaščito.

Eden ključnih faktorjev za brezhibno plovbo oz. delovanje vašega motorja pa je izbor ustreznega motornega olja. V nadaljevanju predstavljamo program izjemno kakovostnih izdelkov, ki bodo vašemu plovilu zagotovile nemoteno delovanje ves čas sezone.

Maziva in ostali pripomočki

V prvi fazi je potrebno iz motorja iztočiti staro olje, zato so v naši ponudbi lovilci olj različnih prostornin, v nadaljevanju pa sledi izbira novega, kvalitetnega motornega olja.

Motorna olja Addinol Aqua Super MZ in NSL Stream Power sta visoko zmogljiva motorna olja za 2-taktne motorje, prilagojena za zmogljive in hitre izvenkrmne motorje. Odlikujejo ju odlična zaščita pred obrabo motorja in pred vlago in morsko vodo. Preprečujeta nastanek okvare vžigalnih svečk, predčasen vžig in zamašitev izpušnega sistema.

Za 4-taktne izvenkrmne motorje pa je najboljša izbira olje NLS Stream Power OTB. Uporabljamo ga za visoko zmogljive, vodno hlajene bencinske motorje (krmne/izvenkrmne) in motorje osebnih vodnih plovil. Odlikujejo ga prednosti, kot so izjemna strižna stabilnost, zaščita pred rjo in korozijo, lažji hladni zagon motorja ter vrhunsko čistost motorja.

Motorno olje Addinol Aqua Super MZ


Motorno olje NSL Stream Power OTB 2T


Motorno olje NSL Stream Power OTB 4T


Oljnice in črpalke

Za težje dostopna mesta na motorju ponujamo oljnice s kovinsko črpalko Groz, s katerimi bo aplikacija olja enostavnejša. Pri daljših plovbah si zagotovite še robustne ročke za gorivo s priloženim fleksibilnim tulcem, ki so odporne na udarce, .

Pri črpanju morske vode, goriva, mineralnih olj, sintetičnih olj, emulzij in ostalih tekočin je na voljo ročna membranska črpalka Groz, izdelana iz PA, PU, PVC-ja in nerjavečega jekla. Primerna je za uporabo v pomorstvu, kmetijstvu, avtomobilizmu in industrijah.

Membranska črpalka Groz


Kovinske oljnice Groz


Ročke za gorivo Pressol


Tlačilke za masti in olja

V primeru črpanja in ponovnega polnjenja olja in ostalih nekorozivnih tekočin v plovilih je na voljo sesalno-potisna tlačilka Groz z dvojnim delovanjem. V enem potisku omogoča polnjenje in praznenje, natančno tesnilo pa poskrbi za kar največji izkoristek črpanja. Sesalno-potisna črpalka je na voljo v dveh izvedbah, za težje delovne pogoje kot tudi za lažjo, preprostejšo uporabo.

Pri težjih delovnih pogojih pride v poštev dvoročna tlačilka za mast “heavy duty”, ki dosega do 690 bar potisnega tlaka. Tlačilko odlikuje cinkana robustna ročica, ki je zaradi ukrivljene oblike lažja za rokovanje, ergonomsko oblikovan gumijast ročaj pa preprečuje zdrs tlačilke iz rok.

Sesalno-potisna tlačilka Groz z dvojnim delovanjem


Sesalno-potisna tlačilka Groz – 500 ml


Tlačilka za mast dvoročna “Heavy Duty”


Korozijska zaščita

Specialna mast Addinol korrosionsschutzfett je večnamenska mast, odporna na slano vodo, ki se jo aplicira na vitle, vijake, kotalne in drsne ležaje, navojna vretena itd. Odlična je za vse vrste podvodnih naprav, za mazanje delov in komponent na manjših plovilih (jahtah) kot tudi v ladjedelnicah. Nudi dobro antikorozijsko zaščito do dve leti v notranjih prostorih in do enega leta v zunanjih prostorih. Vzdržljiva je za zelo visoke temperature, do 80°C in zagotavlja nizko separacijo olja ter odličen tesnilni učinek v hladni in topli vodi.

Za pravilno zaščito plovil pri izpodrivanju vlage in vode poskrbita penetracijsko olje Addinol v spreju in Addinol antikorozijsko sredstvo v spreju. Penetracijsko olje nudi odlično zaščito kovinskih delov med transportom ali hrambo in odlično (začasno) antikorozijsko zaščito kovinskih površin. Ima izjemne lastnosti lezenja in raztapljanja rje ter učinkovitost pri izpodiravnju vode.

Večfunkcijsko antikorozijsko sredstvo Addinol ima dobre penetracijske sposobnosti in izjemen mazalni učinek. Nanaša se preprosto na površine, tudi na mokre ali vlažne.

Specialna večnamenska mast Addinol


Penetracijsko olje v spreju Addinol


Antikorozijsko sredstvo Addinol


Čiščenje in osebna nega

Za redno čiščenje in vzdrževanje plovil naši zadovoljni uporabniki priporočajo univerzalno čistilo Addinol, izdelano iz mešanice hidrokarbonov in topil. Uporablja se za čiščenje umazanije na kovinskih površinah, gibljivih delih in pri čiščenju motorja. Sprej je vsestransko uporaben in izjemno učinkovit pri mnogih aplikacijah.

Med in po čiščenju plovil ne smemo pozabiti na osebno nego. Naš pester program osebne nege zajema različne vrste čistil, od čistilnih robčkov do tekočih ter granulatnih mil.

Univerzalni sprej Addinol


Osebna nega


Ni dovolj, da pri vzdrževanju vašega plovila v sezoni plovbe poskrbite le za opremo, pomembno je tudi, kako zanj skrbite v času zimovanja oz. nedelovanja. Če boste plovilo redno prezračevali, zagnali motor, v posodo nastavili sol za absorbiranje vlage in pregledovali kalužne črpalke ter akumulator, potem ni razloga za skrb pred nepravilnim delovanjem pri plovbi.

Za dodatno pomoč pri pravilni izbiri kvalitetnih izdelkov za vzdrževanje in nego plovil so vam na voljo naši strokovnjaki na 01 29 27 960 oz. preko e-pošte shop@mm-intercom.si.

Poskrbite za vaše motorje

S pričetkom pomladi se prične tudi sezona za motoriste. Po nekajmesečnem premoru naj na cesti previdnost ne bo odveč. Pred prvo vožnjo je priporočljivo motor pravilno servisirati in vzdrževati, da bo vaš motor pripravljen na nove podvige.

V nadaljevanju članka podajamo nasvete, ki bodo pripomogli k uspešnem vzdrževanju in posledično delovanju vašega motorja.

Nasveti za pravilno vzdrževanje motorja1. Menjava olja

Za menjavo olja lahko poskrbite sami ali to delo prepustite serviserju. Tekom uporabe motorja pa je seveda v vaši domeni redno preverjanje nivoja olja. Priporočljiva je uporaba visoko kakovostnih olj, ki jih najdete tudi v naši ponudbi. Na voljo so dvotaktna in štiritaktna olja visokih zmogljivosti, ki zagotavljajo čistejši izpuh, čistost motorja in so primerni za izpostavljanje visokim temperaturam. Uporabljajo se za različne aplikacije, na primer mopede, skuterje, motocikle, osebna vozila kot tudi za motorne žage, kosilnice, itd.
2. Mazanje verige

Med najbolj pomembnimi faktorji za vzdrževanje je skrb za verigo motorja, saj njeno pravilno mazanje močno vpliva na dolgoročno delovanje zobnikov. Verigo je potrebno pri pogosti vožnji mazati pogosto, na približno 700 do 1000 kilometrov. V naši ponudbi lahko najdete odlično polsintetično specialno mazivo za delovanje v ekstremnih pogojih in velikih centrifugalnih silah. Ima izjemno oprijemljivost, saj mast ostane na verigi (ne odleta pod visokimi vrtljaji).
3. Nega in zaščita motorja

Očistite vaš motor in dele motorja s kakovostnimi razmaščevali in drugimi čistili za brezhibno vožnjo z vašim motorjem. Razmaščevalo iz naše ponudbe je univerzalno čistilo v spreju za delovanje v ekstremnih pogojih. Primerno je za čiščenje in vzdrževanje kovinskih površin v industriji, delavnici in doma. Odstranjuje staro zlepljeno olje in mast, kot tudi ostanke tesnil. Več o izdelku preverite na povezavi TUKAJ >>


Za odstranjevanje trdovratnih nečistoč pridejo v poštev čistilni robčki, ki uspešno odstranjujejo nečistoče, kot so olje, masti, barve, črnila in lepila. Namenjeni so za vsesplošno čiščenje delovnega mesta oz. naprav in orodij ter med samo uporabo ne poškodujejo rok. Več o izdelku preverite na povezavi TUKAJ >>


Pri kakršnem koli vzdrževanju motorja je potrebno roke zaščititi s primernimi rokavicami. Na voljo so rokavice za enkratno uporabo ali pa si omislite kvalitetnejše, ki jih boste lahko uporabili tudi drugod v delavnici ali hiši. Preverite ponudbo rokavic na povezavi TUKAJ >>
4. Ustreznost gum

Gume je potrebno menjati v primeru njihove starosti oziroma dotrajanosti in ko se njihova oblika začenja spreminjati.

NE ZAMUDITE NAŠE AKCIJSKE PONUDBE

Ob nakupu olja za motorna kolesa količine 4l ali več podarimo specialno mazivo – sprej za hitro vrteče verige motornih koles.

Olja za motorna kolesa odlikuje več prednosti:

zanesljivo delovanje mokrih sklopk tudi pod največjimi obremenitvami,

odlična zaščita zobniških prenosov – zagotovljeno lahkotno pretikanje,

preprečuje nastajanje kakršnihkoli oblog,

in še mnogo več.* Akcija velja do 30. aprila 2018

Za pomoč pri ustrezni izbiri olja in ostale opreme se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 29 27 960.

M&M Intercom na spomladanskem sejmu v Komendi

Vabimo vas, da nas obiščete na našem razstavnem prostoru na pomladnem kmetijsko-obrtnem sejmu v Komendi od 23. do 25. marca.

Program bo obsegal:

 • NOVOST! – GROZ program ročnega orodja in opreme za mazanje,
 • DEMONSTRACIJO lepljenja hibridnih lepil Loctite s strokovnjakom,
 • Široko ponudbo ležajev, kot tudi orodja za montažo in demontažo ležajev,
 • Elektro motorje in reduktorje,
 • Jermena za težko kmetijsko mehanizacijo, kmetijske delovne stroje, itd.,
 • Kmetijske verige – odlične rešitve za balirne stroje,
 • Širok nabor visoko kakovostnih maziv,
 • Tehnično plastiko – koterm palice in plošče,
 • Kolesa za različne namene – za industrijo in širšo potrošnjo,
 • Hidravlična in oljna tesnila,
 • Tehnično in hlevsko gumo,
 • Ostali program – večnamenski spreji, razmaščevala in čistila.

Fotoutrinki iz sejma v Komendi – oktober 2017

Na posvet k strokovnjaku pri uporabi Loctite hibridnih lepil

Pridružil se nam bo strokovnjak s področja Loctite lepil iz podjetja Henkel d.o.o., ki bo prikazal delovanje hibridnih lepil na praktičnih primerih iz vsakdana. Izpostavil bo delovanje struktirnih lepil Loctite HY 4070 in Loctite HY 4060 GY, ki ju odlikujejo vsestranska uporaba, hitrost delovanja in trajnost. Sta nepogrešljivi lepili na področju popravil.

S seboj prinesite izdelke, ki jih želite spojiti ali popraviti z lepljenjem.

Pomagali vam bomo poiskati primerno hibridno lepilo!

Prednosti uporabe Loctite hibridnih lepil

Loctite hibridno lepilo je inovativno lepilo, saj združuje prednosti strukturnih in lepil s trenutnim lepljenjem. Sestavljeno je iz kombinacije epoksija in cianoakrilata. Zagotavlja hitro sušenje (v nekaj sekundah), zelo dobro odpornost na vlago in visoke temperature do 150°C, dobro odpornost na UV svetlobo in na udarce ter daljši odprti čas izdelka za lepljenje večjih površin.

Praktični prikaz lepljenja smučarskega čevlja s hibridnim lepilom Loctite 4070

Obiščite nas v šotoru št. 6 na razstavnem prostoru št. 8, kjer bodo za tehnični posvet na voljo naši strokovnjaki.

Vabljeni!

Kako z ultrazvokom preprečimo odpovedi ležajev zaradi premalo ali preveč mazanja?

Večina odpovedi ležajev je povezanih z nepravilnim mazanjem, ki se kaže v vzroku odpovedi v kar 80% primerih. Ostali vzroki so še utrujenost materiala, nepravilna montaža in kontaminacija. Na skrajšano življenjsko dobo ležaja vplivajo napačna izbira maziva in prekomerno ali pomanjkljivo mazanje ležaja.

O izbiri ležajev, vzrokih odpovedi in kako lahko preprečimo njihove okvare, preberite v članku Zakaj pride do okvare ležajev.

Kako lahko merimo pravilno mazanje ležajev?

Uveljavljena praksa v proizvodnih podjetjih je periodično mazanje ležajev na osnovi teoretičnega izračuna, kar pa ni zanesljiva metoda. Alternativna metoda mazanja ležajev je merjenje dejanske debeline maziva v ležaju z ultrazvočno tehnolgijo podjetja UE Systems z inštrumentoma Grease Caddy Ultraprobe 201 in 401.

Delovanje ultrazvočne tehnologije

Trenje v ležajih proizvaja usmerjene ultrazvočne valove, zato lahko brez težav odkrijemo njihov izvor. Z merjenjem jakosti ultrazvočnih valov lahko natančno izmerimo kdaj je potrebno ležaj namazati in kdaj je potrebno z mazanjem ležaja prenehati. Frekvenco in obliko ultrazvočnih valov ležajev lahko z ultrazvočnim inštrumentom posnamemo in gledamo na računalniškem zaslonu v časovnem in frekvenčnem prostoru. Ti podatki ter zvočni zapis ležaja nam povedo stanje ležaja in v kolikem času bo ležaj odpovedal.

Inštrumenta za pravilno mazanje ležajev Grease Caddy Ultraprobe 201 in 401 (UE Systems)

Ključne prednosti ultrazvočnih inštrumentov, ki jih potrjuje tudi vesoljska agencija NASA:

Z uporabo ultrazvoka lahko zaznamo potencialno odpoved ležaja mnogo prej kot z meritvami vibracij ali temperature.

Meritve mazalnega filma ležajev in natančno mazanje ležajev občutno podaljšujejo življenjsko dobo ležajev in strojev.

Tehnologija omogoča zmanjšanje proizvodnih stroškov in učinkovitejšo porabo časa vzdrževalnega osebja z načrtovanjem vzdrževalnih del.

Manj urgentnih popravil opreme.

Uporaba inštrumenta Grease Caddy Ultraprobe 201 in 401


Primer dobre prakse

Vodilni svetovni proizvajalec talnih in stropnih oblog Armstrong z 41 proizvodnjami v 12 državah uporablja ultrazvočno tehnologijo za mazanje in mehansko diagnostiko od leta 2003. Ultrazvočno tehnologijo so v Armstrongu izbrali zaradi natančnosti pri analizi ležajev, zmožnosti natančne analize ustreznosti mazanja ležajev in uporabnosti pri iskanju puščanj komprimiranega zraka ter ostalih plinov. Kasneje so ugotovili, da jim tehnologija omogoča tudi iskanje okvarjenih procesnih ventilov in diagnostiko električnih sistemov (odkrivanje korone, prebijanj).

Podjetje Armstrong je z uporabo inštrumentov Ultraprobe neposredno na stroških vzdrževanja prihranilo okoli 15% stroškov, najpomembnejši pa je bil prihranek električne energije (3,5%) z odpravo puščanja komprimiranega zraka in puščanja ventilov, odkritih z ultrazvočnimi inštrumenti.

Delovanje in uporaba instrumenta Grease Caddy Ultraprobe 201 in 401 – video predstavitve

Za pomoč pri ustrezni izbiri ultrazvočnih instrumentov Ultraprobe se obrnite na našega strokovnjaka preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 52 00 120.

Katero olje je primerno za posamezen tip traktorja?

Neustrezen izbor olja lahko povzroči okvare na pogonskih elementih in posledično veliko škodo. Izognite se morebitnim težavam in si z ustrezno izbiro zagotovite enostavnejšo in cenejšo oskrbo. 

Za prihajajočo sezono servisiranja traktorjev in ostala poljedelska opravila, priporočamo uporabo visokokakovostnih traktorskih in motornih olj ter priročnih orodij za lažje delo. Pomembno je upoštevati navodila proizvajalca, katera narekujejo izbor olja, ki je v skladu s specifikacijami stroja, vozila oz. delovne opreme. Zaradi neupoštevanje priporočil proizvajalca oz. mešanja nekompatibilnih olj, lahko neustrezen izbor privede do velike škode. Pred zamenjavo olja priporočamo posvet s tehničnim strokovnjakom, ki vam bo svetoval najprimernejšo izbiro za dolgoročno in nemoteno delovanje motorja oz. komponent sistema.

Ključne naloge olja:

Izjemno čistost motorja

Učinkovito disperzijo

Zaščito pred korozijo in obrabo

Zmanjšanje hrupa ob zaviranju in prestavljanju

Nižjo poraba olja in goriva

Odlično zaščito pred puščanjem olja (izjemna kompatibilnost s tesnili)

Preprečitev nastanka oblog in drugih depozitov ter zgoščevanje olja

Dolgo življenjsko dobo filtra trdih delcev (DPF)

Izberite najvišjo kakovost!

Izbirajte med PREMIUM olji, ki presegajo zahteve proizvajalcev opreme.
V našem celovitem programu so na voljo raznovrstna traktorska in motorna olja za vse tipe vozil in delovnih strojev, ki se lahko uporabljajo tako v motorju, transmisiji, hidravliki in mokrih zavorah. Sestavljena so iz visokokakovostnih mineralnih baznih olj in najnovejše kombinacije aditivov.

Program obsega:
–  univerzalna traktorska olja STOU (Super Tractor Oil Universal),
–  transmisijska olja UTTO (Universal Tractor Transmission Oil) in
–  motorna olja


Univerzalna traktorska olja STOU

Zagotavljajo čistost motorja, ščitijo pred korozijo in obrabo ter pripomorejo k zmanjšanju hrupa ob zaviranju in prestavljanju. Predvsem pa podaljšujejo življenjsko dobo traktorskih delov in zmanjšujejo možnost napačno uporabljenega maziva.
Transmisijska UTTO olja

V naš asortiman spadajo tudi UTTO olja, ki so namenjena reševanju težav z mokrimi zavorami (preprečujejo lepljenje in zatikanje zavor). UTTO olja vsebujejo stabilno viskoznost tudi pri visokih obremenitvah skozi daljše periode ter nudijo odlično zaščito pred obrabo vseh mazanih delov.
Motorna olja

Visokokakovostna olja za tovorna vozila in delovne stroje izpolnjujejo najzahtevnejše tehnološke standarde in zagotavljajo odlično zaščito in mazanje od manj do bolj kompleksnih mazalnih zahtev tovornjakov, gradbenih, gozdarskih in kmetijskih strojev.BREZPLAČEN POSVET Z NAŠIM STROKOVNJAKOM!

Zavedamo se, da je izziv najti pravo olje za vaš traktor ali delovni stroj, zato vam lahko pomagamo.

S klikom TUKAJ izpolnete obrazec in brezplačno vam bomo svetovali pri izbiri!

Preverite naš ostali program

Mazalna glava Quick Lock

POGLEJ PONUDBO >>

Tlačilke za mast

POGLEJ PONUDBO >>

Li Kompleksna mast

POGLEJ PONUDBO >>

Ročne črpalke

POGLEJ PONUDBO >>

Tehnični spreji

POGLEJ PONUDBO >>

Osebna nega- čistila

POGLEJ PONUDBO >>

Za pomoč pri ustrezni izbiri olja in ostale opreme se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila shop@mm-intercom.si ali preko tel. številke 01/ 29 27 960.

Volta – transportne komponente po meri

Ko potrebujete ustrezne transportne trakove in ostale komponente po meri, imamo za vas rešitev. Visokokakovostni transportni trakovi in komponente po meri, narejene iz termoplastičnih elastomerov so enostavni za vzdrževanje in prijazni do zdravja in okolja.

VOLTA BELTING

Volta Belting je največji svetovni proizvajalec in dobavitelj transportnih trakov in komponent iz termoplastičnih elastomerov. Njihovi trakovi so unikatni po homogenosti, saj so ekstrudirani v enem kosu. proizvodni proces garantira enkrat daljšo življenjsko dobo transportnih trakov kot katerikoli konkurenčni transportni trak in neprimerno večjo abrazivno odpornost in odpornost na udarce. Volta je edini proizvajalec, ki nudi popolno rešitev za živilsko industrijo. Proizvajajo enoplastne homogene transportne trakove, ki popolnoma zadostijo zahtevam HACCP. Transportne trakove je moč enostavno očistiti, da se bakterije ne morejo razvijati.

Preberite članek >>

Volta poleg transportnih trakov izdeluje tudi samostojne, po meri izdelane komponente (sestavljene iz transportnih trakov). V proizvodnji transportne trakove odrežejo po meri in jih s posebnimi orodji spajajo skupaj. To so lahko zbirniki transportnega blaga, ki služijo kot mehka podloga za pristanek živil po fazi transportiranja po transportnem traku. Kvaliteta materiala zadostuje certifikatu FDA/USDA/USDA diary in je skladen z EC direktivami ter s HACCP zahtevami.

Prednosti Volta zbirnikov v primerjavi s klasičnimi:

 • reducira hrup delovanja lijaka,
 • sestava iz prijaznega materiala po zahtevah HACCP,
 • zmanjšujejo utrujenost delavcev v proizvodnji pred prekomernim hrupom,
 • omogočajo prijetnejše delovno okolje, je zdravju prijazen in varen za uporabo.

Pri katerih panogah živilske industrije lahko zbiralnike uporabljate:

 • za embaliranje prigrizkov,
 • za embaliranje oreščkov,
 • za embaliranje piškotov,
 • za embaliranje zamrznjenega mesa,
 • za embaliranje hrane za male živali.

Poglejte si zanimiv video delovanja Volta zbirnika:

Ostale komponente po meri:

 • prečke: ravne, pravokotne ali kotne, pritrjene,
 • stranske stene: osnovna ali ravna (ravna) na voljo v izbranih konfiguracijah,
 • perforacije,
 • proge: vertikalne ali vodoravne,
 • posebni premazi in profili, varjeni na osnovnem pasu.

Galerija ostalih komponent po meri:

Za več informacij o transportnih trakovih Volta Belting in ostalih komponentah po meri se obrnite na naše strokovnjake preko e-maila prodaja@mm-intercom.si ali preko številke 01/ 29 27 960.

Obvestilo o spremenjenem delovnem času

Učinkovitost zobatih jermen v primerjavi s klinastimi

Približno tretjina električnih motorjev v industrijskem in komercialnem sektorju uporablja jermenski pogon. Jermenski pogoni zagotavljajo fleksibilnost pri namestitvi elektro motorja glede na breme, jermenice različnih premerov pa omogočajo povečanje ali zmanjšanje gnane hitrosti bremena.

Pravilno konstruiran jermenski pogon nudi visoko stopnjo energetske učinkovitosti, teče tiho, ne potrebuje mazanja in deluje skoraj brez posebnega vzdrževanja.

Učinkovitost klinastih jermen

Večina jermenskih pogonov uporablja za pogon klinasta jermena. Klinasta jermena so v prerezu trapezne oblike, kar omogoča zagozdenje v jermenici. S tem povečajo trenje in izboljšajo zmožnost prenašanja moči jermena. Jermenski pogoni s spojenimi klinastimi jermeni oz. pogoni z več klinastimi jermeni na istem pogonu se uporabljajo za težka bremena – večje moči.

Klinasta jermena imajo lahko ob montaži 95% energetski izkoristek. Izkoristek klinastega jermena je odvisen od velikosti jermenice, obrabe jermenice, soosnosti jermenic, velikosti navora in ustrezno izbranega jermena za prenašano moč. Energetski izkoristek klinastih jermen pade dokaj hitro na 90%, tipično pa stari pogoni s klinastim jermenom dosegajo izkoristke med 80% in 90%.

Za optimalen energetski izkoristek prenosa energije in optimalno življenjsko dobo klinastih jermen je najpomembnejše, da je klinasti jermen ustrezno napet. Premalo napet klinasti jermen drsi na jermenici, vibrira in se hitreje obrablja. Preveč napeta klinasta jermena pa se pospešeno izrabljajo ter predčasno odpovejo.

Klinasti jermen je ustrezno napet pri najmanjši napetosti, ko klinasti jermen na jermenici še ne zdrsi. Ker pa se klinasti jermen pri obratovanju počasi zaradi napetosti podaljšuje, je potrebno napetost klinastih jermen preverjati vsake tri mesece.

Boljša izbira so ozobljena klinasta jermena, ki uporabljajo enake jermenice. Razlog je v manjši delovni temperaturi ozobljenih klinastih jermen, ki se posledično počasneje starajo.

Učinkovitost zobatih jermen

Najboljša izbira pa so zobati jermeni (imenovana tudi sinhrona jermena). Ta jermena delujejo s konstantnim izkoristkom 98% in lahko prenašajo tako majhne kot največje moči. Zobata jermena se pokažejo kot mnogo boljša izbira pri prenosu višjega navora, saj klinasta jermena ob povišanem navoru še izraziteje zdrsujejo.

Zobata jermena praktično ne potrebujejo vzdrževanja ter ponovnega napenjanja, delujejo tudi v mokrem ali oljnatem okolju in ne zdrsavajo.

Megadyne z inovativno obliko zoba poskrbel za tiho delovanje jermen

Edina slabost zobatih jermen je bila glasnost pri delovanju, vendar je proizvajalec Megadyne našel rešitev za glasnost z inovativno obliko zoba RPP, ki dopušča zraku pot, da uhaja s prostora med zobom in utorom jermenice. 

Uporabne povezave:

____________________________________________________________________________________________________________________________

Za pomoč in dodatne informacije pri zobatih in klinastih jermenih se obrnite na naše strokovnjake na prodaja@mm-intercom.si ali nas pokličete na 01/ 29 27 960.

Zobati jermen – nepogrešljiv element pogonske tehnike

Prvi zobati jermen je bil patentiran leta 1946 in je poganjal šivalni stroj. Kasneje so zobata jermena začeli množično uporabljati v avtomobilskih motorjih za pogon odmične gredi. Danes je pogonska tehnika z zobatimi jermeni prva izbira za mnoge pogonske aplikacije.

Prednosti pogonov z zobatimi jermeni

 • Pogoni so precizni, z možnostjo prenašanja visokega navora in z manjšimi izgubami.
 • Vibracij pogona je malo in ni sunkovitega gibanja.
 • Zobata jermena se ne podaljšujejo tako kot verižni pogoni z obrabo.
 • Učinkovitost prenašanja moči zobatih jermen je 98%.
 • Teža pogona je majhna in pogon je čist.
 • Pogoni z zobatimi jermeni tečejo brez zdrsa (enakomerni tek gonila in prenos vrtilnega gibanja).
 • Prednapetje zobatih jermen je majhno v primerjavi s klinastimi jermeni.
 • Pogoni z jermeni ne potrebujejo mazanja oz. posebnega vzdrževanja.
 • V primerjavi z verižnim pogonom so tišji.

Sestava zobatega jermena

Zobati jermen je sestavljen iz gumaste ulite osnove, iz nateznih vlaken (prenašajo natezne obremenitve med delovanjem) ter iz tekalne plasti, ki je sestavljena iz zobatih elementov.

Poznamo različne tipe zobatih jermen:

 1. Metrična zobata jermena T2.5, T5, T10
 2. Metrična zobata jermena AT5, AT10
 3. Metrična HTD zobata jermena 3M, 5M, 8M, 14M
 4. Colska zobata jermena MXL, XL, L, H

Tabela s profili zobatih jermen:

Metrična zobata jermena T2.5, T5, T10

Oblika in sestava: Oblika zoba T zobatih jermen je klasična trapezoidna v skladu s standardom DIN 7721. Korak jermen je 2,5 mm, 5mm ali 10 mm. Zobata T jermena so sestavljena iz poliuretana in z jeklenimi spiralno navitimi vrvicami. Zaradi jeklenih vrvic so zobata jermena dokaj močna in niso podvržena podaljševanju. T jermena so dokaj odporna na abrazijo (prah, ki se sprošča ob abraziji in je svetlo obarvan). Poliuretan je odporen na olje in mnoge kemikalije ter velja za zelo fleksibilen material. Temperaturno območje delovanja PU jermen je od -30 pa do +80˚C.

Uporaba: Pogosto so zobata T jermena uporabljena kot cenovno ugodna zobata jermena v strojegradnji in zelo pogosto tudi za stroje v prehrambeni industriji.

Galerija:

Metrična zobata jermena AT5, AT10, AT20

Oblika in sestava: Namenjena so posebej za prenos visokih moči, temu je prirejena tudi oblika zoba samega zobatega jermena. Možna koraka zobatega jermena sta 5 in 10mm. Poliuretanska jermena imajo vgrajene jeklene vrvice, ki omogočajo delovanje brez razteganja jermena. S tem ohranjanjo korak jermena in maksimalno življenjsko dobo jermena ter jermenice.

Kemično so PU jermena odporna na maščobe in večino kemikalij. So izredno fleksibilna in delujejo pri temperaturah od -30 pa do +80˚C. PU jermena so dokaj odporna na abrazijo, prahu je malo in je svetlo obarvan.

Uporaba: Metrična zobata jermena AT5, AT10, AT20 se uporabljajo v različnih strojih, zelo pogosto pa v prehrambeni industriji.

Metrična HTD zobata jermena 3M, 5M, 8M, 14M

Oblika in sestava: HTD zobata jermena so sestavljena iz gume, poliuretana in neoprene. Dobavljiva so z jeklenimi, steklenimi ali aramidnimi vrvicami. Izbira materiala jermena in materiala vrvice sta pomembna faktorja zaradi odpornosti na kemikalije, teže jermena, trgalne sile in glasnosti jermena. HTD jermena prenesejo temperature do 100˚C.

Označevanje HTD zobatih jermen je HTD610-5M-25 – pri čemer je 610 dolžina jermena v milimetrih, 5M korak 5 milimetrov in 25 širina jermena v milimetrih.

HTD zobata jermena imajo lahko več oblik zob, pri čemer se najbolj obnese profil RPP, saj ima zob večjo naležno površino in omogoča prenos večje moči oz. daljšo življenjsko dobo jermena.

Pri prenosu večjih moči so lahko HTD zobata jermena glasna. Do srednje velikih navorov so zobata  jermena HTD relativno tiha, kasneje pa zaradi različnih vzrokov (na primer ujet zrak med zobom in jermenico) postanejo glasna.

Uporaba: Robustna zobata jermena z zaokroženimi zobmi se uporabljajo za širok spekter aplikacij. Zaradi majhne zračnosti so uporabna za sinhronizacijo, ker pa prenesejo velike gostote moči, so HTD jermena uporabna tudi za prenose velikih moči in navorov.

Galerija – različni profili HTD jermen:

Colska zobata jermena MXL, XL, L, H, XH, XXH

Oblika in sestava: Oblika zob je klasična trapezoidna, skladno s standardom DIN 5296, dimenzije jermena pa so v colih. Najbolj pogosto se uporablja jermen s profilom MXL in s korakom 0,08”. Običajno so jermena iz neoprene, ki imajo steklene vrvice kot nosilni element. Prah, ki se sprošča ob abraziji je temen. Temperaturno območje delovanja jermena pa je med -20 in +100˚C. Jermenice so iz aluminija in jekla.  Obstajata tudi jermena XH in XXH z večjim korakom – vendar se redko uporabljata.

Uporaba: Colska zobata jermena se danes ne uporabljajo zelo pogosto, saj večjo nosilnost premorejo ostali zobati jermeni.

Galerija:

M&M strojni center

Za izpolnitev vzdrževalnih in industrijskih zahtev naših strank imamo lastni strojni center, namenjen razrezu linearnih vodil in obdelavi jermen. Dobavimo vsa klinasta in zobara jermena, ki so skrbno skladiščena po vseh standardih. Skladiščimo zobata jermena vseh dolžin v obliki rokava in po potrebi odrežemo zobata jermena na želeno širino s pomočjo tehnološko dovršenega rezalnega stroja.M&M Intercom razrez jermenM&M Intercom galerija razreza jermen
Uporabne povezave:

____________________________________________________________________________________________________________________________

Za pomoč in dodatne informacije pri zobatih jermenih se obrnite na naše strokovnjake na prodaja@mm-intercom.si ali nas pokličete na 01/ 29 27 960.

Kako vam lahko tekoča tesnila koristijo?

Ključna prednost tekočega tesnila je v strukturi tesnilnega materiala, ki se ob nanosu na površino razleze, zapolni vse površinske nepravilnosti in tvori vzdržljivo tesnilno zaščito med površinama. Zaradi tekoče strukture je prilagodljivo in uporabno ne glede na kompleksnost in obliko tesnjenih površin.

Tesnilo in tesnjene površine pravzaprav postanejo ena enota in tvorijo mnogo močnejši in zanesljiv spoj, kot je mogoče z uporabo drugih tehnologij. To pa vodi k še več koristim. Na primer zanesljivost tesnjenja pomeni manj garancijskih posegov in odpornost na višje obremenitve. Prednosti je tudi poenostavljeno poslovanje, saj lahko tekoče tesnilo tesni katerokoli obliko, kar odpravlja potrebo po kompleksnem naročanju tesnil in skladiščenju velikega števila različnih tesnil.

Pomembno je, da so stroji in druga industrijska oprema primerno zaščiteni za nemoteno delovanje v težkih industrijskih okoljih. Njihovi strojni elementi so pogosto izpostavljeni negativnim vplivom, kot so korozija, mehanske poškodbe in obraba. Pri vzdrževanju in boljšemu delovanju le-teh je zato pomembno, da uporabljamo prava tesnila.

Zakaj trdna tesnila niso vedno prava rešitev

Trdna tesnila (guma, papir, kovine, pluta,..) so tradicionalna metoda tesnjenja, vendar imajo več praktičnih slabosti. Trdna tesnila je potrebno deformirati z začetno obremenitvijo, da bi tesnilo zapolnilo površinske nepravilnosti. Ob preveliki deformaciji tesnilo izgubi svoje elastične sposobnosti in pogosta posledica je puščanje. Pomanjkljivost trdnih tesnil je tudi njihova oblika, namreč trdna tesnila morajo biti natančno izrezana glede na obrise tesnjenega materiala. Ker so oblike takih prirobnic običajno kompleksne je tudi izdelava tesnil zapletena.

Ustreznost tekočega tesnila glede na premični oziroma nepremični spoj

Pri nepremičnih spojih se priporoča uporaba anaerobnih zmesi, pri fleksibilnih spojih pa je najbolje uporabiti silikonsko tesnilo.

1. Nepremični spoj

Anaerobna tesnila se posušijo ob odsotnosti zraka, torej ko so ujeta med dve kovinski plošči in ne tvorijo razmaka med kovinskima ploščama (kot npr. debelina trdnih tesnil). Zaradi tega lahko tolerance lažje vzdržujemo in ni potrebno čez čas ponovno zategovanje vijakov. Prednost anaerobnih izdelkov je v čisti moči spoja, ki preprečuje stranska gibanja tesnjenih površin in popolnoma zapolni praske ter ostale površinske nepravilnosti. Ker pa se tesnilo ob stiku z zrakom ne suši, je moč odvečno tesnilo z zunanjih površin enostavno odstraniti z brisanjem. Tekoča tesnila so idealna za integracijo na proizvodne linije za nanašanje z roboti, šablonami.

2. Premični spoj

Slikonska tesnila pa zagotavljajo popolno tesnjenje fleksibilnih spojev in so formulirana za premagovanje mikro premikov z veliko stopnjo podaljševanja. Enako pomembno lahko s silikonskimi tesnili zatesnimo celo reže do nekaj milimetrov širine. Taka tesnila lahko prenesejo izredno široko temperaturno območje od -70°C pa do +315°C (s kratkotrajno izpostavljenostjo do 350°C). Enako kot anaerobna tesnila popolnoma zapolnijo vse nepravilnosti v tesnjenih površinah.

Kako pred nanosom tekočih tesnil pripravite površine

 • Komponente morajo biti čiste – brez ostankov masti, olja, tesnil ipd.
 • Za razmaščevanje, čiščenje in sušenje površine pred nanosom tesnila uporabite izdelek LOCTITE 7063
 • Pri vzdrževanju in popravilih odstranite vse ostanke starega tesnila s sredstvom za odstranjevanje tesnil LOCTITE 7200 in površino očistite z izdelkom LOCTITE 7063
 • Če anaerobna tesnila nanašate pri temperaturi pod 5 °C priporočamo, da površino pripravite z izdelkom LOCTITE SF 7649

Galerija tekočih tesnil:

Uporabne povezave:

_____________________________________________________________________________________

Za pomoč in dodatne informacije pri tekočih tesnilih se obrnite na naše strokovnjake na shop@mm-intercom.si ali nas pokličete na 01/ 29 27 960.

Faktorji, ki vplivajo na življenjsko dobo o-tesnil

S pravilno namestitvijo in rokovanjem tesnil se njihova življenjska doba podaljšuje, kar prispeva k nemotenemu obratovanju strojev, opreme in naprav. Spodaj opisani faktorji pojasnjujejo pravilno rokovanje z o-tesnili.

1. Kemične reakcije
Ker o-tesnila prihajajo v kontakt s tekočinami, morajo biti narejena iz materialov, ki so z njimi kompatibilni (odpornost brez degradacije). V kolikor material o-tesnila ni kompatibilno z medijem, o-tesnilo lahko nabrekne, otrdi, se izsuši in razpoči, se omehča ali razkroji (odvisno od kemične reakcije). Material o-tesnila mora torej biti kompatibilna z VSEMI tekočinami, s katerimi pridejo v kontakt.

2. Visoke temperature
Previsoke temperature v našem sistemu lahko povzročijo podobne poškodbe kot kemične reakcije. Z dvigom temperature se lahko o-tesnila omehčajo, če pa se temperatura še naprej dviga prek dovoljene delovne temperature materiala o-tesnila, bo o-tesnilo najprej otrdelo in se bodo pojavile razpoke.

3. Pritisk
Pritisk, ki ga o-tesnilo lahko prenese je funkcija temperature aplikacije in tolerance (ekstrudirana vrzel) zadrževalne vdolbine. Tesnite lahko 120 bar pritiska, če lahko kontrolirate ekstrudirano vrzel in temperaturo.

4. Doba skladiščenja
O-tesnila imajo določeno dobo skladiščenja. Proizvajalci navajajo dobo skladiščenja, ki običajno znaša med 1-5 let, odvisna je od materiala. Za kar najdaljšo življenjsko dobo je potrebno o-tesnila skladiščiti v klimatiziranih in v temnih prostorih.

Kako pride do pretečene dobe skladiščenja? Proizvajalec lahko skladišči tesnila nekaj mesecev preden jih odpremi do trgovca. Trgovec ima lahko o-tesnila na zalogi tudi več let, dokler jih kupec ne naroči. V kolikor pa kupec kupi večjo količino lahko spet preteče nekaj let, da porabi zadnja o-tesnila.

Idealni pogoji skladiščenja tesnil so naslednji:

 • Temperatura okolica ne sme preseči 38⁰C.
 • Izključenost kontaminacije.
 • Izključenost kakršnekoli radiacije, tudi sončne svetlobe.
 • Izključenost ozona.

Obstajajo naslednji znaki poškodb in degradacije o-tesnil:

 • Ekstruzija (izrivanje) je deformacija pod pritiskom. O-tesnilo ekstrudira, kadar je pritisk previsok. V tem primeru ležišče o-tesnila ni primerno za aplikacijo. V takih primerih lahko uporabimo oporni obroč. Nekateri materiali o-tesnil se z dvigom temperature zmehčajo (torej moramo upoštevati tudi temperaturo v povezavi s pritiskom). O-tesnilo se lahko zmehča tudi zaradi kemične nekompatibilnosti z medijem. Pri tovrstnih poškodbah o-tesnil torej upoštevamo te faktorje pri izbiri materiala o-tesnil.
 • Kompresijski uleg je dober indikator, da je o-tesnilo izpostavljeno previsoki temperaturi. O-tesnilo se navzame oblike uležne zareze in se zapeče.
 • Ozon napada o-tesnila, še posebej NBR, zato jih je potrebno shranjevati ločeno od fluoroscenčne osvetlitve in električnih motorjev. To so viri ozona. Ozon povzroča degradacijo teh elastomerov. Ne pozabite preveriti dobe skladiščenja o-tesnil. Skladiščena morajo biti v hladnem prostoru, zaščitena pred vlago in svetlobo.
 • Udrtine in ureznine so znak, da ni poskrbljeno za pravilno zaščito o-tesnil v skladišču ali v mehanskem tesnilu. Tovrstne poškodbe se pri vgradnji pokažejo kot takojšnje puščanje. Ob vgradnji se o-tesnila zlahka poškodujejo, zato je potrebno paziti in jih pazljivo vgraditi. Velja nasvet, da se na EPDM o-tesnila ne dodaja mast na naftni bazi, da bi lažje zdrsela na svoje mesto.

Pomembno si je zapomniti, da je največ črpalk okvarjenih zaradi puščanj in šele potem zaradi ostalih okvar .Vsakodnevno se pojavi veliko okvar ravno zaradi puščanja cenovno dostopnih tesnil..

Uporabne povezave:

______________________________________________________________________________

Za pomoč in dodatne informacije pri pravilni izbiri tesnil se obrnite na naše strokovnjake na shop@mm-intercom.si ali nas pokličete na 01/ 29 27 960.

Linearni pomiki za najtežje aplikacije

Električni aktuatorji, ki jih poganjajo električni servo motorji so uporabni za številne aplikacije v industriji, gradbeništvu, prometu, medicini in zabavni industriji.

Zaradi bolj enostavnega in točnega krmiljenja električnih aktuatorjev kot pri enakovrednih tradicionalnih hidravličnih in pnevmatskih sistemih, se konstrukterji vedno pogosteje odločajo za vgradnjo električnih aktuatorjev.

Najnovejša serija električnih aktuatorjev s servo motorji ISOMOVE omogoča potisne sile 35 ton in hitrosti pomika do 1.660 mm/sekundo. Ker je celotna serija sestavljiva iz modulov, so dobavni časi krajši in znašajo le od tri do štiri tedne. Električni aktuatorji ISOMOVE s servo motorji so namenjeni za najzahtevnejše proizvodne linije. Velikost servo aktuatorja in komponent se določi glede na pridobljene kupčeve podatke o dinamiki delovanja in življenjsko dobo, ki jo kupec pričakuje v delovnih urah.

Ključne prednosti električnih aktuatorjev:

 • lažje in hitrejše vzdrževanje kot pri pnevmatskih ali hidravličnih cilindrih,
 • enostavni za krmiljenje,
 • ni energetskih izgub kot pri hidravliki ali pnevmatiki.

Za lažjo predstavo o tem kaj zmorejo električni aktuatorji predstavljamo nekaj že realiziranih aplikacij:

Povezave:

O podjetju SETEC GROUP S.P.A.

Ko smo pred leti iskali proizvajalca robustnih električnih aktuatorjev za montažo na proizvodnih linijah v železarnah, nas je prepričalo podjetje Setec Group. Proizvajajo namreč sisteme za linearni pomik izključno po naročilu. Vsako povpraševanje pregledajo konstrukterji, nato kupec prejme izračune o pričakovani življenjski dobi linearnega pomika in se kasneje odloči za koliko naj bo pomik predimenzioniran glede na potrebe in investicijske zmožnosti.

Za pomoč in dodatne informacije pri električnih aktuatorjih se obrnite na naše strokovnjake na shop@mm-intercom.si ali nas pokličete 01/ 29 27 960.

M&M Intercom na sejmu v KomendiVabimo vas,

da se nam pridružite na trodnevnem kmetijsko – obrtnem sejmu v Komendi, kjer bomo z vami od 6. do 8. oktobra. Predstavili vam bomo številne tehnične izdelke za lažje in učinkovitejše delo vaših strojev in naprav.

Program, ki vam ga bomo predstavili:

 • Širok program ležajev,
 • Tehnično in hlevsko gumo,
 • Jermena za težko kmetijsko mehanizacijo, kmetijske delovne stroje, itd.,
 • Kmetijske verige – odlične rešitve za balirne stroje,
 • Širok nabor visoko kakovostnih maziv,
 • Opremo in pribor za mazanje,  
 • Tehnično plastiko oz. koterm palice in plošče,
 • Industrijska kolesa,
 • Elektro motorje in reduktorje,
 • Hidravlična in oljna tesnila,
 • in mnogo drugega.

Obiščite nas v hali 6 na razstavnem prostoru št. 8, kjer bodo za tehnični posvet na voljo naši strokovnjaki.

FOTOUTRINKI IZ AGRE 2017

Maksimalna preciznost laserskega rezanja in varjenja

Lasersko varjenje je popularna tehnika konstrukcijskih podjetij za proizvodnjo visokokvalitetnih komponent. Ker je laserska tehnologija izredno zahtevna, je potrebno komponente za obdelavo transportirati in namestiti z milimetrsko natančnostjo.

Eden od svetovno priznanih specialistov za lasersko varjenje in rezanje je belgijsko podjetje Balliu, katero tesno sodeluje s strokovnjakom za servo pogone, podjetjem Wittenstein.

Servo pogoni Wittenstein zagotavljajo zahtevano natančnost.

Osnovna dejavnost podjetja Balliu MTC je razvoj in proizvodnja 2D in 3D laserskih strojev za rezanje in varjenje. S 30-letno tradicijo, podjetje Balliu v panogi z lasersko tehnologijo ohranja vodilen položaj. Zato ni naključje, da prav Balliu postavlja nove standarde, na področju produktivnosti in inovacij laserskih strojev.

Slika 1: Servo pogoni Wittenstein s poševno ozobljenimi zobatimi letvami

Mostovno nameščanje komponent

Slika 2: Mostovno dvigalo s pogoni in zobatimi letvami Wittenstein.

Slika 3: Pogon mostovnega dvigala s servo motorji in reduktorji Wittenstein.

ZANIMIVOST

Podjetje Balliu MTC je za proizvajalca železniških vagonov skonstruiralo in proizvedlo stroj, s katerim je moč proizvesti 25 metrov dolge stranice vagonov. Kljub avtomatizirani proizvodnji in velikim dimenzijam je sestavne plošče potrebno namestiti z milimetrsko natančnostjo. Mostovno dvigalo poganjajo precizni planetni reduktorji Wittenstein, ki skrbijo, da so plošče v vseh proizvodnih korakih nameščene skladno z zahtevami in brez odstopanj.

Sistem servo planetnih reduktorjev Wittenstein in poševno ozobljenih letev je montiran na obeh straneh mostovnega dvigala. Maksimalna dopustna napaka na razdalji sedem metrov pa znaša 0,1mm. Preciznost izreza oken, vrat in gumbov v stranico vagona je resnično osupljiva.

Servo motorji imajo vgrajene senzorje s katerimi sporočajo krmilnikom hitrost vrtenja in trenutno pozicijo motorja. Primerni so za aplikacije, ki zahtevajo izredno natančnost pomika. Da se natančnost servo motorjev ne bi »izgubila« z zračnostmi pri mehanskih prenosih moči, je potrebno za servo pogone uporabljati dovolj natančne komponente. Wittenstein med proizvajalci reduktorjev za servo pogone izstopa kot vodilni proizvajalec reduktorjev za servo motorje in zagotavlja najpreciznejša planetna gonila za uporabo v vseh servo aplikacijah.

Za pomoč in dodatne informacije pri laserskem rezanju in varjenju se obrnite na naše strokovnjake na shop@mm-intercom.si ali nas pokličete 01/ 29 27 960.

Najpogostejši vzroki okvar ležajev v elektromotorjih in kako se jim izogniti

Številni vzroki okvar strojev in drugih strojnih elementov, nastanejo zaradi različnih dejavnikov, ki so rezultat njihovega obratovanja. S preučitvijo delovnega okolja stroja lahko preventivno zaznamo potencialne težave. Kako pride do poškodb ležajev v elektromotorjih in kako se jim izogniti vam predstavljamo v nadaljevanju.

Električna erozija

Nepravilnosti pri navitju in konstrukcijski geometriji elektromotorja lahko povzročijo prehajanje električnega toka z zunanjega ležajnega obroča preko kotalnih elementov (kroglice, valjčki, itd.) na notranji ležajni obroč. Pri tem prihaja do iskrenja in posledično do električne erozije. Razsežnost poškodbe je odvisna od gostote električnega toka in časa trajanja. V primeru, da gostota električnega toka preseže 0,1 A/mm2 pride do poškodb na kotalnih elementih in kanalih, hitre razgradnje maziva in posledično do prezgodnje odpovedi ležaja. Da bi preprečili ta tip poškodbe, se uporabljajo izolirani ležaji, ki preprečujejo prehod električnega toka.

Prikaz poti električnega toka skozi elektromotor

Poznamo dva tipa ležajev, ki preprečujejo prevodnost električnega toka:

 • električno izolirani ležaji – zunanji (J20A, J20AA, J20B) ali notranji obroč (J20C) prevlečen s keramičnim nanosom. So dimenzijsko povsem enaki standardnim ležajem brez izolacije.

Shematski prikaz položaja keramičnega nanosa na ležajnem obroču

 • hibridni ležaji (HC) – kotalni elementi so izdelani iz keramike, s tem dosežemo najvišjo možno stopnjo zaščite pred prehajanjem električnega toka. Ti ležaji so primerni tudi za višje vrtljaje in suho obratovanje (brez mazanja).

Nezadostno mazanje in kontaminacija

Če je mazalni film med kroglicami in kanali pretanek, kot posledica neustrezne viskoznosti ali okužbe, pride do stika »kovina na kovino«. Za preprečitev poškodbe, ki je posledica stika »kovine na kovino«, moramo preveriti:

 • uporabljeno mazivo,
 • ustreznost intervala in količine dodajanja maziva,
 • stanje maziva (kontaminacija, umazanija, prašni delci, vlaga, itd.).

V kolikor ugotovimo, da mazivo ni ustrezno, ga je potrebno zamenjati– mazivo z ustreznejšo viskoznostjo omogoči debelejši mazalni film. Interval in količino maziva je potrebno spremljati in prilagajati potrebam. V primeru kontaminacije maziva, je potrebno preveriti stanje in ustreznost tesnil za aplikacijo v kateri se ležaj uporablja.

Poškodbe zaradi vibracij

Kadar se pri transportu elektromotorjev ne zavaruje/podpre gredi, lahko tresljaji, vibracije in udarci poškodujejo ležaje. Do poškodbe lahko nastopi tudi v primeru, ko elektromotor dlje časa ne obratuje, nanj pa se prenašajo vibracije iz okolice. Vzroke poškodb pri transportu lahko odpravimo s pravilnim zavarovanjem oz. podporo gredi v aksialni in radialni smeri.
Za preprečitev poškodb ležajev pri dlje časa mirujočem elektromotorju je potrebno gred občasno zavrteti.

Poškodbe zaradi nepravilne namestitve elementov

Najpogostejše napake pri nameščanju zobnika, verižnika ali jermenice na gred so:

 • nepravilna uporaba kladiva ali drugega neprimernega orodja,
 • neporavnanost,
 • neuravnoteženost,
 • prevelika napetost jermena ali verige (prevelika radialna sila na gred),
 • nepravilna montaža, ki se kaže v preobremenitvi.

Da bi preprečili vzroke nastanka zgornjih nepravilnosti, je priporočljiva uporaba primernega orodja za montažo in demontažo. Ti pripomočki nam omogočajo poravnavo in uravnoteženje nameščenih strojnih elementov. Pri nastavljanju napetosti jermen in verig je potrebno upoštevati predpisane parametre.

Nezadostna obremenitev ležaja

Povsem očitno je, da v primeru preobremenitve ležaja pride do poškodbe in pogosto tudi do popolne odpovedi. Manj poznano pa je dejstvo, da lahko premajhna obremenitev prav tako privede do poškodbe ali celo odpovedi ležaja. Pri premajhni obremenitvi pride do vibracij kotalnih elementov, kar povzroči poškodbe tako na samih kotalnih elementih, kot tudi na kanalu. Te vibracije se prenesejo na gred, kar lahko povzroči poškodbo celotnega elektromotorja.
Posebno pozornost je potrebno nameniti pri sferičnih ležajih, saj se običajno uporabljajo pri večjih obremenitvah, obenem pa se zanemari minimalno obremenitev.

Aktivnosti povezane s preprečevanjem nastanka poškodb so neprimerno cenejše od reševanja posledic v obliki zastoja ali strojeloma. Analiza poškodb strojnih elementov pokaže, da se lahko z doslednim spremljanjem stanja in izvajanja preventivnih ukrepov izognemo težavam in predvidimo vzdrževalna posege, s čimer se občutno podaljša življenjsko dobo tako elektromotorja, kot celotnega postrojenja.

Za pomoč in dodatne informacije o rokovanju ležajev v elektromotorjih se obrnite na naše strokovnjake na podpora@mm-intercom.si.

Enostaven grelnik za hitro montažo ležajev – Betex grelnik serije CH

Nepravilno mazanje, kontaminacija ležajev in maziv so glavni vzroki prezgodnje odpovedi ležajev. Kot tretji, zelo pomemben vzrok odpovedi pa je njihova nepravilna montaža.

Zelo priročna naprava za hitro montažo ležajev je električni grelec. Ekonomičen konični grelec »Cone heater« oziroma grelec serije CH, tehta le dobra 2kg in je izredno enostaven za uporabo. Ležaje, ki jih želite montirati, položite na grelec in segrejte do temperature 120˚C. Ko dosežejo želeno temperaturo, so primerni za vgradnjo.

Za pravilen prikaz montaže ležajev vas vabimo k ogledu videa.

Tehnični podatki koničnega grelca Betex Cone heater:

Tip grelca Betex »Cone heater« CHU CHC
Številka artikla: 360610 360710
Moč 725W 725W
Maksimalna teža ležaja 5-7kg 5-7kg
Minimalni notranji premer ležaja 10mm 10mm
Maksimalni notranji premer ležaja 203mm 203mm
Kontrola temperature in fiksna temperatura / 120˚C
Funkcija držanja temperature / Da
Dimenzije grelca 362x220x240 362x220x240
Cena (brez DDV) 399€ 499€

Sorodne povezave:

Za pomoč in dodatne informacije o pravilni montaži so vam na voljo naši strokovnjaki na podpora@mm-intercom.si.

Hidravlične stiskalnice Betex

Hidravlične stiskalnice se uporabljajo pri montažnih in demontažnih vzdrževalnih delih, kjer je potrebna velika sila. Primerne so za enostavno montažo ali demontažo ležajev iz ohišja, pri tem pa je potrebna pazljivost, da sila hidravlike enakomerno deluje na vrteči obroč ležaja.

Sestavni deli hidravlične stiskalnice so robustno ogrodje, hidravlična črpalka in hidravlični cilinder. Manjši bat hidravlične črpalke stiska hidravlično olje, ki deluje na večji bat hidravličnega cilindra stiskalnice in ustvarja silo F = p X A.

Primer izračuna sile hidravličnega cilindra:

 .

Sila hidravličnega cilindra z batom premera 70mm ob »normalnem« pritisku črpalke 700 barov (1 bar = 100.000 N/m2).

Površina bata A = pi X r2 = 0,0041m2

F = 70.000.000 N/m2 X 0,0041m2 =  287.000 N = 28,7 ton

* Enota za tlak je Pascal (Pa), ki je definirana kot sila 1N delujoča na površino 1m2.

Hidravlične črpalke stiskalnic Betex so lahko ročne, nožne ali električne.
Ročne in nožne črpalke so namenjene hidravličnim stiskalnicam za občasno rabo. Prednost uporabe električnih hidravličnih črpalk je hitro, produkcijsko delo s stiskalnicami.

Hidravlične stiskalnice z ročno ali nožno črpalko so dobavljive v izvedbah s silo od 10 do 50 ton, električne hidravlične črpalke pa v izvedbah s silo od 30 pa do 300 ton.

Slika 1: Električna in ročna hidravlična stiskalnica Betex

Portalne hidravlične stiskalnice Betex PFPE z mizo dimenzij do 4.000 X 2.545mm, so namenjene oblikovanju, ravnanju ali ukrivljanju velikih plošč oz. težkih materialov.

Slika 2: Portalna hidravlična stiskalnica Betex

Pri delu s hidravličnimi stiskalnicami bodite pozorni na:

 • Varnostne napotke za delo s hidravlično stiskalnico.
 • Uporaba osebne zaščitne opreme.
 • V primeru uporabe električne črpalke, in delujočega motorja, kjer se cilinder ne pomika, preverite ali se motor vrti v pravi smeri. Smer vrtenja električnega motorja zamenjate z medsebojno menjavo dveh faz na priključnih sponkah električnega motorja.

Za pomoč in dodatne informacije pri delu s hidravličnimi stiskalnicami se obrnite na naše strokovnjake na shop@mm-intercom.si ali nas pokličete 01/ 29 27 960.

Ojačane kmetijske verige

Ojačane kmetijske verige imajo večjo natezno trdnost od navadnih verig, kar pomeni, koliko bremena lahko veriga zdrži pod enkratno obremenitvijo pred pretrganjem.

Najpogostejše merilo trdnosti valjčne verige je ravno natezna trdnost. V veliki meri je odvisna od debeline veznih členov in njihove oblike. Prav tako pomembna je vzdržljivost (odpornost na preutrujenost materiala).

Kritični dejavniki vzdržljivosti verige so:

 • kakovost jekla, ki se uporablja za izdelavo verige,
 • toplotna obdelava sestavnih delov,
 • kakovost izdelave valjčka, drsne površine in površinskega utrjevanja.

Pravilo za valjčne verige in neprekinjeno delujoč pogon je obremenitev verige, ki ne presega 1/6 ali 1/9 natezne trdnosti.

Možne dimenzije verig so razvidne iz spodnjih risb:

Več o ojačanih kmetijskih verigah si lahko preberete v Donghua katalogu.

NAŠA PONUDBA

Ojačane valjčne verige iz našega prodajnega programa ustrezajo visokim zahtevam kmetijske mehanizacije. Izdelane so v skladu s standardi ISO 606, DIN8187 in DIN 8188. Pakirane so v standardnih dolžinah po 5m (B-evropski standard) in 10 feet (3,04m ANSI standard).

Za pomoč in dodatne informacije pri izbiri ojačanih kmetijskih verig so vam na voljo naši strokovnjaki na podpora@mm-intercom.si.

PIX-Lawn Master® – Jermena za vrtne stroje in naprave

Posebna serija jermen PIX-LawnMaster® je zasnovana za zahtevnejše vrtne stroje. Zagotavlja zanesljivo delovanje in minimalne stroške lastništa. S širokim naborom različnih tipov in velikosti PIX nudi jermena za vse popularne kosilnice in vrtne stroje.

PIX velja za enega večjih in pomembnejših svetovnih proizvajalcev jermen za vrtne stroje in naprave. Zaradi svoje vzdržljivosti in ekstremne moči je tudi pogosta izbira mnogih proizvajalcev vrtnih strojev in naprav, kot so Husqvarna, MTD, itd.

Prednosti in lastnosti PIX-LawnMaster® jermen:

 • visoka odpornost na obrabo, trganje, olja in visoke temperature,
 • daljša življenjska doba in miren tek med obratovanjem, tudi ob močnih in sunkovitih obremenitvah,
 • visoka natezna trdnost,
 • brez težav prenašajo zahtevno in močno speljevanje vrtnih strojev,
 • omogočajo pravilen in kontroliran zdrs med vkopom sklopke,
 • zasnovani za hrbtno napenjanje,
 • brez naknadnega vzdrževanja- natezna vlakna iz posebne zmesi odpravijo potrebo po ponovnem napenjanju jermena.

Posebne lastnosti PIX-LawnMaster® jermen:

 • izjemna odporna tudi na ozon, sončno svetlobno in druge vremenske vplive
 • izpopolnjena geometrija jermen zagotavlja popoln oprijem z jermenico in hkrati preprečujejo prekomerno obrabo jermenic
 • enakomerna obraba podaljšuje življenjsko dobo jermen
 • posebna natezna vlakna zmanjšujejo notranje napetosti v jermenu s tem, ko enakomerno prenašajo obremenitve po celotnem jermenu
 • odlična zmogljivost na sistemih s sklopko in zunanjimi napenjalci

Aplikacije PIX-LawnMaster® jermen:

 • vrtni traktorjih
 • kosilnice
 • samohodne kosilnice
 • vrtni puhalniki
 • drobilniki
 • prezračevalniki trave
 • vrtne freze
 • škropilnice
 • snežne freze

Paleta izdelkov PIX-LawnMaster®:

Serija 3L 4L 5L
Zgornja širina (mm) 9.65 12.7 16.7
Debelina (mm) 5.59 7.87 9.65
Kot jermena (stopinje) 40° 40° 40°
Razpon LA (zunanja mera v inčih) 10.5-177 15-359 21-242

Jermeni velikosti A, B, C, D, SPZ, SPA, SPB, SPC, 3V, 5V, 8V, HA, HB, HC, HD, HSPZ, HSPA, HSPB, HSPC, H3V, H5V, H8V, so dobavljiva po naročilu v sorodni PIX-DryCover-XS izvedbi.

V naši spletni trgovini lahko preverite tudi ponudbo

heksagonalnih jermen za vrtne stroje.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na shop@mm-intercom.si.

Osnove električne priključitve električnega aktuatorja


Uporaba električnih aktuatorjev je izredno razširjena, saj kot enostavna rešitev za prenos bremena lajša delo v številnih industrijah, kot so avtomobilska industrija, medicina, navtika in številnih drugih. Električni aktuatorji so okolju prijazni in porabljajo energijo le pri delovanju (pri pnevmatskih in hidravličnih cilindrih nastopajo velike izgube električne energije zaradi črpalk, kompresorjev).

Krmiljenje enosmernih pogonskih motorjev je pravzaprav zelo enostavno in uporabniki lahko izbiramo med veliko možnostmi priklopa.  Ker pa električne aktuatorje uporabljamo ljudje različnih predznanj vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj najpreprostejših vezav oz. priklopov.

1. KRMILNIK IN STIKALO Z ELEKTRIČNIM AKTUATORJEM
2. KRMILJENJE AKTUATORJEV BREZ KRMILNIKOV

2.1. S tikalo z menjavo polaritete
2.2 Tranzistorsko vezje
2.3 Relejsko vezje za krmiljenje enosmernega motorja

3. KRMILJENJE AKTUATORJEV S HALL SONDAMI

3.1 Hallove sonde

3.1.1 Krmilnik Timotion z vgrajenim mikroračunalnikom
3.1.2 Krmilnik Concens za hall sonde
3.1.3 Programiranje lastnega industrijskega krmilnika

4. BREZŽIČNO KRMILJENJE

1. KRMILNIK IN STIKALO Z ELEKTRIČNIM AKTUATORJEM

Najenostavnejši način priključitve električnega aktuatorja je uporaba krmilnika z električnim napajalnikom. Priklop aktuatorja je zelo preprost, potrebno je le medsebojno povezati  posamezne komponente.

Slika 1: Primer priključitve dveh aktuatorjev s krmilnikom in stikalom (npr. aktuator s krmilnikom+ napajalnik Timotion TC1 + Stikalo TH2)

Običajno imajo Timotion aktuatorji vgrajeni končni stikali, ki aktuator izključijo v obeh skrajnih legah in tako preprečijo poškodbe aktuatorja. Krmilnik priključimo na omrežno napetost 230V, ta pa izmenično napetost transformira v enosmerno napajalno napetost aktuatorja (običajno 12V DC ali 24V DC). Delovanje aktuatorja sprožimo s pritiskom na tipko stikala, zaustavimo pa ga lahko v kateremkoli položaju.

Slika 2: Concens aktuatorji s krmilnikom

Slika 3: Priklop aktuatorja na enega izmed krmilnikov Concens ter slika krmilnika

Primerjava med Timotion in Consens aktuatorji

Krmilniki Concens so nekoliko drugačni od Timotion krmilnikov. Dobavljivi so brez ohišja (kot kaže slika št.3) in z ohišjem. Krmilniki Concens imajo pripravljen izhod za motor aktuatorja in vhode za krmilne signale. Hod aktuatorja pri krmilnikih Concens krmilimo na dva načina:

 1. Prvi način je z digitalnim signalom »naprej« (forward) in »nazaj« (reverse). Ko hočemo premakniti aktuator na vhod pripeljemo digitalni signal (>4V). Lahko pa določimo, da je aktivno stanje 0V.
 2. Drugi način je s potenciometrom. Z večanjem upornosti potenciometra se izteguje batnica in z zmanjšanjem upornosti se batnica pomika nazaj.

Načeloma je moč povezati med sabo tudi aktuator Timotion in krmilnik Concens. Krmilnik Concens je zanimiv saj lahko preko računalnika nastavljamo hitrost pomikanja, preobremenitve, zagonske pospeške. Je pa potrebno opozoriti, da aktuatorji Concens nimajo končnih stikal. Namesto končnih stikal zazna krmilnik Concens preobremenitev v končnem položaju in izklopi napajanje motorja. Iz stanja preobremenitve je možen le pomik v obratni smeri. Ta funkcija je hkrati tudi zaščita aktuatorja, saj se ne more zgoditi, da bi motor aktuatorja zaradi preobremenitve pregorel.

*Opomba: na shemi (slika 2) je napajanje aktuatorja priklopljeno med izhoda 5 in 6, simbol »M« kot motor.

2. KRMILJENJE AKTUATORJEV BREZ KRMILNIKOV

Stikalo z menjavo polaritete

Aktuatorje Timotion in Concens poganjajo enosmerni električni motorji. Menjavo smeri vrtenja in s tem menjavo smeri gibanja dosežemo z menjavo polaritete na napajanja na električnem motorju. To pomeni, da med seboj zamenjamo plus in minus pol napajanja.

Da ne pretikamo med seboj žic, to najenostavneje dosežemo s stikalom za menjavo polaritete.

Popolnoma enako stikalo se uporablja tudi za pomik avtomobilskih stekel. Stikala za menjavo polaritete je možno kupiti v trgovinah z elektronskimi komponentami.


Slika 4: Shema za pomik aktuatorja naprej oz. nazaj


Slika 5: Legenda barve žic in funkcije stikala za menjavo polaritete

Slika 6: Vezava na stikalu za menjanje polaritete

POZOR, poskrbite, da izbran napajalnik in stikalo ustrezata zahtevanim električnim podatkom: Poskrbite, da napetost napajalnika in stikala ustreza napajalni napetosti aktuatorja. Običajno potrebujete 12V ali 24V enosmerne napetosti.

Izračun moči napajalnika:

(Električna moč v W) P= U (električna napetost v V) * I (električni tok v A)

Paziti je potrebno na moč obeh komponent. Zgornja enačba pomeni, da sta moč napajalnika in velikost toka premo sorazmerna. Podatek o potrebnem toku najdete na tehničnem listu aktuatorja oz. je naveden na samem aktuatorju. Če napajalnik ne prenese dovolj velikega električnega toka se bo napajalna napetost sesedla in aktuator ne bo razvil polne moči. Napajalniki Timotion imajo običajno napajalno napetost nekoliko višjo od potrebne (npr. 29,5V). Z višjo napajalno napetostjo zagotovimo, da ima električni aktuator tudi pri največjih obremenitvah dovolj moči.

Tranzistorsko vezje

Za vse, ki se pogosto ukvarjajo z elektroniko je primerna naslednja shema tranzistorskega krmiljenja aktuatorja. Samo vezje je enostavno, delovanje motorja pa krmilimo s prisotnostjo dveh vhodnih signalov I1 in I2 velikosti 5V. Diode v vezju so namenjene zaščiti tranzistorjev, saj je motor breme induktivnega značaja in se lahko ob izklopu kratkotrajno inducirajo v vezju visoke napetosti.

Slika 7: Tranzistorsko vezje za krmiljenje enosmernega električnega motorja

Vhod I1 Vhod I2 Napetost A Napetost B Funkcija
0 V 0 V 0 V 0 V STOP
5 V 0 V 12 V 0 V Vrtenje v smeri urinega kazalca
0 V 5 V 0 V 12 V Vrtenje v smeri nasprotno urinemu kazalcu
5 V 5 V 12 V 12 V Zavora

Tabela 1: Opis funkcij motorja aktuatorja in krmilnih napetosti

Relejsko vezje za krmiljenje enosmernega motorja

Popularna rešitev nadzora delovanja enosmernih motorjev aktuatorja je klasična relejska vezava. Rele je elektromagnetno stikalo in je sestavljen iz tuljave, magneta in peres stikal. Ob vklopu tuljava pritegne magnetno kotvo, ki sklene delovna stikala in razklene mirovna stikala.

Slika 8: Relejsko krmiljenje smeri vrtenja motorja

S pritiskom na tipko SW2 aktiviramo rele (navitje RLY1) in obe povezani stikali se premakneta. Motor se vrti v smeri urinega kazalca. Dioda D1 skrbi, da ostane rele pritegnjen, vse dokler ne pritisnemo tipke SW1, ko odvzamemo napajanje releju in se rele razklene. Motor se prične vrteti v obratni smeri.

To vezje potrebuje še glavno stikalo za izklop napajanja, saj vrtenja ne moremo izključiti z obstoječimi stikali na shemi.

3. KRMILJENJE AKTUATORJEV S HALL SONDAMI

Hallove sonde

Za natančno krmiljenje aktuatorjev potrebujemo zunanje signale in senzorje ali opcijo Hallovih sond. Te sonde opravljajo enako funkcijo kot dajalniki impulzov/enkoderji v industriji. Hallove sonde na podlagi dveh magnetnih senzorjev pošiljajo ob gibanju batnice vlak impulzov v krmilnik. Krmilnik lahko na podlagi števila prejetih impulzov izračuna iztegnjenost batnice.

Koliko impulzov pošlje aktuator za vsak milimeter pomika batnice je odvisno od prenosa aktuatorja. V splošnem velja: večje, ko je razmerje prenosa več impulzov na milimeter posreduje aktuator krmilniku v obdelavo. A pozor, točnost aktuatorja ni odvisna le od ločljivosti Hallovih sond temveč tudi od mehanskih zračnosti aktuatorja. Mehanske zračnosti aktuatorja običajno omejijo točnost aktuatorja v razredu +/- 1mm. Izjema so aktuatorji z planetnim prenosom (npr. Concens) kjer so lahko točnosti višje.

Hall-ove sonde se uporabljajo tudi za zaznavo smeri gibanja in ugotavljanje položaja batnice v situaciji, kjer se batnica pomika naprej in nazaj. Namreč Hallove sonde oddajajo dva vlaka impulzov (A in B), ki pa sta fazno med seboj zamaknjena za 90 stopinj. Na podlagi tega kateri signal prehiteva drugega določimo smer gibanja batnice.

Slika 9: Prikaz izhoda vlaka impulzov s Hall-ovih sond

Tipično se Hallove sonde uporabljajo za sinhronizacijo pomika dveh ali večih aktuatorjev. Na ta način lahko reguliramo pomik večih aktuatorjev, da se gibljejo popolnoma usklajeno ne glede na obremenitev posameznega aktuatorja.

Hallove sonde torej uporabljamo pri zahtevnejših aplikacijah. Na voljo je več možnosti krmiljenja.

Krmilnik timotion z vgrajenim mikroračunalnikom

Timotion krmilniki z MCU se uporabljajo predvsem za sinhronizacijo pomika dveh ali več aktuatorjev. Lep primer je npr. miza pri kateri reguliramo višino in imamo dve ali več nog. Za tako aplikacijo sta možnosti:

 • Navidezna sinhronizacija- pri navidezni sinhronizaciji aktuatorji nimajo Hall sond, temveč so zgolj priključeni na isto napajalno napetost. Saj v splošnem velja, da se ob podobni obremenitvi in enaki napajalni napetosti enaki aktuatorji pomikajo podobno hitro. Razlike so minimalne.
 • Popolna sinhronizacija- pri popolni sinhronizaciji, ki je pomembna za izredno natančne aplikacije ali pa takrat, ko so aktuatorji različno obremenjeni, pa uporabimo signale s Hall sond in računalnik, ki regulira hitrost pomikanja vseh aktuatorjev in skrbi za njihovo usklajeno gibanje.

Možna krmilnika z mikroračunalnikom za hallove sonde sta npr. Timotion TC10 in TC14.

Krmilnik Concens za hall sonde

Krmilniki Concens so do programabilni. Nastavimo lahko veliko parametrov, ki jih potrebujemo za določeno aplikacijo. Krmilniki Concens C2-20 in C2-30 imajo vhod za Hall sonde in lahko skrbijo za natančno pozicioniranje ali usklajeno delovanje aktuatorjev.

Programiranje lastnega industrijskega krmilnika

Na trgu je veliko krmilnikov, ki jih lahko poljubno programiramo za različne naloge. Cenovni nivoji takšnih krmilnikov se gibljejo od 100€ do več 1.000€ za profesionalne industrijske izvedbe. Za splošne namene uporabe zadostujejo cenovno ugodnejši krmilniki.

Pred uporabo je potrebno odgovoriti na par pomembnih vprašanj, in sicer :

 • Določiti moramo namen uporabe krmilnika.

V kolikor je namen krmilnika programsko usmerjanje oz. delovanje aktuatorja, glede na signale fotocelic ali induktivnih senzorjev, zadostuje izbor krmilnika z zadostnim številom programabilnih vhodov in izhodov.

V kolikor pa so za aplikacijo potrebne hallove sonde je potrebno poskrbeti, da bo imel krmilnik vhode za avtomatske števce. Števcev naj bo toliko, kolikor imamo kanalov hall sond – običajno sta dva števca na aktuator.

Opomba: Na vhode in izhode je priporočljivo signale voditi preko optičnih ločilnikov (optocoupler). Na ta način, bo vaš krmilnik galvansko ločen od periferije in ni nevarnosti, da ga zunanji signali poškodujejo.

4. BREZŽIČNO KRMILJENJE

Na trgu lahko najdemo veliko različnih možnosti brezžičnega krmiljenja enosmernih motorjev. Izberete lahko obisk najbližje modelarske trgovine ali pa spletni nakup krmilnika in daljinskega upravljalca. Z daljinskim upravljanjem lahko s pomočjo električnega aktuatorja odpirate težko dosegljiva okna, strešne kupole, vrtna vrata in podobno.

Primer spletne prodaje brezžičnega upravljanja enosmernih motorjev:

Podrobneje predstavljena rešitev brezžične kontrole Concens s krmilnikom C3:

Rešitev je primerna za vsa okolja, kjer ni električne napeljave, saj aktuator napajamo z baterijo. C3 krmilni sistem Concens je vsestranska rešitev krmiljenja aktuatorjev Concens, ki je uporabna tudi za Timotion in ostale aktuatorje. S pomočjo krmilnika C3, ki je skrit v nosilcu baterije lahko brezžično kontroliramo delovanje aktuatorja.

Preračun avtonomije baterije je precej enostaven.
Primer: Odpiranje in zapiranje okna dvakrat dnevno. Aktuator ima 200mm hoda, povprečna hitrost premikanja je 20mm/sekundo. Za svoje delovanje potrebuje aktuator povprečno 2A. Kapaciteta baterije je 1400 mAh.

Aktuator dnevno obratuje: t= 2*2*(200mm / 20mm/s) = 40 sekund (2xdnevno – zapiranje in odpiranje)

1 ura = 60 * 60 sekund = 3600sekund

Čas avtonomije T= (1,4A*3600 sekund) / (2A*40 sekund/dan) = 63 dni

Kapaciteta baterije torej zadošča za delovanje aktuatorja 2 krat dnevno za dva meseca.

C3 krmilni sistem aktuatorjev je sestavljen iz:

Slika 10: Sestavni deli krmilnega sistema C3 Concens

 1. Baterija (573g)
 2. Krmilnik (491g)
 3. Nosilec (318g)
 4. Polnilec baterije (500g)
 5. Daljinski upravljalnik (93g)
 6. Varnostna sponka

Baterija je tipa NiMH napetosti 24V DC. Maksimalen trajni tok znaša 7A (kratkotrajno 10-20A) ob kapaciteti baterije 1400 mAh. Ob bližajoči se izpraznitvi baterija oddaja zvočni signal.

Krmilnik tipa C3 lahko prepozna signale do 10 daljinskih upravljalnikov. Povezava je možna preko konektorja tipa Molex Mini-fit 5559. Število izhodov do 5 (štirje aktuatorji + en žični upravljalnik ali pa varnostno STOP stikalo). Standardna izvedba je v industrijski zaščiti IP50 (IP65 je opcija).

Daljinski upravljalnik deluje na frekvenci 2,4 GHz. Opcijsko lahko izberete ožičen upravljalnik z do 2,3 metra dolgim kablom. Izberete lahko upravljalnik v dveh osnovnih izvedbah:

Slika 11: dve možnosti daljinskega upravljalnika

Krmilnik Concens C3 priporočamo za vse, ki potrebujejo preizkušeno brezžično krmiljenje aktuatorja.

Za dodatne informacije na temo električnih aktuatorjev smo vam na voljo na podpora@mm-intercom.si oz. na telefonski številki 01/ 29 27 960.

VABLJENI NA SPOMLADANSKI SEJEM KOMENDA 2017

Vljudno vabljeni, da se nam ob koncu tedna od 7. – 9. aprila pridružite na Spomladanskem kmetijsko obrtnem sejmu Komenda 2017.

Za pogovor in strokovni posvet vam bodo na voljo naši strokovnjaki. Skozi raznolik predstavitven program vam bodo predstavili številne tehnične rešitve za kmetijsko mehanizacijo in opremo.

Pričakujemo vas v šotoru št. 6.

Obiščite nas!
Ekipa M&M Intercom
Zanesljiv tehnični partner

Zaščitite stroje z zaščitno visokotemperaturno tekstilno oblogo

Visokotemperaturne zaščitne obloge ščitijo stroje pred visokimi temperaturami, ki vodijo k predčasni odpovedi strojnih delov.

Kadar želimo zaščititi stroje pred visokimi temperaturami je težko najti ustrezne materiale, ki prenesejo vročino brez poškodb. Odlično rešitev zaščite delov stroja in cevi omogočajo posebej zasnovane visokotemperaturne zaščitne tkanine. Tkanine so na voljo različnih materialov in dimenzij.

1. TKANINE NA OSNOVI KALCIJA IN SILIKONOV

Namenjene so zaščiti hidravličnih in pnevmatskih cevi ter električnih vodnikov pred iskrenjem ter vročino. So izredno gibljive (mehke), odporne na abrazijo in visoko temperaturo do 700˚C. Ne gorijo in ne žarijo, nudijo dobro zaščito pred olji in kemikalijami. Dobavljive so:

 • v ceveh premera od 10 do 300mm,
 • v obliki trakov dolžine 10m širine: 25mm, 50mm, 75mm, 100mm in 1000mm.

2. TEMPERATURNO ODBOJNE TKANINE

Temperaturno zaščitne tkanine iz kalcija in silikonov imajo dodano plast aluminija, ki odbija temperaturno sevanje in s tem ščiti občutljive dele strojev. Tkanine so dobavljive v obliki trakov v kolutih dolžine 50m in širine 25mm, 75mm, 100mm, 150mm in 200mm.

3. TKANINE ODPORNE NA VISOKO TEMPERATURO Z OBDELANIM ROBOM PROTI CEFRANJU

V posebnih pogojih so priporočljive temperaturno odporne tkanine z obdelanim robom proti cefranju in protipožarno plastjo. Dobavljive so v kolutih dolžine 50 metrov in širine 150mm, 175mm, 200mm, 225mm, 250mm in 275mm.

4. OGNJEODPOREN TEKSTIL ZA ŠIVANJE

Tkanino, ki je odporna na temperaturo vse do 700˚C, lahko pri nas naročite tudi po meri. Uporabite jo lahko za zavese, zaščitne mehove, ponjave in mnoge druge izdelke. Protipožarno zaščitna tkanina, ki tehta 1000g/m2, je dobavljiva v dolžini 25m in 50m ter širini 1000mm.

5. SILIKONSKA TKANINA – FILC

Šivana silikonska tkanina je odporna na izredno visoke temperature, preko 1.200˚C. Dobavljive so v širini 900mm in debelini 5mm.

6. DRUGI TEMPERATURNO ODPORNI MATERIALI

Silikonske tkanine prenesejo temperature tudi do 1.200˚C. Dobavljive so v kolutih dolžine 25m in 50m, širine 900mm in debeline 0,8mm in 1,2mm.

7. ZAKLJUČNI TEMPERATURNO ODPORNI SILIKONSKI LEPILNI TRAK

Silikonski lepilni trak rdeče barve je odporen na temperaturo do 300˚C. Namenjen je pritrditvam temperaturno odpornih oblog. Dimenzije traku so 9m dolžine in 25mm širine.

Za vse, ki želite stroje ustrezno zaščititi pred visokotemperaturnimi vplivi pri delu, vam lahko ukrojimo in sešijemo blago po vaših željah. Za ustrezno pričvrstitev in regulacijo velikosti zaščitne tkanine lahko nanjo prišijemo ježek. Tako tkanino preprosto ovijete okoli kabla, ježek pa poskrbi, da je le ta fiksirana.

PRIMER DOBRE PRAKSE

Oseba je za lažjo montažo ležajev, jermenic in ostalih mehanskih delov le te induktivno segrevala. Uporabila je induktivni grelec Bega MF Heater, okrog katerega je ovila električni kabel, ki je elektromagnetno segreval kovinske dele. Vročina je pri neposrednem kontaktu kabla in grelca uničila zunanji, gumijasti plašč kabla. Po predlogu naših strokovnjakov, je oseba zaščitila kabel s cevjo iz visokotemperaturno odporne tkanine in preprečila nadaljnjo degradacijo kabla.

Izvedba zahtevne dobave cevnih transporterjev slovenski termoelektrarni

Cevni transporterji so moderen in okolju prijazen transportni sistem, ki rešuje številne težave klasičnih transportnih sistemov (razsip materiala, premagovanje velikega naklona, ostre krivine in mnoge druge).  So izredno učinkoviti tudi pri transportiranju težavnih materialov kot so razsuti materiali, ki se obnašajo podobno kot tekočine.


DELOVANJE CEVNIH TRANSPORTERJEV

Cevni transporterji delujejo na specifičen način. Enako kot pri klasičnem transportnem sistemu je na točki nasipa transportnega materiala na transportni trak, slednji iztegnjen. Kmalu po tej točki se trak ovije v krog s posebnimi prstnimi valjčki in vodi v cev. Transportni trak nadaljuje svojo pot v obliki cevi, kateri je voden s podpornimi prosto vrtečimi valjčki. Trak se odpre šele na končni točki, kjer pride do izmeta transportiranega materiala.

Naročniku smo uspešno dobavili cevni transportni trak dolžine 1.600m in širine 1m, kateri se ovije v cev premera 0,3m. Celotna teža cevnega transportnega traku je znašala 21 ton.

Obvestilo – Novoletni delovni čas

Spoštovani,

obveščamo vas, da bo trgovina M&M Intercom, d.o.o., Letališka cesta 33f, v soboto, 31.12.2016, zaprta.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje.Lepe praznike vam želi kolektiv M&M Intercom.

Mehanska tesnila Garlock 3-D Mixer

banner

 

 

 

 

 

 

Primer rešitve problematike z Garlock 3-D Mixer tesnili

Kupec

Vodilno podjetje za rafiniranje trstnega sladkorja.

Ozadje problematike

Obstoječi sistem tesnjenja s PTFE pletenicami v tesnilnem ohišju na gredi v mešalnikih za kristaliziranje sladkorja ni zagotavljal zadostne tesnosti. Namreč, pri postopku kristalizacije sladkorja, se trsni sirup najprej segreje, tako, da se lahko ob konstantnem mešanju vsebina vode upari s pomočjo vakuuma. Vakuum omogoča predelavo sladkorja pri nižjih temperaturah. Tak postopek preprečuje obarvanje (žganje) sladkornih kristalov. Zaradi nezadostne tesnosti obstoječega tesnilnega sistema s PTFE tesnilnimi vrvicami je bilo ohranjanje vauuma nemogoče. Z vstopom zraka v mešalnike se povečuje nevarnost uničenja pridelanega sladkorja.

Delovno okolje problematike

 1. Medij: Sladkor
 2. Delavna hitrost gredi: 120 obr./min
 3. Temperatura medija: 60°C
 4. Pritisk, ki ga doseže stroj: deluje v vakuumu
 5. Radialni oplet gredi: 1,25 cm – 1,27 cm

Izzivi in problematika

Kristalizator sladkorja je montiran v tri nadstropni zgradbi in ima kar 6,7 metrov dolgo gred premera 15 cm. Gred je na vznožju vpeta v ležajno ohišje, pogonski motor pa se nahaja zgoraj. Tesnilni sistem mešalnika, ki bi moral zagotavljati vakuum, je sestavljen iz sedem obročev izdelanih iz PTFE pletenih tesnilnih vrvic. Vzdrževalna ekipa, ki nadzorujejo proizvodnjo sladkorja in delovanje mešalnika, mora tri do štirikrat na teden plezati na vrh mešalnika ter prilagajati PTFE tesnilne vrvice za zagotavljanje tesnjenja. Za vzdrževalno ekipo takšno delo predstavlja povečano varnostno tveganje in posledično tudi škodo podjetju zaradi povečanih vzdrževalni stroškov ali celo uničenje celotne sarže proizvoda. Kljub konstantnem vzdrževanju in prilagajanju pletenih tesnilnih vrvic, te še vedno ne zagotavljajo potrebnega podtlaka. Klasično mehansko tesnilo je sicer zmožno vzdrževati potrebni podtlak, vendar zaradi radialnega opleta osi, ki je med 1,25 cm in 1,27 cm, klasično mehansko tesnilo ni mogoča rešitev. Cilj je izdelati tesnilo, ki bo zagotavljalo vakuum kljub velikemu radialnemu opletu gredi.

Rešitev in prednosti Garlock 3-D Mixer mehanski tesnil

Za rešitev konkretnega problema tesnjenja je najprimernejša izbira mehansko tesnilo Garlcok 3-D Mixer. Tesnilo združuje tehnologijo Garlock PS-SEAL® tesnil za tesnjenje vrteče gredi brez dodatnega mazanja, ležaj z majhno toleranco, ki vzdržuje koncentričnost tesnila z gredjo ter Garlock 214 PTFE kompenzator, ki dovoljuje celotnemu tesnilu, da se premika skupaj z gredjo. Omenjeno tesnilo je bilo zasnovano tako, da se montira z minimalnim posegom v obstoječo opremo. Rezultat je povečana nemotena proizvodnja in znižani stroški  vzdrževanja, saj je tesnilo deležno le rutinskega pregleda med štiri do pet tednov,  in ne večkrat tedensko kot poprej. Garlock 3-D Mixer tesnila zagotavljajo konstanten podtlak s tem pa hitrejšo pridelavo proizvoda in zanesljivejšo uporabo strojev.

garlock_1garlock_2

 

 

 

 

 

 

 

 

Povzeto po Garlock Case Study: Sugar Mill, Garlock 3-D Mixer Seal

Wittenstein planetna gonila

Prednosti planetarnih pogonov tičijo v visoki gostoti moči, velikih prenosnih razmerjih v majhnem prostoru, večih kinematičnih kombinacijah, čisto torzijskih reakcijah in aksialni postavitvi.

Nemški proizvajalec planetnih reduktorjev Wittenstein se uvršča v sam kvalitetni vrh in s svojimi raziskavami, razvojem in proizvodnjo na področju reduktorjev postavlja standarde v industriji.

Planetni reduktorji temeljijo na epicikličnem prenosu moči, kar pomeni, da se prenos moči vrši preko enega ali večih zunanjih zobnikov, ki se vrtijo preko centralnega zobnika (sonce). Tipično so planetni zobniki montirani na premično roko, ki se lahko tudi sama vrti okoli osrednjega zobnika. Sistem vsebuje tudi zunanji obroč, ki se vrti okoli zunanjih planetnih zobnikov. Planetna gonila lahko sestojijo tudi iz več setov planetnih sklopov, kar rezultira v večjih razmerjih prenosov moči, večjemu razmerju navora proti teži in bolj fleksibilnih konfiguracijah.

Več tipov planetnih gonil Wittenstein

Alpheno planetni reduktorji

Alpheno je prava izbira reduktorja za izredno zahtevne aplikacije, kjer posamezne zahteve presegajo zmogljivosti standardnega ranga reduktorjev. Gostota moči Alpheno razreda je dvignjena do 140% glede na razred SP+ in tako presega vso ponudbo na trgu.

TP+ / TP+-High torque planetni reduktor

Je standardna verzija planetnih gonil razvita za visoko dinamične aplikacije. Odlikujeta jo velika točnost in pa s prostorom varčna oblika. Obstajata dve varianti reduktorjev: standardna verzija MF in High torque verzija MA (višji navori).

Dodatne možnosti (senzorji, povečane IP zaščite – pralno okolje, mast primerna za prehrambeno industrijo)

SP+ / SP+ high speed planetno gonilo

Serija namenjena cikličnim aplikacijam, obratni smeri vrtenja in dinamičnim aplikacijam z visoko točnostjo. MF serija je standardna, medtem ko je MC verzija “high speed” in je skonstruirana za dolge cikle (>60%), visoke nominalne hitrosti in temperaturno občutljive aplikacije.

Več možnosti reduktorja glede na okolje uporabe ( ATEX reduktor za eksplozivno okolje, pralno okolje, prehrambeno okolje)

LP+ / LPB+ Value line – planetna gonila

Seriji gonil zagotavljata zanesljivost in agilnost pri montaži, saj ju je moč montirati v kateremkoli položaju. Ključne prednosti so delovna učinkovitost, ne potrebujejo vzdrževanja in so cenovno zelo ugodna. Gostota moči je visoka, ob zvišanju navorov dosega 12%, njihova učinkovitost pa znaša 95% pri polni obremenitvi.

Alphira serija planetnih reduktorjev

Alphira je idealna zobniška glava za enostavne servo aplikacije. Zanesljiv in fleksibilen Alphira reduktor za servo motorje združuje preciznost in visoke navore. Podjetje Wittenstein je izumitelj tega novega razreda gonil s številnimi odlikami. Zaznamuje ga nizka cena in teža ter visoka stopnja učinkovitosti (celo več kot 97%). Reduktor lahko poganja celo najmanjši elektromotor.

Dobavimo tudi

Iz Wittenstein ranga reduktorjev pa vam lahko dobavimo tudi kotna gonila oz. kotni reduktor Wittenstein V-DRIVE, TK+/TPK+, SK+ / SPK+, HG+, LK+ /LPK+.

Za več informacij smo vam na voljo preko email naslova prodaja@mm-intercom.si.

ZGLOBNI LEŽAJI – DURBAL


Zglobni ležaji proizvajalca DURBAL so primerni za uporabo pri majhnih in velikih obremenitvah ter zajemajo širok spekter uporabe.Zglobni ležaji se najpogosteje uporabljajo kot končniki pri mehanskih sklopih, kjer imamo prisotne linearne premike hidravličnih, pnevmatskih ali električnih cilindrov. Gre za omogočanje kotnih premikov pri gibanju paličja. Glede na zahteve obstajajo kroglični, valjčni ali drsni zglobni ležaji.
DURBAL proizvaja tri produktne linije zglobnih ležajev

 • DURBAL® PREMIUM LINIJA ZGLOBNIH LEŽAJEV
 • DURBAL® CLASSIC LINIJA ZGLOBNIH LEŽAJEV
 • DURBAL® BASIC LINIJA ZGLOBNIH LEŽAJEV


DURBAL® PREMIUM LINIJA ZGLOBNIH LEŽAJEV

Uporabljajo se pri najtežjih delovnih razmerah pri katerih je potrebno minimalno vzdrževanje.

  • Z integriranim samo-izravnalnim valjčnim ležajem
   Konstruirani so na osnovi samo-izravnalnih ležajev. Uporabljajo se pri visokih hitrostih gibanja v vseh smereh pod velikimi obremenitvami. Ležaji so pred namazani, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo. Posebne izvedbe za najtežje delovne pogoje omogočajo dodatno mazanje, če je to potrebno. Za mazanje se priporoča uporaba Al-kompleksnega mila (ADDINOL HAFTSCHMIERSTOFF OG 0). Obojestranska zaščita preprečuje vnos delcev in umazanije.
   TIPI: BRTM, BRTF in WLT
  • Z integriranim krogličnim ležajem
   Primerni so za visoke hitrosti gibanja in razmeroma manjše obremenitve. Prednosti se kažejo v majhnem uporu, dolgi življenjski dobi in veliki odpornosti na umazanijo in drugih nečistoč. Pri normalni uporabi vzdrževanje ni potrebno. Za dodatno mazanje, ki ga nekatere izvedbe omogočajo, se priporoča uporaba Al-kompleksnega mila (ADDINOL HAFTSCHMIERSTOFF OG 0).
   TIPI: BRM, BRF, PM, PF in WLK


DURBAL® CLASSIC LINIJA ZGLOBNIH LEŽAJEV

 • Z integriranim sferičnim ležajem pri katerih vzdrževanje ni potrebno
  Uporabljajo se pri gibanju z majhnimi odkloni in nizkimi hitrostmi, a pod velikimi bremeni.
  TIPI: BEM, BEF, EM in EF
 • Z natisnjenim sferičnim ležajem pri katerih je potrebno vzdrževanje
  Značilno za njih je, da se uporabljajo pri pulzirajočih obremenitvah. Zaradi površinske zaščite so odporni na korozijo, kar zagotavlja nemoteno delovanje tudi v okolju z visoko vlažnostjo.
  TIPI: BEMN, BEFN, EMN in EFN


DURBAL® BASIC LINIJA ZGLOBNIH LEŽAJEV

 • Standardni zglobni ležaji s sferičnim ležajem.
  Gre za standardne zglobne ležaje za široko uporabo. Uporabni so tudi kot osnovni rezervni deli, ko se opravlja vzdrževalna dela na raznih dokaj enostavnih sklopih. Odlikuje jih ugodno razmerje med ceno in uporabnostjo.

ŠTEVILNA PODROČJA UPORABE ZGLOBNIH LEŽAJEV


O podjetju DURBAL
Durbal je družinsko podjetje, ki ga upravlja že tretja generacija. S proizvodnjo ležajev za industrijo se ukvarjajo že od leta 1938. Začeli so z ležaji za letalsko industrijo pod blagovno znamko »SCHLEGEL«. Proizvodnja se nahaja v kraju Oehringen v pokrajini Hohenlohe v Nemčiji. Danes proizvaja več kot 600 različnih tipov in oblik zglobnih ležajev. Durbal je bil prvi proizvajalec zglobnih ležajev, ki je pridobil certifikat kakovosti ISO 9001.


Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo svetovali pri izbiri najustreznejše rešitve! Za kakršna koli vprašanja smo vam na voljo preko emaila podpora@mm-intercom.si oz. preko telefona 01/5200-120.

Namenski transportni trakovi za proizvodnjo hrane in pijače z antibakterijsko garancijo

Večkrat nagrajeni proizvajalec transportnih trakov s certifikatom za prehrano in z antibakterijsko garancijo!

Primerjalnost s klasičnimi trakovi
Klasični transportni trakovi izdelani iz slojev tkanine in gume se na robovih trgajo in razslojujejo, poškodovana mesta transportnih trakov pa so izvrstna gojišča bakterij. Inovativno podjetje Volta je razvilo homogene transportne trakove, ki se ne razslojujejo in trgajo kot klasični transportni trakovi ter preprečujejo rast bakterij.

Zakaj izbrati trakove Volta?
Transportni traki Volta so izdelani iz homogenega termoplastičnega elastomera (TPE), ki je znan po visoki natezni moči materiala in dimenzijski stabilnosti. Vsi izdelki imajo ustrezne certifikate FDA/USDA/USDA diary in so skladni z EC direktivami ter s HACCP zahtevami.

Najboljša značilnost transportnih trakov iz termoplastičnih elastomerov je odpornost na poškodbe in abrazijo, popolna odpornost na vodo, olja in ostale tekočine. V primeru mehanske poškodbe se enostavno popravijo.

Ker so transportni trakovi Volta ekstrudirani v enem kosu, se ograjic ne lepi temveč so izdelane v enem kosu s transportnim trakom.

Prednosti transportnih trakov Volta

 • homogena izdelava in odpornost na bakterije,
 • odpornost na vodo, kisline in mehansko abrazijo (obrabo),
 • enostavno čiščenje z vodo,
 • transportne trakove lahko varite na mestu uporabe,
 • enostavno vzdrževanje.

Uporabnost za Vas?

Voltine transportne trakove za prehrano uporabljajo številna podjetja v mesni predelovalni industriji, pekarstvu, mlekarski industriji, pri predelovanju sadja in zelenjave, ribarstvu ter predelavi hrane za živali.


Transportni trakovi Volta v proizvodnji sira


Transportni trakovi Volta v proizvodnji kruha

Preberite več >

Za kakršna koli vprašanja vam je na voljo naša tehnična ekipa preko emaila podpora@mm-intercom.si oz. preko telefona 01/5200-120.

Pametne rešitve za verižne pogone


Inteligentno oblikovane industrijske rešitve združujejo 4 prednosti v enem izdelku

Roll ring napenjalni verižniki so prejeli nagrado na japonskem za inteligentno oblikovane industrijske rešitve. Verižnike Roll-ring so elastični in združujejo 4 prednosti v enem izdelku

  • hitra in enostavna montaža v eni sekundi,
  • z napetostjo verige se izognemo nihanju oz. vibraciji pogona,
  • zmanjšuje glasnost pogona,
  • zmanjšuje obrabo verižnikov in verig.

Enostavna montaža brez predhodnega znanja
Napenjalci verige Roll-ring so izjemno enostavni za montažo. Montiramo jih v eni sami sekundi brez tehničnega predznanja in so primerni za uporabo v vseh pogojih delovanja (kemikalije, UV stabilnost, temperaturna stabilnost,itd).


Raziskava kaže, da številne prednosti inteligentne rešitve vodijo v daljšo življenjsko dobo celotnega pogona
Nemška revija Antriebstechnik je opravila raziskavo verižnih pogonov z montiranim Roll-ring verižnikom. Raziskava je pokazala, da se veriga lepše nalega na zobnik za 35%, glasnost pogona je manjša za 2 do 5dB(A) in veriga na pogonu ne niha več.Za kakršna koli vprašanja vam je na voljo naša tehnična ekipa preko emaila podpora@mm-intercom.si oz preko telefona 01/5200-120.

Visokotemperaturni ležaji


Visokotemperaturni ležaji so konstruirani za povečanje zanesljivosti in zmanjšanje vpliva okolja na njihovo delovanje pri delovni temperaturi do 450°C.

Visokotemperaturni ležaji so dimenzijsko popolnoma identični navadnim ležajem. Razlika nastopi v sestavi materiala in površinski obdelavi, ki preprečuje dimenzijske deformacije, obdrži pa vse mehanske lastnosti navadnih ležajev. Ta vrsta ležajev je primerna za nemoteno delovanje v zelo široko temperaturnem območju, in sicer od -50°C do +450°C.


Zakaj navadni ležaji niso priporočljivi za uporabo pri visoki delovni temperaturi?

Glavni problem predstavlja raztezanje in krčenje materiala, ki nastane kot posledica temperaturnega vpliva. Sprememba materiala vpliva na dimenzijske deformacije in posledično na natančnost delovanja strojev in naprav, zaradi tolerančnega ujemanja med elementi v konstrukciji – navadni ležaji se pod vplivom temperature deformirajo do te mere, da pride do nenadnega zastoja (ležaj »zariba«).


Prednosti visokotemperaturnih ležajev so

   • daljša življenjska doba ležaja – znižanje proizvodnih stroškov zaradi zmanjšanja servisnih zastojev,
   • delovanje zaprtih ležajev brez dodatnega mazanja, saj se ustrezno mazivo v ležaj vnese že v fazi izdelave pri proizvajalcu. S posebnim mazivom ležaji obdržijo mazalne lastnosti tudi pri visoki temperaturi.
   • poenostavljena konstrukcija stroja (ni potrebe po dodatnem hlajenju in zaščiti ležajev pred vplivom toplote),
   • odlične karakteristike delovanja pri visoki temperaturi, suhem okolju in nizki hitrosti vrtenja.

Področja uporabe visokotemperaturnih ležajev so široka. Uporabljajo se v

   • jeklarski industriji (hladilne / kalilne kopeli, žarilne linije),
   • živilsko predelovalni industriji (industrijske »pretočne« pečice, parne pečice / konvektomati),
   • lakirnicah,
   • farmaciji,
   • opekarnah,
   • steklarnah,
   • pečeh v keramični industriji,
   • embalažni oz. pakirni industriji,
   • papirnicah.

Za kakršna koli vprašanja vam je na voljo naša tehnična ekipa preko emaila podpora@mm-intercom.si oz preko telefona 01/5200-120.

Profesionalno grelno orodje iDuctor

iDuctor_banner

iDuctor z nastavljivim ogrevalnim sistemom omogoča segretje, razširitev in enostavno snetje ter odvitje strojnih delov oz materialov, katere v normalnih pogojih ne moremo demontirati, montirati oz. odstraniti.


Enostavna rešitev montaže in demontaže strojnih delov in različnih materialov

Profesionalno ročno orodje iDuctor je namenjeno segrevanju različnih strojnih delov in materialov z namenom enostavne odstranitve in brez poškodbe delov. Moč delovanja iDuctorja je nastavljiva. Proces segrevanja izredno varen, brez nevarnosti za uporabnika in okolico.

Uporablja se za natančno segrevanje kovinskih delov, kot so ležajna ohišja, ležaji, vijaki, matice, tudi cevi, folij itd. Orodje nadomešča agresivnejše in manj natančne klasične metode odvijanja vijakov in ostalih kovinskih delov s plamenskim segrevanjem ali celo rezanjem vijakov.

Kombinacija orodja iDuctor in induktorja v obliki kabla dolžine 2 metra omogoča ovijete kabla okoli predmetov katerekoli oblike. Možnost segrevanja delov do želene temperature.


Tehnični podatki grelca iDuctor

 • električni podatki: 230 V/6A/50Hz – 1200W
 • temperaturna zaščita: Da
 • hlajenje: prisilno z ventilatorjem
 • krmiljenje: mikroprocesorsko z avtomatsko nastavitvijo moči


Vsebina kompleta

Ročno orodje iDuctor je dobavljivo v kovčku z različnimi nastavki za segrevanje in temperaturno odpornimi rokavicami.

– grelna enota iDuctor
– induktor dolžine 2m
– set 9-ih nastavkov induktorjev od M8 do M30
– U – induktor
– zaščitne rokavice

Dodatne možnosti opreme

– induktor dolžine 1,1m
– induktor IDpad (za segrevanje ploskev)

Več o orodju iDuctor si lahko preberete tukaj.


Delovanje profesionalnega grelnega orodja iDuctor


Za dodatne informacije smo vam na voljo na prodaja@mm-intercom.si.

Razširitev prodajnega programa- hidravlična tesnila

Širok nabor hidravličnih tesnil najvišje kakovosti za vse tipe industrij!

1. Hidravlična tesnila KASTAS

Banner_Kastas

Podjetje Kastas je eno izmed vodilnih proizvajalcev po meri narejenih hidravličnih in pnevmatskih tesnil.

   • Kastas se osredotoča predvsem na razvoj naprednih tesnilnih rešitev in materialov. Sistem razvoja tesnil temelji na optimalnemu namenu tesnjenja-trenja-življenjske dobe.
   • S široko paleto izdelkov (raznovrstnih materialov in poljubnih oblik) se prilagajajo individualnim željam strank.
   • Podjetje ima lasten center za raziskave in razvoj in je eden ključnih dejavnikov uspešne rasti.
   • Kultura kakovosti zajema celotno podjetje, z mednarodno uveljavljenim sistemom nadzora. Kvaliteto kakovosti nadzira oddelek za notranjo revizijo z uporabo visokotehnološko napredne opreme.

Novost v podjetju Kastas je novo razvito tesnilo batnice FR200. Več lahko preberite TUKAJ.

Več o hidravličnih tesnilih preberite TUKAJ.

 

Predstavitveni video podjetja Kastas

2. GARLOCK- statična in dinamična tesnila naprednih materialov

Garlock banner

 

 

 

Danes je Garlock priznano vodilno podjetje visoko zmogljivih tesnilnih izdelkov za industrijo (kemična industrija in rafinerija, proizvodnja električne energije, elektronike, prehrane, farmacije, rudarstvo, železarska industrija, itd. ) in infrastrukturo.  

   • Današnje okoljevarstvene zahteve zahtevajo specifična tesnila glede na aplikacijo. Tesnila podjetja Garlock izpolnjujejo zahtevano kakovost z dokazano zanesljivostjo in lastnostmi materialov.
   • Garlock je znan po posebnih rotacijskih tesnilih Klozure® in PS-SEAL®. Te so na voljo v različnih konfiguracijah. Posebej izstopajo zaradi uporabljenega materiala MILL-RIGHT® in GYLON®.
   • Plod lastnega znanja, razvit material GYLON® je razred pred konkurenco. V zadnjih letih je postavil standarde industriji, kjer je zahtevana visoka kvaliteta tesnil za agresivne kemikalije.
   • Široka ponudba zajema tudi hidravlična tesnila za najzahtevnejše aplikacije, kjer odpoved tesnila ni sprejemljiva. Ključna med njimi so tesnila CHEVRON®, GARTHANE® in SLUDGE-PAK®

Več o medprirobničnih tesnilih lahko preberete TUKAJ.

Predstavitveni video podjetja Garlock

Video predstavitev materiala Gylon in njegovih prednosti

3. DICHTA- linija posnemal, semeringov (oljnih) in hidravličnih tesnil

Banner_Dichta

 

 

 

 

 


Podjetje
Dichta izdeluje tesnila z inovativnim tehničnim pristopom. Kvaliteto izdelkov dokazuje z dosego najvišjih standardov kakovosti.  

   • Dichta nudi strokovno tehnično pomoč projektivi in strojegradnji ter strankam, ki potrebujejo svetovanje pri obnovi že obstoječih strojev.
   • Ponudba zajema širok asortima semeringov NBR in Viton®, hidravličnih posnemal in rotacijskih tesnil – V-ring in hidravlična tesnila.
   • Za posebne aplikacije uporabljajo prilagojene materiale, ki dosegajo visoko odpornost na obrabo in temperaturo.

Iz zaloge dobavljamo veliko različnih tipov semeringov. 

Več o semeringih (oljnih) in drugih rotacijskih tesnilih lahko preberite TUKAJ.

Predstavitveni video podjetja Dichta

Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri najustreznejše rešitve!

Uspešno zaključili seminar o mazivih

Uspešno smo zaključili seminar o treh najpogosteje uporabljenih mazivih v industriji. Svoje bogato znanje in izkušnje iz področja maziv je z nami delil vodilni tehnolog podjetja Addinol, Dr. Peter Thiel.

Spodnji izbor obravnavanih tem je bil prilagojen na želje udeležencev.

1. Hidravličnih olj

– Kaj je hidravlično olje in njegove naloge .
– Pomen viskoznosti, ISO VG razredov ter viskoznostnega indeksa.
– Klasifikacija hidravličnih olj.
– Pomen čistosti, izločanja zraka in vode.
– Kaj so in kako delujejo poboljševalci indeksa viskoznosti.
– Izboljšave in prihranki, ki se lahko dosežejo ob uporabi visokokakovostnih hidravličnih olj.
– Biorazgradljiva hidravlična olja.
– Negorljiva hidravlična olja.

2. Olj za gonila

– Kaj so gonila in zahteve modernih pogonov.
– Kaj je olje za gonila in njegove naloge.
– Klasifikacija in standard DIN 51 517-3.
– Poškodbe na gonilih.
– Serija Eco Gear in rešitve.

3. Masti in paste

– Kaj je mast.
– Označevanje masti po DIN 51 502.
– Kaj je NLGI razred, ”speed factor”, milo.
– Kako izbrati ustrezno mast.
– Kako zamenjati obstoječo mast ter pasti ob menjavi.
– Inertne masti .

Za vse tiste, ki ste seminarja niste utegnili udeležiti in potrebujete dodatne informacije ali svetovanje, vam je na voljo naša tehnična ekipa.

Izobraževalni seminar-KAKO IZBRATI USTREZNO MAZIVO?


Enodnevni praktični izobraževalni seminar,

ki vam bo olajšal nadaljnje delo!

Banner Vabilo Seminar Addinol

Visoko tehnološko napredna in zmogljiva maziva ADDINOL za potrebe industrije, servisnih delavnic in domačih mojstrov! 

OGLED PREDSTAVITVENEGA videa ADDINOL  >>

 

Se sprašujete KATERO MAZIVO JE PRAVO za vašo aplikacijo?

Dr. Peter Thiela


Z nami bo
 tehnolog Dr. Peter Thiel

Znanje in dolgoletne izkušnje o splošni in profesionalni uporabi maziv ter odgovore kako izbrati pravo mazivo za vašo aplikacijo, bo z vami delil strokovnjak g. Dr. Peter Thiel,  z mednarodno priznanega nemškega podjetja Addinol Lube Oil GmbH.

NAMEN IZOBRAŽEVANJA

 • Poudarek bo na enostavnem, hitrem in praktičnem prenosu znanja za pravilno izbiro maziv (predstavitev njihovih lastnosti, namen uporabe itd.) za vaše delovne stroje, naprave in opremo.
 • Spoznajte standarde, normative in tehnične zahteve, ki so bile do sedaj za vas nedosegljive!
 • Spoznali boste težave, ki se pogosto pojavljajo pri izbiri maziv in predlagane tehnološke rešitve številnih dobrih praks v mednarodnem merilu.
 • V zadnjem delu bomo skozi izmenjavo mnenj in izkušenj udeležencev ter predavatelja odgovorili na vaša vprašanja in skušali najti rešitve za težave, ki se pojavljajo v najpogostejših praksah.

VSEBINA PROGRAMA

Seminar bo razdeljen na 3 sklope, in sicer bo vsako predavanje sestavljeno  iz  predavanja o aktualni problematiki in predstavitvijo ključnih rešitev.

Spodaj pripisujemo 6 najaktualnejših tem s področja maziv izmed katerih izberite tri, ki so področje vašega zanimanja.

 1. Hidravlična olja
 2. Olja za gonila
 3. Olja za verige
 4. Masti in paste
 5. Emulzije
 6. Plinski motorji (bioplin, zemeljski plin, itd.)

PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE

Seminar bo potekal v angleškem jeziku v spremstvu našega strokovnjaka. Po potrebi bo vsebina prevajana v slovenščino.

KDAJ IN KJE?

Dne, 27.1.2016 s pričetkom ob 8.30 do predvidoma 15.00 ure na sedežu podjetja M&M Intercom, d.o.o., Letališka cesta 33f.

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest oziroma do 25.01.2015 na naslednji način:

Za dodatne informacije o seminarju se obrnite na našo odgovorno osebo Majo Müller, po tel. 01/52-00-121 ali e-pošti: maja.muller@mm-intercom.si.

 

 

 


 

Kako zmanjšati stroške z uporabo elastičnih jermen?

Elastičnen jermen banner slika


Nadomestite staro opremo pogona z naprednejšo in zmogljivejšo!

Zaradi nižjih obratovalnih stroškov so elastični jermeni postali nepogrešljiv pogonski del opreme v različnih vejah industrije. Elastična rebrasta jermena (s posebno elastično poliamidno armaturo) so idealna za uporabo na valjčni progi in na pogonih s fiksno oddaljenostjo jermenic.  


UGODNE REŠITVE Z NAPREDNO TEHNOLOGIJO!

Elastične lastnosti jermen PIX-ELASTO®-XC in HUTCINSON® FleXonic® ter ConveyXonic® zagotavljajo avtomatsko in konstantno napetost!

PIX-ELASTO®-XC  in HUTCINSON® FleXonic®pix-jermen

So elastična rebrasta pogonska jermena namenjena za uporabo v vseh panogah, ki zahtevajo jermenski pogon.

HUTCINSON® ConveyXonic®jermen-hutchinson

Elastičen rebrast pogonski jermen namenjen za pogon valjčnih transporterjev.


 

Izkoristite številne prednosti tehnologije in dosezite nižje stroške!

PREDNOSTI
Zanesljivost in visoko kvaliteten pogon
 

NIŽJI STROŠKI
Brez potrebe napeljalca
 • Enostavna in hitra montaža na proizvodnji liniji brez vzdrževanja
 • Montaža na sistemih, ki ne omogočajo napenjalcev jermen
 • Ena dolžina jermena omogoča uporabo na različnih pogonih
 • Odlična odpornost na šoke, kratke in močne obremenitve
 • Absorpcija vibracij in zmanjšan hrup
 • Nižji hrup ne glede na obratovalno hitrost
 • Kompaktnejši prenos moči
 • Učinkovitost prenosa moči zmanjša porabo električne energije pogonskega motorja
 • Zmanjša težo aplikacije
 • Ni potrebe po ponovnem napenjanju in preverjanju napetosti
 • Daljša življenjska doba jermen

 

 


Primer uporabe jermena na industrijskem pogonu

Primer uporabe

 

 

 

 

 

 

 

 


Uporaba jermen FleXonic ®v raznovrstnih aplikacijah
Uporaba jermen FleXonic ®v različnih aplikacijah

 

Stabilizacija napetosti že v nekaj minutah!
Napetost jermen FleXonic® in ELASTO-XC®  se stabilizira že po nekaj minutah uporabe pod močno obremenitvijo in se ne spreminja skozi življenjsko dobo jermena. Naknadno napenjanje ni potrebno!

Klinasti jermen graf


Uporaba elastičnega jermena ConveyXonic
®

Jermeni Hutchinson® ConveyXonic® so razviti posebej za valjčne transporterje in s svojo tehnologijo omogočajo transport paketov od 1 kilograma do 2 ton. Prednost uporabe jermena ConveyXonic je uporaba enega motorja do 50 valjčkov. S povečano obremenitvijo se število valjčkov zmanjšuje.

Lahke obremenitve

Srednje obremenitve

Težke obremenitve

 

Zaradi nižjih obratovalnih stroškov, enostavnosti in učinkovitost uporabe in vzdrževanja postajajo elastični jermeni nepogrešljivi del opreme v številnih vrstah industrije.

Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo svetovali pri izbiri najustreznejše rešitve!

Obvestilo

Spoštovani,

obveščamo vas, da bo trgovina M&M Intercom, d.o.o., Letališka cesta 33f, v soboto, 02.01.2016, zaprta.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

 

Lepe praznike vam želi kolektiv M&M Intercom.

Nove rešitve na področju uporabe jermen

Novosti na področju uporabe jermen prinašajo številne prednosti s katerimi boste olajšali svoje delo, skrajšali čas vzdrževanja in prihranili!

Predstavljamo 6 izjemnih prednosti uporabe jermena BANDO SUNROPE, Pix-ov merilec napetosti jermenov in izvrsten PIX –X Align laser za montažo jermenic.


ODPRT LUKNJAST JERMEN BANDO SUNROPE
Bando Sunrope, platnen klinast jermen, se uporablja v kmetijstvu in industriji. Omogoča priročno krajšanje na zahtevano dolžino jermena in montažo brez razstavljanja strojev. Enostavno se ga odreže in spremeni v brezkončen klinasti jermen. Kot pomožno orodje, potrebujete le križni izvijač.

Številne prednosti uporabe:

✓ možnost krajšanja jermena v primeru raztega med uporabo
✓ montaža brez razstavljanja stroja
✓ enostavno rezanje in spajanje
✓ zamenjava enega jermena, na sistemu z več jermeni
✓ enostavna povezava s sponko na poljubno dolžino
✓ robusten in poseben dizajn sponke jermenu omogoča upogljivost in prilagodljivost, kar pripomore k daljši življenjski dobi jermena

Jermen v družbi spojk nudimo v različnih velikostih: Z/10 , A/13 , B/17 in C/22.

jermen-bando-sunrope


PIX-OV MERILEC NAPETOSTI JERMENOV

Pri klinastih jermenih, ki delujejo po principu trenja, je za dolgo življensko dobo izjemnega pomena pravilno napenjanje jermen. Premajhna napetost povzroča zdrs, kar poveča obrabo jermen in jermenic ter zmanjša prenos moči. Prevelika napetost s prenosom sil na jermen, ležaje in grede pa zmanjša učinkovitost aplikacije in skrajša življenjsko dobo komponent. Za dosego učinkovitega delovanja jermen, je potrebna optimalna napetost jermena.

Za dosego optimalne napetosti jermena vam svetujemo uporabo visokokvalitetnega digitalnega merilca PIX. Kako do željenega rezultata, si oglejte v spodnjem video prispevku.


IZVRSTEN PIX –X ALIGN LASER ZA MONTAŽO

S PIX-X’Align laserjem hitro, enostavno in natančno poravnamo številne vrste pogonov. Zmanjšanje trenja v jermenskem pogonu pomeni manjšo obrabo jermenic, daljšo življenjsko dobo komponent, podaljša se čas med remonti in privarčuje na električni energiji.

V kratkem video prispevku najdete kratko razlago o pravilnem pozicioniranju in poravnavi dveh jermenic.

Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo svetovali pri izbiri najustreznejše rešitve!

Zakaj je pomembna analiza oljnih filtrov?

Analiza oljnih filtrov zagotavlja natančno sliko o trenutnem stanju strojev in potrebnih vzdrževalnih delih.

Oljni filtri preprečujejo, da bi večji delci poškodovali komponente strojev, hkrati pa lahko prikrijejo tudi večje obrabe strojnih delov pri običajnih analizah olj. Analiza delcev, ki jih filtri ujamejo, lahko razkrije marsikatero pomanjkljivost stanja vašega stroja.

analiza olj in oljnih fitrov

Prednosti analize oljnih filtrov:

 • Zgodnje odkrivanje bližajočih se odpovedi komponent stroja.
 • Most med dvema različnima analizama: elementarna analiza delcev in analizo prisotnosti magnetnih snovi v olju (s Hallovim efektom).
 • Identifikacija velikosti in tip delcev v olju ter način/stopnjo obrabljanja.

Analiza delcev v filtrih razkrije tujke in dokaze obrabe, ki jih filter odstrani iz olja ali pa so preveliki, da bi jih obravnavale tradicionalne analize delcev v olju. Pri naročilu analize filtrov, vam poleg analize in mikroskopske slike nudimo osebno strokovno svetovanje glede na vaše potrebe.

 


Tukaj si lahko ogledate primer poročila laboratorijske analize oljnega filtra
.

Za več informacij o analizah olj in oljnih filtrov nas kontaktirajte preko shop@mm-intercom.si.

Uspešno zaključili seminar o električnih aktuatorjih Timotion

30/9/2015

Za nami je seminar o električnih aktuatorjih Timotion, na katerem so se udeleženci seznanili z različnimi vrstami električnih aktuatorjev:

 • standardni električni aktuatorji z enosmernimi motorji,
 • nestandardnimi izvedbami glede hoda,
 • nerjavnimi INOX aktuatorji
 • ter z industrijskimi električnimi aktuatorji (trifazni električni motorji, servo motorji), močnejše izvedbe.

Ker električni aktuatorji nudijo različne možnosti signalizacije, smo na seminarju namenili več časa krmiljenju aktuatorjev z različnimi krmilniki.  Spoznali smo njihove izhodne signale, ki jih lahko uporabimo za krmiljenje in sinhronizacijo v industrijskih procesih. Poudarek seminarja je bil na aplikacijah električnih aktuatorjev v medicini, pohištveni industriji, splošni strojegradnji in avtomobilizmu.

Za vse tiste, ki se niste udeležili seminarja in tiste, ki bi želeli obnoviti znanje o električnih aktuatorjih, sta spodaj predstavitev naše ponudbe električnih aktuatorjev in predstavitev podjetja Timotion.

M&M intercom Predstavitev ponudbe električnih aktuatorjev podjetja M&M Intercom.

Timotion predstavitevPredstavitev podjetja Timotion.

Še nekaj utrinkov iz seminarja:

 

Za dodatne informacije pokličite na tel. št. 01 5249 072 ali pišite na e-naslov shop@mm-intercom.si, kjer Vam bodo pri izbiri najustreznejšega aktuatorja pomagali naši strokovnjaki.

Seminar Timotion- električni aktuatorji

aktuatorji banner

Poenostavite si delo z električnimi aktuatorji

Za linearni pomik je najenostavneje uporabiti električni aktuator, ki za delovanje potrebuje le električno energijo. Pnevmatski in hidravlični cilindri potrebujejo za delovanje veliko več dodatne opreme (ventili, kompresorji, cevovod,itd.), ki dodatno podraži aplikacijo.

Želimo vam poenostaviti delo, zato vas vabimo, da se nam pridružite na praktičnem brezplačnem seminarju, kjer boste izvedeli vse o električnih aktuatorjih, natančnem pozicioniranju in krmiljenju.

Predavanje bo vodil g. Julien Rogeon iz podjetja Timotion Europe, strokovnjak z dolgoletnimi izkušnjami na področju električnih aktuatorjev. Predavanje bomo prevajali v slovenski jezik.


Program seminarja:

 • Spoznali boste praktično in enostavno delo z aktuatorji (krmiljenje aktuatorjev, razprava o elektroniki, itd.)
 • Predstavitev številnih prednosti uporabe (energetska učinkovitost, vzdrževanje, varnost, okoljevarstveni vidik, mirovanje sistema, repromaterial, itd.)
 • Predstavitev mnogostranske uporabe aktuatorjev v različnih vrstah industrije (proizvodnjih linijah, avto industriji, medicini, kmetijstvu, gradbeništvu, pohištveni industriji, za splošno rabo, itd.)
 • Pregled različnih vrst električnih aktuatorjev (trifazni, servo in enosmerni aktuatorji).
 • Predstavitev enosmernih aktuatorjev Timotion.
 • Krmiljenje aktuatorjev, ugotavljanje iztegnjenosti bata in končna stikala.
 • in mnogo več.


Več o električni aktuatorjih


Prijava

Pridružite se nam na brezplačnem seminarju v torek 29.9.2015 ob 8.45 uri na sedežu podjetja M&M Intercom v Ljubljani! Prijave sprejemamo do ponedeljka 28.9.2015 oz. do zapolnitve mest.  Seminar bo trajal predvidoma do 13. ure.
Prijave sprejemamo preko emaila solanje@mm-intercom.si, ali preko telefona 01 5200 128 ali 02 6130 204.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo po e-pošti na solanje@mm-intercom.si.

Vsestransko uporabne objemke Meckind »Band-flex«!

Zagotavljajo visoko stopnjo varovanja in dolgo življenjsko dobo!

Vsestransko uporabne objemke Meckind »Band-flex«

 

Objemke so uporabne za pritrjevanje stvari, podobno kot vezice, njihova prednost pa je kovinski nerjavni trak, ki je robusten in mehansko odporen.

Vse »Band flex« objemke so iz nerjavne pločevine, dobavljive v treh izvedbah AISI 301, AISI 304 in kislinsko odporne AISI 316. Zaradi tega so objemke idealne za uporabo v živilski industriji, farmaciji in pomorstvu. Zelo pomembna aplikacija je pretakanje naftnih derivatov, kjer objemke zagotavljajo visoko stopnjo varovanja in dolgo življenjsko dobo. Ker so objemke nerjavne, se pogosto uporabljajo zunaj, kjer so izpostavljene vremenskim nevšečnostim, a jih dež sneg in nihanja v temperaturi ne poškodujejo.

Tudi cenovno so objemke mnogo bolj ugodne od klasičnih polžnih objemk. Trakovi so namreč dobavljivi v kolutih po 30 in 50 metrov (kartonska embalaža ali plastična embalaža za mokro okolje), sponke pa v pakiranjih po 100 kosov. Istočasno pa je velika prednost objemk »Band flex« v tem, da imate vedno na zalogi objemko za katerikoli premer. Končna cena objemke INOX AISI 304 premera 50 mm je za male porabnike okoli 0,4 €, za prvovgradne porabnike oz. odjemalce večjih količin pa le okoli 0,1€.

Naša ponudba obsega:

 • Band-flex AISI 304: T04G0  (širina traku 6,35mm, dolžina koluta 30m, 100 sponk)
 • Band-flex trak AISI 304: T14G1 (širina 9,5mm, dolžina koluta 30m, 100 sponk)
 • Band-flex trak AISI 304: T24G2 (širina 12,7mm, dolžina koluta 30m, 100 sponk)

* Največja širina traku je 19,05 mm.
* Za montažo objemk potrebujete orodje MK001.

Za podrobnejše informacije o izdelku nas pokličite na 01/ 29 27 700 ali nas kontaktirajte preko e-obrazca. 

Stopflex – zadrževalni sistemi za cevi pod pritiskom

Garantirana varnost in fleksibilnost sistema cevi pod pritiskom!

Energija v cevi pod pritiskom je lahko v primeru snetja cevi od priključka izredno nevarna, tako za ljudi kot strojne komponene oz. ostale naprave v bližini. Stopflex zadrževalni sistemi so skonstruirani, da zadržijo cev in preprečijo poškodbe v primeru povečanja energije v cevi. Na ta način se izognemo, da bi energija v cevi povzročila uničujoč »udarec biča«. Stopflex sistem je primeren za uporabo vseh vrst fleksibilnih cevi. Zadrževalna objemka dovoljuje cevi, da se s pritiskom širi in vedno varno oprijema cev. Pritrdijo se lahko na priključke, prirobnice in ostale dele stroja.

Testirana varnost
Sistem Stopflex, ob pravilni montaži, dokazljivo zadrži cevi do maksimalnega pritiska navedenega spodaj oz. po standardih za hidravlične cevi:

EN 853           EN 854           EN855

EN 856           EN 857           SAE J517

 

Delovanje Stopflexa

Korak 1: Snetje
stopflex-korak1 1Stopflex sistem ne prepreči snetja hidravlične cevi s priključka, vendar ob pravilni uporabi prestreže cev ob snetju. Ob snetju s priključka hidravlična cev pridobi veliko hitrost in energijo zaradi olja pod pritiskom v cevi.

 

 

 

 

 

Korak 2: Izpust pritiska
stopflex-korak2 2V tem koraku olje izteka iz cevi, hidravlična cev oddaja shranjeno energijo in pridobiva na hitrosti. Sprosti se nevaren učinek »udarca z bičem«, kateri je nevaren za vse v bližini.

 

 

 

 

Korak 3: Zadržanje cevi

stopflex-korak3 3Ob snetju hidravlične cevi se pritisk sprosti in je potrebno cev umiriti. To nalogo umiritve opravi sistem Stopflex. Jeklena vrv se napne in deformira, jeklena ploščica pa zareže v hidravlično cev in prepreči objemki, da bi se snela s cevi. Objemka in jeklena ploščica z deformacijo elastično absorbirata energijo sproščeno z gibanjem cevi. To je kritični korak, ki traja le nekaj sekund in v katerem komponente Stopflexa preprečijo poškodbe.

 

 

 

Montaža sistema stopflex

Ključnega pomena za pravilno delovanje sistema je pravilna montaža. Neupoštevanje navodil pri montaži lahko ogrozi delovanje celotnega sistema. Za doseg največje učinkovitosti sistema je po številnih testiranjih Stopflex ponudil idealno kombinacijo materialov in montaže. Različna delovna okolja lahko povzročijo staranje in razgradnje tesnila objemke zaradi UV svetlobe, prisotnost slane vode, redčila, goriv, olj, masti in agresivnih kemikalij.

Nasveti za uporabo:

 • Tesnilo je potrebno menjati vsaka štiri leta, če objemka še ni montirana.
 • Tesnilo je potrebno menjati na dve leti, če je že montirano.
 • Stopflex ne sme biti nikoli ponovno uporabljen v primeru snetja hidravlične cevi ali menjave cevi, saj lahko ogrozimo delovanje sistema. V primeru ponovne uporabe sistema, je za morebitno škodo odgovoren monter.

Tukaj si lahko ogledate video Stopflex zadrževalnega sistema.
Za pomoč in dodatne informacije se posvetujte z našimi strokovnjaki. Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri najustreznejše rešitve!

Polžasti reduktorji Motovario za agresivna okolja

Reduktorji primerni v vlažnih in korozijsko agresivnih okoljih!

Polžasti reduktorji Motovario za agresivna okolja
Visoko tržno povpraševanje po reduktorjih v vlažnih in korozijsko agresivnih okoljih, je spodbudilo podjetje Motovario v razvoj nove generacije reduktorjev. Vgrajeni materiali, ustrezna površinska zaščita, uporaba primernih komponent in mehanska obdelava zagotavljajo odpornost in zanesljivost delovanja reduktorjev v težjih delovnih okoljih.
Prednostne lastnosti nove generacije reduktorjev so:

NMRX & SWX

 • NMRX velikosti 040-050-063-075-090
 • SWX velikosti 030-040-050-063-075-090-105
 • moči do 10.4kW
 • prestavna razmerja med 5 in 100
 • največji navor 660 Nm, radialna obremenitev 10.000N
 • votla gred iz nerjavnega jekla AISI 304
 • sintetično olje
 • obremenitve v skladu s standardi ISO 14521, DIN 3996, BS 721, AGMA 6034, DIN 743, ISO 281
 • barvano z RAL 5010 modro epoxy-poliester prahom v skladu z DIN 1843
 • dobavljivi SWX reduktorji ANTICORROSION Series v opcijskih protikorozijskih barvah Modra RAL 5010, Siva RAL 9006, Bela RAL 9010

SWFX

 • primerno za živilsko industrijo
 • velikosti 030-040-050-063-075-090-105
 • votla gred iz nerjavnega jekla AISI 304
 • posebna samolepljiva napisna tablica za agresivna okolja
 • posebna vstopna prirobnica za kvalitetno tesnenje
 • nerjaveči vijaki AISI 316
 • navojne izvrtine tesnjene s posebnimi vložki
 • tesnjeno ohišje
 • oljna tesnila z dvojno lipnico in nerjavečim obročem
 • zaprti 2RS ležaji
 • mazivo za prehrambeno industrijo H1/UH1
 • zaščita z dvojnim epoksi premazom bele barve RAL 9010, odobreno s strani FDA

V sodelovanju s podjetjem Motovario nudimo širok razpon možnosti prilagoditev reduktorjev glede vaše specifične zahteve.

Za pomoč in dodatne informacije se obrnite na naše tehnične strokovnjake!

Garlock je predstavil nove membrane za črpalke

Vaša rešitev za sanitarne aplikacije v zračno gnanih membranskih črpalkah!

Garlock je predstavil nove membrane za črpalke-B

Od sedaj naprej so v naši ponudbi tudi membrane za najzahtevnejše sanitarne aplikacije v prehrambeni in farmacevtski industriji. Izdelane so izključno iz Garlockovega ekskluzivnega teflona razvitega posebno za membrane in EPDM podloge. Nove GYLON® ONE-UP® črpalne membrane se ponašajo z enako patentirano tehnologijo vzdolžnih reber, ki jo poznamo že iz standardnh industrijskih ONE-UP membran. Diafragme so namenjene za uporabo v neabrazivnih aplikacijah in zagotavljajo enako kemično odpornost in življensko dobo kot originalne ONE-UP membrane. Membrane GYLON ONE-UP® so primerne za uporabo v temperaturnem območju +4° C do +149° C in izpolnjujejo FDA regulativo 21CFR177.1550, 3A standard, NSF 61 standard, USP Class VI poglavje 87 in 88, USP odseke 31, 281 in 661. Podloga EPDM je izdelana skladno s smernicami FDA 21CFR177.2600.

Membrane so dobavljive v več izvedbah, odvisno od načina montaže, zaradi enodelne strukture pa so bistveno enostavnejše za instalacijo. Dobavljive so v vseh standardnih industrijskih velikostih in standardnih velikostih proizvajalcev (membranskih črpalk) Almatec, ARO, Depa, Blagdon, Flotronics, Graco, Unitec, Verder, Versamatic, Warren Rupp, Wilden and Yamada.

Za dodatne informacije in pojasnila se obrnite na naše strokovnjake in nas pokličite na tel. številko 01 29 27 700 ali vprašanje pošljite na shop@mm-intercom.si .

Poenostavite si vzdrževanje z inovativnimi sklopkami Samiflex!

Prihranite čas, denar in zmanjšajte zalogo – vse to lahko dosežete z enostavno uporabo revolucionarne sklopke Samiflex!

Skrivnost revolucionarnega sistema je v enostavni zamenjavi in nizkih stroških vzdrževanja. Sklopke Samiflex so idealne za stroje, kjer je menjava sklopke težka in časovno zamudna zaradi kompleksnosti števila komponent stroja. Zahvaljujoč edinstveni zasnovi sklopka Samiflex zamenjuje 99 % tipov sklopk in je primerna za skoraj vse vrste pogonov.
Sklopka deluje tako, da se mehanska pesta ne dotikata in se ob okvari ne uničita. Objema ju elastomerni element, ki je v obliki traku in se ga ob uničenju zamenja brez demontaže sklopke. Sistem omogoča poenotenje sklopk v posameznih obratih ter posledično zmanjšanje zalog za vzdrževanje.
VAŠI PRIHRANKI

 • Čas: Popravilo okvarjene sklopke traja eno minuto in brez razstavljanja celotne sklopke.
 • Denar: Ob menjavi vložka sklopke demontaža pestov in meritve soosnosti gredi ne bodo več potrebne.
 • ​​Zaloga: Edini strošek zaloge so cenovno ugodni vložki sklopke.

Vabimo vas k ogledu spodnjih video vsebin, kjer se lahko sami prepričate o enostavni uporabi revolucionarnih sklopk Samiflex.

Zgradba sklopke samiflex

Menjava sklopke

Različne izvedbe

Menjava sklopke

ZA POMOČ IN INFORMACIJE SE OBRNITE NA NAŠE STROKOVNJAKE in nas pokličite na tel. številko 01 29 27 700.